Иде юбилейният 10-ти Празник на билките

* На Айдушкото сборище, в събота (30 юни), начало 10:00 ч. – заповядайте! * В програмата – Берковската духова музика, шоколадов дъжд, министерски дарове…

ЮБИЛЕЙНОТО 10-то издание на натрупалия известност през годините троянски Празник на билките, планината и туризма (записан и в туристическия справочник за България на „Lonely Planet”), който по традиция се провежда около Еньовден, този път ще е на 30 юни, събота, на обичайното място – Айдушкото сборище над с. Балканец (под Беклемето). Същите са и хората, които не жалят сили празникът да го има и да върви напред – троянското сдружение „Съвет по туризъм” с председател Стела Карамфилска и Даниел Сираков, човекът, от когото тръгва идеята и който има най-големите заслуги, „директорът на Празника”. Специално трябва да отбележим и ролята на съорганизатора и основен спонсор на юбилейната проява – Община Троян, която от години подкрепя събитието.

КОЕ ЩЕ Е РАЗЛИЧНОТО? Най-напред – че Айдушкото сборище и околните баири ще се огласят от прочутата Берковска духова музика (12 музиканти ще „забиват” без да се жалят и за радост на малки и големи). На сцената ще излезе и танцовият ансамбъл „Здравец” от троянското читалище „Просвета – 1922 г.”. За задължителната „билкова” надпревара е ясно – този път обаче състезанието ще е за най-дълъг и най-пъстър венец от диви цветя и билки, набрани собственоръчно (ограничения за участие - никакви). Ясно е, че няма да липсва и прочутият чай от 22 билки, станал запазена марка на Празника – както винаги ароматната еконапитка ще се лее на корем и напълно безплатно.

ЩЕ ИМА и различни атракции, да не ги изреждаме всичките, но за една метеорологична прогноза не можем да не кажем – в този ден на Айдушкото сборище се очаква да завалят… шоколадчета и други лакомства (ролята на шоколадоносния „облак” ще изпълнят наети от организаторите делтапланери). За радост на малчуганите, а и не само на тях ще има и министерски дарове – лично министърът на околната среда и водите Нона Караджова е обещала рекламни тениски, ленени торбички и книжки за присъстващите (бройката е внушителна, ще има за всички).

ЗА ДЪЛГИТЕ ХОРА, шатрите с вкусотии, скара-бирите е излишно да говорим, те ще са си на мястото. Излишно е да напомняме и друго – че на Празника на билките, планината и туризма времето винаги е хубаво, дори предният ден да е бил като през януари, дори час преди началото да вали и трещи, настъпи ли моментът, облаците се разсейват, слънцето грейва и Оня горе ни дава благословията си. Заповядайте! И да не забравим – в 9:00 ч. от паркинга на Общината в Троян е осигурен безплатен транспорт.

Т21

Още по темата:

6 коментара:

Анонимен каза...

Чудесно, чудесно, чудесно! За един ден ще забравим проблемите, ще загърбим лошите мисли и спомени. След един такъв ден, ще изчезне една бръчка от лицето ни, и сърцето ни ще бие радостно.

Анонимен каза...

Беше нещо страхотно.Толкова много хора на едно място ,толкова много усмивки и ведро настроение скоро не бях виждала.Браво на този господин Даниел Сираков,великолепна организация,браво на всички организатори.

Анонимен каза...

№2, като ги хвалиш, защо не си си написал името, та да те поканят лично другата година, или сме тайни иза добро и за лошо .Цветана Ненова - участник на празника, играла до насита.

Анонимен каза...

не беше зле.само дето нямаше нито шоколади,нито нона караджова!

Анонимен каза...

За какъв кияк ти е Нона Караджова?.Нали е пратила литература, еко чантички и рекламни тениски.Колкото за шоколадите,доколкото чух да се коментира от организаторите,че на мястото на летене на мотоделтапланирите са се получили следствие високите температури въздушни течения, които са били опасни за тях.Аз съм съгласен, че отлагането на полетите на трите мотоделтапланери е правилно.Ние сме отишли да се забавляваме, сеа не да гледаме как заради едни шоколадчета може да се случи нещо страшно.Имаше доста неща, които както винаги сме сюрпризирани от организаторите.
Един от десетгодишните посетители на празника,който дойде, видя,яде, пийна и се весели/игра до насита/ и си отиде доволен от почивката сред природата, като последва призива на организатори - не си остави боклуците на поляната.Благодаря ви от името на най-веселата компания на празника.БАТ ВИ ИВО

Анонимен каза...

Браво на организаторите, и на посетителите. До догодина!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |