Поклон пред жертвите на „Слънчев бряг”

* Проф. Калин Янакиев: „Не сме видели да искат прошка
 и поради тази причина тая памет кърви”
In memoriam

Цветя в памет на жертвите в лагера "Слънчев бряг"
В СЪБОТА, 23 МАРТ, се проведе традиционното 24-то поред шествие поклонение в памет на жертвите на комунистическия трудов лагер „Слънчев бряг” край Ловеч, през който за трите години на съществуването му (1959/62 г.) са преминали 1500 души, а над 160 са намерили смъртта си. Организатор бе СДС – Ловеч, като сред участниците в мемориалното събитие имаше граждани от цялата страна, също бивши лагерници и роднини на загиналите. Политическото присъствие също не липсваше – тук бяха проф. Калин Янакиев, водач на кандидатдепутатската листа на ДСБ в Ловешкия многомандатен район, председателят на БСДП Йордан Нихризов, председателката на ПП „Обединени земеделци” Петя Ставрева, по-късно се присъедини и лидерът на СДС Емил Караиванов.
 
На преден план в средата - проф. Калин Янакиев
„ТУК БИ ТРЯБВАЛО днес да бъдат и представителите на официалната власт, би трябвало да бъдат представителите на местната власт, сигурно тук би трябвало да бъде и кметът на град Ловеч, най-малкото за да поиска прошка за онези, на които той се явява правоприемник. Той не е тук. Тук са или онези, които са пострадали, или онези, които имат антикомунистически възгледи. А не би трябвало да е така. Едни с тази памет отдават почит, други би трябвало с тази своя памет да искат прошка. Не сме видели да искат прошка и поради тази причина тая памет кърви. И поради тази причина в паметта ни все още има гняв и горчивина. За да се пречистим от този гняв, за да се пречистим от тази горчивина, би трябвало да бъде поискана и прошка”, заяви проф. Янакиев.

Кольо Колев: "Защо никъде няма нищо за този лагер?"
БИВШИЯТ ЛАГЕРИСТ Кольо Колев пък призова да се издирят загиналите, както и да се открият документите за зловещия „Слънчев бряг”. „Защо никъде няма нищо за този лагер?”, бе тежкият въпрос на г-н Колев. „Никой не знае истината за лагерите. Дори магистратите, които изследваха тези престъпления, не знаят. Те са се докоснали само до частица от истината, но тази истина е зловеща”, сподели разследващият топжурналист Христо Христов, автор на книгата „Секретното дело за лагерите“.

(цитатите са от репортаж на ТВ „Европа”)

Т21

Снимки: Милко Недялков, Ловеч

Още по темата:

9 коментара:

Газдов каза...

А къде са болшевишките кметове на Ловеч и Троян ?

Анонимен каза...

Защо др. Казанджиев не е отишъл да се извини от името на престъпната си кървава партия? И въобще, защо видни комсомолки дерибеи като него и др. Михайлова са на власт. Малко ли престъпления извършиха комунистите, че още продължават ?

Анонимен каза...

България и сега е един лагер, почти толкова зловещ както в тези 3 години. Един зловещ и унищожителен лагер, в който по–голяма част от населението е подложено на същите издевателства, и още по–лошо – БАВНО, МЪЧИТЕЛНО И СИГУРНО. И още по–лошо, че в тези лагерни условия живеят и децата ни. Затова страната ни като че ли е обречена на вечен лагер. Ние сме безропотни/а и да вдигнем глави ни ги "секат"/, забравени сме от света/или така им изнася, защото сме бедни/, глупаво вярваме във всяка подхвърлена "дебела" лъжа, готови сме да повярваме на всяка подставена личност, обещаваща ни една глътка въздух, работим и произвеждаме продукция, която се продава на цени европейски, а на нас–жълти стотинки. Превърнахме се в роби не на чужди, а на български експлоататори, а и трябва да сме МНОГО, МНОГО ДОВОЛНИ!?
Човешко е да се греши, още по–човешко да поискаш прошка. Прошка от целия народ на България, но явно управляващите не са човеци.
Бог да прости българите, които са починали насилствено от българска ръка, като мъченици!
Бог да има сили да прости и на техните мъчители, защото всеки има право на още един шанс!
Бог да намери сили да прости и на днешните мъчители, и да им даде сили и просветление да променят отношението си към поробените, принудените, отчаяните, обезверените, обеднелите, дори стигнали до решение за самоубийство по най–жесток начин! Колко ли сила и смелост, колко ли отчаян трябва да е човек, за да се самозапали?
След години ще почитат така и нашата памет–ПОКЛОН ПРЕД ПАМЕТТА НА БЪЛГАРИТЕ УНИЩОЖЕНИ ОТ ПСЕВДОДЕМОКРАЦИЯНА НА ПРЕХОДА, преход, който се превърна в безкрайност. Дано само остане някой, наричащ се българин, за да почете тази памет!
Извинявам се за мислите в черни краски, но нищо от реалността в Троян и България, в отношенията между хората не може да ми ги направи в цветни такива.
Бог да прости и всички сложили край на живота си, живот без радостни мисли за "утре"!
И накрая, нека си помислим, имаме още може би един шанс, НЕКА ОПИТАМЕ!

мирослав каза...

а за жертвите от така наречения преход (всъщност наименованието е друго),кога ще стане реч...след следващите 45 години ли?

Анонимен каза...

Че как ще присъстват кметовете на Ловеч и Троян,та това изисква СМИРЕНИЕ!!!А те не са се смирили,нищо,че палят свещи,нищо,че се "кръстят" - те го правят затова,за да СА НА ВЛАСТ!С други думи - ЗА ДА ГИ ТЪРПИМ!

Анонимен каза...

Поклон пред жертвите ! Вечна им памет !

Анонимен каза...

Поклон пред паметта на българите унищожени от прехода .Срамувам се че съм българка
вече ,срамувам се ,че родих децата си тук в България.Само семейството ми знае през какви унизея и мъки минахме и минаваме през този преход . Слава богу вложихме всичко сам самички без помощ от родители и изучихме децата си и те вече дават достойни резултати .Бе партийна обвързаност и приятелски кръгови.Мисля ,че заслужаваме златни медали като родители и семейство.

Анонимен каза...

Всички обикновени хора–работници и пенсионери, всички принудени да имигрират, децата ни, всички те заслужават медали. Само с едно не мога да се примиря–защо сме толкова примирени, защо се радваме на оцеляването, защо мислим, че живеем като човешки същества?

neven каза...

neven.Tezi komynisticheski svini triabvache da polytchat spravedlivo vazmezdie.Dabadat izbiti do krak

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |