Гласуваха рамката на Бюджет 2013

* Новата бюджетна рамка от 18 млн. и 313 хил. лв. – най-високата от 2009 г. насам * Донка Михайлова: „Ако нямаш пари под възглавницата, няма как да се справиш” * Пак спорове за преходния остатък - Пеевски громи, Данков и Енкин защитават
В Общинския съвет

НА ПРОВЕЛАТА се миналия четвъртък (24 януари) първа за годината сесия на Общинския съвет (ОбС) в Троян бе приета рамката на общинския Бюджет 2013, подготвена от администрацията на кмета Донка Михайлова. На пръв поглед „мирната” точка от дневния ред обаче предизвика доста разгорещени спорове.

НАЙ-НАПРЕД вносителят г-жа Михайлова направи обосновка на предложението и накратко разясни факторите, повлияли върху нивата на приходната и разходната част на новата бюджетна рамка, най-високата от 2009 г. насам. „Поставихме си висока летва, което ще е изпитание и за администрацията, и за Общинския съвет, но на Троян му прилича да е така”, коментира градоначалникът. А „високата летва” се обуславя от няколко неща. Най-напред - завишената обща субсидия за делегираните от държавата дейности с 333 хил. лв. (за образование, социални дейности, култура, отбрана и сигурност), като цялата рамка на приходите с държавен характер е 8,642 млн. лв. (8, 413 млн. лева в бюджета за 2012 г.). Друг важен момент е планираното повишение на приходите с местен характер – заложената обща сума е 9,670 млн. лв. (при 8,989 млн. в миналогодишния бюджет).

Кметът Донка Михайлова
ЗА ТОЗИ РЪСТ спомага най-вече перото на местните неданъчни приходи. А факторите за повишението им са в няколко посоки. По-голяма събираемост на местните данъци и такси – чрез въвеждане на нов софтуер в отдел „Местни приходи”. По-ефективно справяне с некоректните длъжници (въпреки че тук има и сериозни проблеми, например отношенията с намиращата си в процедура на несъстоятелност „Елма” АД, която дължи на Община Троян 650 хил. лв., но те няма как да се вземат на този етап, още повече че в случая се представляваме от НАП и не можем директно да си търсим вземанията). Повишената с 228,5 хил. лв. целева републиканска субсидия за капиталови разходи, от които 86 хил. лв. са за ремонт и изграждане на общински пътища (негативното тук е намалената с 122,6 хил. лв. обща изравнителна субсидия). Повишаване с 224 хил. лв. на разчета за приходи от общинската собственост – ръстът се дължи на очакваните повече приходи от вещно право, управление на общинските гори, заложения по-голям дивидент от печалбата на „ВиК – Стенето” ЕООД и приходи от продажба на собственост. Планираното общо увеличение на неданъчните местни приходи е 688 хил. лв.

МАЛКО ПО-РАЗЛИЧНО е с данъчните местни приходи, където очакваното увеличение е далеч по-малко – 75 хил. лв.; това е повлияно от по-малкото приходи с около 90 хил. лв. от данък МПС, който бе намален в началото на миналата година, както и намалелите постъпления от туристическия данък заради новата формула на отчитането на нощувките в обектите, залегнала в Закона за местните данъци и такси.  

„ЧРЕЗ БЮДЖЕТНАТА РАМКА трябва да постигнем съгласие за общинските политики и приоритети”, заяви Донка Михайлова и за пореден път подчерта, че бюджетът е основният инструмент за реализиране на управленската политика. Разбира се, не бяха  подминати и „подводните камъни” в Бюджет 2013 – започналото изплащане на тежкия кредит към Общинска банка (през 2012 г. предварително били изплатени 500 хил. лв.), на остатъка от 930 хил. лв. от заема за първия етап на водния цикъл на Троян и др. Рисков момент е и предстоящото значително мостово финансиране по изпълняваните проекти, чиято обща стойност е 41 млн. лв.; като само за съфинансиране по проекта за последния етап от водния цикъл на Троян ще трябват твърде едри (милионни) суми. Много от финансовите санкции по проектите идват от лошо проектиране и трябва да сме много по-внимателни и прецизни в това отношение, предупреди кметът.

инж. Илиян Пеевски ("Атака")
СРЕД ОСНОВНИТЕ ПЕРА, оформящи рамката на троянския Бюджет 2013, е и сериозният остатък от предходния период – общо 3,636 млн. лв. (от тях 3,028 млн. лв. в „Приходи с местен характер”; и 608 хил. лв. в „Приходи с държавен характер”, част от които – 288 хил. лв. са на звената с делегирани бюджети и са им били върнати в сметките в началото на годината). И този голям преходен остатък за пореден път се превърна в ябълка на раздора. Най-остър в критиките си бе инж. Илиян Пеевски („Атака”), който обясни, че големият остатък означава голямо неизпълнение и много несвършена работа и не е повод за гордост, а точно обратното. Съветникът дори намекна, че в този троянски бюджетен излишък има и фиктивни пари; „Аз не вярвам, че прехвърляният от години остатък от 2-4 млн. лв. изобщо съществува. Смятам да предложа да се създаде Комисия, която да разследва”, заяви инж. Пеевски, определяйки цялата работа с бюджетния остатък като „чиновнически уйдурми”.

ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ на Икономическата комисия  Йордан Данков (ГЕРБ) обаче поясни, че бюджетният остатък се формира от няколко фактора, като неизпълнението на дейности е само един от тях и в случая – най-несъщественият. Инж. Дилян Енкин (БСП) също защити наличието на бюджетен остатък, който е изключително необходим при големи разплащания, каквито ни предстоят през 2013 г.; както и при „брутален натиск” от страна на държавата, каквито случаи вече е имало и общини без финансов резерв се оказали пред фалит. „Със смях гледам на тезата на г-н Пеевски, че тези пари не съществуват”, заяви още съветникът от левицата и бивш кмет на Троян.

Йордан Данков (ГЕРБ) и инж. Дилян Енкин (БСП)
ДРУГ СПОРЕН МОМЕНТ бе защо рамката на Бюджет 2013 се приема преди да е приет и одобрен от ОбС отчетът за изпълнението на Бюджет 2012. Отново най-острият критик бе инж. Илиян Пеевски; „Нямате право да приемате рамката без приет отчет, това не е нормално”, категоричен бе атакистът. Той получи подкрепа и от инж. Марин Радевски (ГЕРБ), който също заяви, че без представяне на отчета на миналогодишния бюджет не бива да се гласува сегашната бюджетна рамка. Г-н Радевски предложи също да се върне практиката на едноразовото приемане на бюджета (рамка и бюджет заедно), на което пък се противопостави инж. Енкин (БСП). Г-н Енкин подкрепи двуразовия подход (първо рамката, после бюджета) – по-добър и като философия, и като технология и процедура. Йордан Данков също подкрепи двуразовото планиране на бюджета, което позволявало да се намери баланс между приходите и разходите; другият подход развързвал бюджета и криел рискове; „Много е лесно да развържем бюджета и да го тласнем към дефицит”, заяви г-н Данков.

В КРАЯ НА ДЕБАТА кметът Донка Михайлова обясни, че отчетът за изпълнението на Бюджет 2012 не е забавен самоволно, а заради указания от Министерството на финансите и може да се предложи не по-рано от м. февруари. А пък изискването новите общински бюджети да са готови не по-късно от 45 дни след Републиканския бюджет налагало бюджетната рамка да се предложи за гласуване сега.  Г-жа Михайлова заяви още, че не е превърженик на големите бюджетни излишъци, но в конкретния случай големият ни излишък е плюс, а не минус с оглед предстоящите сериозни плащания – съфинансиране по проекта за Водния цикъл (1,5 млн. лв.), по проекта за модернизация на МБАЛ – Троян (1,2 млн. лв.), при евентуалното спечелване на норвежката субсидия за Состра (220 хил. лв.). „Ако нямаш пари под възглавницата, няма как да се справиш”, образно поясни кметът. В крайна сметка предложената бюджетна рамка от 18 млн. и 313 хил. лв. в приходната част и също толкова в разходната бе гласувана и приета с много голямо мнозинство.

Генадий Маринов

Още по темата:

41 коментара:

Анонимен каза...

Ако го нямаше Пеевски, така леко щяха да си разпределят парите тез хубавци, най вероятно и сега го правят де. Сори за спама, но как да не им теглиш една майна, то друго не остава

Анонимен каза...

Г-н Маринов, направете малка корекция в числата:
рамката на бюджета на община Троян за 2013 г. е 18 312 734 лева, от които приходи с държавен характер 8 642 825 лева и приходи с местен характер 9 669 909 лева.

Анонимен каза...

Г-н Маринов, числата които сте написали и за преходният остатък са грешни. Това е преходен остатък към 31.12.2011 г.Преходният остатък за дейностите местна отговорност за 2013 г. е 3 027 784 лева.

Анонимен каза...

Г-н Маринов, за по-точни числа се обърнете към общинската администрация, че после да няма къде са парите.

Анонимен каза...

Браво на Пеевски - инж. по икономика, разбирай пуцаджия! А, Илиянчо? Помниш ли ПУЦ-а! Дето в захлас си слушкал сказките на партийния ти ръководител. Сгушен на третия чин, свил юмручета и клеймящ капитализма.
Пуснете Лянчо в кацата с меда и му вижте сеира.

Анонимен каза...

Господа управници, не ви ли е срам при тази голяма безработица да държите на работа в общината пенсионери. Най вече става дума за пенсионирани полицайчета/подвижните подслушвателни устройства на Минко Акимов както са известни/ и военни. Взимат и пенсия и заплата от държавата.След като са се пенсионирали значи,че не са работоспособни.Време е да вземете мерки и да ги освободите. И да направите конкурси както е по закон.

Анонимен каза...

6-ти те няма да те разберат, или не искат да те разберат. И при Акимов и при Михайлова те си стоят на топло, защото ''няма кандидати за тази длъжност''. И това не са само полицаи и военни. Но не са виновни само те. Нали знаеш поговорката за това кой ял баница?

Анонимен каза...

Браво, 6-ти :)

troyan21 каза...

До №№2,3,4: Справедливи забележки, наистина имаше грешка в публикувания размер на остатъка от предходния период в Бюджет 2013, коригирахме, благодарим. Заложеният остатък е 3,636 млн. лв. (3,028 млн. лв. в раздела "Приходи с местен характер" и 608 хил. лв. в "Приходи с местен характер"), а не 4,1 млн. лв. както бях написал. Макар грешката да не променя общата картина, поднасям извиненията си.

С уважение: Генадий Маринов, гл. ред. на Т21

Анонимен каза...

Въпреки тежкото наследство, което завари Михайлова след Акимов, успя да стабилизира бюджета на Троян. Поздрави за това!

Анонимен каза...

При тежката икономическа ситуация е цяло чудо, че бюджетът е с твърде добър преходен остатък. Малко градове приключват 2012 г. по този начин.

Анонимен каза...

Лукът не е скъп, заплатите са ниски!
Слаба икономика–ниски доходи, ниски доходи–още по–слаба икономика! До къде ще я докараме?
И защо ми се струва, че когато социалната политика е нищожна, бюджетните икономии са на ниво за похвали, а народа–втресло го!

Анонимен каза...

Данков нямаше ли нещо общо със бившата банка Славяни?

Анонимен каза...

И сега какво с тези 18 милиона, горди ли се чувстваме, аз като смятах това са две по-големи кръгови, направени като хората с осветление и паркови елементи.

Анонимен каза...

С пълна сила продължава голямата измама на общината и на някои манипулатори в този форум да мамят за размерът на местните приходи и държавната субсидия.
Въпрос към общината и анонимен 2:
Местни приходи ли са:
а/Държавната целева субсидия за капиталови разходи
б/ Държавната обща изравнителна субсидия
в/ Държавният трансфер за зимно почистване
Ако тези приходи са "местни приходи", кажете под каква форма се събират от гражданите, кога, къде и как.
Ако не са "местни приходи" /защото все пак са гласувани от НС при приемането на държавния бюджет/ - кажете какво правят тези приходи от Държавата под графа "Приходи с местен характер" в рамката на бюджета за 2013. /същото се повтаря всяка година/
*
Какво все пак е заложено в рамката
1. От държавата ще получим:
- обща субсидия - 8 034 407 лв
- обща изравнителна субсидия - 1 441 500 лв
- Целева субсидия - 879 200 лв
- трансфер за зимно почистване - 176 400 лв
2. На местно ниво от жителите на общ.Троян ще съберем:
- Данъчни приходи - 1 950 000 лв
- Неданъчни приходи - 3 221 274 лв
3. Остатък от бюджет 2012
- от /неизпълнение/ държавни дейности - 608 418 лв
- от /неизпълнение/ местни дейности - 3 027 784 лв
4. Имаме да изплащаме през 2013 г заеми, лихви, трансфери и пр. в ob] размер на 1 025 249 лв /620 000 + 218 249 + 187 000/, които са със знак минус в рамката на бюджета.
*
Хайде сега сметнете, какво идва от държавата, какво събираме на местно ниво, колко е неизпълненият бюджет за 2012 икакво имаме да плащаме на банки и др. през 2013.
*
Ако някой се сети защо ви лъжат години наред и защо омесват парите които идват от държавата с парите които успяваме /все още/ да събираме на територията на общината - нека да го сподели.
*
Ако някой се интересува, бих могъл да ви запозная със статистиката която водя от години как растат държавните субсидии, как намаляват местните приходи и как се увеличават т.нар "преходни остатъци". Така ще разберете и защо бюджета на общината от 6 години се върти все около 18 млн.
Със сигурност е разберете, че много отдавна в Троян сме "храненици" на държавата и разликата между държавните и местните приходи става все по-голяма. А падението и разрухата я крият, чрез тези все повече всяка година - "преходни остатъци".
*
Разбира се, на "умници" като анонимен 5-ти е много лесно да им пробутат другата лъжа и измама, че било много хубаво в началото на годината да сме си имали "парички под възглавницата". Ерго, било много хубаво да не изпълняваме бюджета. Или по-точно казано - било много хубаво да не спазваме ЗАКОНА за общинския бюджет.
Кой легализира ЗАКОНОНАРУШЕНИЯТА? Гражданите ли?
"Будалите" да спазват закона, а управляващите да правят каквото си щат?
Няма ли да е хубаво за гражданите да не си плащат данъците, за да имат и те нещо "под възглавницата" в началото на годната?
Е, в закона пише, че до приемане на бюджета общината разходва 1/12 от миналогодишния бюджет - ама защо да ви занимават с такива неща. А и в очите на администрацията и ОбС явно третират всички хора като анонимен 5.
ИП

Анонимен каза...

Пеевски, едва ли ти си най-добрия учител по темата как се управляват пари. Ако приключваш годината безх лев в личните си сметки, не искай това и от остналите. Смешно, жалко и обидно е да ни буламосваш, че ще сме най-добре ако нямаме пари в бюджета на общината.

Анонимен каза...

Абе и ти си една БУЛАМА...

Анонимен каза...

Абе този многознайко откъде пак изпълзя....?Пак акъл раздава,ама за да раздава той самия трябва да има...Да има ,ама няма.Всичко знам,но нищо не мога:и за бюджета,и за атомната централа,и за провеждането на изборите-където и да го пипнеш,всичко знае момчето.Убедителен,с цифри и факти громи противниците(те не останаха),патетично(като Адолф )....произнася речи.Но на кого-то не остана кой да го слуша(ни чужди ,ни свои) с неговите небивалици и небъдници.

Анонимен каза...

Пеевски, Пеевски, а знаеш ли на кое място е Община Троян, от всичките 264 общини в България по финансова стабилност и дисциплина?
Не! Не знаеш!? Чети внимателно - на 40 място.
И за това, слава богу, ти нямаш никакъв принос. Подчертавам го. На теб не се угоди! Все криви сме ние, а ти си прав. Я кажи на хората в колко комисии към общ.съвет участваш и въобще какво правиш в този общински съвет? Освен безспирно да се правиш на палячо от трибуната, като задължително трябва да те записва камера. А после да изпадаш в екстаз, докато се гледаш!?
Момчето ми, колко време ти трябва да влезеш в час?
п.п. Приказки, като "анонимни плъхове", "залпове на Аврора", и т.н. сме ги чували.

Анонимен каза...

Пеевски не участва в нито една комисия на Общинския съвет.Това е под неговото достойнство,там няма камера,няма запис,няма публика...Единствено има комисия която подготвя и съгласува или отхвърля материалите за Общинския съвет.НО няма публичност,няма трибуна със столче от която да се извисява оратора...И въпреки това неучастие в работата на Общинския съвет той негодува от ниските заплати на съветниците и иска повишение....От това по-голяма наглост,здраве му кажи.Абе,кажи му Пеевски и не го обиждай повече...

Анонимен каза...

Само не разбрах,последните 3 мижитурки, какво очакват да постигнат ? Така или иначе Пеевски изнася информация,а вие пачи малоумни не ги оборвате ,а обиждате. Пеевски пак е прав.А утрепката гордееща се,че Троян бил на 40-то място ,е достоен само за съжаление ...

Анонимен каза...

АЗ СЕРИОЗНО МИСЛЯ ДА СЕЗИРАМ ДЪРЖАВНА АГЕНЦИЯ ЗА НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ ПО КАЗУСЪТ ЕНКИН. ТОЗИ ЖЕЛЯЗНЕНСКИ КРАДЛЮ ПРОДЪЛЖАВА ДА ГРАБЕ И НИКОЙ НЕ МУ ТЪРСИ СМЕТКА.

Анонимен каза...

Аз благодаря на "критиците". Колкото повече квичат от злоба и не са в състояние да оборят и едно мое изречение - това само показва колко съм прав и колко добре съм настъпил политическите примати по мазола.
Най-смешното е, че тези "юнаци" си въобразяват, че с първосигналните си изблици биха ме засегнали, обидили или сплашили. Точно обратният ефект се получава. Има огромна полза от тях като всеки може да види и да си направи изводите - какво представляват моите и на АТАКА "опоненти". Не по-различно е и в самият ОбС!!!
*
Нямам нищо против аз да съм грешният и лошият, само че политическите примати и онези "критици" по-горе се налага да обяснят, защо те като са праведните и добрите - Бългрия и респ. Троян западат с всяка изминала година и населението живее все по-зле. Да не би аз и АТАКА да сме управлявали Троян и да сме го докарали до днешния хал?
*
п.п.1 анонимни юнаци, моля, продължавайте в същият дух и не се пестете. Само ще помоля да ми кажете, като израз на моята благодарност, къде да ви оставя бонбончетата, които си заработихте с "честен" труд - пред мишата дупка ли да ви ги оставя или да ви ги пъхна вътре в дупката. :)
п.п.2 "умнико" 19-ти, можете ли да посочите през коя година след 89-та Троян е бил по-зле финансово, отколкото през годината, в която бе "класиран" на 40-място по финансова стабилност.
Дори не ви питам за банковите кредити или друг общински дълг. Питам ви кога Троян е имал 4 и повече милиона лева ГЛОБИ, които са над 80% от всичките местни приходи на общината за една година и които всички ние ще изплащаме години наред... щото сме много "финансово стабилни"??!! Няма да правим улици, детски градини, условия за поминък и по-добър живот - а ще плащаме милиони на онзи тарикат, дето ни е класирал на ... 40-то място. Какъв "успех"?! Каква радост за малоумника"!? Утре ще му вземат гащите, но говедото ще квичи от радост, че са го класирали ...примерно на 4-то място.. охо, даже в цяла България!?
*
Трябва човек да е изключително тъп и елементарен, че да се хване на тази поредна въдица-класация на Дянков, която НЯМА никаква стойност, обосновка, законност и смисъл естествено.
Ама ти си чети, 19-ти, има много още да четеш. /но не забравяй и да пишеш идиотщините си по мой адрес!... много са ми необходими и полезни/
ИП

Анонимен каза...

16-ти, не бъркайте "личния" бюджет с бюджета на една община. За общинския бюджет има ЗАКОН, а законите трябва да се спазват. За личния бюджет няма закон и всеки да прави каквото си иска с тях.
Но, тук имаме ОБЩЕСТВЕНИ пари и те се изразходват по строгите правила на закона.
Очевидно в Троян закони не важат.
А и как да важат и защо да важат, след като има хора като вас, които одобрявате ЗАКОНОНАРУШЕНИЯТА които се вършат от властимащите.
В крайна сметка, това са твоите и моите пари. Ако на теб не ти пука и не се интересуваш как се изразходват данъците ти - това си е твой проблем.
Я ми отговорете, защо за един бюджет се прави "обществено обсъждане", гражданите дават предложения, от селските кметства дават предложения, кипи море от идеи кое да влезе и кое не в бюджета и т.н. В крайна сметка бюджета се приема на база тези и други предложения, през годината се правят някакви актуализации, че да се изпълни бюджета и какво става в края на годината? Казват ти, ами по-добре беше да си имаме парички и не сме изпълнили бюджета с над 20%.???
Е, ами за какво е този цирк с тези "обществени обсъждания", с бурни дебати в ОбС, с още по-бурни дебати по села, форуми и паланки, след като в края на годината се оказва, че някой ви казва - абе я си гледайте работата... колкото - толкова!?
Защо изобщо приемаме бюджет тогава?
Защо има понятие в ЗАКОНА - "бюджетна дисциплина"?
Нали демокрацията уж беше Законност и правова държава?
Или май няма демокрация?
Или май е вярно онова за РЕкомунизацията?
А ако е вярно - "оти ручааме жабетата" 23 години?
ИП

Анонимен каза...

Преди 5 години АТАКА предложи в Троян да се прави не РАМКОВ, а ПРОГРАМЕН бюджет.
При рамковият бюджет се планират и отчитат пари.
При програмният бюджет се планират и отчитат дейности.
Някой ще каже, то едно и също. Само че не е едно и също, а разликата е от тук до "небето". Разликата е във философията, в нагласата и стилът на изпълнение, в прозрачността, в ефективността и пр. С две думи - разликата е в същността на двете СИСТЕМИ при които функционират тоталитарната и демократичната тип общини.
Както си му е редът - предоставихме на тогавашния кмет един такъв бюджет, разработен по една холандска програма за една пилотна българска община. Да се учат!
Е, не съм и очаквал това предложение на АТАКА, което е реалност за европейските общини, че ще бъде прието и реализирано в Троян. Пък се оказва и невъзможно в една селска по манталитет община да се прилагат европейски практики.
Те хорицата не бяха и сънували, че има и че се правят такъв вид бюджети в цивилизования свят.
Но, няма страшно - остават още някакви си 50-60 години и ще видите как другите партии ще достигнат днешното ниво на АТАКА... а тогава... ех, какъв живот ще бъде.... :)
Иначе, днешните партии /чрез общ.съветници/ ходят "на комисии" към ОбС и това е най-голямото им постижение. Ходят обаче, не за да вземат решения какво и как да се изпълнява от администрацията, а ходят за да може администрацията /за нейно удобство/ да им обясни за какво изобщо става въпрос по точките от дневния ред, както и да им се дадат правилните указания как да гласуват на сесията... правилно. И те всичките без АТАКА гласуват ...правилно :)
Резултатите са на лице!
ИП

Анонимен каза...

Илиянчо, Илиянчо - я кажи братле защо все по-малко хора гласуват за теб. Не ти вярват, човече, не ти вярват. Защото само бърбориш и все си срещу тези, които полагат усилия. Омръзна на всички с воплите си за пари - за заплата като общински съветник, за пътни, за всичко... За проектант!!! Ами ако си толкова способен - ще те вземат. Но не би! Следващите избори ще си още по зле. Защото ни омръзна на всички с вечните си претенции и с нищоправенето си!

Анонимен каза...

Илиян е комплексар на който не бива да се обръща внимание. Типичния комплексар - нисък, неуспял и злобен. Айде стига вече...

Анонимен каза...

Ами той пръсна и изгони(с поведението си) всички нормални хора,членуващи в Атака....Някой може ли да каже имената на поне още 3-ма атакисти...Не ,всичко умно,можещо и грамотно изчезна....,неолицетворяващо се със своя водач.На Балабанско още стоят плакати на Илиян с нарисувани малки отвесни мустачки....Кой би тръгнал след такъв ,,водач,,

NS каза...

http://prikachi.com/images/276/5816276i.jpg

NS каза...

Малеееееееееееее, всички комуняги в действие...
За Родину/БЕЗРОДНИЦИ/, за Сталину/"Няма човек, няма проблем!"/,за пабеду...

Може да не е най добрия/всички имаме трески за дялане/, ама поне им изкарва кирливите ризи на ком-бароните!

Анонимен каза...

Много слабичко днес! Ако не натракате поне още 5-6 постинга - ще ви намаля бонбончетата. Така де - няма безплатен обяд, дори за мишките. Едва ли ще са доволни и от троянското посткомунистическо ТКЗС /герб+бсп+сдс+дсб+избор за Троян/, което е "овладяло" Троян от 1995-та насам.
*
Така и не стана ясно защо бе внесен и принуден постфактум ОбС Троян да гласува рамка на бюджета, без да е направен финансовият отчет за бюджет'2012. Някой знае ли? Някой ще попита ли ТКЗС-то?
Г-жа кметицата спомена нещо, че сега се правил някакъв одит на отчета на бюджета и след това сме щели да го видим.
Това пък означава, че ОбС Троян вече е принизен под нивото на някакъв финансов чиновник, а населението на Троян е изпратено за зелен хайвер с "неговите" органи на местно самоуправление.
Защо се прави. Възможна причина е утре, когато отчета бъде весен за обсъждане, на всяка критика да се отговаря - "ти, нищо не разбираш, доклада на одита е прекрасен". Между другото - това е трайна практика в Троян, дори когато отчета на бюджета е приет на време. С тази и подобни други номера - никой не казва вече 3 години къде са онези липсващи 1 700 000 лева бюджетни средства.
Тогава за какво изобщо се внася този отчет на бюджета в ОбС, след като мнението и решението на някакъв чиновник стои над мнението и решението на ОбС, респективно гражданите на общината?
Демокрация ли?
Гражданско общество ли?
Чиновническа Диктатура! Това е положението.
Диктатурата на троянското посткомунистическо ТКЗС, подпомагано от шепа кресливи, малоумни и страхливи мишки по форуми и паланки!
*
Нали никой не си въобразява, че тези жалки човечета са в състояние да напишат и две думи по статията на Т21 за рамката на бюджета? Те не са тук за това. Те са тук за да сменят посоката на коментарите и да заливат с лъжи и помия всеки, който критикува "властта" с нейната некомпетентност, управленска немощ и закононарушения. Те са тук, за да правят опити да прогонят всеки, който ви изнася информация "от кухнята" и с което се поставят под съмнение делата на властта и лъсват манипулациите на местната PR-пропаганда.
*
Надявам се, сещате се кой и защо копае бездната между власт и народ. Бездната между светът на управляващите и светът на управляваните. Двата свята с различните и противопоставящи се "форми на живот"
ИП

Анонимен каза...

да се публикува под постове подписани с инициали ИП. настроението да бъде нападателно и агресивно...

Анонимен каза...

Отлично попадение, 32-ри!!
Единственото нещо, което ме усъмни, че е възможно това да се прави И във форумите на троянските сайтове е,.... че не допусках ТКЗС-то да наеме подобни полуграмотни и нискоинтелигентни смешници да вършат тази милиционерска идиотщина.
От много време форумите в България се напълниха с едни "нови" потребители, които да лъскат имиджа на властта и да заклеймяват тези, които я критикуват. /Доста пари се изкарвали, казват/ Има и копои, които обслужват и партии които не са във властта. Примерно отдавна една групичка обикаля и промива мозъци, че без Иван Костов, България не може да диша.
Единствената разлика е, че онези все пак са грамотни, що годе интелигентни и боравят с някакви факти, с някакви аргументи /разбира се само с каквито им изнася/ и много рядко нападат и ругаят. Такива лумпени и примати обаче няма никъде.
Е, как да не ги молиш тези /и от сърце/ да тракат по клавиатурата, сервирайки посредствеността си на показ? :)
ИП

Анонимен каза...

Голям кудкудякане срещу ИП. Защо така? Този път всичко казано е правилно.

" Ако някой се сети защо ви лъжат години наред и защо омесват парите които идват от държавата с парите които успяваме /все още/ да събираме на територията на общината - нека да го сподели.
*
Ако някой се интересува, бих могъл да ви запозная със статистиката която водя от години как растат държавните субсидии, как намаляват местните приходи и как се увеличават т.нар "преходни остатъци". Така ще разберете и защо бюджета на общината от 6 години се върти все около 18 млн.
Със сигурност е разберете, че много отдавна в Троян сме "храненици" на държавата и разликата между държавните и местните приходи става все по-голяма. А падението и разрухата я крият, чрез тези все повече всяка година - "преходни остатъци".

Повече от логично е икономическият упадък да се отразява в бюджета и то в събраните местни приходи. Ако години наред те намаляват работата е ясна. Още по-зле е ако намаляват, въпреки поскъпването на услуги и данъци. Тогава може да се говори за икономическа рецесия в общината, която държавата прикрива чрез увеличаване на субсидиите. Така се прикрива и некадърното управление в общината.

Анонимен каза...

Пеевски, интересно защо когато ти, комплексиран мъник пишеш, оплюваш, говориш абсолютни неистини, се смяташ за герой и "спасител" на народа, а всеки който не е съгласен с теб "лъска имиджа на властта", е посредствен и т.н.

Анонимен каза...

да се публикува под пост 34. настроението да бъде агресивно с елементи на ирония.

Анонимен каза...

35-ти, а къде е вашето мнението, че нещо не го видях? Къде точно го написахте, че да го прочета и аз.
Да оплюваш някого само защото изразява позиция или защото някой те изпратил с такава цел - това не е мнение, така, че няма нужда да ми хленчите и да се жалвате.
Вие, 35-ти, нямате нито мнение, нито позиция... за нищо. Никой не разбра с какво сте съгласен и с какво не сте съгласен с изключение на несъгласието ви, че пиша в този сайт. Е, това си е ваш проблем, базиран на някакво болестно състояние и извратена комплексарщина.
Когато пишете, че говоря неистини, опитвайте се да го доказвате. Или птичия мозък ви стига, колкото да пробутате поредната гадост и обиди по мой адрес?
Аз не ви знам кой сте? /намиг, намиг/ Нали сте /уж/ анонимен? Как разбрахте, че точно за вас става дума, мрънкайки, че съм ви обидил? Как разбрахте, че точно вие сте първосигналния примат, който ми пълзи в краката и ми гризе подметките? Толкова ли ниско мнение имате за себе си? Недейте така, може пък да не сте чак толкова тъп и елементарен, нищо, че не се усещате какви автоголове си вкарвате постоянно.
п.п. нали си знаете, че сте само една страхлива мишка и че не ви е писано някога да се покажете извън мишата дупка за да видят хората "на светло" вие пък кой сте и какъв сте. Там на "светлото" не за страхливци, властелине на мишата дупка :)
ИП

Анонимен каза...

Въпрос към г-н Данков: Е, "като тласнем бюджета към дефицит", какво страшно ще се случи? Разбира се, дефицит в рамките на нормалното и нормите на ЕС. Какво страшно се е случило в огромната част от европейските държави, които направиха дефицит дори над нормата на ЕС?
А какво добро видя българинът от "финансовата стабилност" на Дянков? Колкото и троянецът видя от 40-тото място по "финансова стабилност" дадена ни от същият този финансов "гений" - мизерия, нищета и упадък!!!
Община Троян за пореден път ИЗМАМИ жителите на общината и за пореден път легализира бруталното погазване на ЗАКОНА за общинския бюджет. По-страшното е ЦИНИЗМЪТ, с който се опитват да оправдават и героизират това /станало вече хронично/ закононарушение.
А това ще е така, докато чиновници и властимащи не проумеят, че тези пари в бюджета не са техни, а на хората. А те ще започнат да го проумяват едва тогава, когато на хората започне да им пука кой, как и за какво харчи техните пари.
ИП

Анонимен каза...

Пеевски, Пеевски, но какво постигна ти за Троян, през тези години, като съветник? Нещо полезно, работещо, даващо полза на хората? И как стана така, че от 29 общ.съветника - 28 са будали, мишоци и комунисти, а само един - твоя милост е велик? Доколкото знам си някакво строително инженерче, правещо се че разбира от общински бюджет! Ами палячо, що не посочиш една сграда дето си направил, да видим кво е измислил болния ти мозък? Може би нещо без прозорци, и без врати, за да ти напомня на лудниците в които си прекарал по-голяма част от живота си. Също така е важно да се знае, къде си учил икономика? Щото това за което говориш е някакво аматьорско творение, вероятно взаимствано от google, и калпазански натресено тук. Момчето ми, отново ти казвам: Влез в час, слез на земята!
п.п. нали си знаеш, че още не си излекуван? Разрешиха ли ти от психодиспансера да се "изпразваш" и да лъжеш хората или това е част от терапията за твоето лечение? Щото ми се струва, че ти си от по-опасните мишки, онези белите, дето си правят гавра с тях и дето ги тъпчат с всевъзможни буклуци, докато мутират и се превърнат в това в което си ти.

Анонимен каза...

39-ти... за всички тук е видно че ти си болния човек, когото са пуснали като развързано бясно псе да лае с пяна на уста.. явно ти е висока тарифата като гледам старанието ти.
и не съм Пеевски, да не ревнеш пак, но ти си много сбъркано изчадие

Анонимен каза...

Търпеливо прочетох писанките във форума.Така добре и грамотно пишещият №39 се изявява само да плюе Илиян.Жалко е,че и двамата влагат интелигетността си в нападки един към друг.Защо нямаме търпимост и разбиране към хората с друг интелект,манталитет и възпитание.Противопоставяме се с грубости, хулене и стремеж за унижение.
№ 39 искам да ти препоръчам да разгледаш един обект проектиран от Илиян в с.Орешак.Като доказан специалист в тази област заявявам без да се съобразявам,че ще засегна самочувствието на великия троянски архитект от ВМРО.Няма по-конфортни условия предлагани на туристите в средствата за подслон на територията на общината от семейният хотел "Света Троеручица".:Като добавим към изключителното добро архитектурно проектиране и качествено строителство на обекта - творение на Илиян и стилното обзавеждане от собствениците му твърдя,че друг такъв обект на троянска територия няма.Илиян е пообиколил света и видял какво и как се прави и най-важното има замах в проектирането, но неможе да се вреди от този набеден архитект,чиито шаблонни творения и най-обикновенния човек би познал.Може би скромността на Илиян не му дава да посочи и други проектирани от него обекти!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |