Унизителна домакинска загуба!

* „Чавдар” бе размазан у дома от Икономическия университет (Варна) – 57:92 * Добри думи за двама – реализатора Иван Руньов (18 т.) и младока Илиян Павлов

Рубриката се води от треньора по баскетбол Стефан Генков

БЛИЗО ГОДИНА не бях виждал какво представлява родния ми град Троян в неделя вечер. Да ме простите, но бях шокиран!? Безлюдие, тишина, безмълвие, с две думи - мъртвило! Защо, къде отиваме, какво става, къде са хората, какво правят, има ли ги? Нямам отговор...

ОТИВАМ НА ПЪРВИЯ домакински мач на баскетболистите ни за сезона, купувам си билетче и влизам в залата. И... чудо - до началото на мача от безлюдния град извират тълпи от хора и запълват всички места, по-късно има и правостоящи. Троянци обичат баскетбола и сега тръпнат в очакване на първата домакинска победа. Както винаги в предишните ми репортажи, така и сега се стремя да „хвана” най-интересното за читателите на „Троян 21”. Интервюирам тренъора на гостите от Икономическия университет (Варна) - Петко Делев, интересувам се от работата в най-добре работещия с млади кадри роден баскетболен клуб, с целите и задачите пред отбора. На въпросите ми той отговаря, че основната идея е отборът на Икономическия университет да бъде резерв на елитния мъжки отбор на Варна, играещ в НБЛ; а относно предстоящия мач бе категоричен - моряците ще ни победят.

КОГАТО СЕ ОБЪРНАХ към нашия тренъор и към председателя на клуба, те го дадоха много „тежко” и ми казаха, че са под голямо напрежение и не могат да отделят от скъпоценното си време. За разлика от тях отговорникът за спорта в общинската администрация Тодор Комитов беше любезен да разговаря. Макар че е на длъжността едва от четири месеца, той сподели, че Общината ще бъде максимално отворена към спорта, респективно – към баскетбола, и всячески ще помага. Неговият отдел ще търси възможности чрез европейските програми да се реализират проекти за масовизиране на спорта в училищата и сред троянската младеж. Ангажира се и с хубавата идея за организиране на ученически лиги по футбол и баскетбол и че първенствата ще стартират в близките един-два месеца. 

И ПРЕДИ ДА ПРЕМИНА на  чисто баскетболна вълна, искам да обърна внимание на няколко немаловажни въпроса, с които новото баскетболно ръководство би трябвало да се съобразява, както се прави по целия свят. За какво иде реч? Заслужили деятели на баскетбола, помагачи, бивши тренъори трябва да получават нужното внимание - защо ги нямаше в залата Ицата, Финта, Владо Младенов, Макариев? Защо г-н Комитов беше правостоящ и никой от БК „Чавдар” не се сети, че така не е редно? Защо липсваше говорител и хората по трибуните се питаха постоянно кой е този, кой е онзи? 

Иван Руньов
А СЕГА ЗА МАЧА. Стартовата петица за „Чавдар” - Балев, Коев, Павлов, Руньов, Христов, започна много силно. В седмата минута от началото троянци, въодушевени от екзалтираната публика, натрупаха 10 точки преднина и в мнозина се прокрадна мисълта за лесна победа. Постепенно обаче разликата в класите взе да проличава и преднината да се топи. Все пак частта беше взета - 25:21. Втората част се разви по най-лошия сценарий - детински грешки в нападение и в защита, умора в основните играчи още в 15-тата минута на срещата (бивш зам.-кмет на Троян обобщи след мача: „Ако се играеше само една част от 15 минути, имаме шанс да бием някой в групата…”). Последвалите хокейни смени доутежниха положението и загубихме частта с 12:23. Полувремето завърши при 44:37 в полза на варненци.

В ТРЕТАТА ЧАСТ на мача на терена вече имаше само един отбор - този на гостите. Каквото и да се направеше от тренъорското ръководство, от играчите на терена все беше погрешно. „Напрежението”, за което споменах в началото, се беше изпарило, а публиката бавно взе да се изнизва към изхода. 11:29 бе резултатът в тази четвърт. В последната заключителна част на двубоя имаше повече смях в залата отколкото баскетбол - 9:19; и краен резултат от мача 57:92. С други думи - гостите от Икономически университет (Варна) направо ни смачкаха.

В ТОЗИ ТОЛКОВА СЛАБ МАЧ не се ангажирам да отлича никого от нашия отбор; и все пак могат да се кажат хубави думи за реализиралия най-много точки Иван Руньов (18 т.), който се открои над останалите, похвала заслужава и младокът Илиян Павлов. След втория кръг се закотвихме на дъното във временното класиране на „А” РБГ, без спечелен мач заедно с „Дунав 2007”. В следващия кръг ни предстои нелеко гостуване в Стара Загора на отбора на Тракийския университет. Препоръчвам преосмисляне на дейността на БК „Чавдар” с цел достойно представяне в бъдещите срещи.

Стефан Генков, треньор по баскетбол

Още по темата:

37 коментара:

Анонимен каза...

Стефане,тоя бившия зам кмет дето така умно се е изказал, не можа ли да го пратиш на едно място и да го попиташ кога за последно си е виждал оная работа без огледало??!?Аман от деградирали тюфлеци, ама акъл тръгнали да дават!

Анонимен каза...

Така си беше както описва нещата авторът на статията.Залата беше препълнена.Къде да иде човек пари няма за пиячка по-добре 2 лева за сеир. Пак ще дойда и на другия баскет.

Анонимен каза...

То,не може да ходят 3-4 човека на тренировка редовно и да се бъхтат като луди,а останалите да идват директно за мача и да чакаме резултат!!

Анонимен каза...

3. го каза ПЕРФЕКТНО !!!

Анонимен каза...

Вярно е!
Цареше пълен хаос в организацията по провеждане на срещата и в организацията на играта на отбора.
„Защо липсваше говорител и хората по трибуните се питаха постоянно кой е този, кой е онзи? „
Опровергавам Ст.Генков - лице на мястото на говорител имаше, но нямаше говорене, гледаше мача отблизо.
Колко зрители разбраха защо третата част започна с изпълнение на техническо нарушение отсъдено през почивката на треньора на домакините? Само тези, които си седяха на местата през почивката между полувремената, останалите – не.
Ако се стигне до сериозно „преосмисляне на дейността на БК „Чавдар” с цел достойно представяне в бъдещите срещи”(цитат на Ст.Генков), ще има ли човек от ръководството на клуба, който да отговаря за цялостната организация на домакинските мачове?
През първата част на срещата имаше добри взаимодействия между центровете, стрелбата вървеше, а публиката се кефеше.Но добрите прояви свършиха и започнаха грешките в действията на отбора.
През третата четвърт на срещата на терена се появи петица съставена само от местни момчета.
Какви бяха мотивите на треньора да избере точно този състав?
Да си почиват (за кога?) титулярите?
Да задоволи огромното желание на троянци да вземат (безотговорно) участие в срещата?
Или да затвърди впечатленията ни за неподготвеност на отбора?
Независимо от разочарованието от първия домакински мач, призовавам верните привърженици на „Чавдар” да продължат да подкрепят отбора в предстоящите срещи.

Анонимен каза...

Ако загубата беше с 1 точка, какво ли гръмко заглавише щеше да има статията :)
"Треньора по баскетбол", не казва какво точно препоръчва. Лесно е да критикуваш отстрани, кажи с какво си помогнал на отбора?
Нямало било място за Комитов, ами Генков да му беше отстъпил твоете място, а и може като мен да е предпочитал да гледа прав човека.
Какво значение има, че някой не бил дошъл на мача, хората са дошли да гледат баскетбол, а баскетболистите бяха там, като ти е толкова важно да са там събери ги по къщите и ги доведи или поне ги питай защо не са дошли и го напиши, може хората да са си имали ангажименти сега трябва да се извиняват ли за това.
Ако все пак някой е бил с любовница, моля те сподели го с нас, за да кажем на жена му, няма да ми идва на баскет той :)

Може би наистина титулярите трябваше да играят повече, но в края на краищата кога треньора да тества играчите си ако не в реални условия.
Отупаха ни, на никой троянец не му е било приятно, голяма работа, с нетърпения чакам следващият домакински.

Анонимен каза...

Чавдар е отбор,колкото патокито е ракия.

Анонимен каза...

Футболния Чавдар е отбор би в Трявна.

Анонимен каза...

Тия нашти кой им е даскала, Джинги ли. Те баскетбол не са виждали през крив макарон , в двора на блока сме по-добри , ай на бас.Бъхтели били като луди , цял живот да бъхтят все тая.

Рицар без доспехи каза...

До г-н Лимон / автора на статията/, моите уважения, но след като не правите нищо за гр. Троян, не смятам, че мнението ви трябва да е миродавно, още повече да Ви се дава поле на изява, в случая доброто намерение на Г-н Маринов от ваша страна не е защитено. 1 година казвате не сте бил в Троян, но за сметка на това с появата си почвате с упреците. Макар, че и аз имам особено мнение за състава на БК Чавдар по отношение на организация, състав, и прочие не съм отишъл да ги обвинявам за нищо, защото знам, че те полагат усилия и се справят с иначе тежкото положение. Г-н Комитов на когото Вие така симпатизирате да не се прави на улав, ами да каже, защо бюджета за БК Чавдар за 2012г. отпуснат от общината е толкова смешен и с пъти по- занижен от футболния ни отбор?!? Вие г-н Лимонада след като сте били по чужбината би следвало да знаете, че в една нормална страна спорт се развива първо с много пари, след това всичко останало. Само ентусиазъм не е достатъчен в днешно време. Защо изпратихте дъщеря си в Канада? Защо не дадохте родителски настъвления както го правите от страницата на Т21 как да се справи с положението в роден Троян? Знаете, че аз съм ваш критик и не го крия, защото леко ми е омръзнало от хора, които само наливат акъл, но практически са безполезни за обществото. Защо не си останете в Канада? Там живота е уреден, местните клубове по баскетбол сигурно са на светлинни години от нас, градовете им сигурно са препълнени от щастливи хора, които щъкат по улиците като обезумели и раздават прегръдки и целувки на всеки срещнат. На критиците на БК Чавдар мога да кажа, че не само аз помня крехкото им душевно състояние, сега настроено срещу отбора, но при първата победа ухилени, симпатизиращи и ,, верни“ фенове. Ако държите на баскетбола в Троян няма да сте му приятели само в добрите му мигове! Отделно на това за никого не е тайна, че и двете срещи дотук, които БК Чавдар изигра бяха срещу фаворити в групата. Нека не припомням ,, славните“ мачове на футболния ни отбор това първенство, при които резултатите от мачовете наподобяваха тези от баскетболната лига. Да отбора на БК Чавдар има нужда от по- голяма дисциплина, сериозност и мотивация, но без пари и подкрепа от нас публиката и общината като структура няма да се получат нещата и за в бъдеще. Некомпетентността ви пречи явно да разберете, че нашия отбор си е чисто аматьорски и съставен от хора, които работят и се занимават с коренно различни неща от спорта, а играят срещу хора, които правят това по цял ден и баскетбола им е начин на живот. В Пазарният ред има едно понятие размяна, прочетете там има доста интересни неща, които ще ви отворят очите за принципа, който изгражда обществените структури, доста хора имат нужда от този прочит, г-н Лимон, Вие също прочетете, ще ви е от полза, гарантирам!

Анонимен каза...

Към номер 8: Баскетболният отбор играе в А група, футбоният в коя играе, че забравих :)

Варна != Трявна - да ме извиняваш

Първи мач и веднага критиките, какво ви взема загубата, че така ревете, радвайте се, че има какво да ви забавлява 2 часа в неделя вместо да си чоплите носа в кръчмата и да се оплаквате колко сте зле.

Анонимен каза...

До Рицар без доспехи!!! Всичко което казваш е самата истина,само адмирации за мнението.
Относно статията на ЛИМОНАДАТА в основата на всички упреци е това че си е платил 2лв вход!!!Също така тази година на благотворителния коктейл не можа да заработи голям хонорар като водещ, за това нейска и да пресъства!!!Сами я тои е спечелил много повече от местните момчета в отбора/като хонорар/,а не е го направил заради отбора и каузата.

Анонимен каза...

Дрънкаш откровени глупости и лъжи 12.Лимона е трън в очите на някои хора защото казва ИСТИНИТЕ!!!!!!

Анонимен каза...

Рицарю и от мен поздравления за точния коментар!
Явно си интелигентен и мислещ човек ,а не някакво дрънкало вземащо думата само за спорт.

Анонимен каза...

Съгласен с 11-ти !
Погледнете реално на нещата и свалете розовите очила и тези на критикуващи "разбирачи". Радвайте се,че го има баскетбола, за да има къде да прекарате 2 часа в умрелия ни град!

Анонимен каза...

Подкрепа за Рицаря!!!Според мен Лимона е ПРАЗНОДУМЕЦ,който не обича баскетбола,а само себе си и широкополата си шапка.Да обичаш значи поне да ти пука - за баскетбола,за Троян,за България!Както той започва очудено - "безлюдие,тишина,безмълвие,мъртвило.Къде отиваме?Нямам отговор."
Трябва,Лимоне,трябва,щом си се заел да пишеш!Иначе - Канада,Калгари,коне,каубои и т.н.

Анонимен каза...

Стефан Генков е пич и е доказал през годините че разбира от баскетбол.Това което пише сега също е от загриженост за баскетбола в Троян и няма да е честно него да виним за пораженията, а описанието на Троян в неделя е просто перфектно...

Анонимен каза...

Защо Лимона не попита тренера на варненци какъв е техният бюджет и какъв избор от играчи има в 335хиляден град?

Анонимен каза...

Какво лошо е написал Стефан Генков за загубата на баскетболистите , че "рицаря без дрехи" така го захапа и като всеки разбиращ от всичко "АНОНИМКО" дава наставления и умозаключения.

Анонимен каза...

никога няма да стигнете футбола в Троян, защото там вече има мислещи хора , а вие в баскетбола сте фукни и празноглавци

Анонимен каза...

Прав си 20-ти вие футболистите почнахте "Мислещо" да карате бавно по пистата на стадиона,поне вече не си мерите малките п... кой кого ще надпревари.
Хората ви направиха път като слънце,а вие се опитвате да блъскате децата!!!

Анонимен каза...

Абе 18-ти,какво да го пита - та то е очевидно!Само че Лимона се е докачил,че треньора и председателя на клуба били под голямо напрежение - ами и ти да се изправиш срещу Варна,че да те питам няма ли да си под напрежение?Гледам го тоя Левент Белберов - играе спокойно,вкарва отвсякъде,младите покрай него и те добри!В Троян сме останали вече един файтон хора,даваме си парите,дето ги нямаме,за простотиите на софийски и плевенски "калинки"/триста и колко за "фестивал на сливата"/,за писта за моторетки/няколко милиона/,за "спортна зала за футбол"/бившия КАТ-тридесет хиляди/ и т.н.,а баскетбола кара на мускул и с Балев пред пенсия.Нима не виждате,че на тия момчета НЯМАМЕ ПРАВО да им се сърдим и да искаме МНОГО!Това е положението!

Анонимен каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
Анонимен каза...

Осведомен информира : Всички играчи на Икономическия институт , които биха баскетболистите на Чавдар са без парични възнаграждения или студенти или играещи аматьори. За сведение само новосформирания софийски отбор е полупрофесионален. Стига с тези втълпявания , че само чавдарци са аматьори . И парадокс , че точно Генков ни го втълпява толкова време. Нека провери и ни каже така ли е.

Анонимен каза...

“ha-ha-ha” Said The Clown

Към уважаемия г-н „Рицар без доспехи”:
„НЕКОМПЕТЕНТНОСТТА ВИ ПРЕЧИ ЯВНО ДА РАЗБЕРЕТЕ, ЧЕ НАШИЯ ОТБОР СИ Е ЧИСТО АМАТЬОРСКИ”
-Абсолютно вярно!!!Поздравявам Ви за опита за обрисувате ситуацията около баскетболния отбор на „Чавдар”, невероятно трудните условия, при които БК „Чавдар” прави отчаяни опити да има мъжки отбор в А група.
-Умело избягвате да направите компетентен баскетболен анализ на играта на отбора в първите две срещи.Тук не става реч за безогледни критики и нападки срещу играчите и треньора, а реалистично и вярно да се посочат грешките в организацията на играта, тактиката, индивидуалните грешки и какво може да се направи, отборът в този състав да играе по-добре, по-грамотно, а от там и по-успешно.
-Препоръчвам Ви, ако имате желание да гледате мачовете на отбора, при гостуванията му на сървара на www.bgbasket, за да можете да правите компетентен коментар на представянето.

Разсъскаха се змиите, изпълзяха от дупките, стимулирани от зловонната завист започнаха да хапят безогледно.
Перманентните комплексирани писачи във форума, обзети от неистовото желание да плюят и словоблудстват намериха поредната си жертва и поле за изява.
Кучешката глутница се разлая и се нахвърли да разкъса баскетболния треньор Ст.Генков/”Лимона”/.
Защо?
Ха-ха ...
Защото Ст.Генков не направи истински аналитичен разбор на играта, а писа за пустите улици, за публиката и прочие.Ако беше го направил /той е доказал, че може/, всички щяха да нададат вой до небесата и да пуснат подписка да му се забрани да пише на страниците на Т 21.
Не съм адвокат на треньора Ст.Генков/”Лимона”/.Не разбирам от право и не го защитавам.Искам само да изразя собственото си мнение за статията, за треньора Ст.Генков/”Лимона”/ и за моментното състояние на отбора.

Анонимен каза...

Започвам с анализа за представянето на БК Чавдар Троян в срещата си срещу Варна !!! Доста време мислех дали да се наема да направя разбор на треньорския щаб на отбора ,но след като видях с очите си каква неориентираност има при Димитар Титов и реших да го направя.
Започвам с най важното:-Отдалеч си личи че в отбора няма настроение , има липса на мотивация ,момчетата не се познават помежду си.При взимане на "прекъсване" треньора е длъжен да обедини всички ,за съжаление става нещо ненормално ......всички гледат в различни посоки и никой не се наема да коментира тази странност.Със започване на мача Треньора на домакините започва да вика и крещи все едно са го пуснали от лудницата,постоянно е в пререкание със собствените си състезатели и със съдийския състав и делегата.Нелогично водене на срещата !!
.При оставащи 3:45 сек до края на втората част изважда К.Коев от игра, сменя го с доста по нисък състезател
(В.Кукенски) на който му се налага да пази Левен Белберов , оттам идва и втората грешка ,нарежда на отбора да играе "Зона" при наличието на П.Делев на всички разбиращи от баскетбол трябва да им е ясно ,че той точно това и чакаше........... и това се случва при 10 точки аванс за домакините .Последствията са ясни ,разликата за минута става 4 точки и Титов решава да направи поредната глупост вадейки Н.Балев , и пускайки в игра меко казано Неориентирания състезател с номер 5 (не му знам името).Оттам следва бързи 8 точки за 2:35 сек и 7 точки преднина за Варна насила подарени поради некомпетентото водене на срещата.Продължаваме с поредната "гавра"-Отсъжда се техническо нарушение на Титов за саморазправа с реферите след приключването на полувремето,след това следва два наказателни удара и топка за Варна след което набързо повеждат с 10 точки.Две грешки на К.Коев и Н.Балев и разликата набъбва на 17 точки при оставащи Забележете 16 мин до края на мача .Но точно в този момент Титов решава че мача е загубен и изважда титулярите ..............................Да се предадеш при толкова време до края на мача е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ !!! Останалото време няма да коментирам защото не си заслужава.Лесно е да се коментира когато отбора е в такова положение ,но откакто начело е Димитър Титов трябва да се посочи истината ,а тя е че в отбора няма настроение ,облик, физическа подготовка ,тактика,разузнаване ,селекция,мотивация ,характер.......има само болка .....................

Анонимен каза...

Благодаря 25-ти. Гледах записа на баскетболната среща както препоръча. Участниците в "представлението" да наведат глави. Ицата би казал , че автора пак ги е галил с птиче перо , а не ги е критикувал

Анонимен каза...

Само не противопоставяйте спортовете един на друг, тъй като никой няма полза от това, а и няма какво да си делят, даже топките им са различни :)

Анонимен каза...

Мотивация и настроение в отбора имаше само при Чанков , защото е човек обичащ този спорт , вживяваше се , но взимаше точни решения. От 5 срещи взе 4 победи , което никой не вярваше. Джинги трябва да спре да вика по играчите когато водим и да се свива като спукан презерватив като се обърне мача. Това се предаваа на играчите.

Анонимен каза...

Оказва се,че има хора,които разбират от баскетбол!Само че не ги виждам на терена,на тренировки,на срещите във Пловдив,София,Стара Загора и Варна.Аз съм 22-ри и твърдя,че като индивиди Варна ни превъзхождат,а и като отбор - очевидно.Нашите състезатели са два вида - над 32 години и под 18,нямам представа как и дали тренират редовно,дапи разучават схеми на игра и прочие.Според мен,ако треньорът е слаб/аз така долових от анализа на 25-ти/се търси по-добър!Имаме ли вариант обаче?
Не защитавам никого,но не приемам,при тези условия,писанията на Лимона!

Фен каза...

Благодаря на 25-26 за стойностния анализ,защото не бях на мача,но вече ми се изясниха много неща.

Анонимен каза...

30-ти , послушай 25-ти и прегледай записа на срещата / bgbasket. com /.Статията е много мека за такъв резил. Много си прав, че в отбора има два вида / едните над 32 били играчи , а другите до 20 ще "бъдат" играчи./Хубаво е ,че има дискусия , значи има интерес към баскетбола, а за многото "разбирачи"- навсякъде го има по света. Умният ще отсее плявата от сламата. Не пипайте треньора,но нека се поучи от критиките.Да не се прави на ощипана мома.

Анонимен каза...

Аз бях на мача,32-ри,но,признавам си,не навлизам в такива детайли кой,кога и защо като 25-ти.Той е очевидно човек,запознат в детайли с баскетбола.Именно затова се очудвам,че имаме хора,които я разбират тая пущина,но ....нямаме големи успехи,така да кажа!Но,общо взето,анализът му е верен,за което му благодаря!Не приемам само това за "комплексираните писачи","кучешкате глутница се разлая" и други подобни,чрез които просто олеква.
Очаквам такъв анализ за футбола.....но,може би,не от него....

Фен каза...

32ри дай линк към това видео че не мога да го открия в bgbasket. com

Анонимен каза...

Ама аз разбрах що са загубили наш'те! Хлапетата (от женски род) от 7-ми клас ми обясниха! Щото бил играл Коко Гатев! Ей, Николайчо, я си огледай фенките в седмите класове! Не бъди лош! Не бъди надут... Ама-ха...
Загуба(голяма работа-все единият трябва да загуби), ... ама пък фенки... Ей например аз - нямам фенки! Гадно... И чичко ти Лимона вече няма фенки ... Така е в живота...

Анонимен каза...

Дай линк,дай линк 25-ти и аз искам да гледам записа на баскетболната среща.

Анонимен каза...

Баскетболистите загубиха драматично в Ст.Загора с резултат 78 : 77

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |