Холандия на малките холандци и големите вятърни мелници (1)

* „Обичам тези градове, където на площада се разхождат
 гълъби сред минувачите”
Из Европа
Нина, Димана и Цветан Донковски
Семейството художници Нина и Цветан Донковски - тя живописец и илюстратор, той керамик - които от години живеят в троянското с. Дълбок дол, в собственоръчно реставрирана стара възрожденска къща, наскоро се завърнаха от двуседмично пътешествие из Европа. Заедно с 10-годишната си дъщеричка Димана. Поводът – юбилей на техните холандски приятели Тон и Ада, театрали от гр. Дордрехт, приятели и на страната ни; направили, по думите на Нина, „много повече за културата на България и за популяризирането й, отколкото културното ни аташе в Холандия”. По пътя към Ниската земя - страната на лалетата, вятърните мелници и големите художници, тримата Донковски посетили и други европейски кътчета, заредени с култура и история. С Нина и Цветан имахме предварителна уговорка да направят серия кратки пътеписи за европейската си разходка, и те я спазиха. Т21

Нина и Димана пред Кьолнската катедрала
СЪБУЖДАМ СЕ преди часовникът да звънне. Тъмно е. Багажът вече е в колата. Наближава шест сутринта. Грабваме чантите, заключвам. Погалвам кучето за сбогом: „Да пазиш къщата! Ще се върнем.”. Потегляме. Началото на нашето пътуване! Скорост, магистрали, дълги часове в колата. Кратки спирки и отново - път. Холандия! Какво знаем за нея? Лалета, мелници и много, много велосипеди. Далечна равнинна страна, изградена върху блата и мочурливи места. Удивително, как хората превземали водата. А мелниците всъщност служат като помпи, с които завладяната земя остава суша.

ПО ПЪТЯ СПИРАМЕ в Кьолн. От изхода на подземния паркинг пред нас се изправя с цялото си величие огромната Кьолнска катедрала. Голям площад. Обичам тези градове, където на площада се разхождат гълъби сред минувачите. Това ме връща в детството. Пъстра тълпа, напомня ми на Париж. Наблизо зад Катедралата съзираме музей. „Лудвиг Музеум”. Интерес в мен предизвика името Лудвик. Кой е този човек? 

В „Лудвиг Музеум”
Нина пред картина на любимия художник Аугюст Маке
РАЗБИРАМ, че музеят носи името на проф. Петер Лудвиг, дарил 350 произведения на модерното изкуство на град Кьолн. Градът се ангажира да създаде музей с името на дарителя. Основната колекция обаче е събрана от адвокат на име Йозеф Хаубрих, непосредствено след Втората световна война. Това е чудесна колекция от експресионизъм и класически модернизъм, присъстват автори като Ерих Хекел, Ото Мюлер, Марк Шагал.

ОСОБЕНО СЕ ЗАРАДВАХ на една малка картина, оригинал на любимия ми художник Аугюст Маке. Неотразимо преживяване за професионалния художник е срещата със самите оригинали на големите художници. Отблизо можеш да откриеш борбите и търсенията на своя колега далеч в миналото. Виждаш напластяванията на боята, дръзката линия или едва доловимото докосване на сухата четка. Колко познато звучи! (Следва)

Нина Донковска

25 коментара:

Анонимен каза...

И па кво?

Анонимен каза...

Ами за теб, 1-ви, нищо! Но има хора, които се интересуват от тези неща. Забелязвам, обаче, че такива публикации не будят интерес у нашите съграждани. Добре, че хората творят и продават нещата си из цялата страна и по света, че ако чакат от Троян-ът някой да се впечатли от техните неща ... от глад ще загинат. А колкото до пътешествията (ако имаш пък това предвид под "и па кво"), беден човек е този, който така смята. Всяко едно пътуване обогатява човека с нови впечатления и преживявания, а такива като тебе си седят в Троян-ЪТ и си мислят за широко скроените хора - "и па кво". Едва се въздържам да не кажа някоя дума, с която да те опиша. Айде друг път :)))))

Анонимен каза...

До 2-ри : Не прави изводи за "Троянът" от изказването на един простак като 1-ви ! Има ги навсякъде ;) И ти си от Троянът, нали...?

Анонимен каза...

2-ри, така е . Той затова Цеко реставрира стари покриви и взима надници като за работа в Холандия.

Анонимен каза...

Разбира се, че не всички "троенци" са еднакви, но средностатистическият троянец е любител на салатката,ритнитопковците, чалгийка-циганийка и разбира се -ракийка...Такива "възвишени" неща са му чужди.

Анонимен каза...

Гледах документален филм за Холандия и холандския народ. Здраво работят! Почти целия бюджет на държавата отива за отвоюване на територия от водата. Заложили са на едно нещо–лалетата. Работят добре и качествено, и личи. Ние имаме природа на готово! И...какво от това!?

Анонимен каза...

аз пък съм съгласна с 1ви, защото много хора пътуват на много места и?!... тези тримата не са кой знай колко специални... пък и е написано скучно!

Анонимен каза...

Значи оня ден с баджанака като се подпихме на Малка Рибна,та през Кратунковци и айде на Чучул. Ама той(баджанака) носи,а аз още на Кратунковци почнах да улитам. Ама не ни пишат по сайтовете, що ли ?

Оня с коня каза...

2-ри номер,не се напичай лелче,ще вдигнеш кръвно,или ще вземеш да се запечеш от злоба.
Ясна си ми и ти,като виждам колко се палиш от едно просто,и не съдържащо някаква обида изречение. Че вече и психологически портрет ще правиш на човека дето го е писал. Потърси си друга сцена да си избиваш смешните комплекси,някъде където ще те слушат с отворена уста,зяпнали от смешните ти тиради! Шалом!!!

Анонимен каза...

Бе тоя косматия не беше ли имал нещо вземане-даване с правосъдието,или аз нещо се бъркам?

ПаТрИоТъ каза...

10-ти имаше доколкото си спомням, защото разни джигити с мотори, четириколки и какво ли още не моторни бръмчащи средства раздираха иначе спокойствието в с. Дълбок Дол. Но когато живеем в толкова ненормална държава, нормалните изглеждат като отшелници. Не съм му фен, но човека се опитва да прави нещо и е нестандартен, защото е творец. Никога дори и назад в историята обществата не са разбирали своите творци приживе . Много пъти сме го виждали с очите си дори в Т21, но това не означава, че те ще се откажат да бъдат себе си. Останалите вълкодавци дето коментират тук винаги ще си бъдат такива, винаги ги е имало и ще продължава да ги има. Ние обикновените хора винаги сме се страхували от различното и не знам дали заради уплахата си гледаме да страним от тях или да ги заличим, за да живеем в нашия си строго консервиран свят.

Анонимен каза...

аз също мисля като 7.много хора пътуват но не се показват по вестника.

Анонимен каза...

Хахахаха, "вълкодавци" ми хареса, 11-ти :)))))))

Анонимен каза...

Абе много хора пътуват, 12-ти, 7-ми и не се показват, ама не е лошо от време на време и да се показват, че такива като 1-ви, 7-ми, 8-ми, 9-ти и още други, да научат нещо повече за света :)))))
Смешковци!
Иначе съм съгласна с 3-ти - на 100%

Анонимен каза...

Няколко къщи в троянското село Шипково са застрашени от срутване заради активизирало се свлачище. До три вили и едни хотел не може да стигне с автомобил, а две къщи са без канализация и вода. За проблема съобщи БТА, позовавайки се един от собствениците на вила. По думите му улицата е пропаднала с 80 см.

Свлачището се е активизирало след поройните дъждове през последните няколко седмици. Според собственика причината за пропадането на пътя е спукан водопровод. "Ако продължи свлачището, има опасност къщите да пропаднат и дори да се срутят. Сигнализирахме общината. Дойдоха, видяха", заяви още потърпевшият собственик.

Заместник-кметът на община Троян Кольо Кацаров заяви пред БТА, че са предприети всички необходими мерки за укрепване свлачището. В момента специалисти изготвят геоложки доклад.

"Дали вследствие на земната маса се е скъсал водопроводът или водопроводът е помогнал за свличането на земната маса, това никой не може да каже със сигурност кое е първото", допълни Кацаров. По думите му според специалисти от ВиК вследствие на голямото количество дъждове и подпочвени води земната маса е тръгнала, при което се е скъсал водопровода. Ремонтните дейности ще струват около 50-60 хиляди лева.

Кацаров не се ангажира със срок кога проблемът ще бъде решен. /малко новини,че Генадий му се почива май:)

ПаТрИоТъ каза...

15-ти, да прилагат метода както в гр. Троян, да режат наред дървета, защото им влизат боклуци в улуците и корени в мазите, каквото и да означава второто и каквото и да пречи на конструкцията на къщата. Та после да се чудят хората откъде се активизират тези свлачища и каква е тази почвена корозия.

Оня с коня каза...

Четиринаесе,кво да научат ве,как да си направят евтина реклама от едно ходене в чужбина ли? И по-добре вълкодав,от колкото върколак,като оня рунтавия горе,хах!

Съсед каза...

Уважаеми 15-и!Явно не сте запознат със случая и търсите евтина сензация.Няма опасност за къщите в района на свлачището.Главният виновник за свлачището е собственикът на имота, пред който е станало свлачището.Същият този собственик е отвел цялата дъждовна вода от имота си на улицата ,пред имота си, в основата на свлачището, в резултат, на което водата попива в земната основа и активира свлачишни процеси, от които се прекъсват водопровода, канализацията и пропада пътното платно.
Общината трябва да потърси отговорност от този ,,потърпевш собственик" за действия против обществен интерес.

Анонимен каза...

:) :) :)

Анонимен каза...

18ти, аз съм този, който писа новината за Шипково..само да кажа,че аз копирам инфо от информационен сайт и даже цитирам, така че не ме поправяй мен! и като си толкова запознат със случая, защо по- рано не написахте някъде,че да значт хората?!

пАтРиОтЪ каза...

http://www.blitz.bg/news/article/209887
Има още много да учи Т21, жалко е че научаваме новините за нашия град от чужди сайтове, че и чак странно. Този Фейсбук за какво е създаден, поне там могат да бъдат поставяни текущите новини след като няма ресурс за подаване на информация към сайта ежедневно. Знам, че е седмичник, но не това е нужно на гражданите. Да не говорим, че по- иновативното би било клип на живо от мястото на новината и прочие. Дано пък нещо се промени, но както е модерно да се казва напоследък. А дано, ама надали !

Анонимен каза...

блиц?абе ти сериозно ли ?

пАтРиОтЪ каза...

абе блиц, млиц, фръц, пръц ама изкараха ли новина за троянско село, дето и троянски сайт мълчи?

Анонимен каза...

Daaaa

Unknown каза...

Възхищавам ви се семейство Донковски!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |