Воински паметник вдигат в Попишка

* Монументът в памет на 20-те попишчани, паднали във войните 1912-1919 г., ще бъде открит за 100-годишнината от Балканската война през м. ноември * От Плевенския гарнизон доставиха важен „аксесоар” – автентично оръдие

ГОРДАТА ТРОЯНСКА МАХАЛИЧКА Попишка (по-точно – кв. „Попишка” на гр. Троян – бел. Т21) се кани да отбележи по най-достойния начин 100-годишнината от Балканската война, която ще се чества през м. октомври догодина във всички страни участнички във военния сблъсък. Инициативен комитет начело с уважавания Георги Цонковски се е захванал да посрещне юбилея с внушителен паметник на загиналите във войните 1912-1919 г. (Балканската, Междусъюзническата и Първата световна) попишчани.

„ТЕ СА 20 ДУШИ, издири ги още преди години баща ми Минко, негова беше идеята за подобен паметник”, разказа ни Георги Цонковски, който е в основата на не една хубава местна инициатива. Ценен помощник на г-н Цонковски е офицерът от троянското поделение, деен член на тукашната структура на патриотичния клуб „Традиция” и също участник в Инициативния комитет Дочо Николов, който има вила в Попишка.

НО ЗА ДА СТАНЕ ПАМЕТНИКЪТ ФАКТ, трябва да се решат няколко проблема, а за да стане навреме, тъй като срокът не е голям, трябва да се решат максимално бързо. Първото нещо е да се осигури терен – мястото вече е намерено, наследствен имот на богатата фамилия Оряшкови, който ще бъде предоставен от наследниците; нужно е обаче да се уредят документалните формалности и тук топката е в съответните служби на общинската администрация. Другото е да се изработи проект за паметника – столичен архитект, потомък на един от загиналите попишчани, се е ангажирал да подготви проекта с голяма отстъпка в цената.

ТРЕТО, НО НЕ ПО ЗНАЧЕНИЕ – проектът трябва да получи одобрение първо на областно ниво и после от специалната комисия за паметниците към Министерството на отбраната (МО); по принцип тази процедура е бавна, но г-н Цонковски е оптимист, а г-н Николов сподели пред Т21, че вече са водени предварителни разговори и е обещано съдействие за скоростно одобрение.

И НЕЩО ЛЮБОПИТНО – чрез МО попишчани вече са се сдобили с един много специален „аксесоар” към бъдещия паметник на падналите за Майка България във войните 1912-1919 г. попишчани. Това е едно автентично оръдие, доставено от Плевенския гарнизон; в момента грамадното пушкало е разположено пред къщата на Георги Цонковски, край пътя, и събира очите на всички преминаващи, но се очаква след няколко месеца да заеме постоянното си място. И от нас – поздравления!

Т21


19 коментара:

Анонимен каза...

П.ПОПОВ-Браво за идеята.Пожелавам ви безпроблемно осъществяване.

Милко Станчев каза...

Няма как да се чества през месец октомври тази година , щото вече иде Коледа ;)) Но браво че отразявате такива инициативи, а още по-голямо браво на инициаторите. С тази зенитка нашите са сваляли френските самолети !
ТРОЯНСКИ НИЙ СМЕ СЛАВЕН ПОЛК !!

Анонимен каза...

Визира се октомври 2012г.

troyan21 каза...

До Милко Станчев: Догодина, разбира се:)

Анонимен каза...

Кои са 20–те загинали?

Анонимен каза...

Голяма простотия е това с "оръдието".

Анонимен каза...

6 Проста е жена ти,че търпи такъв галош до себе си.

Анонимен каза...

Прадядо ми се е върнал от Америка, за да вземе участие в Балканската война. Той е от Велчово. За "награда" след 44 година, имуществото, и земята, малкото, която е имал,и са наследили децата му/майка ми/, я взема държавата. Дядо ми/ бащата, на баща ми/, до 56 година не влиза в ТКЗС. След един "хубав" бой в милицията се предава, заплашвали са го, и за сигурността на трите му деца. Спомням си, дядо ми, имаше проблеми с гърба, високо над кръста. Питах защо, и с малко горчива усмивка са ме лъгали, че го е ритнал коня!? Имал е стадо овце, които е пасял по баирите. Често казваше: преди 9–ти ми вземаха хляба от торбата, а аз стоях гладен, а след девети, ме биха.Баща ми, като войник, е бил хвърлен да убива българи, момчета на неговата възраст, горяни, в Сливенския балкан. Убиват офицера, който е бил при него в някакъв ров. На третия ден, след преключване на акцията, ги връщат в Сливен, и ги нахранват с развалена храна. Дядо ми е бил от тия хора, които не са искали да влязат в ТКЗС, сина му, насилствено е изпратен да убива такива като баща си. Каква подигравка, и цинизъм. Нищо не ни е говорено в училище за този период,а и кой от свидетелите, е смеел да говори!? Баща ми си замина от тоя свят, отнасяйки истината за действително преживяното в гроба, аз оставам със въпросите за истинското му участие!? Беше добър, работен, отзивчив, и честен човек. Изживях кошмара, да си помисля, че е направен убиец от новата комунистическа власт. Дано не е!Лека му пръст, и да го прости Господ, ако е сторил нещо лошо! Нека има паметници! Историята, каквато и да е, трябва да се помни, и пази! Рушенето, на какъвто и да е паметник, е рушене на самата държава! Нека оставим истините на нашите деца, зада не се разстройват от лъжите по–късно! Ако някой от Троян, или другаде, роден 1930 година, и служил в Ст.Загора, участвал в събитията в Сливенския балкан през 1956 година, или хора, които знаят нещо, нека да разкажат във форума! Благодаря предварително! Весели празници!

Анонимен каза...

8-ми,поздравления за точния коментар!
Историята на моя прадядо е почти същата,разликата е ,че той е бил един от най-богатите хора в селото си ,участва и в трите войни ...доброволно!След 9-ти му взимат всичко,баща ми и чичо ми ,въпреки ,че са били пълни отличници не получават правото да учат,защото баща им имал повече от другите.Все пак с триста мъки получават заветното разрешение и взимат по две висши образования,защото човека с качества не се спира пред проблемите.Едничкото което "другарите " не успяха да ни заграбят беше родната ми къща....след промените общината хареса терена и я бутна,въпреки,че преписките около нея не бяха приключили.

Анонимен каза...

От 8–ми. След като вземат 200–та овце, които е имал дядо ми, 2 коня, 50 дк. земя и сливови насаждения, много ивентар, го оставят да се грижи за същото, неговото стадо. Баща ми, и баба, бяха неотлъчно до него, и му помагаха, но заплата не получаваха!? Спомням си баща ми, работеше на три смени, а след това, дояха на ръка, грижеха се за агнетата. Работата беше много, непрекъсната, и трудна, зиме, и лете. Някакви пари получаваше дядо ми, но бяха нищожна сума. Все пак, е трябвало да има, и за заплата на новосъздадената администрация, председатели, счетоводители, ветиринарни лекари, и още колко, и така до София, до министерствата. Много дембели сме изхранили. Спомням си бяха им дали, и от собствената земя на дядо, да обработват 2 дк, които и сега ни останаха, след връщането на земята. Останалата, по–добра е раздадена по постановления, на така наречените правоимащи. Те построиха вили–палати, а ние, останахме да мизерстваме! Може би след 44 година, целта е била такава, да се затрие средната класа хора, които са били мнозинство, и да останат една шепа богаташи, а останалите много бедни, защото беден народ се управлява, и подиграва по–лесно. Не мразя никого.Просто ми е мъчно за пропиления в напразен труд на моите прадеди, и родители! Да сме живи и здрави, а престъпниците, и насилниците, да намерят наказанието!

Анонимен каза...

Поздравления за коментарите на №№ 8,9 и 10. Тежки истини!

Анонимен каза...

Случки и съдби най-различни. Хубаво е да се пише по темата. Още едно пояснение, оръдието не от Плевен, а от Велико Търново. До 5 и 6 - кои са загиналите знаят хората от Попешка, а простотия е всичко, което се руши в държавата ни, а не изграждането на паметници.

Анонимен каза...

ЕМ/SI&Трябва да има паметници и възпоменателни плочи на загиналите във войните които е водила България. До колко са били справедливи войни и чии интереси са защитавани е съвсем друг въпрос. Важното е, че тези обикновени българи за защитили България със живота си, затова трябва да имат паметник и бъдещото поколение би трябвало да знае за какво е там този паметник. Архаичното зенитно оръдие е отживелица и според мен няма място там. Познавайки новото демократично поколение/момичета и момчета до 17г./, познавайки килийното образование което получават с присъствието си в училище, познавайки интересите на това поколение към интернет, дискотеки, алкохол,дрога и пълната му незаинтересованост за историята и настоящето/не без основание и поради липса на бъдеще/, то съм убеден, че начинанието на хората от махала " Попишка" няма да докосне сърцата и разума на това поколение и всичко сторено ще е обречено на забрава. Зенитката ще е там докато минат мангалите и я продадат за скрап.

Анонимен каза...

Тези 17 годишни момичета, и момчета сега, ще станат 50–55 годишни, и ще се замислят за миналото, ще съжаляват за заличената история. Просто, на въпросите, на тяхните деца, и внуци, за корена, и историята на техните деди, и прадеди, тези сегашни 17 годишни, ще бъдат безмълвни и незнаещи. Ще изпаднат в неудобно положение пред децата си, ако това има значение за тях, и ако децата им, ги интересува миналото. Както е тръгнало следващите поколения, може ,и нищо да не ги интересува, само парите, алкахола, дискотеките, образите на богатите, тъй като няма откъде да научат за миналото. Много жалко, и за 17 годишните, а и за техните деца!

Анонимен каза...

13-ти! Войните, които е водила България през 1885, 1912, 1913 и 1915-1918 са изцяло за защита на българската земя! Недейте да вмъквате намеци, характерни за едно друго време! Хилядите български герои бяха забравени и забранявани! Време е да бъдат почетени!
Христо Калистерски

Анонимен каза...

15-ти! Калистерски, правиш коментар на моя ковентар!Поставяш удивителен знак-т.е. караш ми се и ми вменяваш твои виждания!Написаното от мен-това е моето мнение по въпроса за паметника/да/ и зенитката/не/! Това, че на теб не ти харесва коментара ми и не ти изнася, си е единствено и само твой проблем!

Анонимен каза...

Нямаше да е само проблем на г–н Калистерски, ако всички хора на възрастта/ако е над 50 год/, можеха да ползват този сайт! Благодарение на невъзможността, много често пишат млади хора, които, имат възможност, но нямат житейския опит на по–възрастните! Знаете приказката за държавата, в която убивали възрастните хора, и кой я е спасил от глада!? Ако не я знаете, помолете, някой възрастен човек, да Ви я разкаже! С уважение към всички млади хора, които уважават възрастните и мъдрите!

Анонимен каза...

Защо само от тези 3 войни. Няма ли загинали от попишка през втората световна война. Те втора категория загинали ли са и нямат заслуги?

Анонимен каза...

13-ти! Няма такова нещо, много точно съм се изказал. Пък и можеш да си напишеш името! Не знам удивителният да означава каране, главните букви са за висок тон.
Христо Калистерски

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |