Нови положителни проби за афлатоксини в млякото

* Заразената суровина е от ловешките села Дойренци, Гостиня, Смочан и Лисец и от мандрата „Екофер” в Априлци * Затяга се организацията на събиране на сурово мляко; пашата в царевични стърнища - забранена

НА 25 ОКТОМВРИ станаха ясни резултатите от нови 14 проби за наличие на опасните афлатоксини в млечни продукти на територията на Ловешка област, научихме от PR-ката на областната управа Елка Баръмова. Изследването бе по настояване на губернатора Ваня Събчева пред шефа на Агенцията за безопасност на храните д-р Йордан Войнов, а причината – откритата седмица по рано заразена суровина (мляко) в мандрата в с. Горан, дошла от пункт в с. Радювене, и наложилото се унищожаване на тон сирене и няколко тона сурово мляко.

РЕЗУЛТАТИТЕ бяха оповестени на заседание на създадения кризисен щаб и не са особено оптимистични – 5 от пробите са дали положителен резултат. Канцерогенните токсини са открити в мляко от ловешките села Дойренци, Гостиня, Смочан и Лисец, както и от мандрата „Екофер” в гр. Априлци. Взетите мерки след поредните данни за афлатоксини в мляко от Ловешко са следните: затяга се организацията на събиране на сурово мляко от дребните производители; потърсено е съдействие от ръководството на община Априлци; засилен е контролът по цялата верига – получаване на суровината, преработка, разпространение в търговската мрежа; ловните дружинки в областта са предупредени за възможност от заразяване на дивечовото месо.

ВЪВЕЖДА СЕ и забрана животните да се извеждат на паша в стърнища с неизгорена царевица (предполага се, че афлатоксините са дошли от гъбички, развили се именно на такива места). И още – разпоредено е да се извърши дълбока оран на арендуваните земи в землищата на петте селища, вместо само да ги дисковат, а млякото, добито в тези селища, да се събира в пунктовете до унищожаването му в екарисаж. Специалистите твърдят, че токсините в тялото на животните се изчистват за 10-12 дни и че храната от фуражните заводи е напълно безопасна, тъй като там контролът е строг.

Т21

*****

Нещата май са много сериозни

В сайта www.fermer.bg открихме едно мнение на фермер от Благоевград – 35-годишния Миладин Пачев, което ни смути с тежките изводи за случката с афлатоксините в Ловешко. Според г-н Пачев проблемът е много по-дълбок и опасността изобщо не е преминала.

Преди около седмица в ловешките села Радювене и Горан откриха афлатоксини във фуража и унищожиха 1 тон сирене на мандра Горан, това бе изнесено в медиите и край! Въпросът медийно приключи. Но дали проблемът бе решен или е много по-дълбок? Имам приятел от с. Радювене и нещата май са много сериозни, излиза, че проблемът с афлатоксинът не е в отделна партида фураж, а той е повсеместно навсякъде из нивите! Там най-голямата земеделска фирма от Северна България гледа от години само царевица, и то каква ли ГМО царевица… Четох, че тази фирма тази година била засяла 800 000 дка царевица, ако чухте, върнаха и един кораб с царевица от Кипър, пак заразена с афлатоксин.

Хората там (Радювене) просто събират царевица след комбайните и пасат животните си в стърнищата; и забележете - и в пробите от мляко и млечни продукти домашно произведени пак излиза афлатоксин 800 пъти над допустимото! Афлатоксинът е канцерогенен в категория първа, наравно с радиацията, и причинява рак на черния дроб. Там в селото идват от София всеки ден, проби вземат постоянно и са казали, че нивите вече са заразени. Трябвало да се направи риголване или някаква много дълбока оран, за да се прочистят. Самата фирма холдинг твърди за царевицата, че те знаели, че не става за фураж, а била техническа култура за производство на гориво и прочие производни… Лошото е, че цигани от други села, които са на 30-40 км от там, ходят с каруци, събират царевица и я продават чак при нас; и много колеги си накупиха на 12-15 ст./кг тонове от този фураж, ама тук кой ще го провери, кой ще изследва млякото и месото!? Алфатоксинът изчезва едва след 400 градуса термична обработка.
24 октомври 2012 г.
Миладин Пачев, фермер

Още по темата:

11 коментара:

Анонимен каза...

Писах и преди, че в Троян купуваме мляко на улицата, тъй като в магазините няма прясно/не прясно от сухо/. Тази практика е опасна по простата причина, че не е известно дали животните са под ветиринарно наблюдение, а млякото–изследвано. Още повече, че с такова храним децата си, заради липсата в големия супер маркет.
Какъвто ни дохода, такова ни и качеството на живот.
Дейността по големите печалби и намаляването броя на населението върви с пълна сила!!!

Анонимен каза...

Най-важно е да не пушим цигари, за да не умрем от рак на белия дроб.
Обаче, МЗ няма против да мрем от рак на черния.
Впрочем, дали ядем афлатоксини само чрез млякото? А в хляба и олиото има ли?

Анонимен каза...

Интересното е, че в цяла България може да има проблем от лошо съхранение на продуктите. А откритието в Ловешко, където по традиция се прави добро сирене може да е само върха на айсберга. Традиционно дивите райони ,където контролът е табу и религиозно престъпление какво ли си имат?
А проверки за хляба ще има ли?На 5-6 ден той вече е изцяло розов.Розовият мухъл по хляба се нарича Фузариоза или Fusarium на английски.

"Mass casualties occurred in the Soviet Union in the 1930s and 1940s when Fusarium-contaminated wheat flour was baked into bread, causing alimentary toxic aleukia with a 60% mortality rate."

"През 30-те и 40-те години на миналият век в бившия СССР е имало масови жертви след консумация на хляб, направен от брашно, заразено с Фузариоза. Смъртността е била 60%."
Та, някой плесени може да са сравнително безвредни или така да се каже "полезни", но повечето са доста опасни, както и токсините които отделят.
В природата има един кръговрат - каквото си посял, това ще ожънеш. Хората са най-отгоре на хранителната верига, така че дали ще се даде фураж с токсини на животните или ще се използва за брашно, то накрая все човека ще се "облажи".
Най-добре е всички обратно по селата и собствено производство. Иначе кофти производители, бизнесмени и проверяващи органи най-много да ни намалят продължителността на живота с още 10-20г. А онкологичните заболявания ще се завишат още повече.
Хляба трябва да се съхранява на сухо и проветриво място, но в никакъв случай в пликове в които ни го продават по магазините.
С две думи след малко повече от 20 години упорита работа, България стигна нивото на Буркина Фасо. Браво сънародници, поздравления.

Анонимен каза...

Сиренето отдавна не отговаря на НИКАКВИ НОРМИ ЗА ХРАНИТЕЛНА СТОЙНОСТ, НО НИКОЙ НЕ ОБРЪЩА ВНИМАНИЕ НА ТОВА.
Агенцията сега само да покаже ,че съществува.Не са причина фуражите и децата знаят това.
ПРИЧИНАТА Е, ЧЕ СИРЕНЕТО Е ПЪЛНО СЪС ВСЯКАКВИ СИНТЕТИЧНИ ХИМИЧЕСКИ ПРОДУКТИ.То не е оставяно да узрее естествено.
Слагат калциев двухлорид с кофите и прекъсват процесите на ферментация и узряване.Погледнете навсякъде по витрините колко е бяло и натрошено.
Позовават се на Холандския стандарт за добавка на калц . дв., но там на 1000л мляко слагат от 2.4 до 24гр.
ИСТИНАТА Е , ЧЕ ИСТИНСКОТО БЪЛГАРСКО СИРЕНЕ, КОЕТО СЕ ПРОИЗВЕЖДАШЕ НЯКОГА НЕ СЪДЪРЖА КАЛЦИЕВ ДВУХЛОРИД.

Анонимен каза...

То да бяха само мандрите в Ловешко проблема ,ами то навсякъде в България е смрад.
Засякоха тонове развалена храна в помощите на БЧК
http://dnes.dir.bg/news_comments.php?id=12301740&tag_id=

Анонимен каза...

Най-голямата земеделска фирма в Северна България,която гледа тая царевица да не се казва Октопод случайно?

Анонимен каза...

На децата не трябва да се дава неузряло сирене! Да се дава след 6 месечен престой!!!

Анонимен каза...

А какво да ядем????Някой може ли да ми отговори???

Анонимен каза...

Ами то при тия некачествени храни отвсякъде, в най скоро може само жито да се яде 8-ми, ама то няма и да разберем от него защото ще е за помените ни! Ай-де,ако оцелееш поне ти пални по свещ и за нас!

Анонимен каза...

"Скандалът с безбожно скъпите храни за социално слаби граждани бързо се разраства, коментира под глава "Сега". 50 тона развален зрял фасул, пълен с паразити и червеи, са засекли от Агенцията по храните при проверка в складовете на Българския червен кръст в Плевен и Добрич. Пакетите са доставени по линия на програмата "Благотворителност" към ЕС. На опаковката пише, че бобът е годен до 2014 г. При лабораторни тестове обаче е доказано, че той не става за консумация. Разваленият боб е доставен от страна - член на ЕС, но е бил пакетиран от българска фирма доставчик - ЕТ "Фантастика 95 - Георги Цанков", избрана при обществена поръчка от Държавен фонд "Земеделие". За зрял фасул фондът отделя над 5.92 млн. лева, а отделно се плащат транспортните разходи - 98 908 лева, подчертава изданието.
Активистът от партията на Меглена Кунева "Движение България за гражданите" Георги Цанков е доставил чрез фирмата си "Фантастико 95" бобът, допълва по темата "Преса".

Тихомир от Кози вир каза...

Да се прекръсти партията на М.Кунева на "Гъгрици за гражданите" и всички да гласуваме за нея социално слабите хапнали от боба с мезето най-масово...

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |