Губернаторът сезира съда за незаконни такси в Троян

* Оспорени са таксата за „подгответата” преди 1. клас и двойната такса за детските градини; причината - противоречат на Закона за народната просвета и Закона за местните данъци и такси

ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ НИКОЛАЙ НАНКОВ, след извършена проверка, е оспорил законосъобразността на част от Наредбата за определяне и администриране на местните такси и цени на услуги на територията на община Троян и е сезирал Ловешкия административен съд (ЛАС), стана ясно от официално прессъобщение на PR-ката на губернатора Елка Баръмова. Според г-н Нанков незаконосъобразността на въпросната троянска наредба е в два аспекта.

ПЪРВИЯТ АСПЕКТ – че с член от наредбата (става дума за чл. 27 от Раздел III „Такси за детски ясли, детски градини, общежития и социални услуги” – бел. Т21) на родителите е вменено задължението да заплащат такси за подготвителните групи преди 1. клас към детските градини и училищата. Но това е в противоречие на Закона за народната просвета, според който предучилищната подготовка на децата две години преди постъпването им в 1. клас е задължителна, като „родителите се освобождават от плащането на такси”. Според решение на правителството издръжката на децата през този период е „делегирана държавна дейност, която се финансира чрез бюджета на общините”.

ВТОРИЯТ АСПЕКТ от троянската наредба, атакуван от г-н Нанков, е свързан с разделянето на таксата за детските градини в община Троян на две части – дневна такса и постоянна месечна такса (според същия чл. 27 – бел. Т21). Според губернатора обяснението, че дневната такса се определя от разходите за храна (храноден) на малчуганите, е напълно необосновано; тъй като противоречи на Закона за местните данъци и такси (ЗМДТ), където ясно е казано, че таксите, които плащат родителите, са за „отглеждането, обучението и възпитанието на децата”. И е нелогично да се предполага, че отглеждането на децата не включва и храненето им, за което да се иска допълнително заплащане?! Областният управител прави уговорката, че подобно е положението и на други места в Ловешка област и на тамошните Общински съвети също ще бъде препоръчано да отменят незаконосъобразната практика на събиране на двойна такса в детските градини.

ПРИПОМНЯМЕ – наскоро на заседание на Общинския съвет в Ловеч председателят му Милко Недялков обвини областния управител, че „когато прави преглед на наредбите на общинските съвети, трябва да го прави еднакво за всички”, намеквайки за двоен стандарт към наши и ваши и сочейки община Троян. В отговор Николай Нанков заяви, че по всички наредби на общинските съвети в областта има засилен административен контрол и „това, което не е законосъобразно, се връща за преразглеждане”.

Т21

8 коментара:

Анонимен каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
Анонимен каза...

Е щом и Никито нанков тръгна срещу общината значи Акимов със сигурност ще е кмет най-много до наесен. Интересно е само дали ще се излага да се кандидатира?!

Анонимен каза...

Хранодена на малчуганите са мини порции и ако някой иска, може да провери.

Анонимен каза...

Да го барат тези мръсници от общината дето искат да цуцат от труп!!!

Анонимен каза...

Моето дете е в подготвителна група от месец септември 2010г. и аз всеки месец плащам такса - такава, каквато съм плащала и преди това в същата детска градина. Означава ли, че след като евентуално Адм. съд гр. Ловеч отмени посочените незаконосъобразни текстове - Общината ще ми върне заплатените от мен пари като такса?

Анонимен каза...

Много ясно че не !
Ке видиш денги през крив макаронец!

Анонимен каза...

Решението по делото - на 23.10.2011г. в урните за гласуване.

Анонимен каза...

поредно браво за Никито Нанков - такива такси се събират във всички общини на областта, а и в страната именно по този начин. Тоест може би е по-добре съдът да каже законосъобразни ли са или не. И може би Никито Нанков е направил точно това - да не говорим, че Никито Нанков за пореден път показа далновидност - именно защото са от една партия с кмета, заедно ще намерят и най-верното решение на въпроса, само първосигнални хора могат да видят в това сигнал, че кметът ще е кмет само до наесен. Напротив - и следващият кмет на Троян ще е от ГЕРБ, както впрочем и останалите кметове от областта.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |