200 години училище в Априлци

* На 1 ноември местното ОУ „Васил Левски” празнува 
двувековен юбилей

НА 1 НОЕМВРИ 2012 Г. в гр. Априлци ще бъде отбелязана 200-годишнината на местното училище ОУ „Васил Левски”. Школото в будното балканско селище се създава през 1812 г. В края на тогавашната руско-турска война двама монаси – Геронти и Доротей, се отделят от войската и идват в Ново село (сега част от гр. Априлци). Геронти се заема с богослужението, а Доротей – с просветното дело. Под тяхно ръководство се построява и първата учебна сграда, наричат я „метоха” – по късно там е построен и девическият манастир „Св. Троица”.

НАЧАЛОТО
е поставено! През 1850 г. образованието придобива светски характер. През годините пък се строят няколко сгради, в които се помещава училището. Както се вижда, образователното дело в нашия край има богата история. Днес ОУ „Васил Левски” се е утвърдило с традиции и добър педагогически опит и заема достойно място в образователното дело в Априлци и страната.

ИЗПОЛЗВАМЕ ПОВОДА
чрез вестника да поканим всички бивши ученици, учители и служители на ОУ „Васил Левски” в Априлци и всички приятели на нашия празник. Елате заедно да изживеем радостта от 200-годишния юбилей на едно от най-важните неща – училището и образователното дело.

Никола Христов,
директор на ОУ „Васил Левски”, Априлци 

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |