Предстоящо: Изложба на Нерон в Орешак

* Откриването е на 25 юли (18:00 ч.) в зала №3 на Националното изложение; ще бъдат показани общо 42 платна на големия майстор – акварели, графики, живопис * Поводът – 80-годишнината от рождението на художника

Актуализиран
 Императорът на четката

ОБЩИНА ТРОЯН и Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата (НИХЗИ) - Орешак организират юбилейна изложба на Димитър Казаков-Нерон (1933-1992) – посветена на 80-годишнината от рождението на големия български художник. Откриването е на 25 юли 2013 г. в зала №3 на НИХЗИ, начало 18:00 ч.   

ЩЕ БЪДАТ ПОКАЗАНИ общо 42 платна - 7 акварела, 14 графики и 3 картиниq рисувани с масло. Любопитното е, че 18 от творбите са рисувани от Нерон именно тук, в Националното изложение в Орешак, на 5 юни 1990 г. часове преди откриването на Празници на изобразителните изкуства - Орешак 1990 (върху свободни реквизитни изложбени платна – бел. Т21).

Димитър Казаков-Нерон
ДИМИТЪР КАЗАКОВ използва умело традицията на модернизма и неоекспресионизма, обогатявайки я с една интензивна своя чувствителност. Творбите му, по думите на критиците, носят „кротост, омайваща нежност и хармония” (напук на скандалния бунтарски имидж на автора – бел. Т21). Озаглавихме настоящата изложба „Императорът на четката” неслучайно, тъй като Димитър Казаков-Нерон е един от малкото български автори, чиито произведения са в колекциите съвременно изкуство на Лувъра (Париж), музея „А. С. Пушкин“ (Москва) и Императорската колекция (Токио). Десетките му изложби в най-престижните галерии в Ню Йорк, Париж, Мадрид, Виена, Токио, Торонто, Атина, Люксембург и др. са още едно доказателство, че Димитър Казаков-Нерон е един от великите български художници, творец от световна величина. 

„ЦЯЛОТО МИ СЪРЦЕ, мисъл и енергия са посветени на изкуството – живея и дишам чрез него”, казва Казаков в едно свое  интервю, изповядвайки творческата и житейската си философия.

Иван  Чакъров,
управител на НИХЗИ – Орешак

Бележка на редакцията

Любопитно е, че Димитър Казаков-Нерон известно време работи и в Троян – нает е от някогашното предприятие за битова керамика „Троянска керамика” да създаде своя колекция авторски модели на съдове, които да влязат в производствената листа. Работата на художника пък е заснета от троянския му колега и приятел Цвятко Дочев и архивното видео ще бъде показано на вернисажа. 

Друга „троянска връзка” – от години кметският кабинет в Община Троян се краси от великолепно маслено платно на Нерон, казват – от най-скъпия му период, собственост на троянския Музей на народните художествени занаяти и приложните изкуства (МНЗХПИ). С това мащабно платно имало и интересна случка, научихме от кмета Донка Михайлова на редовната й пресконференция миналата седмица. Преди години на тогавашния троянски градоначалник гостувала някаква немска делегация, а ръководителят й респектирано отбелязал: „Вие явно сте една много богата община!”. И пояснил на изненадания си домакин – щом можете да си позволите такава ценна картина в кабинета си. 

Съседният Ловеч също е свързан с изкуството на Димитър Казаков-Нерон. В една от реставрираните къщи във възрожденския квартал „Вароша” е уредена постоянна експозиция на големия майстор, представяща общо 285 негови творби - рисунки, керамични пана и графики.

Т21

2 коментара:

Танас Дочоолу каза...

"Разбира ти свиня, от кладенчова вода"-на троЕнци им дай сливова, сланинка и чалга...Какви са тези лигавщини, както би казал Бае ви Ганьо :-)))

Анонимен каза...

На който и да е идеята- БРАВО! Лятото е дълго, малко или много имаме не лоша база за развиване на културен и фестивален туризъм. Орешак определено върви в такава посока, заедно с манастира, музея в Черни Осъм, та до новата хижа Яворова Лъка.Пътят трябва да се ремонтира задължително, и да се почисти и подреди, хотелчета като Каза Арт, няма да бъдат единствените, поради интереса.Просто трябват събития като това, да бъдат буквално ежедневие.

Публикуване на коментар

Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |