И в Троян: Молебен за мир и благоденствие на българския народ

* Отец Марин: Разединението е пагубно за българския народ

МОЛЕБЕН за мир и благоденствие на българския народ отслужи архиерейският наместник на Троянската духовна околия ставрофорен свещеноиконом Марин Божков заедно с още трима духовници от околията. Молебенът се състоя в градската църква „Св. Параскева/Петка” на 28 юни (петък), като подобни събития в този ден имаше на много други места в Ловешката епархия; в епархийският център Ловеч молебенът бе воден от Негово високопреосвещенство Ловчанския митрополит Гавриил.

РАЗЕДИНЕНИЕТО е пагубно за българския народ, каза в проповедта си отец Марин. И припомни, че именно разединението и раздорите са довели до падането на България под турско родство и до множество други беди и злини за български народ, щели са дори „да духнат свещта на българската църква”. Духовният водач на Троян обаче изрази оптимизъм, че народът ни ще преодолее сегашния труден момент и подчерта, че св. Петка, закрилницата на Троян, и св. Йоан Рилски бдят над нас.

ЩЕ ПРИПОМНИМ, че седмица по-рано (22 юни) Негово светейшество Българският патриарх Неофит и Светият синод на Българската православна църква излязоха с обръщение, в което подкрепиха масовите протести срещу правителството. „Благоденствието и мирът в едно общество са немислими, ако Божията правда - животът по съвест - не се въдвори на всички нива: в междуличностните отношения, семейството, децата, трудовите колективи, държавата, ако честността не стане норма в политиката, икономиката и управлението на страната, ако общото благо не стане лично дело и убеждение на всеки, независимо на кое стъпало на социалната йерархия се намира”, се казваше в патриаршеското обръщение.

НА МОЛЕБЕНА в троянския храм имаше малко хора, вероятно заради слабата разгласа и краткия срок (решението бе взето предния ден следобед). Сред присъстващите бяха кметът Донка Михайлова и секретарят на Общината Нели Стайкова.

Т21

3 коментара:

Анонимен каза...

Не е ли грехота комунист да влиза в светия Божи храм. Все пак болшевиките са безбожници и атеисти, а въпросната другарка-кмет е била секретар на ДКМС-Ловеч, сиреч един от най-върлите борци "с религиозните предразсъдъци". Комунистическият им "бог" е на Червения площад в Москва-там да ходят да се кланят комунягите, а не да сквернят църквите, които някога превръщаха в хамбари и конюшни !

Анонимен каза...

Интересно как така,големият трапчански християнин Маймун Открадни Далаверов, не е бил там?
Изрязко му минана всякакви църковни щения, а до скоро...

Анонимен каза...

И аз не съм набожен, ама все пак комунист в църква - това е лицемерие.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |