Имате непогасени задължения отпреди 01.01.2008 г. – спокойно

* Поискайте отписване на дълговете си, подсказват от НАП

ВСЕКИ, който има непогасени задължения отпреди 1 януари 2008 г., може да поиска отписването им, т.е. може да се освободи от тях, научихме от Радосвета Коева, главен инспектор по приходите в НАП – Ловеч. Отписването става чрез подаване на писмено възражение пред НАП, което може да се връчи на място или да се изпрати по пощата до съответния офис на приходната агенция (по постоянен адрес за физическите лица и по адресната регистрация за фирмите).

НО ОТ НАП предупреждават, че не всички задължения отпреди 1 януари 2008 г. са с изтекла погасителна давност. Публичните вземания се погасяват след изтичане на 5-годишен срок, който обаче се счита от 1 януари на следващата година, през която е трябвало да стане издължаването. В други случаи пък давностният срок спира или се прекъсва – примерно ако на длъжника е наложена обезпечителна мярка. Давността се прекъсва и с издаване на акт за установяване на публични вземания или при принудително събиране на дълга. От прекъсването на давността започва да тече нова давност. Независимо от всичко обаче с изтичане на 10-годишен давностен срок всички публични вземания се погасяват, освен ако задължението не е отсрочено или разсрочено.

Т21

2 коментара:

мирослав каза...

С подобна глупост има да поглеждате за ред,порядък и държавност!
Да сте живи и здрави,че да видите края на всичко това,което ни се случва тези години!
с поздрав!

Анонимен каза...

Глупости на НАП. Като им изтече давността, да отпишат автоматично задълженията. Защо е необходимо да разиграват хората с подаване на молби. През Април подадох молба и още не са отписани.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |