Апотеоз или гротеска

* Съобразяването с интересите на града не е ренегатство. За мен тези интереси стоят над идейните убеждения
Позиция

Авторът Мичо Генковски е общински съветник от ГЕРБ в предишния управленски мандат (2007/2011 г.). Негово бе предложението (2009 г.) за удостояването посмъртно на Иван Хаджийски и още 13 заслужили троянци с най-високото троянско отличие – почетен гражданин на Троян. Той внесе и предложението (в края на 2008 г.) за създаване на временна комисия за естетизиране на площадното пространство между двете музейни сгради, довело в последствие до решение за издигане на паметник на Хаджийски и демонтиране на остатъка от някогашния партизански паметник. Т21

Здравей, г-н Маринов. Около иначе дълго чаканото и щастливо събитие - откриването на паметника на Иван Хаджийски - се изговориха куп глупости, събудиха се стари, немаловажни, но във всеки случай неактуални спорове. Зададе се и опасността от поява на нов конфликт. Този път и политически, и естетически - прозряно беше намерение да се запази площадката на доскорошния антифашистки паметник за нов паметник или маркировка. Надявам се си се убедил, че за мене над всякакви идейни пристрастия стоят интересите на Троян. Ето защо реших да наруша едногодишното си мълчание и да изразя своето мнение. Надявам се да го публикуваш. 

*****
                                               
ТРОЯНЦИ ИЗДИГНАХА паметник на своя най-известен съгражданин - Иван Хаджийски. За съжаление, чисто по нашенски, както на заседанието на Общинския съвет, така и в различни форуми, в улични коментари се намират хора, които с недомислените си, с прекалено емоционални и едностранчиви изявления „дращят” паметника. Това прави откриването повече гротеска, отколкото апотеоз на величието на един достоен троянец. Голям учен, патриарх на цяла наука в България - социологията, той сигурно не би желал да бъде герой от подобно театро. И, което е най-странно, дискусиите все ни връщат към съборения паметник на антифашистите. Още по-странно - чуват се гласове на мястото на съборения постамент да се издигне нов паметник или най-малкото да се направи нова маркировка. Веднага искам да кажа, че това е несъстоятелно предложение както от идейно-политическа, така и от естетическа и градоустройствена гледна точка. Разбира се, няма подобно решение на общинските власти, но мълвата вече върви и получава различни интерпретации. Защо считам, че подобни намерения са недомислени?

ОТ ИДЕЙНО-ПОЛИТИЧЕСКА гледна точка е несъстоятелно, защото да слагаш паметник на паметника е очевидна глупост. С риск да се повторя ще кажа отново. Напълно разбирам негодуванието на всички антифашисти от различни поколения, които с огромна мъка понасят събарянето на антифашисткия паметник, но него вече го няма. Онези, които са искали да запазят този монумент, е трябвало да се противопоставят, да противодействат през 1993 г., когато е свалена скулптурната композиция. След свалянето на партизанските фигури вече нямаше паметник. Имаше останал каменен постамент, който безсмислено стърчеше и будеше недоумение в централната част на града. Ето защо  направих предложение остатъкът да бъде съборен и на негово място да се ситуира паметник на Иван Хаджийски. Основанията ми бяха:

ПЪРВО. Иван Хаджийски е най-известният, най-достойният троянец. Той, по думите на проф. Димитър Михалчев, е „знамето на Троян”;

ВТОРО. Иван Хаджийски е загинал на фронта по време на Втората световна война в борбата срещу фашизма. Също както и онези, чиито кости са положени в основата на несъществуващия вече паметник. Така че подобно „съжителство” не би било кощунство, а обосновано и мотивирано от исторически факти и събития;

ТРЕТО. Предпочетох фигурата на Иван Хаджийски, пред другата идея - паметник на 34-ти Троянски полк, защото исках моят град да постави интелекта пред щиковете. Науката и знанието - пред зверствата на войната. Оптимистичната теория - пред „Напред! На нож!”.

ПАМЕТНИКЪТ на големия троянец вече има своето място. Макар че видимо пропорциите на паметника издават идеята, че е правен за малко по-различна среда. Макар че в известен смисъл Хаджийски изглежда като сврян в някакво кьоше. Макар че сегашното му място го прави просто ЕДИН ОТ ПАМЕТНИЦИТЕ на Троян, а не ПАМЕТНИК ЗНАМЕ на Троян, аз възприемам скулптурата там, където е.

ВЕЧЕ ПОСТАВЕН, паметникът на Иван Хаджийски не може обаче да понесе на 5-6 метра от себе си друг паметен знак, а още по-малко може да понесе друг паметник, за каквато идея споменах в началото, че има. Ако скулптурата на именития философ и народопсихолог беше издигната на мястото на антифашисткия паметник, то тогава би било възможно да се постави там паметна плоча със съответния текст, маркиращ и други жертви на антифашистката борба. Тази възможност видимо е пропусната. При сега създалата се съвършено нова ситуация между двете музейни сгради става задължително и останалата част от постамента да се демонтира. Мястото да се подравни и да остане свободно или да се използва за експониране на музейни ценности на открито. Съзнавам, че изявлението ми ще срещне неразбиране и дори неодобрение от част от моите съграждани. На тях ще кажа - загрижеността ми за естетизиране на площадното пространство, съобразяването ми с конкретната политическа ситуация днес не ме прави по-малко комунист отколкото бях. Съобразяването с интересите на града не е ренегатство. За мен тези интереси стоят над идейните убеждения.

И ПОНЕЖЕ СЪМ ВЗЕЛ думата, а и става въпрос за паметници, предлагам на троянската общественост, на общинската управа да изрази своето становище и в подходящ момент и при финансова възможност да бъдат издигнати паметници на двама бележити троянци, несъмнено имащи огромен принос за развитието на града.

ПЕТЪР КИНОВ БАЛЕВСКИ - индустриалец, построил първата фабрика в Троян, допринесъл за електрификацията на града ни, сложил началото на  индустриализацията на Троянския край. Не е трудно да се предположи, че без първенствуващата роля на Петър Балевски, нашият край едва ли би постигнал промишлените върхове на един по-късен етап. Споменът и признателността към приноса на Петър Балевски за просперитета на Троян трябва да получат своя паметен знак.

СЪБЧО ДОКОВ ТЪРНОВСКИ  - под негово ръководство през втората половина на миналия век се осъществява мащабно развитие на общината. Практически всички мощни промишлени предприятия - Машстрой, Елпром, фармацевтичния завод, Хемус, Лесопласт, предприятията от хранително-вкусовата промишленост, търговската база, водоснабдяването, канализацията, благоустрояването... Всичко, което днес е Троян с улиците и площадите, с културните институти, с училищата и болниците е построено под негово ръководство, с негово участие. При това Търновски беше образец на разумен човек и достоен гражданин. Делата на неговия живот не трябва да потънат в забрава. Иначе ние, неговите съграждани, бихме били неблагодарни и безнравствени.

ИЗДИГАНЕТО на паметници на тези двама именити троянци ще бъде истинска проява на плурализъм в действие, израз на демократичен, принципен подход към историческите факти, знак за помирение и смирение.

Мичо Генковски

Още по темата:

94 коментара:

Анонимен каза...

Подкрепям !

Анонимен каза...

Колкото повече паметници, толкова по-добре :)

ЧОВЕК ОТ ТРОЯН каза...

Е,НЯМА КРАЙ ТАЗИ САГА,ПО ДЪЛГА ОТ ТУРСКИ СЕРИАЛ ,КОЙ КАЗВА,ЧЕ КОМУНИЗМЪТ СИ Е ОТИШЪЛ !
ХОРА ГЛАДНИ СМЕ.................................

Анонимен каза...

Преди доста години една продавачка в хранителен магазин на търговия Троян бе надчетена доста крупна сума и влезе в затвора, както му е реда. Разбира се, в Троян нищо не може да остане скрито и мълвата, която се носеше беше, че едно партийно величие беше яло без да плаща, и жената отиде на топло, от любов към партията.

Анонимен каза...

ТОЗИ МИЧО ЛИ МУНЧО не беше ли един от секретарите на партията - по идеологията. Сега от къде говори от ГЕРБ. ЩО ЗА ПЕДЕРАЩИНА - боже слез си ги събери такива. Като гледам, боже в Троян трябва да дойдеш с влак, но побързъй, че скоро ще спрат и влака.Като гледам този си плаща за миналото и то жестоко. Не е за писане и да не се случва това в никое земейство.

Анонимен каза...

Да, паметник на Балевски, те комунистите се отблагодариха добре на Балевски и на другите 167 предприятия на територията на община Троян след 1944г., построени от собствениците със собствени средства от труд, а не като сегашните фирми чрез кражби, далавери с държавни средства и еврофондове, в комбинация с политиката, и чрез привилегиите за другарите (бивши) комунисти.

Оставете го човека да почива в мир поне, то че комунист срам няма се знае, но явно и съвест няма.

Анонимен каза...

Ял и не плащал, а и с паметник за благодарност!?

Анонимен каза...

Осъзнай се народееееее! Днес, утре ще е късно!

Анонимен каза...

Искрено се изсмях!
Завиждам на германци, унгарци, чехи и т.н. как успяхя милите да изринат комунизма и подлогите му, а ние нещастниците - нищо и пак нищо... Дори румънците утрепаха чаушеско като куче, а ние внучката му по всички телевизии изгледахме а малоумният му внук се лези с брантийте по друга тв. Ужас! А на всичко това - сега и Тъпчо. Безумие безмерно. От глад не измря тоз народ - искам земетресение - дано измрем естествено, а не от комунистите пак...

Анонимен каза...

Да 5-ти. Наистина авторът на тази статия беше един от секретарите на партията - по идеологическите въпроси. Това се разбира от добре написаната статия. Чудя се само дали с нея не изкупува срама си или отново се стяга "да престане" на поредната политическа сила за следващите избори.
Аз пък предлагам да направим паметник на самия автор, тъй като той въплъщава в себе си точно този тип хора, наречени политически хамелеони. Така ще имаме плурализъм в действие.

Анонимен каза...

Ама на мичко паметника турете в шадравана - та да се е улял напълно и окончателно......

Анонимен каза...

УУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУу! Долу, ВЪН!!!

Анонимен каза...

Мичо , Мичко , иделозе на Партията в Троян , що съдби на кадърни учителки съсипа в ония години.Зашо не кажеш нещо за тоновете бетон/ пари народни /,които изсипа твоята идея за строежа на паметника на ген. Карцов на Беклемето и останал в паметта народна ,като БРИЧА НА КАРЦОВ , ами се правиш на интелегентен и коментираш тази втръснала ни се до болка тема.Омърсяваш паметта на Хджийски , в ония години ни ти ,нито бат Събчо идваха да го почетат на празника на училището носещо името му.

Анонимен каза...

Не бива да се тиражират НЕистини. В коментара на Т21 в началото пише, че М.Генковски е внесъл предложение за "естетизиране на площадното пространство между двете музейни сгради". Това е ЛЪЖА. Никога не е внасяно такова предложение!
Какви са фактите: т.9 от дневният ред на сесия на ОбС от 27.11.2008 гласи: „Предложение от Мичо Генковски – общински съветник, относно естетизиране на площадното пространство и издигане на паметник–символ на гр.Троян;”
И последвалото:
Р Е Ш Е Н И Е № 197/27.11.2008
На основание чл.21, ал.1, т.1 от Закона за местното самоуправление и местната администрация и чл.51, ал.1, 2 и 3 от Правилника за организацията идейността на Общинския съвет, Общинският съвет-Троян избира пет членна временна комисия в състав:
1. Председател – Ангел Балев - Председателя на Общинския съвет и
Членове: 1 . Мичо Генковски;
2. инж. Дилян Енкин;
3. Исай Милев;
4. Мариела Шошкова,
със задача да се проведе широко обществено обсъждане за естетизиране на площадното пространство.
Комисията да представи Програма за действие за заседанието на Общинския съвет през м.декември 2008 г.
*
Какви музейни сгради, какъв Иван Хаджийски, какви 5 лева виждате в Предложението на Генковски и взетото решение на ОбС Троян?
Далаверите, измамите и поругаване паметта на много хора вкл. И.Хаджийски започна доста след тази дата.
Второ: Покажете документ, където за този паметник да пише, че е "партизански" или "комунистически". Покажете!!?? Само на едно официално място покажете подобно определение, което да доказва вашето твърдение?
*
Не съм допускал, че след 89-та ще бъда свидетел на такова промиване на мозъци, на толкова лъжи и измами, на фона на които в-к Работническо дело е един училищен стенвестник.
Не съм допускал и през ум не ми е минавало в началото на 90-те, че цялата троянска комунистическа номенклатура ще изпълзи от дупките и 20 години по-късно отново ще управляват Троян и ще им гледаме физиономиите от "свободният и демократичен" печат и как отново ще ни поучават, дават наставления, заплашват и т.н.
Не съм си представял, че хора от СДС, а по-късно и от ДСБ ще се превърнат в кочияши и миризливи партенки на бившата троянска комунистическа номенклатура и ще си скъсат задниците да ги овластяват.
Но, кой каквото е искал - това е получил! Народът е мъдър. Може пък така да трябва и това да заслужаваме! Може пък те да са нормалните, но, аз държа при това положение да съм от ненормалните, както правилно писа преди време и троянският демократичен печат?
ИП

Анонимен каза...

10, нещо се бъркаш. Той е десен демократ, естествено от ГЕРБ

Анонимен каза...

Даже антикомунист!

Анонимен каза...

Аз бих озаглавил статията "Демагогия или простотия"
Безспорно г-н/др.Генковски е един завършен демагог. Без такова качество, дори най-тъпият партиен секретар не би те направил секретар по идеологията на комунизЪма в един ГК на БКП.
По-интересна е обаче простотията. Особенно когато е войнстваща. Някой да твърди, че е нормално и възможно два паметника да съществуват и съжителстват един над друг или един в друг, а нещо повече, над един масов гроб да слагаш паметник на друг човек с друго звучение, с друга нагласа и потребности на обществото - наистина трябва да си с птичи мозък. Представяте ли си Хаджийски над масовия гроб? Той за паметна плоча на погребаните ли ще служи? На всичко отгоре няма мърдане и дори сега общината да е в огромно нарушение на Женевската конвенция, създавайки един безименен гроб - така или иначе ще бъде принудена /щото от друго не разбира/ да постави плоча с имената на погребаните под сложения /според Генковски/ паметник на Хаджиски там. Представяте ли си тогава какво става и на какво ставаме свидетели? Добре от министеството на културата озаптиха троянските талибани /или фашисти/ и в прав текст и косвено им казаха да не вършат идиотщини.
Казаха им, че не може. Макар и постфактум. Щото когато един град се управлява от милиционер - той първо действа, а после мисли. Колко пъти му казах и на него и на другите талибани, че нарушават една дузина закони, вкл. този за паметниците на културата. Че първо трябва да провериш или да питаш може ли, а после да правиш конкурси и да мечтаеш за паметник между двете музейни сгради.
Да, ама не! Талибанът си е талибан. Фашистът си е фашист! За милиционерът - ясно.
Казаха им, че не може и хвърлиха готовият паметник на Хаджийски да прашасва в някой склад. После изчакаха новата кметица, баламосаха я и тя с всичкия си акъл взе, че бутна антифашисткия паметник. Е що го бутнахте като ЗНАЕХТЕ, че там не може да се сложи Хаджийски? Що бе???
Бутнаха антифашисткия паметник, а паметникът на Хаджийски продължи да събира прах. Що бе? Нали опищяхте света колко ви е мил Хаджийски?
Пет дена преди честването на Хаджийски се сетиха за него и отново с една купчина нарушени закони го тропнаха до партизанското гробище, до паметника на Захари Стоянов и пред турският конак.
Та, за простотията ми беше думата.... за ужасяващата троянска управленска простотия, цената на която - всички ние плащаме.
ИП

Анонимен каза...

Абе този ИП нали избяга от този сайт...Още ли ще продължава да трови обществото?

Анонимен каза...

Трови обществото на партийните мекерета, щото им казва истината човека.

Анонимен каза...

Този масов гроб кога ще отиде там където му е мястото - в гробищата? Там да поставят плоча с имената на погребаните.

Анонимен каза...

Илиане, не ги оставяй! Разравяй мравуняка! Свидетелите на безчинствата си отиват един след друг от този свят, 25 годишните трябва да знаят скритите истини! Няма по–заблуден човек, от човека който мисли че е свободен! Нещо такова мисля е казал Гьоте. Това ни се случи и на нас българите. Преди ни залъгваха, че сме "върха", сега ни залъгват, че сме демократична държава. Ниските доходи, опростачването, ниското качество на образователната система, некачественото медицинско образование са в служба на лесното манипулиране и заблуда на народа!!! Неграмотният и наивен човек вярва, лесно се лъже, лесно става роб.

Анонимен каза...

15. Анонимен каза...

10, нещо се бъркаш. Той е десен демократ, естествено от ГЕРБ.

п.п. По скоро е амбриаж /долен ляв педал/.

Анонимен каза...

Анонимен 20, при така създадената ситуация, напълно споделям вашето мнение. Вече стана напълно наложително тленните останки на тези хора да бъдат препогребани при строго спазване на всички закони, правила, обичаи и с нужното уважение там, където почиват нашите деди и всички починали жители на този град.
Опитах всичко, за да обясня на властимащите и мнозинството им в ОбС, че нищо не могат да правят с един Паметник-костница, докато не се реши въпросът с тленните останки под този паметник. Имаше известно просветление и не случайно в онова прословуто Решение 274/02.04.2009 на ОбС Троян в точка първа се казва: "1. Общинската администрация да проведе срещи с близките на убитите партизани и се съобрази с тяхното желание за преместването на костите им."
А когато се реши въпросът с точка първа, тогава се преминава към точка втора какво да се прави на мястото на "демонтирания паметник", а именно съгласно същото Решение: "2. На мястото на демонтирания остатък от паметника на антифашистите да се обяви конкурс за изграждане на символ на град Троян, свързан с някоя от следните идеи:....."
*
Как тогава преминават към процедурите по т.2, след като не са решили въпросите по т.1, което е в основата на нещата? Сега ми хленчат и мрънкат в ОбС- "ние не знаехме, такава била политиката преди и сега...." и прочие сълзливи дивотии. Кое не знаехте бе? Сто пъти им казвах какво ще се случи и колко български и европейски закони нарушават!!! Само че тогава си правеха оглушки, нищо не пожелаха да възприемат и силово си налагаха решенията и капризите. В последствие от Министерството на културата и НИПК им казаха, че не може.... въпреки това пак бутнаха паметника. И за тази забрана от НИПК ли не знаеха?
Знаеха и още как! Всичко знаеха и въпреки това НАРОЧНО и БЕЗПАРДОННО унищожиха един исторически паметник, една обществена собственост. Всичко това - с парите на данъкоплатците.
Днес са се изпокрили като мишоци и пак гледат да си покрият дивотиите и закононарушенията зад името и монтирания паметник на Хаджийски.
*
Има нещо, което би следвало вече да е ясно на жителите на Троян. Не само тези, но и предишните управници на Троян първо действаха, а после мислеха. После мислеха и гледаха да пробутат поредната си дивотия, продукт на управленската им немощ, под формата на някакъв успех, постфактум да го вкарат като изпълнение на уж някакво решение, програма, концепция и прочие.
Само дето с този Паметник-костница не им се получи номерът и сега няма къде да се скрият и покрият. Осирането е грандиозно! Големият троянски управленски говновоз е паркиран на пъпа на Троян.
*
Анонимен 18, не съм "избягал". Оттеглих се от този форум и влизам тук много рядко и то само по теми, където е необходимо да бъдат информирани по-подробно жителите и данъкоплатците на този град и община. Не бих ви "тровил" живота, но ЗМСМА ме задължава, чрез Чл. 36. Общинският съветник е длъжен:
2. да поддържа връзки с избирателите и да ги информира за дейността и решенията на общинския съвет.
А и Клетва съм полагал, няма как, трябва да се спазва. Стискам зъби и изпълнявам, да не мислите, че ми е много приятно да общувам с хора като вас, Анонимен 18? Слава Богу, че сте само една шепа в този град и че другите не са като вас. Но, и вие сте като онази капка катран в кацата с мед.
Да се надяваме, че и останалите общински съветници и ваши избранници спазват закона и правят същото.
Да, да се надяваме... някой ден... може би
ИП

Анонимен каза...

Все повече се убеждаваме, че този форум служи само за преброяване на олигофрените в този град.

Анонимен каза...

Слава богу това са само 20-30 души - мършата на Троян.

Анонимен каза...

Очевидно статията "Гротеска или апотеоз" не е писана за тях - те не могат да я разберат. Това е текст с повишена трудност за тях.

Анонимен каза...

Как да я разберат като мнозина, покрай станалите разправии за паметник на Иван Хаджийски, научиха, че е живял и творил такъв велик троянец?! Как да я разберат като мнозина сега за пръв път чуват /четат/ името на Петър Кинов Балевски - един друг наш съгражданин с важна роля за развитието на града?! Чест прави на г-н Генковски, че поставя въпроса за днешната наша признателност към този индустриалец. За 23 години никой демократ не се сети да направи подобно предложение.Направи го Генковски - секретарят на БКП. Затова не го хулете ами се поучете.

Анонимен каза...

Трябва да признаем - ако не бяха предложенията на М Генковски, паметник на Иван Хаджийски в Троян днес нямаше да има. В крайна сметка 5 метра в ляво или пет метра в дясно не е толкова важно. Важно е, че великият троянец има свой паметник, а градът ни вече не се срами от липсата на признателност към него.

Анонимен каза...

Анонимнико, подвизаващ се с инициалите ИП.Всезнайко, всеможко, единствений праведнико!!! Самият ти цитираш решение на Об съвет: "...да се проведе среща с близките и да се отчете тяхното желание за преместване на костите". Точно и ясно казано. Ако някой не си е свършил работата това е общинската администрация. Впрочем не съм прочела това решение да е отменено. Следователно може и сега да се изпълни.

Анонимен каза...

Господин Пеевски, благодаря за изчерпателните обяснения...те дразнят някои хора мислещи се за богоизбрани...
Молбата ми е да направите нещо за намаляване на данъците в Троян /задминаваме областните градове/.

Анонимен каза...

Идеята на Генковски е рационална,паметникът е сложен и това трябва да се приеме,но площадката от другия паметник трябва да се заравни и там да просветне.Другите предложени паметници са напълно излишни.

Анонимен каза...

Много ми е интересно, ако Хитлер днес беше жив и беше предложил да се вдигнат паметници на еврейските индустриалци, които изтрепа - каква ли ода и какви ли суперлативи щях да прочета и за него?
Или пък Сталин да беше жив и днес да ми обяснява за плурализъм, за демократичен и принципен подход, както и за помирение с милионите изтрепани в ГУЛАГ?
Капчица срам и достойнство нямат тези!
Генковски, що не вдигна паметника на Петър Кинов Балевски, докато работеше в ГК на БКП като секретар по идеологията на комунизЪма? Що бе, кой и какво ти пречеше? Що не вдигнахте паметник и на Хаджийски тогава? Хайде, Балевски капиталист и не ви пасва на комунистическата идеология, ама на Хаджийски защо не вдигнахте паметник тогава, хем БКП-то си го бяхте "приватизирали" и обявили за социалист. Не че не е бил с леви убеждения. По това време левите убеждения са били модерни в цяла Европа и поле за изява на много български и европейски интелектуалци.
*
На този въпрос ми отговори, Генковски - защо не вдигна паметник на Хаджийски когато имаше огромна власт в ГК на БКП и с тези възможности това за теб не би представлявало никакъв проблем? Нека те героизират сега някои /то си е тяхно право/, нека те изкарват и Колумб, нека те възхваляват и да въздишат - ти обаче си длъжен да обясниш що НЕ го направи тогава?
Аз ще ти кажа - защото щяха да ти откъснат мартениците само да споменеш, че ще буташ Паметника-костница за да правиш паметник на Хаджийски.
А съм сигурен, че такива като теб и тогава са мечтаели да бутнат този паметник и знаеш ли защо? Защото имате комплекси и се страхувате дори от костите на тези под паметника и защото не можете да обясните за какво тези хора са си дали живота и каква я вършихте и свършихте такива като теб и Акимов 45 години по-късно!!! Тези хора, чиито тленни останки лежат под обругания от вас паметник, са били високо образовани за времето си и в пълно съзнание са били готови да жертват живота си за една идея. Би следвало тази идея да е и ваша, на теб, на Акимов и на такива като вас. Днес вие, Акимов, Балев, Шошкова и подобни, за какво бихте жертвали живота си? За власт и пари? И за това не сте способни!
*
Хайде стига с тази демагогия и крокодилски сълзи. Смирете се и спрете да поучавате и да наставлявате. Извинете се!
И не се изкарвайте репресирани, само защото сте депресирани от факта, че се издънихте за тези 45 години, през които построихте един неконкурентноспособен строй и система. Това, че днес е още по-зле спрямо вашите 45-години, това не прави вашата социалистическа система по-добра. А нали точно същите тези ваши бивши съпартийци от БКП и ДС докараха днес България до това жалко съществувание.
За какви демократи говорите? След 89-та година България продължи да бъде управлявана от същите, по същата система плюс безнаказано грабене, крадене, съсипване и низ от национални предателства.
Ама че и кошмар......
ИП

Анонимен каза...

Анонимен 29, благодаря за "добрите" думи.
Наистина не дообясних нещата със съдбата на костницата, защото не исках да провокирам и да унизявам вашата интелигентност.
Има една "малка" подробност. Ако роднините на погребаните под /бившия вече/ Паметник-костница НЕ пожелаят тленните останки да бъдат преместени - няма никакъв законов начин това да бъде направено. Ако бъде направено противно на тяхното желание, тогава те ще осъдят общината и всички ще плащаме обезщетения две поколения напред. Не че сега не изплащаме повече от 4 милиона глоби, заради любимия ви Акимов, но още една солидна глоба ще ни дойде съвсем много.
В едно сте права, Анонимен 29, Решението не е отменено, още е в сила, но това не попречи на местните талибани /или фашисти/ да унищожат една обществена собственост, Антифашисткият паметник-костница, без да са решили казуса с костницата.
Хайде сега вие да отговорите - ЗАЩО беше бутнат паметника костница и по кое решение на ОбС Троян? /виждам сте запозната с тях/
Опитайте да се концентрирате по този въпрос, а колкото до това какъв съм.... ами такъв съм.
*
п.п. Не съм анонимен, като вас, а инициалите ИП отдавна се знае на кого са.

Анонимен каза...

Смешки разправяш 33,питал ли е някой роднините да местят костите от Къпинчо на центъра.

Анонимен каза...

Абе тоя ИП не абдикира ли от този сайт?Още ли ще прави популизъм-той най-умния,най-знаещия,най-можещия,най-осведомения по всички въпроси,с най-правилното мислене,с най-добрите идеи,най-прозорливия...По по най...(и с най-циничния начин на изразяване)Омръзна ни вече...

Анонимен каза...

Прав сте, Анонимен 34, не са ги питали. Не са ги питали и преди това, когато са изсипали мъртвите тела в една свинска яма в покрайнините на Троян и когато дори Игумена на Троянския манастир е бил безпомощен пред подобна варварщина.
Само че от 2007-ма година България е пълноправен член на ЕС и вече важат други закони и правила. Нещо против, Анонимен 34? И все пак, това са само едни законови рамки и правила, които трябва да спазваме. Има обаче едни други и неписани правила и морални и човешки ценности, които не са подвластни нито на законите в кой да е исторически момент, нито на вида на обществения строй и система.
Ако вие, Анонимен 34, държите да се оприличавате и да действате като тези, гореспоменатите, дето не питат и не се съобразяват с никакви човешки норми на поведение - то това си е ваш проблем. Има и други, които не искат да приличат на тях и изповядват съвсем друга ценностна система.
*
Анонимен 35, имате прекрасната възможност да се изявите в този сайт с още по-големи познания, прозрения и умения. Имате пълната свобода да опровергаете кое да е мое изречение, за да не се затруднявате с цял постинг. Опитайте, може и да ви се получи. Иначе, гроздето е кисело, нъл тей :)
ИП

Анонимен каза...

Анонимен 30, извинявайте, че не ви отговорих веднага. Предполагам имате в предвид местните такси и данъци?
Едно от добрите неща които направи Михайлова бе сваляне местния данък за автомобилите, което разбира се подкрепих. Подкрепих, защото бях единствения /с колегите от Атака/, които се опълчихме срещу предложениято на Акимов още през първата година от управлението си да вдигне този данък /за автомобилите/ с 50%, а данък сгради с 34%. Разбира се, никой не се вслуша в доводите ни и силово наложиха това увеличение и то с процент, в пъти надвишаващ годишната инфлация.
Увеличаването пък на данък сгради автоматически увеличи и данък смет. Още един удар понесе бизнеса особенно, когато по-миналата година държавата промени правилата и методиките и такса смет скочи драстично.
Предстои определянето на новите такси смет. Там има възможност за прецизиране и корекции на промилите, особено за местния бизнес, който вече видимо изнемогва и е поставен на колене.
Друго место за корекции са таксите за обслужване, които жителите заплащат в общината. Примерно таксите за издаване на скици и визи, строителни разрешения и др.
Вижте, най-страшното е, че местните приходи ежегодно намаляват в бюджета. Причините са много, лошото е, че не се вземат адекватни мерки. Ако драстично се свалят данъците - на населението се стабилизират и не падат гащите. Ако се вдигат или запазват високи данъци - на населението падат гащите, а на общината се вдигат. Нито така, нито така. Пак отиваме към закона за скачените гащи. :) Е, трябва да се търси баланса и справедливостта. Това поне може!
Иначе - нещата отиват вече толкова на зле, че ако не се вземат кардинални мерки - на всички ще паднат гащите.
ИП

Анонимен каза...

27-ми Разбира се ще се поучим от Генковски! Дори ще му помогнем да се самонадскочи, като предложи издигането на паметник на Цар Борис III ! То заради политически дивиденти някои демагози могат да се превърнат не само в хамелеони, но дори в плужаци с хроматофорни клетки.

Анонимен каза...

Та не разбрах - кога ще бъде възстановена справедливостта и паметникът на загиналите за Майка България заеме полагащото му се място между Конака и Музея?Това е единственото решение,което ще удовлетвори гражданството.А Мичо,Илиан и всеки,който иска да продължават да спорят къде да сложат паметника на Хаджийски,костите - в гробищата и т.н.Ние нямаме нищо против!

Анонимен каза...

ИП 36, поне не са го направили така, както комунистите са го правили, да накарат жертвите сами да си изкопаят гробовете и след това още полуживи да ги заравят там, или пък да хранят прасетата с труповете в Белене. Да не говорим че изровиха костите на Цар Борис III от гроба му, и стреляха с пистолет в тях. Браво!

Както и да е, този масов гроб е необходимо да се премести там, където му е мястото, тоест на гробищата.

След това паметникът на загиналите за Майка България трябва да заеме полагащото му се място определено от дедите ни, като единствен паметник с обединяваща функция за всички троянци. / не може да има обединяващ елемент за бъдещето, освен такъв при когото троянци не бяха разделени още от комунистите на наши и врагове /

След като това стане реалност, може да се помисли за "естетизиране на площадното пространство" и премахването на очевидните грешки и недоносчета направени поради липса на всякакъв цялостен концепт.

Анонимен каза...

Анонимен 40, съгласен съм с някои от нещата за които пишете, но в случая те нямат нищо общо.
Пак повтарям - къде видяхте и прочетохте, че този паметник е комунистически? Тук говорим за един антифашистки паметник-костница, където стояха плочи с имената на интербригадисти, загинали в Испания, заедно с други европейци срещу режима на Франко и като част от европейската антифашистка съпротива.
Кое и какво ви разделя, че не става ясно? Д-р Шварц ли ни разделя, чието име също беше на паметните плочи и чието име и до днес носи троянската болница? Ами да сринем и болницата, щом това име ни "разделяло".
Англичаните и французите и те ли са комунисти, чийто позиви разбираме /50-60 години по-късно/, че са били в джобовете на убитите партизани? Не съветски или позиви на БКП, а френски и английски позиви за неучастие на България в световната война на страната на фашистка Германия.
*
Най важното - правите ли разлика между преместването на един паметник и унищожаването на един паметник?
*
С какво право, по кой закон и по каква причина бе унищожен един исторически антифашистки паметник през 2012 г в европейска България?
Ей ТОВА ПИТАМ!!!
Да се надяваме някои европейски организации и институции да попитат същото!
ИП

Анонимен каза...

Прав си,40-ти,но ако се обръщаш към ИП - той само ДАВА мнения,не ВЗЕМА,на него всичко му е ясно като бял ден.Даже има обяснение защо Осъма тече надолу....
Но ако говорим сериозно - крайно е наложително това КАПИЩЕ на центъра на града да бъде преместено там,където му е мястото,т.е. на гробището.И аз нямам нищо против със това да се заемат най-близките,т.е. комунистите,Донка,Минко,Кольо Кацаров,Мичо Генковски,а,защо не и ИП - той е така добре запознат с всичко.Но това трябва да стане тихо,мирно,кротко,като прощаване с умрял човек.Разбирам,че това ще е трудно,но друг начин няма!След като освободят мястото,просто паметникът на падналите за България от 1938 година ще се върне на старото,истинското,оригиналното си място.Завесата пада!

Анонимен каза...

Може и това да стане, Анонимен 42. Но първо Акимов, Балев, Шошкова и Генковски да възстановят средствата за унищожаването на антифашисткия паметник.
Анонимен 42, тези, чийто имена стояха на унищожения паметник, също са дали живота си за България. Някой ден е възможно и да научите историята на Троян.
Анонимен 42, ако имате знания и способности - опровергайте поне едно мое изречение. Опитайте също да отговорите поне на един мой въпрос. До тогава, моля, придържайте се към добрият тон и не ми правете характеристики. Ако може! И ако имате някакво елементарно възпитание.
ИП

Анонимен каза...

ИП, аз също съм съгласен с някои от нещата за които пишете, но...

1.Каквито и позиви да са намерени в партизаните / над България и други държави са прелитали американски самолети пръскащи позиви /,то със сигурност се знае, че в България нелегалната въоръжена борба е организирана от коминтерна.
Това е доказан исторически факт.

2.Веднага след започването на военните действия на Източния фронт българските комунисти, направлявани от Коминтерна, започват курс на въоръжена борба.

3.За разлика от окупираните страни, където партизанското движение е насочено срещу окупатор, в България то е насочено срещу собственото правителство.

4.Този факт дава отражение върху размаха, целите на движението и конфликта, който има характер на Гражданска война.

5.Коминтерна поставя като свои цели изграждането на социализъм и комунизъм. Коминтернът подпомага в дейността ѝ Българската комунистическа партия,!!! която е негова секция.!!!

6.Решение за сформиране на интернационалните бригади е взето от борда на Коминтерна на 18 септември 1936.


Поради таз причина "от жабата не може да стане принцеса" само като им наметнем една "антифашистка" премяна.

Но може би някои европейски организации и институции да ни светнат защо не направиха един нюренбергски процес за комунистическите престъпници, след като са тоооооолкова демократични?

Анонимен каза...

42-ри, благодаря за подкрепата, дано един ден паметникът на загиналите за Майка България да заеме достойното си място там, където са ни го завещали нашите деди!

Анонимен каза...

Илиан пеевски, това че си дребен на ръст не е кусур. И Хитлер, на когото предлагаш да се издигне паметник, е бил дребен, но ясен и точен в нечовешките си идеи. А ти нито си ясен, нито си точен. Един път казваш, че погребаните в основата на паметника са умни и идейно убедени, а в същото време хулиш Сталин, с чието име на уста тези умни младежи са умирали. Говориш често против комунизма, а венцехвалиш идеите на тези, чиито кости са в основата на паметника. Е това се нарича демагогия. Вероятно си я усвоил от баща си, който, казват, бил член на Градския комитет на БКП или от вуйчо си, който, казват, бил дерибеят на Ловешката милиция и ДС.Та искам да кажа, че ниският физически ръст не е проблем, но ниският духовен ръст е огромен проблем.Ти си толкова демократ, колкото баба ми с осем деца е девица.

Анонимен каза...

Само добавям към 46.Всички знаем, че паметникът на антифашистите беше съборен в началото на деветдесетте години. Тази година беше разчистен постамента и това беше действителна грижа за премахване на нещо излишно стърчащо на градския площад.

Анонимен каза...

Демагог Пеевски, скрий се завинаги. С плямпанията си около паметника на Хаджийски ти окончателно се демаскира като политическо безгръбначно, което нито има ясни идеи, нито има морал и съвест да ги отстоява. Манипулираш фактите така, както ти изнася. Ще ти дам един съвет - можеш да си срещу един, можеш да си срещу двама, трима, но не можеш да си срещу всички и със всички. А ти точно това искаш - едни да те прегърнат защото си баш демократът на Троян и безкомпромисен антикомунист, а други да ти стиснат ръката защото защитаваш добрите и умни комунисти, които се борели за доброто на Троян. Да ама тях ги избили и дошли едни лоши комунисти, които съсипали държавата. Ти не си демагог, ти си самата демагогия.

Анонимен каза...

Мисля, че е по-точно Илиан да се определи като обществен фарисей. Нагло мекотело, което все се вре и олигавя всичко, до което се докосне.

Анонимен каза...

Боже мой, толкова внимание за един плужек, който с мъка протяга рогчета, въобразявайки си, че върти огнен меч.Оставете го, моля ви!

Анонимен каза...

Присъединявам се към 47. Минко Акимов можем да го виним за сто неща, но не и за събарянето на постамента.През 2012г това вече не беше паметник, а само постамент, който безумно присъстваше в градския екстериор.Правилно беше разчистен.Ако някой иска да съди рушителите на паметника на антифашистите в Троян те се намират в архивите на общината от 93-та година.

Анонимен каза...

Събарянето на паметника беше глупост. Никога не съм членувала в ком.партия, никога не съм споделяла вършеното от мнимите комунисти, но едно искам да кажа, държава със заличено или фалшиво минало, няма бъдеще. Жалко за децата и внуците! Свидетелите на безчинствата и кражбите си отиват един след друг от този живот, а подрастващите поколения ще продължават да бъдат лъгани и заблуждавани, и по този начин експлоатирани.

Анонимен каза...

Със статията си М Генковски отново се извиси с цял ръст над останалите - конкретен, точен, ясен по един актуален въпрос за града ни. Според мен недвусмислено той ни каза няколко неща:
първо - че е комунист /питам се колцина биха дръзнали да заявят това директно/
второ - че въпреки идейните си убеждения поставя политическия мир и естетическото състояние на площада над тях
трето - макар според него и не най-подходящото, той подкрепя решението на общинската власт за настоящето място на паметника на Ив Хаджийски.
четвърто - ясно счита, че остатъка от паметника на антифашистите трябва да се доразчисти.
Нужен ли е коментар? Някои ще се съгласят, други ще оспорят. Някои ще оценят идейно-политическата жертва от страна на автора на статията.Други несъмнено ще го намразят. Впрочем Генковски предусеща това и директно го отбелязва в статията си.
Питам се само - кога и останалите политици ще започнат директно, конкретно, ясно да изразяват мненията си?

Мичо Генковски каза...

Благодаря на всички, които добронамерено или дори злобно изразиха своето отношение към написаното. Знам, че в Троян имам неколцина "приятели", които рипват срещу мене винаги ,когато прочетат името ми. Живи и здрави да са. Аз наистина писах статията не за тях, а за хората, които умеят да четат, да мислят, трезво да оценяват. Конкретният повод на написаното беше загрижеността ми за архитектурната хигиена на центъра на нашия град. По важното, което исках да кажа обаче, е свързано с политическата култура на всеки от нас, с умението да се избягват крайностите, да се проявява разум, да се издигат на висота грижите за Троян и неговото население. Дребнотемието не ми е любимо, поради което няма да отговоря на няколкото закачки. Мълчаливо ще понеса и следващата канонада от емоционални /а не разумни/ реплики. Онова, което ме накара да се оттегля от присъствието си в политическия живот на града беше именно дребнотемието, ниската интелигентност, липсата на широка обществена култура у хората, писали се политици и заели се с нещо, което нито е по силите им, нито е сред дарбите им.

Анонимен каза...

И понеже бяхте високо интелигентни, грандомани с широка обществена култура в миналите години, построихте много с труда на обикновените хора, експлоатирахте и тях, и построеното, не заделяхте, а присвоявахте "законно", стигнахме тук където сме сега. Радвайте се и обичайте мнозинството мизерстващи за тяхното примирение!
Останете си със здраве!

Анонимен каза...

Охоо другаря Генковски окачествява хората ? Ма май си объркал рейса пич. Ти и цялата завера уроди наричащи се гербери,седесари,бесепари и прочие утрпеки, сте виновни за тоталното разрушаване на Троян. И не се опитай да ми обясняваш кой ,какво и как. Окрадохте кой каквото и както може и имате наглостта да се биете в гърдите за неща, които в нормалния свят са ежедневие. Тук за един паметник се насрахте да се пъчите и самоизтъквате. Не искам да си мисля,ако по някакъв начин бяхте свързани със създаването на работни места в града ни.Сигурно и паметник трябва да ви се вдигне. Но понеже сте малоумни комунистически посрани старци,вий освен да крадете нищо друго не можете.Един ден ,Мичо, вий и цялата сган ще отговаряте пред по висша сила за действията си! Скрийте се и умрете спокойни,че сте крали не по-малко от съседа ви и дано се чувствате добре !

Анонимен каза...

Анонимен 44, благодаря за мнението ви. Отново ще се съглася с голяма част от изводите, които правите, но мисля, че те не са предмет на обсъждане в конкретния случай. Защо?
1.Защото това е само едната част, с която е исторически е "натоварено" партизанското движение у нас и която единствено се тиражира за масова консумация. Другата "част", свързана действително с нежеланието на много българи по това време България да запази неутралитет и да не се включва на страната на тройната ос Рим-Берлин-Токио и конкретно с неучастие във ВСВ - за това странно защо се мълчи. Защо никой не коментира и никъде не се споменава за френските и английските позиви, намерени в тези партизани, например? Това е доста определящо и многозначително. Освен това, този паметник не е само за тях, а и за троянските интербригадисти, загинали в Испания срещу фашисткият режим на Франко. И те ли са комунисти или свързани с Москва или с ЦК на БКП?
2. Никъде няма да намерите и два реда написани или казани от мен, дали този паметник трябва да бъде там или трябва да бъде преместен. Отдавна съм заявил позицията си, че този въпрос е ЕДИНСТВЕНО от компетенцията на жителите на община Троян и че съдбата на един исторически паметник трябва да бъде решена, чрез Референдум, щом той предизвиква, както казват някои - "разделение на обществото". Да, обаче никой не иска да чуе за Референдум.
3. Пишете за "нюрнбергски процес" срещу комунизма. Аз предложих нещо по-простичко - този паметник да бъде обявен за Паметник на жертвите на тоталитаризма и върху него да се сложи една паметна плоча с жертвите на комунизма. Внесох такова предложение с проект за Решение в ОбС. Както се досещате – всички, освен общ.съветници от Атака, бяха против. От тук възникват няколко въпроса:
а/ След като ОбС Троян е пълен с толкова много антикомунисти като Шошкова и Балев, както и с пострадали от комунизма като Акимов и Генковски – защо никой не подкрепи това предложение?
б/ След като България е член на ЕС от 2007-ма – защо никой не подкрепи това европейско предложение по примера на Испания?
в/ След като в Троян има толкова антикомунисти, репресирани, преследвани, пострадали и т.н. /много от тях в ОбС Троян днес и вчера/ - какво правиха те 20 години след 89-та и как и с какво почетоха паметта на жертвите на комунизма? Какво направиха те, та да се обявяват срещу моето предложение за поставяне на такава паметна плоча? КОЙ Е ДЕМАГОГА? Аз или Генковски, Балев, Акимов и Шошкова?
г/ Преди време направих и прочетох Декларация в ОбС във връзка годишнина от т.нар. „Народен съд” и в памет на жертвите на този комунистически варварски съд. Защо великите троянски антикомунисти си мълчаха? Защо тези „страдалци” на комунизЪма не направиха и не прочетоха такава своя Декларация? КОЙ Е ДЕМАГОГА? Аз или Генковски, Балев, Акимов и Шошкова?
4. НАЙ-ВАЖНОТО. През всичките тези години съм се обявявал срещу вандалщината, беззаконието и просташката самоувереност на овластените примати, които са си въобразили, че могат да се поставят над законите, над човешките и морални норми, че могат да подмятат и да поругават човешки съдби и че могат да пренаписват историята, както им е угодно на тях. Всичко това за някакви жалки политически дивиденти и естествено – да не изтърват управленския кокал, който здраво са захапали и който нямат намерение да изпускат, докато не изгризат всичко и всички около тях. Имат успех, безспорно – вижте на какво е заприличал Троян и на къде отива.
*
Анонимен 44, на 31.10.2012 в Троян ще ни гостува академик Георги Марков. /има съобщение и на този сайт/. Ако позволите, препоръчвам ви да посетите лекцията му. Няма да крия, че този български учен доста повлия на мирогледа ми и вече по друг начин правя прочит и собствена оценка на историческото ни минало. Без „про” и без „анти”.
ИП

Анонимен каза...

Да преминем към забавната част. Определено очаквах по-рано да се появи "групата за бързо реагиране", но, очевидно фактите и реалностите здраво са затрупали мишите дупки и са били необходими 2-3 дена да се изровят и да добият дар-слово.
След което следва познатия номер:
1. Няколко мишлета започват с канонада от лъжливи обвинения, клишета и обиди да сатанизират ИП. Естествено нито могат нито са способни да опровергаят и едно изречение на ИП, още по-малко да отговорят на кой да е въпрос.
2. Други мишлета запяват оди за двамата членове на Бюрото на ГК на БКП Троян другарите М.Генковски и М.Акимов. Извисяват ги над останалите простосмъртни и увековечават подвизите им.
3. Г-н/др. М.Генковски се появява на бял кон. Дава правилните указания и разяснения, след което размахва пръст и посочва лошите и вредителите.
*
Сладури! :)
*
Оркестър свири туш. Мишлетата грабват цигулките и прозвучава "Одата на радостта"... на тяхната радост.
*
Над Троян /в частност и над този сайт/ изплуват заветните думи на др.Тодар: "Троян е обречен на комунизъм".
*
Хора няма. Крави се разхождат по улиците /вж снимка 3 в началото на сайта/
ИП

Анонимен каза...

Другата забавна част е свързана с една статия във в-к Сега от по-миналия ден.
В тази статия се твърди, че "твърдата" троянска антикомунистка Шошкова е в основата на бутането на паметника и .... изграждането паметник на Хаджийски, за което се е борила дълги години.
Така пише! Нито думичка за М.Генковски не е написана.
Ха сега де?
Толкова съвместен труд положиха "твърдата" антикомунистка /така пише в-к Сега, че е твърд антикомунист/ М.Шошкова заедно със секретаря по идеологията на комунизЪма М.Генковски. Такава споделена любов по това начинание между хард антикомунист и хард комунист, а сега единият отритнат и забравен.
Бива ли така?
Бива ли така да бъдат разделяни комунисти от антикомунисти, тези сиамски близнаци, след като се знае, че антикомунистите са по-големи комунисти и от самите комунисти?
Що за унижение към призналия си, че е комунист М.Генковски./отделен въпрос е какво щяхме да правим и знаем, ако не си беше признал/. Ами той като нищо може да пледира, че е репресиран и от днешната комунистическа власт в рекомунизирания Троян. Рекомунизация на Троян, за която Атака Троян ви извести с Декларация още преди 3 години и нито една медия не посмя да я публикува?
*
Хей, комунягите и антикомунягите, вземете се разберете кой от вас е Колумб, че да не се излагаме пред чужденците!
ИП

Анонимен каза...

Анонимен 44, отново се обръщам към вас, но открих едно интересно клипче, препоръчвам ви да го изгледате. То обяснява много от нещата, за които писах. Както за двуличието на БКП, така и обяснението защо тези партизани контактуват с английската и френската антифашистка съпротива, а не с "Работническата партия" /БКП/
http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=EQafVAojMiE
ИП

Анонимен каза...

Благодаря за клипчето ИП, съвсем нормално е германските части да са посрещнати със симпатия от голяма част на българското общество, но не по някакви идеологически причини, а защото са виждали в лицето на германските войници непосредствените освободители на Добруджа,Тракия и Македония.

http://www.youtube.com/watch?gl=NL&hl=nl&v=aXDRoLXAyCQ

Анонимен каза...

Коминтерновските марионетки у нас антифашисти ли са?! когато Съветският съюз и Хитлеристка Германия се гушкат,правят общи паради и безчинстват в Полша нашите "антифашисти" ги няма никакви.После Сталин и Хитлер като напърдяват гърнетата наизкачат шумкари и други подобни безродници,нареждането е от Москва и няма нищо общо с българските национални интереси.Сега някакъв рони крокодилски сълзи че шумкарския паметник в Троян го били бутнали,ами правилно са го бутнали.

Анонимен каза...

20 декември 1951 година.Получена е и се привежда в изпълнение присъдата спрямо осъдените:
1. Георги Маринов Търпанов–36 годишен с.Тополчане, Сливенско, и още 10 човека от горяните.
Която е изпълнена на 12.12.1951 година в 9 часа вечерта. Екзекуцията е чрез разстрелване.
"Подсъдимите не са разстреляни, както пише в документа. За да не се вдига шум, убити са по особено жесток начин, а ръцете им са били вързани с тел. Това съм чувала от моята баба Стоянка и от майка ми. В книгата си "Записки за българските страдания", т.2–ри, авторът е написал:"Според автентични данни, за да не се чуват изстрели поради близост с населено място, те са избити с кирки и лопати, както са с вързани ръце".
До ден днешен на нас, роднините на загиналите не ни се дава право да знаем къде точно са заровени нашите близки".
"Целта е да се заличи историческата истина, да нямаме други герои освен тези, които се самопровъзгласиха за велики личности, избраха си придворни учени и творци да пренапишат съвременната история... Същите десетилетия наред ни внушават, че ние сме народ без съпротива, или ако я е имало, тя е била слаба и без голяма политическа значимост."
Извадките са от наскоро издадената книга "Горяните в източния балкан" на Радостина Георгиева, внучка на Георги Маринов Стоянов–Търпанов, командир на горяните от Сливенския балкан. Намерете и прочетете. Истината, колкото и да се прикрива трябва да се знае, за да имаме бъдеще на Българска земя.

Анонимен каза...

Генковски баш комунистическия демагог - съветник от Герб. То малко, като германците ако си бяха назначили Гьобелс за съветник.
Оплаква се, какво всичко другите нямали ( интелигентност, широка обществена култура), "забравяйки" че имено той им е пускал кепенците деситилетия наред. Загрижил се бил за естетиката, да, има музей на соц.изкуството, там може да преподреди главите на Ленин, Сталин, Маркс и Тато, дано го докара на "естетика".
То е ясно какъви естети са тези, наричащи такова нещо изкуство. Нямало политическа култура - да, няма ги овцете блеещи в един глас някакви умопомрачени пароли и следващи като слепци някакви си демагози и вождове.
Дребнотемието било проблем - нови хоризонти се разтварят другарю, след интернационализма следва 2-ра серия на същия филм -глобализацията.
И там трябват много идоли и паметници, и разбира се мнооого демагогия!



Анонимен каза...

Като стана въпрос за горяните, познавате ли някои хора, които да знаят подробности от тези събития, или живи, родени 1930 година, които са служили в Сливен или Стара Загора през 1951 година и са участвали в акцията по залавянето на горяните? Български момчета–войници са хвърлени да убиват българи, млади и образовани хора, някои от които са имали едно малко парче частна земя.
Млади хора, а и не само, питайте, разкажете ако знаете нещо от тогава. Истината трябва да се знае в името на бъдещето на нашата страна и нашите деца. Благодаря предварително!

Анонимен каза...

Нещо много герои си приписаха паметника. В крайна сметка браво на кметицата, че прояви мъжество и го постави без да се съобразява с щуращите се наоколо "мъже". Без волята й, още щяхме да му търим мястото.

troyan21 каза...

До №65: Вижте нещичко за горяните в сайта на Т21
http://troyan21-statii.blogspot.com/2009/11/blog-post_4605.html

Анонимен каза...

65-ти, и тук има няколко клипчета:

http://www.youtube.com/results?search_query=%D0%B3%D0%BE%D1%80%D1%8F%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5&oq=%D0%B3%D0%BE%D1%80%D1%8F%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5&gs_l=youtube-reduced.12...0.0.0.122563.0.0.0.0.0.0.0.0..0.0...0.0...1ac.

" След установяването на комунистическите режими в България и Югославия през 1944 година се преследват всички изявени революционери на ВМРО. Голяма част от тях са избити без съд и присъда в първите дни на новите управления, а срещу стотици други са водени съдебни дела и са издадени присъди. В отговор в Пиринска Македония се създават горянски чети за съпротива срещу комунистите, главно от бивши дейци на ВМРО. Във Вардарска Македония пък се създават тайни революционни организации, които по-късно са разбити от властта (виж: Политически терор в Социалистическа република Македония). Останалите живи революционери, които успяват да избягат, се установяват в Западна Европа, САЩ, Канада и Австралия където участват в живота на местните емигрантски организации.

Анонимен каза...

65-ти,
http://grigorsimov.blog.bg/politika/2012/06/05/chitateliu-zastani-smireno-prekrysti-se-i-pomeni-stradalcite.963976

http://grigorsimov.blog.bg/politika/2011/11/29/georgi-zarkin-nepokorniiat-poet-i-jurnalist-e-umyrtven-v-kil.858985

Анонимен каза...

Колкото повече чета тук написаното, толкова повече се убеждавам - простотията не понася умния.

Анонимен каза...

Простотията не понася и разума!!!

Анонимен каза...

Хайде стига! Гротеската с главен герой Илиан Пеевски продължи твърде дълго.

Анонимен каза...

Предчувствам колко много герои-борци срещу комунизма ще се пръкнат - кой горянин бил, кой политзатворник,кой задържан бил за една попържня.А думата беше за Иван Хаджийски.
Къде е Хаджийски, къде са горяните.
Абе важното е политиката да се мъти!
И да се знае - нашето пате е най-бяло.

Анонимен каза...

64-ти. Знаеш ли изобщо смисъла на думата демагог. Когато човек ти казва право в очите нещо това не е демагогия. Това е откровеност.

Анонимен каза...

Има нещо, което не разбирам.Авторът на статията е предложил остатъкът от партизанския паметник да се разчисти.Същото искате и вие, поне половината, от писалите тук. Тогава за какво атакувате Генковски. Пак той държи да се издигне паметник на Ив Хаджийски. Вие искате същото. Тогава за какво хулите автора на написаното.Не си ли помисляте, че ако не беше предложението на г-н Генковски, каменната грамада щеше да стърчи и до днес.
А мислете малко, де!

Анонимен каза...

Защо никой не споменава истинските рушители на паметника на антифашистите. Събарянето става по заповед на кмета Фичев, а е организирано и осъществено от Дилян Енкин, който в онова време е началник на отдел "Строителство" или както там се е казвал.

Анонимен каза...

Боже, наистина колко простотия и посредственост в Троян.Ако човек дръзне да сподели мнението си, ако се изкаже в интерес на града си, а не на някаква "идейна убеденост" срещу него веднага гракват черните врани на безумието.

Анонимен каза...

Естествено първо грачило е Илиан Пеевски.Политическият фарисей на Троян.

Анонимен каза...

56-ти. Драги Иване!

Анонимен каза...

Ако статията я беше написал и изразил мнението си някой друг, стоящ далеч от партията, която ни управляваше до 89 година/а и след/, положението щеше да е по–друго. Същите хора, които лъгаха народа ни, сега искат да заличат миналото, да няма следи от дейността им, за да могат да продължават под прикритието на псевдодемокрацията да вършат същото.Крадци, нагаждачи и лъжци, търсейки начин отново да се докопат до кокала, до пенсията и заплатата, до сигурността под крилото на друга майка–партия и да цуцат докато им мине живота, а за след тях... не ги интересува!!! Тези хора, същите които до преди няколко години мислеха и действаха за друга политика, нямат право да се месят в истинската демократична, която трябва да е на народа. Народа, мнозинството е това, което трябва да изразява мнение, на площада, или с подпис, а не в някаква канцелария от топлото или пред отрупаната маса след двете заплати, или заплата и пенсия заедно. Тези, бившите, нямат право на държавна, или общинска работа, просто е цинизъм това положение при нас. Но не са виновни те, ние сме виновните и така ни се пада!!!

Анонимен каза...

В Парламента казват -
"Едно си Моя /Манолова/ знае, едно си Мая бае"
В Троян казваме:
"Едно си Илиан знае, едно си Илиан лае"

Анонимен каза...

А значи такава била работата - целият проблем е не написаното, а авторът на статията...Защо тогава се гневите, че преди 1989г не ви давали да си развявате пръднята? Според вас, който е на власт, само той има думата, останалите да си траят.Егати демокрацията...

Анонимен каза...

80-ти - защо не си се подписал поне с инициалите си - ИП?

Анонимен каза...

Отдавна е ясно, че така наречените социалисти не могат да простят на Генковски, че не върви в техния коловоз. Има собствено мнение човекът и не пропуска да го изразява - ясно и точно.

Анонимен каза...

Аз подозирам, не, сигурен съм, че голяма част от написаното против автора на статията е дело на социалисти.

Анонимен каза...

80-ти. Тъкмо в това е най-голямото достойнство на автора.Не се намери някой демократ, който да каже: "Този постамент стърчи безсмислено и трябва да се разчисти!" Каза го г-н Генковски.
Не се намери някой млад, със съвременно виждане троянец, който да каже:
"На 5 метра от паметника на Хаджийски не бива да има друг паметник"
Каза го г-н Генковски!
Тогава?!?!
Май наистина някой не може да понесе разумните предложения.

Анонимен каза...

Сега стоплям, че всичките крясъци тук са били написани от социалисти. Малко по-горе ни беше припомнено, че Дилян Енкин всъщност е свалил партизанските фигури и фактически ликвидирал паметника. Това съобщение не беше коментирано от никого. С други думи - "Пазете Дилян.Той още ще ни трябва. Удряйте пенсионера, той сам казва, че с политика повече не желае да се занимава.

Анонимен каза...

Аз пък стоплям още нещо.Най-активен в оплюването е Илиан Пеевски.Види се подценява Дилян и напразно отделя внимание на човек, който не му е конкурент в бъдещите избори.
Абе не е за всеки тая пуста политика.

Анонимен каза...

В политиката уважавам само тези, които пишат, говорят и работят за успеха на държавата и града си.Мичо Генковски в десетки статии е доказал, че интересите на града стоят над неговите политически идеали.При това всичко писано и казано от него е достатъчно умно и грамотно.

Анонимен каза...

Някой вече вметна - простотията не понася умния.

Анонимен каза...

81-90 Абе вие грамотни хора ли сте? Паметник на Хаджийски пред конака? Това го няма и в музея на социалистическото изкуство такава глупост!
За това поне ИП не ви е виновен. И аз не съм съгласен с някои от неговите изказвания, но вие сте на път да подобрите рекорда на Баумгартнер, но по простотия! Кланяйте се на каквито искате партийни хамелеони, избор поне имате, то за това каквото и да пипнете нищо свястно не излиза!

Анонимен каза...

Защо досега не чух като въпрос или каквото там ви хрумне :Къде е паметникът на Васил Иванов Кунчев- Левски?

Анонимен каза...

Аз пък загрях друго нещо. Дали пък някои хора не опипват почвата, изпълзели от скривалището?

Анонимен каза...

Дедо Мичо не ги слушай тез изедници ами кажи имаш ли още от ефтината по 6 лева:):)

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |