Отворено писмо

Отец Марин Божков
От ставрофорен свещеноиконом
Марин Войнов Божков – архиерейски наместник на Троянска духовна околия и председател на катедралния
храм „Св. Параскева”, Троян

До: г-жа Донка Михайлова,
кмет на община Троян
Копие: вестник „Троян 21”
   
Уважаема г-жо Михайлова,

В НАШЕ ПИСМО от 17 януари се обърнахме към Вас за финансова помощ във връзка с предстоящите обсъждания и приемане бюджета на Община Троян за 2013 г. Тъй като досега нямаме официален отговор, си позволих да Ви напиша това отворено писмо с надеждата, че по този начин бихме установили по-добра комуникация между Вас, като представител на общинската власт, и Църковното настоятелство (Ц.Н.) при катедрален храм „Св. Параскева” – Троян, както и да запознаем троянската общественост с проблемите свързани с поддръжката на храма и да призовем всички добри православни християни да помогнат със своята лепта за предстоящия ремонт.

ИСКАНЕТО НИ за финансова подкрепа от страна на Общината беше свързано с неотложен предстоящ ремонт на покрива на храма. Тъй като през лятото на 2012 г. се явиха течове и частично повредиха наскоро реставрираните стенописи, Църковното настоятелство реши да предприеме спешна акция по набиране средства за ремонт на храма и църковните настоятели, според възможностите си, внесоха определена сума в касата на Ц. Н., но тя е твърде недостатъчна за осъществяване на целия ремонт и затова потърсихме Вашето съдействие - Общината да помогне с осигуряване на останалите необходими средства в размер на около 30 000 лева.

ПОНЕЖЕ, както вече споменах, нямаме официален отговор на нашето писмо - но дочух, че при обсъждане на бюджета е била отказана каквато и да било помощ от страна на Общината, понеже било незаконно Община Троян да оказва финансова помощ на Църковното настоятелство - си позволявам да насоча вниманието Ви към Закона за вероизповеданията (ЗВ) и чл. 21, ал. 3, който гласи: „Държавата и общините могат да отстъпват безвъзмездно на религиозните институции и техните местни поделения право на ползване върху държавни и общински имоти, както и да ги подпомагат със субсидии, предвидени в държавния или общинския бюджет”.

Катедралният храм "Св. Параскева", Троян
ОТ ГОДИНИ Църковното настоятелство се опитва и според скромните си възможности осъществява социална дейност да подпомага крайно нуждаещи се и изпаднали в беда и поддържа кухня за бедни всяка неделя. Но при настоящата икономическа криза крехкият бюджет на Ц.Н. все повече изтънява, тъй като сме изцяло на самоиздръжка, а основните ни постъпления идват от обикновените християни, за които животът става все по-труден. В тези трудни условия допълнително бреме се явява и непосилният данък (над 1600 лева), който внасяме всяка година в отдел „Местни данъци и такси”. Това ме кара да Ви припомня и чл. 25 ал.1 от ЗВ, който дава право Църквата да не бъде третирана като търговска фирма и да се ползва от данъчни облекчения; в тази връзка искам да кажа, че има добри практики в други общини, където Общинските съвети са гласували и значително са облекчили данъчното бреме на местните църковни настоятелства.

ИСКА МИ СЕ ДА ВЯРВАМ, че троянското общинско ръководство не е абдикирало напълно от нуждите на православните християни, съставляващи над 80 % от населението на общината, и че това наше писмо ще бъде чуто и ще има добри последствия за нашия храм, който е и единствен за града ни.

29 март 2013 г., Троян         

Ставрофорен свещеноиконом Марин В. Божков
архиерейски наместник на Троянска духовна околия

Още по темата:  

27 коментара:

Анонимен каза...

Марине,
много добре написано. Но едно пропускаш - Михайлова е по празните комсомолски приказки, не по действията.
И май въобще не й пука за Троян!
Пожелавам ти успех в търсене на отговорността.

Анонимен каза...

Чакайте сега, хем църквата била самостоятелна институция и "държава в държавата" и никой нямал право да се меси в църковните работи, хем обаче друг да даде парите.

Троянец каза...

Тия попове май само искат,а какво дават?????Михайлова е отворена към хората ама май почват да и се качват на главата!!!!!!

Анонимен каза...

Ами продайте част от църковните имати и платете ремонта. За Вас криза няма ли?

Анонимен каза...

А църкавата като прибира пари за щяло и нещяло защо не отдели пари за ремонта. Как така щем прибира пари от собствеността си, хем Общината да й я ремонтира.

Анонимен каза...

По-големи крадци в държавата от тези душички попове и други техни звания няма. Ако се извадят парите на църквата сигурно България ще разцъфне.
А относно това, че нямало диалог с кмета и липса на комуникация е абсолютно престъпление да се пише и то от уж божи човек. До сега не е имало по-отворен кмет по отношение на проблемите на хората от община Троян и дано който пише тук подобни неща нека гръм да го удари.

Анонимен каза...

Цялата работа е в това, че не се знае Илиян Пеевски как го е надъхал и какво му е предал от заседанието на общинския съвет. Разбира се, че ще бъде финансово нарушение от страна на общината. Тя може да помогне сигурно, с решение на съветниците, но познавайки Михайлова, просто е смешно, да се разговаря с нея чрез "Троян 21". Дядо попе, и вчера си пиеше кафето на площада с Пеевски, ама мисли със собствения си мозък!

Анонимен каза...

Марине,ако не беше обърнал църквата в собствена фирма-отдавна да е приключил ремонта.

Анонимен каза...

7-мия тъп си като цървул и хабер си нямаш кое е финансово нарушение и кое не. Общината може да раздава пари на спортни клубове на неправителствени организации на отделни граждани ама за църквата виждаш ли не можело и било финансово нарушение. В цяла България общините подпомагат църквите само в Троян не можело. Аман от тъпи цървули па си и злобен боклук

Анонимен каза...

Най-щастливи са Божите служители,защото "началника" им е разпънат на кръст.

Анонимен каза...

9-ти ти май си цървул.Цялата страна раздавала пари за църквите, що за идиотщина.Това, че Ловеч с решение на общ.съвет са отпуснали помощ не означава, че цялата страна раздава пари на църквата.

Анонимен каза...

Не знаете ли вие , че поповете имат само две ръце - с едната благославят, а с другата вземат.

Анонимен каза...

Излишни са всякакви пререкания и заяждане! Става въпрос за нещо много просто - Михайлова няма да направи финансово нарушение, това е ясно. Но съм сигурен, че ще търси начин да се намерят средства. Само че, не е начинът този - попът да й напомня чрез вестника.

Анонимен каза...

Не дават средства, ама по празниците са първи в църквата и манастира. Аман в тоя град от рязани комуноиди. Нека всеки помогне с каквото може за ремонта. Що тия троЕнските велики "бизнесмени" не отделят някоя пара настрана, вместо да ги врът на разните му певачки из бикините по дискотеките!

Анонимен каза...

1500 граждани ако дарят по 20 лева и готово. Аз съм един сигурен.

Анонимен каза...

Не ви ли е грях, вас, пишещите срещу църквата?! Не че защитавам поп Марин, но е очевадно /ако въобще скоро сте стъпвали в църквата/, че там има нужда от ремонт! Наистина, поп Марин не е трябвало чрез вестника да прави популяризиране на този проблем. Можеше просто да викне Генадий и да направят репортаж за там! И пак да пита Михайлова за помощ...Успех!

Анонимен каза...

Ама как едно време са построили и Троянския манастир и църквата, а сега не можем един ремонт да направим? Срам.

Анонимен каза...

Митрополитите да продадат някой мерцедес и ще има и за нова църква.
http://desnite.eu/index.php?option=com_content&view=article&id=335:2012-01-09-00-15-13&catid=46:2009-02-18-16-27-12&Itemid=56

Анонимен каза...

Попче, поне не ходи с дънки на погребение!

Анонимен каза...

... църквата “Света Парашкева” - построена е през 1835 г.,а в 1877 година бива опожарена.След това с усилията и дарения от троянци,храмът е възстановен...

Анонимен каза...

19. Анонимен каза...
Попче, поне не ходи с дънки на погребение!

Ти сега какво, по прашки ли да ходи?!Ти като се гътнеш, ако ще и гол да дойде няма ни да видиш, ни да разбереш...

Анонимен каза...

Попе, попе-е, кой те набута в тази смешна история. Не позволявай да те употребяват. Ти представляваш вярата, човече (божи?!?).

Анонимен каза...

Напълно съгласен с №16 - за такава кауза трябва друг подход, сега е превърнато в "сензация".

отец Марин каза...

Коментарът ми не е за злобните атеисти, които се крият зад името Анонимен - те винаги са хулили Бога и Неговата Църква. Моят коментар е предназначен за православните християни.

Скъпи братя и сестри, нашият храм наистина се нуждае от неотложен ремонт на покрива. Миналата година отстранихме течове и поправихме увредените стенописи, но сега след зимата отново има теч на покрива. Това ме принуди да алармирам не само Общината, но и православната общественост на града с това мое Отворено писмо. Що се отнася до приходите от имоти мога да кажа, че те не стигат дори да покрият огромния данък (над 1600 лв.), годишният отчет по приход и разход на Църковното настоятелство при храма не е тайна и всеки, който желае, може да дойде и да се запознае с него.

И накрая искам да кажа, че този храм е на всички православни християни и ако искаме да го имаме, трябва да последваме примера на нашите деди, които са ни го завещали и с дружни усилия да се постараем да го съхраним за нашите потомци. Той е знаков за града и е свързан не само със съхраняването на здравия православен дух - крепител на Българщината през най-тъмните векове на турското робство, но и с възрастването на Троян като град!

петък, 05 април, 2013

Анонимен каза...

Парите от опело, кръщене и други ритуали дали се заприходяват в гореспоменатия годишен отчет? Съмнявам се, след като не се издават никакви документи на хората, че са платили. И къде по-точно отиват тези пари, към заплатата на свещениците вероятно?

Анонимен каза...

В този форум е пълно с комунисти-безверници, които са плод на 50 годишното комунистическо робство. Именно те избраха (при условие , че целият цивилизован свят заклейми комунизма и пресъпленията му) комсомолска секретарка за кмет...Срам!

Анонимен каза...

Тази комсомолска секретарка бих се радвала да бъде мой приятел!Защото е един прекрасен човек - отговорен и честен.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |