Предстоящо: Изложба на Нерон в Орешак

* Откриването е на 25 юли (18:00 ч.) в зала №3 на Националното изложение; ще бъдат показани общо 42 платна на големия майстор – акварели, графики, живопис * Поводът – 80-годишнината от рождението на художника

Актуализиран
 Императорът на четката

ОБЩИНА ТРОЯН и Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата (НИХЗИ) - Орешак организират юбилейна изложба на Димитър Казаков-Нерон (1933-1992) – посветена на 80-годишнината от рождението на големия български художник. Откриването е на 25 юли 2013 г. в зала №3 на НИХЗИ, начало 18:00 ч.   

ЩЕ БЪДАТ ПОКАЗАНИ общо 42 платна - 7 акварела, 14 графики и 3 картиниq рисувани с масло. Любопитното е, че 18 от творбите са рисувани от Нерон именно тук, в Националното изложение в Орешак, на 5 юни 1990 г. часове преди откриването на Празници на изобразителните изкуства - Орешак 1990 (върху свободни реквизитни изложбени платна – бел. Т21).

Димитър Казаков-Нерон
ДИМИТЪР КАЗАКОВ използва умело традицията на модернизма и неоекспресионизма, обогатявайки я с една интензивна своя чувствителност. Творбите му, по думите на критиците, носят „кротост, омайваща нежност и хармония” (напук на скандалния бунтарски имидж на автора – бел. Т21). Озаглавихме настоящата изложба „Императорът на четката” неслучайно, тъй като Димитър Казаков-Нерон е един от малкото български автори, чиито произведения са в колекциите съвременно изкуство на Лувъра (Париж), музея „А. С. Пушкин“ (Москва) и Императорската колекция (Токио). Десетките му изложби в най-престижните галерии в Ню Йорк, Париж, Мадрид, Виена, Токио, Торонто, Атина, Люксембург и др. са още едно доказателство, че Димитър Казаков-Нерон е един от великите български художници, творец от световна величина. 

„ЦЯЛОТО МИ СЪРЦЕ, мисъл и енергия са посветени на изкуството – живея и дишам чрез него”, казва Казаков в едно свое  интервю, изповядвайки творческата и житейската си философия.

Иван  Чакъров,
управител на НИХЗИ – Орешак

Бележка на редакцията

Любопитно е, че Димитър Казаков-Нерон известно време работи и в Троян – нает е от някогашното предприятие за битова керамика „Троянска керамика” да създаде своя колекция авторски модели на съдове, които да влязат в производствената листа. Работата на художника пък е заснета от троянския му колега и приятел Цвятко Дочев и архивното видео ще бъде показано на вернисажа. 

Друга „троянска връзка” – от години кметският кабинет в Община Троян се краси от великолепно маслено платно на Нерон, казват – от най-скъпия му период, собственост на троянския Музей на народните художествени занаяти и приложните изкуства (МНЗХПИ). С това мащабно платно имало и интересна случка, научихме от кмета Донка Михайлова на редовната й пресконференция миналата седмица. Преди години на тогавашния троянски градоначалник гостувала някаква немска делегация, а ръководителят й респектирано отбелязал: „Вие явно сте една много богата община!”. И пояснил на изненадания си домакин – щом можете да си позволите такава ценна картина в кабинета си. 

Съседният Ловеч също е свързан с изкуството на Димитър Казаков-Нерон. В една от реставрираните къщи във възрожденския квартал „Вароша” е уредена постоянна експозиция на големия майстор, представяща общо 285 негови творби - рисунки, керамични пана и графики.

Т21

2 коментара:

Танас Дочоолу каза...

"Разбира ти свиня, от кладенчова вода"-на троЕнци им дай сливова, сланинка и чалга...Какви са тези лигавщини, както би казал Бае ви Ганьо :-)))

Анонимен каза...

На който и да е идеята- БРАВО! Лятото е дълго, малко или много имаме не лоша база за развиване на културен и фестивален туризъм. Орешак определено върви в такава посока, заедно с манастира, музея в Черни Осъм, та до новата хижа Яворова Лъка.Пътят трябва да се ремонтира задължително, и да се почисти и подреди, хотелчета като Каза Арт, няма да бъдат единствените, поради интереса.Просто трябват събития като това, да бъдат буквално ежедневие.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |