Воински паметник вдигат в Попишка

* Монументът в памет на 20-те попишчани, паднали във войните 1912-1919 г., ще бъде открит за 100-годишнината от Балканската война през м. ноември * От Плевенския гарнизон доставиха важен „аксесоар” – автентично оръдие

ГОРДАТА ТРОЯНСКА МАХАЛИЧКА Попишка (по-точно – кв. „Попишка” на гр. Троян – бел. Т21) се кани да отбележи по най-достойния начин 100-годишнината от Балканската война, която ще се чества през м. октомври догодина във всички страни участнички във военния сблъсък. Инициативен комитет начело с уважавания Георги Цонковски се е захванал да посрещне юбилея с внушителен паметник на загиналите във войните 1912-1919 г. (Балканската, Междусъюзническата и Първата световна) попишчани.

„ТЕ СА 20 ДУШИ, издири ги още преди години баща ми Минко, негова беше идеята за подобен паметник”, разказа ни Георги Цонковски, който е в основата на не една хубава местна инициатива. Ценен помощник на г-н Цонковски е офицерът от троянското поделение, деен член на тукашната структура на патриотичния клуб „Традиция” и също участник в Инициативния комитет Дочо Николов, който има вила в Попишка.

НО ЗА ДА СТАНЕ ПАМЕТНИКЪТ ФАКТ, трябва да се решат няколко проблема, а за да стане навреме, тъй като срокът не е голям, трябва да се решат максимално бързо. Първото нещо е да се осигури терен – мястото вече е намерено, наследствен имот на богатата фамилия Оряшкови, който ще бъде предоставен от наследниците; нужно е обаче да се уредят документалните формалности и тук топката е в съответните служби на общинската администрация. Другото е да се изработи проект за паметника – столичен архитект, потомък на един от загиналите попишчани, се е ангажирал да подготви проекта с голяма отстъпка в цената.

ТРЕТО, НО НЕ ПО ЗНАЧЕНИЕ – проектът трябва да получи одобрение първо на областно ниво и после от специалната комисия за паметниците към Министерството на отбраната (МО); по принцип тази процедура е бавна, но г-н Цонковски е оптимист, а г-н Николов сподели пред Т21, че вече са водени предварителни разговори и е обещано съдействие за скоростно одобрение.

И НЕЩО ЛЮБОПИТНО – чрез МО попишчани вече са се сдобили с един много специален „аксесоар” към бъдещия паметник на падналите за Майка България във войните 1912-1919 г. попишчани. Това е едно автентично оръдие, доставено от Плевенския гарнизон; в момента грамадното пушкало е разположено пред къщата на Георги Цонковски, край пътя, и събира очите на всички преминаващи, но се очаква след няколко месеца да заеме постоянното си място. И от нас – поздравления!

Т21


19 коментара:

Анонимен каза...

П.ПОПОВ-Браво за идеята.Пожелавам ви безпроблемно осъществяване.

Милко Станчев каза...

Няма как да се чества през месец октомври тази година , щото вече иде Коледа ;)) Но браво че отразявате такива инициативи, а още по-голямо браво на инициаторите. С тази зенитка нашите са сваляли френските самолети !
ТРОЯНСКИ НИЙ СМЕ СЛАВЕН ПОЛК !!

Анонимен каза...

Визира се октомври 2012г.

troyan21 каза...

До Милко Станчев: Догодина, разбира се:)

Анонимен каза...

Кои са 20–те загинали?

Анонимен каза...

Голяма простотия е това с "оръдието".

Анонимен каза...

6 Проста е жена ти,че търпи такъв галош до себе си.

Анонимен каза...

Прадядо ми се е върнал от Америка, за да вземе участие в Балканската война. Той е от Велчово. За "награда" след 44 година, имуществото, и земята, малкото, която е имал,и са наследили децата му/майка ми/, я взема държавата. Дядо ми/ бащата, на баща ми/, до 56 година не влиза в ТКЗС. След един "хубав" бой в милицията се предава, заплашвали са го, и за сигурността на трите му деца. Спомням си, дядо ми, имаше проблеми с гърба, високо над кръста. Питах защо, и с малко горчива усмивка са ме лъгали, че го е ритнал коня!? Имал е стадо овце, които е пасял по баирите. Често казваше: преди 9–ти ми вземаха хляба от торбата, а аз стоях гладен, а след девети, ме биха.Баща ми, като войник, е бил хвърлен да убива българи, момчета на неговата възраст, горяни, в Сливенския балкан. Убиват офицера, който е бил при него в някакъв ров. На третия ден, след преключване на акцията, ги връщат в Сливен, и ги нахранват с развалена храна. Дядо ми е бил от тия хора, които не са искали да влязат в ТКЗС, сина му, насилствено е изпратен да убива такива като баща си. Каква подигравка, и цинизъм. Нищо не ни е говорено в училище за този период,а и кой от свидетелите, е смеел да говори!? Баща ми си замина от тоя свят, отнасяйки истината за действително преживяното в гроба, аз оставам със въпросите за истинското му участие!? Беше добър, работен, отзивчив, и честен човек. Изживях кошмара, да си помисля, че е направен убиец от новата комунистическа власт. Дано не е!Лека му пръст, и да го прости Господ, ако е сторил нещо лошо! Нека има паметници! Историята, каквато и да е, трябва да се помни, и пази! Рушенето, на какъвто и да е паметник, е рушене на самата държава! Нека оставим истините на нашите деца, зада не се разстройват от лъжите по–късно! Ако някой от Троян, или другаде, роден 1930 година, и служил в Ст.Загора, участвал в събитията в Сливенския балкан през 1956 година, или хора, които знаят нещо, нека да разкажат във форума! Благодаря предварително! Весели празници!

Анонимен каза...

8-ми,поздравления за точния коментар!
Историята на моя прадядо е почти същата,разликата е ,че той е бил един от най-богатите хора в селото си ,участва и в трите войни ...доброволно!След 9-ти му взимат всичко,баща ми и чичо ми ,въпреки ,че са били пълни отличници не получават правото да учат,защото баща им имал повече от другите.Все пак с триста мъки получават заветното разрешение и взимат по две висши образования,защото човека с качества не се спира пред проблемите.Едничкото което "другарите " не успяха да ни заграбят беше родната ми къща....след промените общината хареса терена и я бутна,въпреки,че преписките около нея не бяха приключили.

Анонимен каза...

От 8–ми. След като вземат 200–та овце, които е имал дядо ми, 2 коня, 50 дк. земя и сливови насаждения, много ивентар, го оставят да се грижи за същото, неговото стадо. Баща ми, и баба, бяха неотлъчно до него, и му помагаха, но заплата не получаваха!? Спомням си баща ми, работеше на три смени, а след това, дояха на ръка, грижеха се за агнетата. Работата беше много, непрекъсната, и трудна, зиме, и лете. Някакви пари получаваше дядо ми, но бяха нищожна сума. Все пак, е трябвало да има, и за заплата на новосъздадената администрация, председатели, счетоводители, ветиринарни лекари, и още колко, и така до София, до министерствата. Много дембели сме изхранили. Спомням си бяха им дали, и от собствената земя на дядо, да обработват 2 дк, които и сега ни останаха, след връщането на земята. Останалата, по–добра е раздадена по постановления, на така наречените правоимащи. Те построиха вили–палати, а ние, останахме да мизерстваме! Може би след 44 година, целта е била такава, да се затрие средната класа хора, които са били мнозинство, и да останат една шепа богаташи, а останалите много бедни, защото беден народ се управлява, и подиграва по–лесно. Не мразя никого.Просто ми е мъчно за пропиления в напразен труд на моите прадеди, и родители! Да сме живи и здрави, а престъпниците, и насилниците, да намерят наказанието!

Анонимен каза...

Поздравления за коментарите на №№ 8,9 и 10. Тежки истини!

Анонимен каза...

Случки и съдби най-различни. Хубаво е да се пише по темата. Още едно пояснение, оръдието не от Плевен, а от Велико Търново. До 5 и 6 - кои са загиналите знаят хората от Попешка, а простотия е всичко, което се руши в държавата ни, а не изграждането на паметници.

Анонимен каза...

ЕМ/SI&Трябва да има паметници и възпоменателни плочи на загиналите във войните които е водила България. До колко са били справедливи войни и чии интереси са защитавани е съвсем друг въпрос. Важното е, че тези обикновени българи за защитили България със живота си, затова трябва да имат паметник и бъдещото поколение би трябвало да знае за какво е там този паметник. Архаичното зенитно оръдие е отживелица и според мен няма място там. Познавайки новото демократично поколение/момичета и момчета до 17г./, познавайки килийното образование което получават с присъствието си в училище, познавайки интересите на това поколение към интернет, дискотеки, алкохол,дрога и пълната му незаинтересованост за историята и настоящето/не без основание и поради липса на бъдеще/, то съм убеден, че начинанието на хората от махала " Попишка" няма да докосне сърцата и разума на това поколение и всичко сторено ще е обречено на забрава. Зенитката ще е там докато минат мангалите и я продадат за скрап.

Анонимен каза...

Тези 17 годишни момичета, и момчета сега, ще станат 50–55 годишни, и ще се замислят за миналото, ще съжаляват за заличената история. Просто, на въпросите, на тяхните деца, и внуци, за корена, и историята на техните деди, и прадеди, тези сегашни 17 годишни, ще бъдат безмълвни и незнаещи. Ще изпаднат в неудобно положение пред децата си, ако това има значение за тях, и ако децата им, ги интересува миналото. Както е тръгнало следващите поколения, може ,и нищо да не ги интересува, само парите, алкахола, дискотеките, образите на богатите, тъй като няма откъде да научат за миналото. Много жалко, и за 17 годишните, а и за техните деца!

Анонимен каза...

13-ти! Войните, които е водила България през 1885, 1912, 1913 и 1915-1918 са изцяло за защита на българската земя! Недейте да вмъквате намеци, характерни за едно друго време! Хилядите български герои бяха забравени и забранявани! Време е да бъдат почетени!
Христо Калистерски

Анонимен каза...

15-ти! Калистерски, правиш коментар на моя ковентар!Поставяш удивителен знак-т.е. караш ми се и ми вменяваш твои виждания!Написаното от мен-това е моето мнение по въпроса за паметника/да/ и зенитката/не/! Това, че на теб не ти харесва коментара ми и не ти изнася, си е единствено и само твой проблем!

Анонимен каза...

Нямаше да е само проблем на г–н Калистерски, ако всички хора на възрастта/ако е над 50 год/, можеха да ползват този сайт! Благодарение на невъзможността, много често пишат млади хора, които, имат възможност, но нямат житейския опит на по–възрастните! Знаете приказката за държавата, в която убивали възрастните хора, и кой я е спасил от глада!? Ако не я знаете, помолете, някой възрастен човек, да Ви я разкаже! С уважение към всички млади хора, които уважават възрастните и мъдрите!

Анонимен каза...

Защо само от тези 3 войни. Няма ли загинали от попишка през втората световна война. Те втора категория загинали ли са и нямат заслуги?

Анонимен каза...

13-ти! Няма такова нещо, много точно съм се изказал. Пък и можеш да си напишеш името! Не знам удивителният да означава каране, главните букви са за висок тон.
Христо Калистерски

Публикуване на коментар

Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |