Поля Димова: Всички училища започват годината

* „Маломерните паралелки ще се дофинансират от Общината и това е грижа за малките училища” * В подгответата има места за всички 5- и 6-годишни
* Общо 2513 са учениците в 9-те общински училища, първокласниците - 255
Звънецът бие

ВСИЧКИ УЧИЛИЩА в община Троян ще започнат новата учебна година, това заяви на пресконференция няколко дни преди първия звънец ресорният зам.-кмет Поля Димова. Тя подчерта, че на 11 септември се е провела работна среща с училищните директори, на която са се обсъдили възловите въпроси – състояние на материалната база, кадрова обезпеченост, пълняемост на паралелките и т.н.

Г-ЖА ДИМОВА изрази по-нюансирана оценка за маломерните паралелки, които и през тази учебна година ще са факт в някои училища в общината (помним определението й, че „слетите и маломерните паралелки са анахронизъм в 21. век”, подобно становище е изразявал и кметът Донка Михайлова, но явно троянските образователни реалности и най-вече трайната тенденция към намаляване на учениците не позволяват да се освободим от този анахронизъм – бел. Т21).

„МАЛОМЕРНИТЕ паралелки се дофинансират от Общината с решение на Общинския съвет и това е грижа за малките училища”, поясни г-жа Димова. От което пък стана ясно, че и тази учебна година „възелът” с четирите селски училища (във Врабево, Дебнево, Орешак и Черни Осъм), които имат по около 70 ученици (1.-8. клас) и пълняемостта им е под санитарния минимум, ще получат рамо и закриването/сливането се отлага. Ресорният зам.-кмет сподели една хубава новина за децата от подгответата (предучилищните групи) – за всички 5- и 6-годишни малчугани има места в групите и родителите могат да са спокойни.

ОБЩО 2513 са учениците във всичките 9 общински училища в община Троян (Професионалната гимназия по механоелектротехника /ПГМЕТ/, Националната художествена гимназия /НГПИ/ "Проф. Венко Колев" и Основното оздравително училище /ООУ/ "Никола Войновски" в с. Шипково са държавни и се администрират от съответните министерства - бел. Т21), сочи справката, представена на извънредната сесия на Общинския съвет на 12 септември. От тях 917 са в началната степен (1.-4. клас), 892 – в основната (5.-8. клас) и 704 – в средната (9.-12. клас и 8. клас подготвителен).

ТАЗГОДИШНИЯТ 17 септември е пръв учебен ден за 255 троянски първокласници. Най-многолюдно е троянското СОУ „Васил Левски”, в което през учебната 2012/2013 г. ще се обучават 799 ученици, следва СОУ „Св. Климент Охридски” с 622 ученици, НУ „Св. св. Кирил и Методий” с 260 ученици и ОУ „Иван Хаджийски” с 233 ученици. И от нас – честит първи учебен ден!

Т21

Още по темата:

18 коментара:

Анонимен каза...

Щом тази злобна и комплексирана личност е зам.кмет смятай колко са зле работите.

Анонимен каза...

Да вярно тя тази г-жа какво свърши за една година като зам.кмет?

Анонимен каза...

Логично Уотсън- Замества кметицата :)

Анонимен каза...

Мерило за качество в средното образование е броя на продължилите обучението си във висши училища ученици. Ако са над 50% това е отлично.Въпрос към Т 21:Можете ли да споделите с нас-вашите читатели, колко от завършилите през 2012г. ученици са продължили образованието си? Като разделите броя на учениците на тези които са продължили ще получите % на успеваемост.Знаете ли какъв процент от бюджета си отделя община Троян за образование и при тези плачевни резултати визиращи качеството на средното образование, това оправдано ли е?Тогава след като публикувате резултатите, ще дам и оценка на г-жа Поля Димова заедно с 5 неудобни въпроса.

Анонимен каза...

Tazi osven da amortizira stola v kabineta si i da si vzima visokata zaplata nishto drugo ne varshi.

Анонимен каза...

4, мерилото не ти е много актуално на фона на ниската раждаемост и завишените бройки във ВУЗ-те, че те сега с три на релси приемат.

Анонимен каза...

Здравейте, има ли в архива на Т21 подобна статистика за броя на учениците по училища и като цяло за минали години?

troyan21 каза...

До №7: Съжалявам, нямаме подобни данни; но мисля, че няма да е проблем да получите информацията (за общинските училища) от съответния отдел в общинската администрация.

С уважение: Генадий Маринов

Анонимен каза...

Бях на първия учебен ден в две от проблемните селски училища. Наистина по 70 ученика и 30 човека помощен персонал, в първи клас по 4 ученика. Ненормално положение,в богатите държави такова разхищение не могат да си го позволят и никой управник не би го допуснал. За качеството на учебния процес да не говорим. Без коментар ?

Анонимен каза...

Демогравски срив в една държава означава, че тя се управлява некадърно и не гарантира дори минимални стандарти.

Анонимен каза...

Здравейте,
Първо искам да поздравя послучай новата уч. 2012/2013г ученици и учители. Да им пожелая здраве, радост, щастие, късмет, а на децата отличен успех.
Второ бих искал да кажа, че навсякъде в България има малко деца. Но мола ВИ не използвайте децата като разменна монета. От тези броики деца които споменавате в училищата, около 10% от учениците по една или друга причина са принудени да учат в дадено училище и дари в Троян. За това маля Ви господа учители разрешете на децата да мислят и сами със своите родители да решават къде да учат и какво.
Поздрави и успешна учебна година.

Анонимен каза...

Учителите разрешават и посрещат децата, които искат да учат в съответното училище, но господа управляващите от общината искат да им попречат да учат в избраното училище и да съсипят това, което е градено с години.

Анонимен каза...

Демократично е да можеш да избереш училището, където да учиш, различното от това е насилие!

Анонимен каза...

Решението на "пъзелът" с училищата в Дебнево,Врабево,Орешак и Черни осъм пак се отлага.И отново се наливат милиони за тях.Пита се-защо?Аз нямам смислен отговор.

Анонимен каза...

Защото ще ги приватизират в бъдеще време НАЩЕ!

Анонимен каза...

Успешна година на децата и техните учители! Статистиката наистина е притеснителна- във всички училища на общината сега има толкова ученици, колкото преди не много време имаше само в две училища.. тъжно.. но най-вече срамно, защото сами се унищожаваме, като сами си избираме палачите. Енкин например, никога не би могъл да навреди толкова на развитието на града, ако не сме толкова овчедушни. Нищо друго не е толкова срамно и жалко като това да наблюдаваме безучастно как ни “оправят"

Анонимен каза...

Защо не споменават за маломерните паралелки във В.Левски?

Анонимен каза...

А за отношениего на общината към учителите?

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |