Художественото ни училище чества 100-годишнина

* Празничният концерт е на 7 юни, четвъртък, от 19:00 ч.;
в Изложението в Орешак от 17:30 ч. – обща изложба на шест художествени гимназии от страната * 120 хил. лв. от донорски програми за последните 9 месеца


ЕДНО МНОГО СПЕЦИАЛНО троянско училище, училище, което през годините и десетилетията внася артистизъм, свободомислие и един особен дух на креативност и творчество в тукашната действителност – и да не забравим, пряко кореспондира с изначалното и емблематично троянско занимание грънчарството - става на 100 години. Честването на вековния юбилей на Националната гимназия за приложни изкуства (НГПИ) „Проф. Венко Колев” (бившето СХУПИ) ще е на 7 юни, четвъртък.

ЗАПОЧВА СЕ в 17:30 ч., когато в обновените палати на Националното изложение на занаятите и изкуствата в с. Орешак се открива съвместна изложба на шест художествени гимназии от страната – НГПИ (Троян), Националното училище за изящни изкуства „Илия Петров” (София), Националната гимназия по полиграфия и фотография (София), Националната художествена гимназия „Димитър Добрович” (Сливен), Националната гимназия за приложни изкуства „Св. Лука” (София) и Националната гимназия за приложни изкуства „Тревненска школа” (Трявна). Празничният концерт за 100-годишнината на НГПИ „Проф. Венко Колев” е вечерта (начало 19:00 ч.) в големия салон на троянското читалище. А по-късно за подбрани приятели и гости, поканен е и културният министър Вежди Рашидов, ръководството на училището дава празничен коктейл.

ОТ ТАЗИ ГОДИНА НГПИ „Проф. Венко Колев”, чийто принципал е Министерството на културата, осъществява и прием на ученици от 5. клас (подобен прием е разрешен само за четири художествени гимназии в страната). „Ние имаме пълния хорариум на общообразователните предмети – тъй че нашите възпитаници получават добра обща подготовка, която им дава възможност да продължат образованието си нагоре в желаната посока. Но големият ни коз е приоритетът на художествените дисциплини, изучавани в ЗИП и СИП, нещо, в което имаме големи традиции и успехи”, коментира пред Т21 директорът на гимназията Илиян Илиев, преподавател по история на изкуството.

Г-Н ИЛИЕВ специално подчерта и факта, че в училището има три отлично оборудвани компютърни зали (едната – по последния писък на IT модата, реализирана чрез щатската програма „Америка за България”), а учебният процес по всички предмети се води с мултимедия. По споменатата програма в централната сграда е монтирана платформа за хора с увреждания, което прави училищната среда достъпна и удобна за всички ученици. Общо за последните 9 месеца по различни донорски програми в НГПИ „Проф. Венко Колев” (Троян) са привлечени 120 хил. лв., което е почти половината от държавната субсидия за училището.

И ОТ НАС – честит юбилей!

Т21
Начало

  • Из историята на НГПИ "Проф. Венко Колев" - виж ТУК

3 коментара:

Анонимен каза...

Честито!

Анонимен каза...

Ex СХУПИ, ех спомени, ех свирки на Капинчо!

Анонимен каза...

Какви свирки,бе!Че то не беше ли от областта на изобразителното изкуство?

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |