Симеон Дянков и Божидар Димитров в неделя бяха на Состра

* Добрите новини: очаква се сериозна финансова субсидия от Кралство Норвегия за археологическата гордост на Троян плюс 30 хил. лв. от Републиканския бюджет за 2012 г.

ВИЦЕПРЕМИЕРЪТ Симеон Дянков в неделя (4 декември) изненадващо пристигнал на Состра – римската крепост, смятана за античния предшественик на днешен Троян и един от най-значимите исторически паметници в района, научи Т21.

ФИНАНСИСТЪТ бил придружаван от директора на Националния исторически музей (НИМ) проф. Божидар Димитров, от заместника му и наш земляк доц. д-р Иван Христов и от Бенко Вълев, новоизбрания кмет на съседно Априлци, който е вуйчо на вицепремиера. Към групата се присъединил и кметът на Троян Донка Михайлова. Вицепремиерът, известен с пристрастията си към археологическото наследство на България, с голям интерес разгледал най-добре запазената римска крайпътна военна крепост у нас.

НЕЩО ПОВЕЧЕ, станало ясно, че Состра има шанс да получи финансиране по стартиралия през тази година втори кръг на двете съвместни програми на Кралство Норвегия за България - Норвежката програма за сътрудничество и Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство за България. В този втори етап ще бъдат разпределени 28 млн. евро само и единствено за подкрепа на културно-историческото ни наследство.

ЕВЕНТУАЛНАТА норвежка субсидия към троянския обект ще е за подпомагане на дейностите по реставрацията и консервацията. Друга добра новина е, че в Републиканския бюджет за 2012 г. са заложени 30 хил. лв. за разкопките на Состра. Разбира се, всичко това не отменя ангажиментите на институциите, партниращи си по разработката на Состра – НИМ, Община Троян, Музеят на занаятите и Ротари Троян.

Т21

Още по темата:

14 коментара:

Анонимен каза...

С тухли Итонг и гипсокартон напред към античността!

Анонимен каза...

"...има шанс", "..евентуално..."
Най ги обичам тези изрази. И наистина, 1, тази достроена "крепост" е доста смешна, но нека да даряват, да вземат да идват хора тука, че е много пусто напоследък.

Анонимен каза...

Цветанов и Дянков срещат премиера умислен и загрижен.Питат:
-Г-н премиер,проблеми ли имате?
-Всъщност,да-отвръща той.
-И какви са те?
-Чудя се какво да избера.От една страна ме канят на мястото на Бербатов в "Юнайтед",от друга Илиана Раева - в нейния ансамбъл.
-Че там какво?
-Ми каквото го мога - ленти и бухалки!

Анонимен каза...

И какво да правят на тази "крепост,като дойдат?Да си бъркат в носа за жилибонки?

Анонимен каза...

Браво 3–ти. Питам, субсидията срещу какво ще се даде? Кой ще контролира, къде, и за какво ще се изхарчат парите? Или, първо трябва да се погрижим за затворените предприятия, и след това, парите ще дойдат от там, и няма да имаме нужда от чужда намеса, а и хората, ще живеят по–добре.

Анонимен каза...

Тази Состра е такъв балон!Питам се Б.Димитров толкова ли не виждА или има друго....?!

Йотова каза...

Питам се каква трябва да бъде новината в този сайт и изобщо в този град, за да бъде оценена позитивно. Не се ли изморихте да критикарствате - ту Общината, ту държавата, ту БСП или ГЕРБ, ту... По този начин всяка една инициатива се опорочава. Моля ви, приятели, опитайте се да се усмихнете, може би тогава и късметът ще ни са усмихне!

Анонимен каза...

Йотова, нека да пробваме така:

Новина:
-Община Троян привлича инвеститор създаващ между 50-100 работни места;
-Общинските съветници подкрепиха проекта са превръщане на Беклемето в курорт от национално значение,последствията от което са;
-Целогодишно поддръжане на прохода за преминаване на МПС-та;
-Инфраструктурно развитие на Беклемето и обособяването му в курорт;
-Втора верига супермаркети ,отваря до 3 месеца врати в Троян;


Така става ли?

Анонимен каза...

Состра може да се превърне в това за което се говори, но трябва много работа и ясна идея какъв искаме да бъде крайния резултат!

Анонимен каза...

Аз предлагам: ДО СОСТРА ЕДИН КАУФЛАНД! И ВСЕКИ ПОСЕТИТЕЛ ДА ПуСКА 50-те СТОТИНКИ ОТ КОЛИЧКАТА ЗА ПОДДРЪЖКА НА КРЕПОСТТА в един буркан от компот!!! ХОХОХО майтап бе Уили!

Йотова каза...

До 8:
Звучи много добре, а може би не е толкова нереалистично!?

Анонимен каза...

За мен не е ,но за управляващите е не само нереалистично, но и недопустимо.Познай защо?

Анонимен каза...

ЕМ/SI:Ако левият/умишлено не споменавам името му/ от снимката отпусне средства от бържавният бюджет, за което явно му худатайства десният- Божидар Димитров, то имаме шанс Состра да стане привлекателен исторически и туристически обект. А дано.

Анонимен каза...

Виждам в Состра много ама много яка чалга от Мангал Пайнера. ЧАЛГА , БИРА , АЗИЗ ГАЗИСОФФФФФФФ И КЕБАПЧЕТА ТОГАВА ЩЕ СТАНЕ ВСИЧКО.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |