Троян – отново с най-ниска безработица в областта

* Само в общините Троян и Тетевен безработицата през 2012 г. е намаляла * Минчо Диков: Това ниво на безработица е обяснимо
 в условията на криза
Пак отличници

Минчо Диков
ТРОЯН Е С НАЙ-НИСКАТА безработица сред общините на област Ловеч за 2012 г. Според изнесените от директора на Регионалната служба по заетостта Минчо Диков  данни, единствено в Троян и Ловеч безработицата е под средната за страната (която е 11.1%). За Троян е 7.6%, а за Ловеч - 10.2%. Най-лошо е положението в община Угърчин, където почти всеки втори в трудоспособна възраст е без работа – 44.1%. Не по-малко тежко е и в общините Ябланица с 38.5% безработица, Луковит – 30.9%, Тетевен – 25.5% и Летница - 23.9%. Средното равнище на безработица в областта за 2012 г. е доста над средното за страната - 16.0%, като бележи ръст от 0.6 пункта спрямо 2011 г. Това нарастване означава нови 289 души без работа, с които регистрираните безработни в областта са станали 8912.

ДРУГ ПОКАЗАТЕЛ, по който община Троян стои добре на фона на останалите, е намаляването, макар и с малко, на безработицата през изминалата година – подобно нещо се е случило само в две общини: Тетевен (с 40 по-малко спрямо 2011 г.) и Троян (с 28 по-малко).

И ОЩЕ СТАТИСТИКА за област Ловеч. Няколко са т. нар. рискови групи, които се наблюдават специално от службите по заетостта. Една от тях е групата на жените без работа - през 2012 г. в Ловешка област те са били 4562 (51,2 % от всички безработни), като спрямо предходната година нарастват с 0,5 пункта. Младежите до 29 години на борсите са 1741 (19,5 %) - със 118 повече, но радващото е, че те са с 2,2 на сто под средното за страната. Безработните над 50-годишна възраст са 3264 (36,6 %) и намаляват с 20 човека. Хората с намалена работоспособност са 423-ма (4,7 на сто) - увеличават се с 24-ма. Продължително безработните са 3724 (41,8 %) - намаляват с 1218 души. Средногодишната конкуренция за едно работно място е 16 души и се запазва на нивото отпреди година.

ПО ПРОГРАМИ за заетост са включени 1335 човека, а по мерки за заетост - 112. 366 човека са работили по програмата „От социални помощи към осигуряване на заетост”, а като асистенти на хора с увреждания - 118. По регионални програми препитание са намерили 87 души. 17 млади са имали шанса да започнат работа по програмата „Старт в кариерата”. Най-много - 700 човека, са се възползвали от възможностите на финансираната с евросредства оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”. Усвоените средства през годината са общо 1 616 000 лв., като 1 426 000 лв. по програми за заетост за 1335 човека, а останалите 190 хил. лв. - по мерки за заетост за 112 работни места.

Г-Н ДИКОВ КОМЕНТИРА, че това ниво на безработица е обяснимо в условията на криза и че подобна тенденция на нарастване има в цялата страна. Той подчерта и друго - през 2012 г. продължават да се наблюдават различия както в икономическото развитие на отделните области, така и между общините в една област по отношение на състоянието на пазара на труда.

(по материали от ловешкия печат)

БЕЛЕЖКА НА РЕДАКЦИЯТА

За пореден път Троян е отличникът с най-ниска безработица сред общините в Ловешка област. Което би трябвало да ни радва, но някак не се получава. Защото едва ли може да те радва фактът, че ти си зле, но има и по-зле?!

Нещо повече – тази радостна статистика, въпреки и дошла от сериозна институция (Регионалната служба по заетостта), буди известно недоверие; особено след фалитите в последните две-три години на основни троянски промишлени предприятия, изкарали хиляди на улицата („Хемус”, „Унитех”, „Елма”, Машстрой”…).

Още нещо – на няколко пъти кметът на община Троян Донка Михайлова, която е твърде чувствителна и ангажирана със социалната тема, споделяше притеснения от структурата на троянската безработица. По-точно – че е твърде висок е процентът на безработните във възрастовата група над 50 години, които най-трудно биха могли да се „пренастроят” и са най-нежелани от работодателите.

Друго, по-важно – пазарът на труда в община Троян предлага ограничени възможности за квалифицираните кадри и изобщо възможности за добро кариерно развитие, което дозасилва процеса на миграцията (вътрешна и външна), особено сред младите хора. Но го има и обратното – наличните добри троянски кадри (примерно машинните инженери и техниците, освободени от „Елма”, „Машстрой” и др.) явно не отговарят на новите реалности в троянската икономика; тъй като има браншове, оплакващи се точно от липсата на квалифицирани работници и служители (мебелостроенето, туризма)

Има и едно подозрение, споделяно от мнозина – че доста нашенци, които са си съвсем истински безработни и дори трайно безработни, по някакви причини не попадат в списъците и официалните статистики?! Дали това е така и как и защо се получава така, нямаме информация.

И най-важното – безработицата е огромен проблем, но не по-малък проблем е ниското ниво на работните заплати в нашата община, макар това да го казваме без да се опираме на сериозна статистика. Но то е и общонационален проблем, което успокоява.

Т21

Още по темата:

33 коментара:

Анонимен каза...

Останаха ли хора в Троян, че да се говори за безработица?! Няма хора, няма безработица!

Анонимен каза...

Ай, стига простотий общинарски вече де!!!

Анонимен каза...

И аз съм безработна и като много други не съм се регистрирала в Бюрото по труда най-вече заради лошото им отношение. Пращат те на места, където никой не иска да работи по една или друга причина и когато се откажеш от тази работа те правят на две стотинки. Никой не иска да работи за мизерни стотинки, при мизерни условия и отвратилно отношение от началниците. За съжаление много хора го правят, за да не умрат от глад.

Анонимен каза...

Статистиката за мен е напълно вярна. Проблемът е, че не се казва другото - реалните измерения. Нормално е Троян да е с най-ниска безработица, дори е нормално да клони към нула. Просто защото хората нямат варианти - ако нямат работа, напускат града. Така останалите жители работят, но ако преди 10 години с Машстрой, Елма, Унитех и т.н. Троян е имал примерно 15000 работници, то сега има двойно по-малко. Тези хора са напуснали града и, може би, се водят безработни другаде или там са си намерили работа.
Или ако преди от 15 000 души са работили 12 000 и заетостта е била 80% (съответно безработицата 20), то сега могат да работят 8000, а са заети 7600, което е 95%, но реално от Троян са се изнесли над 5000 млади и трудоспособни хора. А тази статистика ни я спестяват.

Анонимен каза...

Сега остава да повярвате и на тази поредна манипулация.
И на сесията ги попитах - не ви ли омръзна да гледате хората в очите и да ги лъжете?
Попитах ги и това - давате ли си сметка, че тотално се разминавате с мнението на хората, че между тях и вас има пропаст, която става все по-дълбока.
*
п.п. между другото, г-н Маринов много точно и коректно е хванал и отразил тези мои изявления. Нарочно изчаках до днес, за да излезе книжния бройна вестника и да му благодаря!!! Защото този път има защо и за какво! :)
ИП

Анонимен каза...

Пеевски, ти като си много отворен и като си толкова знаещ, защо не откриеш една строителна фирма и не дадеш работа на 15-20 човека? Плямпаш наляво и надясно и само критикуваш. Ами като не ти е гот тука се махни бе! От толкова години си общински съветник и абсолютно нищо не си направил за този град - факт! Една стотинка инвестиции не си привлякъл - факт! Само приказки, хленчове, истерия и сополи. И повече не срами Троян, а се лекувай!

Анонимен каза...

Пеевски, от материала с твои "концептуални" и "единствени" прокобни изказвания става ясно,че ти си бъдещия режисьор на "Здрач 4":)))

Анонимен каза...

За сметка на това пък дилян енкин,маймун акимов, донка михайлович,марин "иглата" радевски,светлю"връм бръм" дочков,йордан "банкера" данков и сие, се добиха да работят за отварянето на града ни към потенциални инвеститори.
Въздесъщият икономически корифей Данков дори заяви:На Троян не му трябват инвестиции,защото си имаме всичко!

Но на горните 2 капута по им изняса да цвъркат из форумите ,а вторият дори се мисли за оригинален(:

Анонимен каза...

До 8 - ми!
Пеевски ти защо не се подписваш, като пишеш бе? Не си ли даваш сметка, че психясалия ти стил на писане е силно отличителен и "мирише" отдалече!?

Анонимен каза...

Това сравнение е като кой е по-добре: Мали, Сомалия, Етиопия или Замбия?

Анонимен каза...

А ти защо не си пиеш хапчетата за шизофрения бе 8-ми?Разбирам,че имаш комплекси от Пеевски, все той си привижда (:

Настина подобни сравнени,както отбелязва 10-ти,са цинични. Но всичко това си има обяснение. На няколко пъти съм публикувал тук информации относно откриването на нови предприятия( индустрията е мотора на икономиката на всяка една държава),в какви ли не смешни области на страната.Негодувам срещу превръщането на Троян във феодално владение на нялко дерибея,и слугинуването на поти(с някои изключения) цялата общинско-политическа шайка в града ни (:

Анонимен каза...

В конкретния случай Илиян Пеевски е прав, не разбирам защо едни хора само дебнат и пишат простотии, вместо да си ползват главата по предназначение.

Анонимен каза...

9-ти, винаги се подписвам под написаното от мен.
Не е хубаво така да клеветите. Просташко е, а си позволявате да обиждате и другите участници в този форум.
Ако можете, напишете нещо по тази тема. Ако не можете - тук не е нито лечебница за болни хора, още по-малко някаква отходна яма за изхвърляне на мозъчни напъни с произведен умствен боклук.
Препоръчвам ви, докато пишете, постоянно да си повтаряте на глас "Пеевски го няма, Пеевски го няма....". Току виж сглобите няколко изречения в които да отсъства името ми. Възможно е да открием и някакви мисловни процеси при вас.
Ако и това не помогне - потърсете специализирана лекарска помощ.
Внимание: 6-ти, 7-ми и 9-ти, прочитайки този мой /и подписан /постинг, незабавно започнете да вдишвате и да издишвате дълбоко, за да не се задавите от злоба и силно да увеличите киселините в стомаха си, с което само ще го перфорирате, а после...... ще започне да ми лисвате с вашата непринудена простота и болезнена комплексарщина.
Успех!
ИП

Анонимен каза...

То относно кокаларника на центара е ясно...не му беше и не е му там мястото, ами защо гледам/вече минавам от там два пъти/ я няма плочата на къщата на баба Дона Милина /в близост до църквата за тези които не знаят/???

...Баба Дона Атанасова Милина, троянчанка, давала подслон на Апостола през 1871 г. и декември 1872 г. На нея великият българин й се представил като "търговецът от Аджар".

Анонимен каза...

Това не е статистика,а натакмистика зависи кой плаща.Какво стана с реПертНодома(референдома),първо бяха 21%,23% и Б.б. като се накара на ЦИК-20 и нещо,първо бяха 13милиона бат ДянкУФ каза 25милиона

Анонимен каза...

Въпреки ,че и аз съм безработен и да е извън темата се присъединявам към питането на №14!Преди доста време питах същото ,но отговор неполучих.Впрочем незнам към кого да адресираме питането - община или музей?Мисля ,че въпросната къща е санирана и плочата е останала скрита в изолацията.Надявам се г-н Пеевски който следи форума да се ангажира с поставянето на този въпрос.Още повече Апостола го заслужава ,а наближава и годишнина от обесването му!Още веднъж се извинявам ,че не е по темата.
Василев

Анонимен каза...

Пеевски, като стане напечено почваш да кълчиш снага - същински комунист!
Мълчиш, а въпроса бе:
"Защо не откриеш една строителна фирма и не дадеш работа на 15-20 човека?", и
Като си много опитен и отракан, я кажи, за толкова години като съветник, какви и колко инвестиции привлече в Троян? За себе си знам, че нищо не си направил, но имаш ли доблестта да го кажеш и на хората!? Пеевски, Пеевски, много е лесно да критикуваш момчето ми! Знаеш ли аз колко критики мога да ти отправя? Защото ти, спрямо мен си управляващ (все пак общ.съвет е законодателен орган), а те се критикуват обективно най-лесно!

Ст. Борджуков каза...

Относно 14
То сега там не е ли краварник?

Иначе едно време от там тръгвахме да гоним Левски, като ученици...
От друга страна, ако плочата е била на краварника - по-добре да я няма...

Изчезваме бавно...

Анонимен каза...

как няма безработица в Троян ???Наи голяма е тук просто хората не са регистрирани и затова не се знаят .....

Анонимен каза...

Като погледна как масово се опразват магазини и жилища /разходете се вечер около 19-20 часа и ще видите колко тъмни къщи и апартаменти има/, като си помисля колко мои познати вече не са в Троян и даже в България, като си помисля колко деца на мои познати вече не са в Троян и едва ли ще се върнат тук - свят ми се завива! А като се замисля колко хора ровят в контейнерите вече - направо ми се плаче.
И ако нещо не се направи, макар и късно положението ще става още по зле. Жителите намаляват, приходите на общината падат, разходите за поддръжка на града и сметосъбиране остават и дори нарастват. Нови дупки, повече мръсотия - влошаване на градската среда - нова вълна към изхода на Троян. И тая спирала ще продължи.
Чест прави на Илиян Пеевски, че единствен досега поставя въпроса в Общинския съвет.
Вярно, че колкото е по-голяма безработицата - толкова по ниски заплати ще плащат нашите "бизнесмени" /в кавички - защото ако се позамислят малко ще разберат, че това нито е решение, нито ще продължи още дълго/. И тук техните интереси се разминават с интересите на града - на всички нас. Те затова са в тоя общински съвет.
Не сме на пристанище, не сме до магистрала, нямаме полезни изкопаеми, но все нещо можем да предложим на тия инвеститори - каквото предлагат и другите.

Анонимен каза...

Има какво да се предложи, но умишлено не се прави.
Проумейте този факт най-накрая. Троян се командва от няколко човека,които правят всичко за да не се допуска конкуренция на пазара на работна ръка тук.Защо ли,защото ако ще се наложи да плащат повече за да задържат работниците си.Общината администрация е неделима част от този порочен кръг.Сегашната власт продължи традицията на предишните кметове и управи не иска да работи в полза на хората.Огромна част от т.н, троянски бизнесмени са в сивия сектор.Плащат заплати по карти на минималната,а останалата част на ръка. Постоянно манипулират служителите си, дължат им пари,а други отказват да заплатят заработеното с честен труд, проявявайки уникална наглост.В същото време,самите те,тънат в разкош.Строят нови палати, надскачат се кой ще има по лъскав и скъп автомобил,или ще отиде на екзотична почивка. И всичко това на гърба на хората.

Анонимен каза...

За същата къща говорим г-н Борджуков.Санирана и превърната в краварник наистина незаслужава на нея да бъде изписано името на Апостола.Все пак това поражда въпроси и се надявам някой да знае къде да ги зададе!

Анонимен каза...

17-ти, ще опитам за последен път да ви отговоря на вас и на такива като вас, защото хората не са длъжни и едва ли им е приятно да стават свидетели и да четат тъпите ви и идиотски персонални нападки, ганирани с много злоба и персонални нападки. Както и да четат обясненията ми, че ... нямам сестра.
Отговарям ви - Нямам строителна фира защото не искам да имам такава. Искам да се занимавам с проектиране на строителни конструкции и го правя вече повече от 30 години. Има мои проекти, които са реализирани на 4 континета. Ако умствените ви възможности не позволяват да разберете това - дано поне разберете, че на идиотският ви въпрос със същата сила би ви било отговорено, че никой художник не прави бояджийска фирма.
Колкото до моята, а и изобщо цялата работа на ОбС - дайте конкретни примери, ако изобщо знаете какво се работи в един общински съвет и ако изобщо сте в час какво се случва там конкретно.
И не съм ви никакво "момчето ми", другарю /примерно/ П-ов! Критикувам с името си, а не критикувам като вас, скрил се като някакъв страхлив плъх и нападащ хората в гръб.
Излез на светло, смелчаго и умнико, пък тогава да си поговорим и да поспорим... ама май не ти стиска, а, страхливецо?
*
Сега да ти обясня защо си с умствена недостатъчност /освен неизчерпаемата ти злоба/. Нито ОбС, нито на кой да е общ.съветник не му е работа да докарва инвеститори. Само в един тъп пилешки мозък може да се роди такава идея днес в България, като член на ЕС, с Демокрация и пазарна икономика /така пише и така казват/. Такива като теб и управляващите този град /изключая себе си и АТАКА в числото на управляващите/ - никога няма да разберете, че един инвеститор не се докарва, а той сам идва, ако има защо и ако е преценил дали да инвестира тук собствените си пари. Понеже на такива като теб и троянските управници още ви дъни в ушите залпа на Аврора, няма как да разберете, че социализЪма /поне според Конституцията/ си е отишъл и че не можете вече да хващате инвеститорите за ушите и да ги натикате в Троян да инвестират насила.
Никога няма да разберете, че в този РЕкомунизиран град, такъв заради такива като теб и управниците, само побъркан инвеститор или някой в някаква безизходица, или заради някаква далавера с управниците би дошъл тук да инвестира в този, пак повтарям, РЕкомунизиран град и без бъдеще заради което!
Е, точно тук е ролята и отговорността на ОбС и администрацията. Да европеизират Троян, да го демократизират, да наложат пазарни отношения, да създават среда и условия за бизнес и пр. Да, но вместо да правят или да подпомагат тези процеси, именно ОбС и администрацията РЕкомунизираха община Троян последните 16-17 години. Спомням си преди няколко години в ОбС, М.Генковски предложи да правим делегация, която да отидела при Б.Борисов да го моли да ни даде или да ни докара инвеститори???? Да се смееш ли, да плачеш ли?! Успях да попитам само - кой ще носи дамаджаните с ракията и сланината с червен пипер?
Е, това е твоето ниво и умствени възможности, другарю 17-ти!
РЕкомунизирахте "Четвъртата крепост на Демокрацията", за какъвто бе обявен Троян след София, Пловдив и Варна в началото на 90-те!
Ти къде спа през това време бе, другарю 17-ти? Гледам, изживяваш се на голям антикомунист и лепиш етикети на ляво и на дясно с лекота?
Може и да си такъв, де да те знам. Но знам, че си такъв само в мишата дупка при страхливците. Там си велик и там си бабаит... при и пред мишките!
Не бъркай този форум с мишата си дупка! Дано поне това разбереш!
*
п.п. Извинявам се на читателите за този тон, но ми писна този нагъл страхливец да ме преследва от години.
ИП

Анонимен каза...

Пеевски, Пеевски, и все пак ти нищо не си направил за община Троян! Нали другарю! Само пяна ръсиш от трибуната на общинския съвет.
Между другото, ти в коя дупка беше преди 10.11.1989 год.? В тази на първия секретар на партията, ли? И защо изпълзя оттам?
Човече - полуръст, мене ме остави, но ти си станал за смях в цял град! Нима не виждаш очевидното!?

п.п. Твоята фобията от преследване има име - параноидна шизофрения. Препоръчвам ти добър лекар в тази област. Или пък се допитай до твоя вожд Волен "Болен" Сидеров.
Успех!






14-ти каза...

Санираната къща не/мисля че тя е къщата на баба Дона Милина и дано не бъркам/, а прилежащата до нея е превърната в постройка за животни.А че тръгвахме от там по стъпките на Апостола от там, да така е и се стигаше до Троянския манастир през махала "Райковска".Все пак дано се внесе някаква яснота по повод паметната плоча и кой е позволил и на какво основание да бъде махната и къде се намира в момента. Толкова ли сме богати от към ис тория в града че почваме и да я унищожаваме?! За единия кокаларник на комунистическите терористи се вдигна олелия до бога, че и паметника се съхрани в бившия вече арматурен двор.То не бяха дебати, снимки и позоваване на Женевската конвенция, а тук става въпрос за запазване на част от историята на града. Защо се позволи да се мангализира града и думите като националист,родолюбец и българин станаха срамни и опасни думи...Наистина...изчезваме бавно, както каза г-н Борджуков...

Анонимен каза...

Дам, ние жителите на Троян доматите с колците ги ядем, понеже сме прости и не виждаме сами каква е статистиката .................. к

Анонимен каза...

http://prosvetise.com/?p=5862

Анонимен каза...

Не съм съгласе, че Троян е с нисък процент безработица. Има хора които не са записани като безработни. Второ в града ни обезлюдя и на този брои жители наистина процента на безработица е нисък, но това не е реално. В Троян както и в много други градове има много безработни. За съжаление има и малади хора които не могат да се реализират, да докажат себе си и се налага да мигрират. Нега се помисли как да се живее в Троян.

Анонимен каза...

На мен ми е интересно как се получава-според НОИ-средно осигурителен доход от 620 лева и то за година назад.Или данните се завишават за да падат коефицентите за пенсия или има много хора осигуряващи се на максималния доход.Нещо като Дянков яде кюфтета ,аз ям боб и средно ядем кюфтета с боб.

Анонимен каза...

Мичо Генкоски пак си е раэвихрел и эахапал Пеевски

Анонимен каза...

Ако в Троян поради некадърно управление останат 2-ма човека и те работят, безработицата ще е 0%.
Кой са го подкупили, за да прави PR на такива "управници" ?

Анонимен каза...

Наистина са много зле тези хора от общината. Колко мои познати включително и аз напуснахме града защото няма работа. С 350лв на месец как се поддържа семейство нека ми обяснят уважаваните общинари.

Анонимен каза...

Е, ти защо си мислиш, че управляващите искат висок стандарт, напротив колкото по- бедни хората и уплашени, толкова по-добре за тях. Троян е живият пример, тук някой да смее да протестира за нещо, да има смелост да изрази позиция? От как свят светува е така, сега живеем във времена в които поне има механизми за промяна, но пък мнозинството хора не я искат, така че извода е ясен- хората получават това което заслужават.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |