Поп Кръстю скара ловчалии

* Георги Мишев хвърли званието си „Почетен гражданин на Ловеч”; гневна декларация на фондация „Граждани срещу насилието”
 * Милко Недялков: „Макар историята да го е оневинила, не е герой, достоен за кръщаване на площад
Актуализиран У комшиите 
Поп Кръстю Никифоров
В СЪСЕДНИЯ Ловеч се разрази публичен скандал заради предложението малкото площадче в началото на историческия квартал „Вароша” (пред общинската галерия) да бъде кръстено „Поп Кръстю и приятели”. На името на ловешкия свещеник Кръстю Никифоров, набеден и заклеймяван като предател на Левски; и във връзка с 175-годишнината от рождението му. Предложението дойде от ловешката фондация „Граждани срещу насилието”, чиито водещи фигури са братята Васил и Марин Колеви и известният писател Георги Мишев. Което не е изненадващо, тъй като от доста години фондацията работи в тази посока и е направила много за оневиняването на ловешкия духовник.

ПРЕДЛОЖЕНИЕТО бе подкрепено и от директорката на Регионалния исторически музей в Ловеч Капка Кузманова, която в писмо до Община Ловеч обясни, че обвиненията в предателство срещу поп Кръстю са основани на фалшиви факти; „Непредубеденият анализ на фактите и обстоятелствата красноречиво говори, че свещеноиконом Кръстю Никифоров не е предател”, обобщава Кузманова. Общинската администрация и лично кметът Минчо Казанжиев също подкрепят предложението, но техният вариант за име на площадчето е „Свещеноиконом Кръстю Никифоров”. Подкрепата си дава и Негово Високопреосвещенство Ловешкият митрополит Гавриил.

НО ПРИ ПРЕДВАРИТЕЛНОТО гледане в комисията по култура към Общински съвет (ОбС) - Ловеч предложението е отхвърлено и отпада от дневния ред на местния парламент, управленският орган, в чиито правомощия е да вземе подобно решение. По същото време новият областен управител Милко Недялков прави изявление в медиите, че „макар историята да го е оневинила, (поп Кръстю) не е герой, достоен  за кръщаване на площад“; и се зарича, че ако предложението бъде прието от ОбС – Ловеч, той ще го спре.

ПОСЛЕДВА гръмотевична реакция от страна на Георги Мишев, който публично обяви, че в знак на протест срещу отхвърлянето на предложението се отказва от званието си „Почетен гражданин на Ловеч”. Фондация „Граждани срещу насилието” пък излезе с декларация, подписана от председателя Васил Колев, в която се обръща към членовете на културната комисия при ОбС – Ловеч с ядните думи: „С настоящото ваше решение доказвате, че клеветата срещу поп Кръстю е била и продължава да бъде държавна политика, хранилка за хора, обслужващи властта”; гневна реплика има и срещу областния управител: „В оценката му за поп Кръстю прозира доскорошната привилегия на партийните публицисти да казват кой е национален деец и герой”.

ОБЩИНСКИЯТ СЪВЕТНИК от десницата Иво Райнов пък публикува в ловешка медия свой коментар, в който напомни, че за друга спорна ловешка личност – комунистическия деец и бивш председател на Околийския комитет на БКП в Ловеч Дочо Шипков, по чието време е създаден лагерът на смъртта „Слънчев бряг” – не е имало спорове. И никой не реагирал на скорошното (преди около месец) помпозно честване на 100-годишнината от рождението му. Райнов допълва, че позицията на Георги Мишев би била далеч по-силна „ако се откаже от званието „Почетен гражданин на Ловеч”, защото не иска да стои в една редичка със споменатия Дочо Шипков”.

Т21
Уточнение

В крайна сметка се оказа, че предложението влиза за разглеждане на предстоящата сесия на Общинския съвет (ОбС) в Ловеч, като т. 34 от дневния ред (25 юли). Това е станало с разпореждане на председателя Тихол Тихолов, а вносител е кметът Минчо Казанджиев на база на предложение от Фондация „Граждани срещу насилието”. Искането е площадчето пред Художествената галерия в кв. „Вароша” да се именува „Свещеноиконом Кръстю Никифоров”. Тихолов е обяснил, че според правилника на ОбС - Ловеч отрицателният вот в дадена комисия (в случая комисията по култура) не отменя разглеждането на сесията и че според ЗМСМА единствено ОбС има провомощията да вземе подобно решение. С други думи - ловешкият „екшън” около поп Кръстю продължава.  

15 коментара:

Срам за Ловеч ! каза...

Тия ловчалии в ред ли са, бе ? Какъв дочо шипков! Как може да се чества годишнина на кокошкар-кашкавалоядец, горски разбойник -съветски агент(всички шумкари са се "борили" за престъпната сталинска власт,болшевишки престъпник, кръволок създал лагера на смъртта в Ловеч и участник в 45 годишното унижение (унищожение) на българската нация. И този престъпни "почетен гражданин" на Ловеч, наред с големия ни писател Георги Мишев. Срам!

6 без 10 каза...

В Ловеч,където Апостола е бил предаден, се локумят дали да не кръстят площад на предателя му ?!?!?
А ние дори паметник на Дякона нямаме...Но пък си имаме ротариански часовник...

Анонимен каза...

Ти си 6 без 15....,не без 10:):):)

Анонимен каза...

че той новия областен си е ДРЪТ КОМУНИСТ.какво да очаквате от него?Иначе историците отдавна доказаха че поп Кръстю е невинен

Анонимен каза...

Божееее тоя нещастник Райнов - общински съветник ??

Анонимен каза...

Разбрахме колко струват Общинските съвети в Троян и Ловеч. Гола вода и кал в ушите. Сега тетевенци са наред - за да не вземат да изостанат в състезанието по тъпанарщина, спешно да обявят Бенковски за нарушител на реда в Османската империя и да махнат мостчето и все паметници. Така де...
Сано няма задгробен живот,че ако ни гледат отгоре, ще им се доплаче от мъка!

SED каза...

Само един факт: Защо заптиетата в Ловеч не получават наградата за залавянето на Левски, а тези във Велико Търново? Защото тези в Ловеч не са знаели кого са заловили. Като искате, продължавайте да вярвате на Величка Хашнова и Марин Поплуканов.

троянец каза...

Кой все пак е предал Левски?При всички случай е някой от Ловеч нали?

Анонимен каза...

Напремето, когато направиха паметника на Левски над Вароша, той пеше с протегната ръка, сочеща към Ловеч. Ама един троянец пуснал приказка, че Левски, сочейки Ловеч, казвал "Ей тия ме предадоха". И заради това промениха паметника и му свалиха ръката.

Анонимен каза...

1, това партизанско движение е много силно преувеличено.
заслуга за раздуването му има и Борис Трети - с него той се оправдава пред Хитлер, за да не позволи докрай намеса на България във войната и пращане на войски на Източния фронт.

Анонимен каза...

Като искат площад с името на предател да го кръсят Марин поп Луканов, след като в неговата къща откриха зазидани в една от стените изчезналите от БРЦК 3000 гроша. Могат да го кръстят и на Андрей Луканов - нали му е рода боклука... !

Анонимен каза...

11-много точно

Анонимен каза...

Левски е хванат случайно, просто е излъгал заптиетата, че отива да си нагледа лозето ( по стария път за Севлиево).
Но пустите заптиета се чатнали, че на Коледа е малко съмнително да си наглеждаш лозето. Наистина не са знаели кого са хванали!

Анонимен каза...

През 1926 г. излиза от печат книга със заглавие "Истината по предаването на Дякон Игнатий - Васил Левски". Нейн автор е Данаил Василев Кацев-Бурски, роден на 31 юли 1888 г. и починал на 4 юли 1958 г., далечен роднина на Левски по бащина линия. Книгата съдържа записани разговори от анкета, проведена от автора в Ловеч през 1925 г., с все още живи преки и косвени участници в събитията от декември 1872 г. От анкетата и от посочените в книгата спомени на Яна Кунчева (1833-1913), сестра на Левски, става ясно, че нишката на предателството води към Марин поп Луканов.

Анонимен каза...

" Васил Колев преснима архива на поп Кръстю, престоял 120 години в Народната библиотека, недокосван от родните ни историци. Разчете го и публикува съчиненията на попа, от които стана ясно, че имаме насреща си човек с необикновени познания, граждански позиции и морал, приятел на Левски още от легията на Раковски в Белград, заклел пред Библията членовете на първия вътрешен таен революционен комитет. Човекът, който е имал в стаята си книгите на Гьоте, Шилер, Пушкин и Белински...



Казано на днешен език, той пръв започва борба с корупцията на новите управници на Ловеч – същите, които заклева пред свещената книга и които забравят клетвата да служат на обществото и почват да трупат богатства чрез измами, далавери, грабеж... Това става причина властта да се обърне срещу него и да разпространява измислицата за неговото предателство...



След преврата на 9 септември 1944 г. войнстващият атеизъм окончателно узаконява лъжата, като я тиражира в учебници , книги, филми, пиеси и не допуска противно мнение.



Имало е историци като проф. Бурмов или проф. Николай Генчев, в по-ново време, които са надигали плахи гласове в защита на поп Кръстю, но комунистическата догма не можеше да допусне реабилитирането на един свещеник.


За съжаление, трябва да отбележа, че това комунистическо мислене продължава да затлачва мозъците на нашите историци, почти четвърт век, откакто се сгромоляса комунизмът. По катедри и институти останаха хора, носители на онази идеология (както и техните наследници), и сега нашите студенти още продължават да бъдат “облъчвани” с псевдонаучните постановки на миналото – един невидим, деструктивен процес, който ще има своите последици още десетилетия нататък.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |