Троянските съветници изпратиха Декларация до Народното събрание

* Местните народни избраници настояват за отмяна на скандалния чл. 646, ал. 2, т.1 от Търговския закон * Сегашната абсурдна ситуация поставя на карта икономиката на община Троян, се казва 
в Декларацията
 В Общинския съвет
Инж. Станислав Съев представя Декларацията в ОбС - Троян
На последната сесия на Общинския съвет (ОбС) в Троян, състояла се на 29 ноември 2012 г., бе приета Декларация до Народното събрание на Република България във връзка с гръмналия наскоро скандал с фалита на троянската фирма „Олимпия” ООД (подробности по казуса виж в „Абсурдно и налудничаво, но… законно?!” – бел. Т21). В документа се настоява за преразглеждане и отмяна на странния чл. 646, ал. 2, т.1 от Търговския закон, даващ възможност да се анулират със задна дата сделки на коректни партньори с обявили по-късно фалит фирми; и принуждаващ коректните партньори да връщат спечелените средства от споменатите сделки?! Декларацията бе внесена от общинския съветник от левицата инж. Станислав Съев, но получи одобрение от всички посоки и бе гласувана с абсолютно мнозинство. По-долу публикуваме пълния й текст. Т21  


ДО: НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ 
НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

ДЕКЛАРАЦИЯ   
нa Oбщинския съвет на община Троян, 
област Ловеч
(мандат 2011–2015 г.)


УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА 
НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ,

НАМИРАМЕ за крайно наложително да поставим на вашето внимание проблем, възникнал пред икономиката на община Троян, свързан с прилагането на клауза от Търговския закон (ТЗ) и поставил пред свършен факт и на практика пред нерешими финансови проблеми повече от 60 фирми на територията на общината. Става въпрос за последиците, възникнали от обявяването в несъстоятелност на фирма „Олимпия” ООД,  с. Орешак (община Троян)  и финансовите проблеми, произтичащи от това за нейни контрагенти.

ХРОНОЛОГИЯ на събитията накратко:

•    „Олимпия” ООД, с. Орешак е създадена през 1995 г. със съдружници Мирослав Симеонов и Веселин Петров и е специализирана  в производството на мебели от масивна дървесина и фурнировани плоскости. Повече от 12 години развива дейността си на територията на община Троян, поддържа делови контакти с редица фирми от общината и страната, ориентирала е производството си и към износ в страни като Италия, Германия, Дания, Франция и др.

•   В началото на 2008 г. фирмата премества седалището си в гр. София и се пререгистрира там. На 23 април 2009 г., с решение на Софийски градски съд – отдел VI–3, е обявена в неплатежоспособност по искане на собствениците. За начална дата на неплатежоспосбността е определена 14 юли 2006 г., последната дата,  към  която „Олимпия” ООД е направила плащане към свой доставчик.

•   Дебело подчертаваме, че през периода 2006-2007 г. няма и следа за неплатежоспособност на „Олимпия” ООД. Оборотите на фирмата в двете последователни години нарастват от 2,3 млн. на 3,02 млн. лв. и нейната неплатежоспособност излиза наяве едва през 2008 г., в началото на която е сключен договор за маркетинг и консултантски услуги с фирма „Фуего”(щат Вирджиния, САЩ), правоприемник на която, по  силата на цесия, по-късно става офшорната фирма от Панама „Аланеро Индъстриъл Корпорейшън”. 

•   Обаче за периода на  несъстоятелност, обявен в  съдебното решение по смисъла на чл. 646, ал. 2. т.1 от Търговския закон (ТЗ), всички сделки на „Олимпия” ЕООД се оказват нищожни, като нейните контрагенти са задължени да възстановят получените средства по тях. Оказва се, че към настоящия момент повече от 60 троянски фирми трябва да възстановят над 11,2 млн. лв. Броят на фирмите и задълженията не е окончателен, защото излизат нови и нови, не само от  Троянска община, а и от други места в страната. Видно е, че посоченият чл. 646, ал. 2, т. 1 от ТЗ, създен може би с презумпцията да бъдат защитени интересите на  големи чуждестранни инвеститори  в България, поставя в крайно неизгодни условия  коректно  работещи  фирми, както се оказва в конкретния случай. С оглед защитата на  техните интереси настоятелно молим въпросният член от ТЗ да бъде преразгледан и отменен.

•   Това ни искане е мотивирано и от необходимостта да бъдат защитени  коректно работещите фирми от опасността да бъдат  „източвани” чрез евентуални преднамерени, злоумишлени  действия на техни контрагенти. Имаме всички основания да смятаме, че в създалата се ситуация около „Олимпия” ООД такива са налице и по наше мнение е приложена детайлно разработена схема. Иначе няма как да се намери разумно обяснение на следните факти:

-  вече посочихме задната дата, с която е обявена неплатежоспособността на  „Олимпия” ООД,  каквато за 2006 г. и 2007 г. изобщо не е на лице;

- вписването на съдебното решение за несъстоятелност е извършено на 30 април 2009 г. и предвид обявените официално предстоящи празнични дни за периода 1-6 май с.г.,  не може да бъде спазен  законовоопределеният едноседмичният  срок за  неговото обжалване;

- протестът от 29 май 2009 г. на Райфаизенбанк и МКБ Юнионбанк, отпуснали ипотечни кредити на „Олимпия” ООД, срещу включването на „Аланеро Индъстрил Корпорейшън” в списъка на кредиторите на „Олимпия”, е уважен от съда на 20 април 2010 г.  На 22  април 2010 г. обаче постъпва молбата на „Аланеро Индъстриъл Корпорейшън” за  включването му отново във въпросния списък.  Само след 4 дни – на 26 април 2010 г., СГС назначава синдик на фалиралата „Олимпия” ООД  под давлението на офшорката, която има претенции за 8.8 млн. лв. и е кредиторът с най-голям процент  вземания (78%).

ПОСЛЕДСТВИЕ от всичко това е  сегашната абсурдна ситуация, поставяща на карта не само отделни структуроопределящи фирми  за община Троян, а икономиката на общината като цяло. Продължават да  пристигат писма от синдика към фирми - контрагенти на „Олимпия” ООД, с претенции за възстановяване на суми от няколко десетки до над 900 хил. лева. Абсурдно, ненормално и недопустимо!

НАДЯВАМЕ СЕ, че с общите усилия на законодателния орган на Република България и на всички институции, имащи отношение към случая, в т.ч. Прокуратурата, ще  бъде намерено справедливото решение и интересите на засегнатите фирми и лица - защитени!

29 ноември 2012 г., Троян
Общински съвет - Троян


Още по темата:

15 коментара:

Анонимен каза...

Тази Декларация на Минко Акимов ли е? Що за малоумие е да си набуташ името под една Декларация?
Може да подпише придружаващо писмо до НС, да цитира номер на решение на ОбС и там да си сложи името, ама да си сложи името под чужда декларация това е голяма простащина и комплексарщина. Даже сложил "с уважение".
И това е абсурдно, налудничево и .....законно.

Анонимен каза...

Генади,
От почти седем часова сесия на ОС, на която имаше много интересни и важни неща, като доказателства за злоупотреба със служебно положение от страна на минко акимов, дебата за ставката на такса смет и т.н., ти това ли публикува - една декларация, няма да казвам с каква цел, от която няма да има никаква полза!
Съжалявам че го казвам, ама май доста са те притеснили ...

Анонимен каза...

И аз очаквам публикация с въпросното писмо уличаващо акимов и компания в тежка корупция !

Анонимен каза...

И какво като се отмени /ако се отмени/ чл. едикой си, няма как да действа със задна дата. Кое е другото решение на случая, има ли такова?

troyan21 каза...

До №2: Ако тъй силно и на часа Ви интересува дебатът в Общинския съвет, вижте пълен видеозапис тук: http://obs.troyan.bg/ Наистина на тази сесия се случиха и важни неща, декларацията по-горе е едно от тях, навременен жест, който може да помогне, дебатът за боклука и сигналът срещу председателя Акимов - и те бяха сред важните неща; по традиция имаше и много шлака и глупости, сигурно сте ги уловили. А за притеснението - кой да ме притесни, че нещо не схващам?!

С уважение: Генадий Маринов, Т21

Анонимен каза...

Хора, кога в Троян ще се забрани рязането на дърва? Все едно живеем на мотостадион. В почивните дни става кошмарно.

бай Иван каза...

6-ти,може би си прав,но защо анонимничиш престави с име няма нищо страшно.

Анонимен каза...

Напълно подкрепям 6-ти! Аман от дървари в този град, мира няма, нито в делник, нито в празник! Човек не може да си почине от резачки и циркуляри и да си отвори прозореца от пушек. Мисля, че това е много сериозен проблем, на който следва да се обърне внимание най-сетне. Моля ви г-н Маринов, напишете нещо по тази тема, че да се вземе някакво решение.

Анонимен каза...

Неделя сутрин в България, винаги някой нещо реже с флекс...

Анонимен каза...

И в събота следобед и в неделя следобед!

Анонимен каза...

На тая беднотия и на тая скъпотия какво очаквате. Дърва и с флекса нещо от къщи за вторичните - за хляб или дърва. Тук темата е друга.

Анонимен каза...

До 6;7;8 и всички тарикати!!!
Дървата за огрев са най-евтиното гориво!!!
Хората не са виновни, че не могат да си позволят отопление на ток, газ, газьол или кавото и да е освен дърва.Това, че Вие можете е добре, но 90% от хората в Троян не могат. Много ми се иска и Вие да сте на тяхното положение та да видите какво е.

Анонимен каза...

Силно настоявам ВСЕКИ да подписва декларация при ВСЯКА сделка, че няма да фалира, не е фалирал и т.н.

Анонимен каза...

Случайно съветниците дали са чули, че промяната в ТЗ мина на първо четене и до Нова година ще бъде факт? Фалит вече може да се обявява със задна дата до една година като това ще важи и за заварените ситуации?
Що ли получават заплати тези съветници?

Анонимен каза...

Какви съветници, какви пет лева. Четохте ли Ловеч Прес какво вече е писал за скандала от заседанието? И за лобирането на председателя Акимов? Троянските медии мълчат

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |