Троянският „Дивангейт”

* Музикант и кмет – непримирими, но субсидията за ремонта на новата база на духовия оркестър бе завишена * Илиян Тодоров: Има недоразумение, не сме искали диван за 1200 лв. * Донка Михайлова: Имаше такова искане
Сблъсъци 
Илиян Тодоров, Донка Михайлова
ИМА НЯКАКВО недоразумение – никога не сме искали да ни се купува диван за 1200 лв., някой вероятно умишлено или не е подвел г-жа Михайлова. Това заяви пред Т21 маестро Илиян Тодоров, ръководител на представителния Общински младежки духов оркестър с мажоретки и общински съветник от десницата. А причината – разразилият се спор след острото му изказване на последната сесия на Общинския съвет в Троян (25 юли) и последвалата реплика на кмета Донка Михайлова.

ПРИПОМНЯМЕ – при обсъждането на предложената актуализация на общинския бюджет г-н Тодоров изрази недоволство от намалената целева субсидия за ремонт на помещенията в ОУ „Иван Хаджийски”, предложени за нова база на оркестъра и мажоретките, след като се наложи да напуснат досегашната си в НУ „Св. св. Кирил и Методий”; от предварителния разчет за 83 хил. лв. - на 12 хил. лв., седем пъти по-малко. Диригентът бе категоричен, че няма самоцелни искания и всичко е в името да се осигурят нормални условия за репетиции и развитие на оркестрантите. На въпроса ни за регулярната годишна субсидия от 65 хил. лв. за оркестъра маестро Тодоров поясни, че е готов да даде подробни разяснения, но това е тема на отделен разговор; според него сумата не е голяма за подобна дейност, още повече че в оркестъра има две секции – ученическа плюс възрастни (професионалисти) на хонорар.   

Оферта от фирма по запитване от г-н Тодоров
В КРАЙНА СМЕТКА г-н Тодоров изрази известно удовлетворение от постигнатото увеличение на първоначалните средства за ремонт на помещенията в ОУ „Иван Хаджийски” – от 12 хил. лв. на 24 хил. лв. И се съгласи с оценката ни, че в тази ситуация няма друг вариант освен ремонтът да върви „стъпка по стъпка” като активно се търси и спонсорска подкрепа. Г-н Тодоров ни показа също своите първи предложения и разчети, където искане за закупуване на диван за 1200 лв. няма. „Възможно е да се е получило и недоразумение – в нашето предложение има искане за закупуване на голяма секция за 1200 лв., която ни е изключително нужна, и може някой общински служител да не е доразбрал”, уточни маестро Тодоров.

РАЗГОВАРЯХМЕ и с г-жа Михайлова. Тя обаче бе категорична, че при първоначалната заявка на маестро Тодоров е имало искане в общинската субсидия за ремонта да се включи и закупуване на диван за 1200 лв. Но при проведения разговор било разяснено, че средствата са за друго и Общината не може да финансира подобни искания. Кметът преповтори и тезата си, че 65-те хил. лв. годишна субсидия за духовия оркестър никак не са малко и че културните институции трябва да са равнопоставени. Напомни също, че парите за ремонта са извън годишната субсидия за оркестъра и че общото финансиране на състава за тази година е близо 90 хил. лв.

Генадий Маринов 

Още по темата:

35 коментара:

Анонимен каза...

Господин Тодоров, Вие сте завършили Музикална академия при великия проф. Карел Стари. Дипломата от музикална академия се признава от цял свят. Какво може да Ви свързва Вас, високообразования човек и интелектуалец, с разни полуграмотни текстилни инженерчета завършили разни РАБФАК-ове? А с кметицата няма смисъл да си тровите нервите. Тя е преминала през суровата школа на болшевишкия комсомол, където се използваха методите на йезуитите и светата инквизиция. Просто тази жена е обременена отдавна идеологически, въпреки, че като човек я харесвам и съм сигурен, че работи за интересите на Троян.

троянка каза...

Брей че голям интелектуалец бил Илиян Тодоров пък аз да не знам?!?!

Анонимен каза...

Заглавие на коментар 1 - "Монолог на един самовлюбен провинциален диригент"(позволени са редакции от читатели и биографични допълнения от великия маестро)

Анонимен каза...

Илиян Тодоров осребрява позицията си на общински съветник. Най-после се появи някой да ме сложи крак на амбициите. Подкрепям Михайлова!

Анонимен каза...

Гледах изказването на Тодоров на сесията. Този или беше пиян, или е безумно глупав...

Анонимен каза...

Настоящата Кметица връща града години назад/за огромно съжаление/.Дано не допусне да станем за смях и срам на цяла България като организира с Мишо Шамара,Бисер Петното и 10 изкукали бабички,протест в подкрепа на превратажийското правителство на Орешарски.

Анонимен каза...

Има ли къде да прочетем какви са приходите и разходите на духовия оркестър и мажоретките? Към приходите трябва да се добавят таксите, които се събират от мажоретките /родителите им/ ежемесечно, както и парите, които същите плащат при пътуванията им в чужбина, парите, които получават, като награди и др. Оставят съмнения. Нека г-н Тодоров да даде яснота.

Анонимен каза...

А може ли някой от знаещите да коментира дали има или няма конфликт на интереси, когато един общински съветник обсъжда и се изказва по предложение направено от самия него, но като ръководител на оркестър, който ще получи финансиране след гласуване от същия този общински съветник.

Анонимен каза...

Не било диван за 1200 лева, ами голяма секция. Е, какво ще включва тази секция, като по-надолу отделно има шкафчета, две маси, бюро, гардероби и какво ли не?! И за какво пък толкова е нужна секция на един оркестър? Гардероби за униформите и съвещателна маса да, но холна масичка?!
Единственото, което остава да има в секцията, са диван и барчета за напитките на г-н Тодоров, тогава става ясно и предназначението на холната масичка!
Най-накрая наглите искания на общинските ни съветници да получат отпор!

Анонимен каза...

Не знам как оправдава тези високи разходи г-н Тодоров, но за тези пари ще ви докарам оркестъра на Горан Брегович или друг подобен да свири в Троян не само веднъж. Колко пъти сте виждали нашите музиканти да свирят за гражданството (без официалните изяви)каквато практика има в Ловеч, Варна, Сливен и др.

Анонимен каза...

7-ми, ама аз досега наивно си мислех, че от мажоретките не се събират пари, нито си плащат за изявите в чужбина, и точно затова са тия 65 000 лева!
Сега много се озадачих за какво всъщност е тая годишна издръжка!

Анонимен каза...

Току-що изгледах сесията и имам един въпрос - ако г-н Тодоров не е бил съгласен с думите на кметицата, че става дума за диван за 1200 лева и отделно 100 (сто!) стола, защо не използва правото си на реплика, и да я опровергае още на сесията, ами чак като се разрази скандала след статията в Т21, тогава взе да се оправдава, че то не било компютри, а компоти?
Такава хвърчаща бележка без дата, подписи и печати всеки може да напечата.
На такива смешни оправдания мисля, че няма кой да повярва.

Анонимен каза...

6-ти, ти малоумен ли си, или що...? Организирането на това начинание, което наричате протест, няма нищо общо с БСП, с кметицата и т.н. Преди да драскаш глупости, опитай се да се осведомиш по-добре!

Анонимен каза...

Не е малоумен 6-ти. Най-обикновен страхливец от М Герб е. Не им стиска да направят контрапротест срещу това начинание на БСП-ДПС-Атака и ходи да реве по сайтовете. Не им стиска да направят и собствен протест срещу Орешарски и новата тройна коалиция. За тази си страхливост пък плюха и ругаха по тези, които се осмелиха да протестират срещу днешното правителство. Жалки М Герб. Жалки страхливци.

Анонимен каза...

Ако може диванчето да е тип канапе и стол с дистанционно управление.

Анонимен каза...

"На въпроса ни за регулярната годишна субсидия от 65 хил. лв. за оркестъра маестро Тодоров поясни, че е готов да даде подробни разяснения, но това е тема на отделен разговор; според него сумата не е голяма за подобна дейност"...Кога някой ще поясни?

Анонимен каза...

Само като му видиш хитрата физиономия, разбираш че се чуди как да открадне, иначе едва ли щеше от "велик маестро", да иска да е депутат

Анонимен каза...

хаха добавям 15ти...може и масажно кресло!:)) Сега сериозно! Всичкото написано по- горе, касаещо събиране на такси и пътни за чужбина, и др.., както и разходването на субсидията, конфликта на интереси на г-н Тодоров и това как в някои други градове музикантите просто свирят за кеф на хората по центъра е МНОГО вярно! Илиян може да е Маестро, но не е много реден, така че да си трае и да взема каквото му дават...докато му го дават!

Анонимен каза...

Велик беше Парушев - създателят на този оркестър. Какво да коментираме човек,който редовно упражнява физическо насилие над близките си.

Анонимен каза...

10-ти, прав сте. Разбира се Горан Бреговеч не е най-добрият пример, защото цигания и ние си имаме достатъчно, но един духов оркестър трябва да забавлява хората постоянно, а не само на празници. Наистина, особено през лятото вижте как е в Ловеч, Плевен,Варна, Враца и София (там съм го видял лично). А и хората на изкуството вземат ли да се занимават с най-мръсното нещо-политиката, умират като творци

Анонимен каза...

не трябва ли общински съветник, за който лично се гласуват конкретни решения не само да не се изказва, ами да си направи отвод, в белия свят това се нарича конфликт на интереси

Анонимен каза...

Ние даваме нашите пари за издръжката на оркестъра и мажоретките от една страна и от друга, парите на родителите на мажоретките и това е от години.
Има ли господина касов апарат, издава ли касови бележки?
Има много премълчани истини...
Време е да се засрами.
Общината трябва да избере нов човек, който да работи за нас.
Това прекрасно дело трябва да продължи човек, който е с чисто сърце.

Анонимен каза...

13,14 Шамара,Петното и Лайното/Станишев/сте Червени боклуци!!!

Анонимен каза...

Маестрото с протекциите си от предните управляващи се е позабравило и е необходимо някой да го освести.Толкова си е повярвало, че ако не престане с исканията си ще се осере тотално.

DTK каза...
Този коментар бе премахнат от автора.
Анонимен каза...

Подкрепям 22-ри и се интересувам защо кметицата наистина не даде яснота къде отиват нашите пари, гласувани за оркестъра. Май има нещо гнило, за да не се изнася такава информация, или изобщо няма такава? Вярно ли е,че когато канят оркестъра да свири по селата от Общината, "маестрото" отказва да го направят, ако не му се плати солено?

Анонимен каза...

Този наглец Илиян мяра няма: Получава пари за издръжка на оркестъра от общината, събира такси при съмнителна отчетност, иска пари "на ръка" за участия по селата и т.н. Тоооолкова претенции, а покритието - никакво. То бива комерсиалност, ама пък чак толкова - не бива, още повече, че като общински съветник трябва да работи за обществения интерес...

Анонимен каза...

Не сте прави. Мажоретките и оркестъра участваха напълно безплатно в изборните мероприятия на Герб. Какво скачане и надуване на свирките беше само когато избираха, а после преизбираха милиционера Акимов за кмет на Троян, не помните ли? Това е партийния духов оркестър на Герб.

Анонимен каза...

20-ти,духовите оркестри в градовете,които си изброил са щатни и е тяхно задължение да забавляват публиката, а в Троян надали ще има такъв някога.

Анонимен каза...

Тук е пълно с ЧЕРВЕНИ БОКЛУЦИ!

Анонимен каза...

Естествено ГЛУПАКО номер 30!!!
Изкарват по 10 стотинки на коментар...
Гербаджийте и те...
А коментаторът ИП (не го знам кой е) им служи за дружно вдъхновение.
А Генади от СКАНДАЛА си храни семейството...

...ГЛУПАКО номер 30...

Анонимен каза...

До № 19
Не казвам,че Парушев беше лош човек, напротив беше образ неземен. Грешиш обаче 19–ти,че тои е основател на духовия оркестър в Троян. Парушев пое оркестъра 15 години след основаването на същия. Градския оркестър беше основан от даскал Балю Данов през 1961-62г.

Анонимен каза...

До 32и - Младежкият духов оркестър беше създаден от Парушев а това,че имаше духов оркестър /дъртите както им казвахме/по това време е друг въпрос. Мажоретен състав и младежки духов оркестър са си дело на Парушев - поне съм свидетел на тези събития. Така нареченият сегашен маестро се появи на доста по-късен етам от създаването на оркестъра. В първите години дясна ръка на Парушев беше Ангелски / ръководител на севлиевският оркестър сега/ .

Анонимен каза...

19ти Как да си свидетел като аз самия съм свирил
над 10 години в Троянския духов оркестър? В града нямаше никакъв оркестър,ни млад ни стар преди даскал Балю. Делете си ги както искате на дроби ако щете. Няма млади или стари. Тук говорим за ПЪРВИ....Отначало не взимахме лев. Всичко беше на доброволни начала. След години от читалището ни заплащаха от 25 до 40 лева месечно в зависимост от категорията-ака знаеш какво е това? Ангелски не е ученик на Парушев. Парушев можеше да свири само на акордеон,дори не и на пиано,камо ли на духов инструмент. Илиан Тодоров онези години е бил 4-5 годишен,а може и да не е бил роден. Не е моя работа да знам,"като всички в този форум",кой краде и кой не. Знам обаче,че Илиян върши чудесна работа с децата,от първа ръка-внучето ми е в оркестъра. Децата много го обичат,а и малко градове в България могат да се похвалят с такива оркестри и мажоретки. Грешиш и за мажоретките. Първи опит за мажоретки в Троян направи Учителя Иван Генков с фанфарния оркестър на У-ще Иван Хаджийски. Същия е баща на Пиарката на общината Маргарита Генкова. Приятелю не мисли,че споря с теб, изнасям ти факти... Едни от ПЪРВИТЕ музиканти на градския оркестър в Троян за съжаление повечето покойници днес бяха:
Тодор Ефтимов-тромпет, МинкоПопа-флигорна, Барака- кларинет, Кунов-фагот-същия преподаваше китара в читалището,Йоло Йолов-валтхорна-баща
на Юлия Йолова-съпруга На Илиян Тодоров. Пярвия барабанист пък беше пословичния Бай Петко Бандито,които винаги носеше мезе в чантата си. Мого да изредя почти всички но.....
Сполай ти №19,но преди да приказваш ни врели ни кипели поразпитаи наоколо! Остани със здраве.

Анонимен каза...

За 100000 лв. годищно може да се кани Гвардейския оркестър по 3-4 пъти на месец да ни свири. Е-гати оркестъра...

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |