Влиза в сила таван на цените за троянските таксита

* Дневната тарифа в общината - не по-висока от 1,20 лв./км, нощната до 1,30 лв./км, реши Общинският съвет * Сега местните превозвачи возят на 60-70 ст./км и денем, и нощем * Законовата мярка насочена срещу спекулациите в София и по Черноморието



ОТ 26 МАЙ ВЛИЗА В СИЛА таван на цените за таксиметрови превози на пътници в община Троян, приет на последната сесия на Общинския съвет (ОбС). От тази дата троянските таксита вече ще могат да ни возят при максимална дневна тарифа от 1,20 лв./км и максимална нощна – 1,30 лв./км. Регулаторното решение на местния парламент е във връзка с промените в Закона за автомобилните превози, чийто чл. 24 а, ал. 5 изисква от Общинските съвети да определят максималните тарифи за таксиметровите превози на пътници в своите общини. Горните граници, приети от ОбС – Троян, са били предварително съгласувани с местните превозвачи, от които е поискано писмено становище.

РЕШЕНИЕТО НА ОБС - ТРОЯН по никакъв начин няма да повлияе на таксиметровите услуги в общината, тъй като заложените тавани са много над реалните сегашни тарифи. Справка на Т21 показа, че повечето тукашни таксита возят два пъти по-евтино от определения максимум – 60-70 ст./км е дневната троянска тарифа (така е при всички местни превозвачи), а нощната е същата или с незначителни отклонения до 10 ст. нагоре. Прави впечатление обаче, че приетият от местните законодатели ценови максимум е твърде висок за троянските реалности, което може да изкуши някои от превозвачите да ни пробват с „по-яки” тарифи.

ЯВНО ПРОМЕНИТЕ в Закона за автомобилните превози, касаещи таксиметровите услуги за превоз на пътници, целят да се справят със спекулациите в по-големите градове, особено София, и по Черноморието (в медиите се изнесоха данни за джелатски тарифи от 5-6 лв./км и нагоре до Летище София и 8 лв./км от Варна до Златни пясъци през летния сезон – бел. Т21). За сравнение – приетите от Общинските съвети в София и Варна максимални цени за 2011 г. са съответно 1,30 лв./км за столицата и 1,00 лв./км за морската ни столица. По закон актуализация на ценовия „таван” на таксиметровите превози на пътници трябва да се извършва поне веднъж годишно.

16 коментара:

Анонимен каза...

Такси в Троян, да, да !!! Дето ми вземаха навремето по 4 лв. за 2 км. Да! ДА! Айде бе, и крак да ме боли, и болен да съм, няма да си хвана такси! Не ги знам на колко возят, ама мен и преди кризата си ме драха яката, пък да не говорим какво безобразно шофиране имат. Или как си паркират дето си искат, или... или ....какво ли да продължавам. Така са си те в тоя бранш!

Анонимен каза...

Най-после и "ЛУКОИЛ" стъпи в Троян.

Анонимен каза...

Кога е стъпил в Троян Лукойла? Хайде 2-ри дай малко инфо?

Анонимен каза...

Много хубава снимка е сложил автора.
Снимка показваща поредното малоумие на Минко Акимов!
В една от най-натоварените зони на Троян, направи стоянка за търтеите на Иван Макариев и компания.
Всеки божи ден задръствания,неадекватни маневри и простотия на ниво селски бакшиши.
Късмет, че досега не стана някое пройзшествие заради поредната глупост от страна на милиционера!

Генадий Маринов, Т21 каза...

АНОНС:

Очаквайте по-късно тази вечер материал за новата бензиностанция на "Лукойл" в Троян.

С уважение: Генадий Маринов, Т21

Анонимен каза...

Бензиностанцията на Лукойл се изгражда на мястото на старата бензиностанция на Петрол срещу ИПЖЗ.

Анонимен каза...

Такситата едно, че вземат скъпо ами и не пускат въобще апарат.......ритам до кога ще си правят каквото си искат?....

Анонимен каза...

Само ритане ги оправя!

Анонимен каза...

Правешкият хитрец каза:Таз година "ЛУКОЙЛ", догодина и магазин от голяма търговска верига.Да ви е честито.

Flamboyant каза...

То пък Лукойл голямата гъзария. То като хората в града нямат пари, ако ще после и Happy, Subway, KFC, Mcdonalds, Kaufland, Lidl, Фантастико и прочие да има все тая. Не е въпроса само да има добри търговски вериги в града, а по някакъв начин хората да имат някакви поносими доходи за да пазаруват от въпросните търговски обекти. Този град или трябва коренно да преосмисли политиката относно развитието си, или направо от сега да слагат на табелата на входа вместо гр. Троян/ с. Троян. Съжалявам, че не пиша по същество за милите ,, бакшиши", ама то винаги така става, готината тема се поражда от небитието. Имайки предвид да се разгледа концепцията около развитието на района имам предвид да се ориентираме единствено и само в туризъм! Но не този, който ев някакъв пошъл вариант в този момент. Това си мисля, че би трябвало и да е идеята на бъдещият кмет. Не знам кой ще е той, слабо ме интересува всъщност, важна за мен би била неговата концепция за града. Даже се чудя вместо като мишки да се крият, кой ще се кандидатира за кмет и кой не, да вземат да се свържат с Т21, ние читателите да изготвим универсален набор от въпроси към кандидат кметовете, те да отговарят в анкетен вариант на тях. нещо около това да се развие сюжета ми е мисълта. Истината е че няма лев в тоя град! Не останаха хора, като се прибере човек, се чуди за какво се е върнал, като го няма в града пък му жално за него. Никаква перспектива пред тоя град, и много изтормозени и тъжни хора. В това ни превърна тая криворазбрана ,, дИмокрация".

Анонимен каза...

Минко нали обяви 2011-та за година на туризъма в Троян.Видно е и какви действия се предприемат по темата.В Общината е пълно с главни експерти по туризъм,имаме си сериозен туристически деятел,който ни рекламира по света...Кво искаш повече?

Flamboyant каза...

11 ще приема въпроса ти за риторичен! И ,, кво" някъде другаде. Спазвай някакво уважение пред аудиторията! За теб ако е видно, за мен не е ! Няма да отварям на въпрос пак същата тема. Всичко, което съм сметнал съм го казал. Не е въпроса само да го има, а какво е предлаганото качество на това, което го има!!!

Анонимен каза...

Е можеше и да схванеш иронията,навместо да се докачаш :)

Flamboyant каза...

Изчерпало ми се е вече чувството за хумор в цялата тая манджа. Пък и ако беше сложил кавички, всичко щеше да е повече от ясно :) Както и да е, пращавай! Идеята е важна!

Анонимен каза...

Нищо лично към теб,коментара ми е насочен към тези, които "уж" са отговорни за въпросите които задаваш.

С уважение,

Sondergotik

Анонимен каза...

ЕМ/SI:Един приятел, музикант и бохем по душа казваше: Приятелю не ме е страх от разходи, страх ме е от липсата на приходи. Та и в случая-има промяна в закона, общината реагира с решение на ОС. Дотук добре и няма лошо. Лошото е, че за такситата намаляват клиентите оттам намаляват и приходите. Та... споделих мисълта на моя приятел с Вас.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |