Води ли към помирение срещата в петък, 13-ти?

* Шефовете на „Лесопласт” АД и „Вик - Стенето” ЕООД приеха поканата на кмета; резултатът от срещата – създава се съвместна експертна група, която ще търси решение на спорните въпроси * Има ли вероятност за извънсъдебно споразумение?
Гореща тема

ПО ПОКАНА и с умелото посредничество на кмета Донка Михайлова невъзможната доскоро, но задължителна, за да се върви към решаване на тежкия проблем среща между ръководствата на „Лесопласт” АД - големия производител на шперплат и фазерни плоскости, и троянския воден оператор - общинското дружество „ВиК – Стенето” ЕООД, стана факт във „фаталния” петък, 13-ти (юли). На срещата, състояла се в кметския кабинет, присъстваха Иван Стаменов – представител на едното от двете дружества, които са мажоритарен собственик на „Лесопласт” АД („Велде”, Австрия), изпълнителният директор на предприятието Цветомир Цочев и управителят на „ВиК – Стенето” ЕООД инж. Тонимир Гечев. Форматът бе разширен с участието на представители на двете държавни институции, имащи преки отговорности към договорните отношения за пречистване на отпадните води на територията на Ловешка област – зам.-областният управител и наш съгражданин Сашо Данков (заместващ намиращия се в отпуск областен управител Ваня Събчева) и директорът на Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) – Плевен Рени Събчева.

ЗАЩО БЕ ЗАДЪЛЖИТЕЛНА, но невъзможна доскоро тази среща? Припомняме – на 28 юни от трибуната на Общинския съвет кметът Донка Михайлова обяви, че има реална възможност РИОСВ – Плевен да затвори голямото троянско предприятие; причината – отказът, според г-жа Михайлова, на ръководството на „Лесопласт” АД да подпише анекс към договора си с „ВиК – Стенето” ЕООД за пречистване на промишлените отпадни води на завода. Анексът пък се налагал заради по-строгите изисквания към приеманите в градската канализация отпадни води след влизането в експлоатация (17 юни 2011 г.) на биологичното стъпало на градската пречиствателна станция; и още – заради редовно подаваните от завода отпадни промишлени води на пределното 3-то ниво на замърсеност и претоварване на капацитета на пречиствателната станция. Заради този отказ „ВиК – Стенето” отправило 30-дневно предупреждение към „Лесопласт” за прекратяване на договорните отношения, което би довело до затваряне на предприятието от РИОСВ – Плевен.

Г-ЖА МИХАЙЛОВА ИНФОРМИРА, че във въпросния 30-дневен срок многократно канила ръководството на завода на среща, но неизменно получавала откази. В крайна сметка – след съгласуване с областната управа и за да се избегнат евентуалните крайни мерки – наредила на управителя на „ВиК – Стенето” да отмени предупреждението. Градоначалникът напомни също, че конфликтът между „Лесопласт” и „ВиК – Стенето” има неколкогодишна история и в момента се водят 8 съдебни дела, от които водното дружество е спечелило едно на втора инстанция.

ПОСЛЕ, в отворено писмо до Т21 на изпълнителния директор на „Лесопласт”АД Цветомир Цочев, научихме становището на другата страна, в което конфликтната ситуация бе представена в доста по-различна светлина. Според г-н Цочев исканият от „ВиК –Стенето” ЕООД анекс към договора за пречистване на отпадните води на „Лесопласт” АД от 2005 г. не е заради параметри на замърсеност и технологически изисквания, а само и единствено за пари. С други думи – водният оператор, явявайки се монополист на троянския пазар, едностранно иска повишаване на цената на услугата си, и то с цели 237%, или 300 хил. лв. горница годишно (досега заводът плащал за пречистване на отпадните си води 250 хил.лв., а според предлагания анекс сумата трябвало да набъбне на 600 хил. лв.). Изпълнителният директор бе категоричен, че „Лесопласт” АД има перфектен договор с „ВиК – Стенето” ЕООД и това ще се докаже в съда.

Г-Н ЦОЧЕВ КОРИГИРА и изнесените от кмета данни за съдебните дела - от 8-те дела „Лесопласт” АД вече е спечелил 5 (четири на първа и едно на втора инстанция), а „ВиК – Стенето” – едно, на първа инстанция. Изпълнителният директор изрази убеденост, че водното дружество ще бъде осъдено за стотици хиляди левове надфактурирани суми, което ще постави и „ВиК – Стенето”, и Общината в доста деликатна ситуация. Отхвърлено бе и обвинението на инж. Гечев, че заводът не инвестирал достатъчно в собствената си пречиствателна станция, която извършва първоначалното пречистване на заводските промишлени води, преди да се заустят в градската канализация; данните - само за 2011 г. в заводската пречиствателна станция били вложени 500 хил. лв., а текущите разходи възлизали на над 100 хил. лв. всеки месец.

ТОЗИ АНТАГОНИЗЪМ на позициите, преместил отношенията в съдебната зала, правеше срещата между ръководствата на „Лесопласт” АД и „ВиК –Стенето” ЕООД невъзможна. А че срещата бе задължителна, се подразбира – „Лесопласт” има близо 800 работници и е един от най-големите работодатели в района, а евентуалното затваряне на предприятието от РИОСВ – Плевен би довело до сериозно социално напрежение, икономически щети и различни други негативни последици.

КАКВО СЕ СЛУЧИ на срещата в петък, 13-ти (информацията ни е от официалното прессъобщение от общинската администрация, съгласувано с участниците)? Целта на този диалог е да бъде постигнато съгласие между двете страни, определящо по-нататъшните взаимоотношения по въпроса за пречистването на отпадните води, заявила Донка Михайлова. Тя настояла, че проблемите трябва да се дискутират, да се отчетат интересите на двете спорещи страни и да се потърси аргументирано решение на проблема и се направи опит за постигане на съгласие. Като знак на добра воля представителите на „Лесопласт” АД приели кметското предложение за създаване на съвместна работна група от експерти на предприятието и водното дружество, която да търси решение на спорните въпроси.

НЕПОСРЕДСТВЕНО СЛЕД СРЕЩАТА, по покана на ръководството на „Лесопласт” АД, кметът Донка Михайлова и директорът на РИОСВ – Плевен Рени Събчева посетили на място пречиствателното съоръжение на дървообработващата фирма, където отново били коментирани проблемите и по-нататъшните взаимоотношения. От официалното прессъобщение обаче не става ясно ще продължи ли съдебната битка между „Лесопласт” АД и „ВиК - Стенето” ЕООД, или има вероятност за извънсъдебно споразумение (помирение).

Генадий Маринов

Още по темата:

5 коментара:

Анонимен каза...

Г-н Маринов,
В отвореното писмо на Лесопласт никъде няма изразена "убеденост", че водното дружество ще бъде осъдено . Там е казано само, че "...Тъй като казусите на останалите дела са аналогични с вече спечелените от нас, твърде вероятно е да спечелим и тях". Смисълът е съвсем друг, изразява се вероятност, а не убеденост.

Освен това делата в съда не са за доказване, дали има валиден договор или не, а за прекратяване на надфактурирането.

Работниците на Лесопласт са около 700, но само половината от тях са заети във фазерното производство, което би било засегнато при евентуално изключване, което Лесопласт смята за незаконно, а значи и невъзможно.

Анонимен каза...

Съд до дупка! Как не го е срам, че това е единственото стабилно предприятие останало в наше село. Всичко съсипаха ... що народ го псува - града ни опустя, аман от алчни политици и инДжинери - гола водЪ

Анонимен каза...

Лесопласт може пък и да загуби делата. Че нали онази съдийка Дойнова е придворната съдийка на общините Ловеч и Троян и когато имат дела, викат нея, а тя винаги присъжда в тяхна полза, без значение дали са прави или не.

Анонимен каза...

До кога този измислен иженер, шеф на В и К дружеството ще командва в Община Троян,и до кога ще ни занимавате с тези негови тъпотии.Време е общинското ръководство да се замисли.

Анонимен каза...

Време е ама само си приказваме....

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |