Троянската Лазарица 2011

* Над 60 троянски момиченца, нагиздени в народни носии, дефилираха пред сравнително многобройната публика * Тази година – без избор на най-лична лазарка?! * Кога ще ги стигнем ловчалиите?

ПОВЕЧЕ ОТ 60 МОМИЧЕНЦА*, от съвсем невръстни, под годинка, до каки в предмоминска възраст, участваха в тазгодишната троянска Лазарица (Лазаровден, събота, 16 април) – празникът, който дамското сдружение „Българка – Троян” организира от няколко години (този път в партньорство с Община Троян, НЧ „Наука – 1870 г.” и Общинския педагогически център).

РАДОСТ ЗА ОКОТО бяха тези чудно красиви троянски момичета, нагиздени в шарени народни носии, с кошнички и цветни венчета на главиците, още по-прелестни с песничките и рецитациите си. Похвално бе старанието на „българките” и на гост-водещия – професионалния актьор от Ловеч Стоян Георгиев; ентусиазмът на сравнително многобройната (по троянските мерки) публика – също. За което – браво! Но тук, колкото и да не ни се иска, се налага едно сравнение, което не звучи толкова оптимистично – с ловешката Цветница на следващия ден (неделя).

ЛОВЕШКИЯТ ПРАЗНИК НАИСТИНА е общоградски, народно веселие за малки и големи, усеща се навсякъде. А нашата троянска Лазарица, която в началото поне бе амбицирана да се превърне в нещо подобно, си остана едно локално мероприятие. Немного по-различно от градинско-училищните детски продукции, чиято основна цел е да зарадват умилените мами, татковци, баби, дядовци и друга рода. Което не че е лошо, напротив, но в никакъв случай не е общоградски празник. И едва ли ще стане. Нещо повече – по наше мнение празникът върви надолу, редица „екстри” от предишни години бяха редуцирани, нямаше даже избор на най-лична лазарка…

Т21
* Заб. Данните ни бяха дадени от организаторите.

3 коментара:

Анонимен каза...

Кава "Лазарица" беше по селата. Само цигани просят ица и оглеждат къщите на хората де кво има за крадене.

Бивш троянец каза...

Децата са хубави но кой ги ориса да живеят в тоя тъп селски град,не го заслужават милите!!!!!!!!!

Анонимен каза...

Браво на всички участвали!!!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |