Бог да прости бай Гечо

* „Голяма част от славата на хижа „Амбарица” се дължи на тези двамата, Дана и Гечо Мичковски. Страхотни хора!!!”

Отиде си един необикновен нашенец – срасналият се с Балкана бай Гечо (86 г.). Незабравимият бай Гечо, който заедно със съпругата си Дана (тя сега е пазителка, а можем да кажем и спасителка, на Зелениковския манастир) няколко десетилетия бе стопанин на най-специалната и красива хижа в Троянския Балкан – „Амбарица”. Той бе горд като орел. Смелчага, прям, волнодумец, чешит. Но най-важното: фанатично отдаден на своята велика кауза – планината. Знаеха го и го обичаха десетки хиляди планинари от цялата страна. Почивай в мир, бай Гечо. По-долу – четете думите на един приятел в памет на Хижаря (коментар към материала „Иван Христов: Малко са алтернативите пред Троян днес”).
Т21

*****

БОГ ДА ПРОСТИ БАЙ ГЕЧО МИЧКОВСКИ (днес го погребахме): страхотен планинар, алпинист (не знам дали знаете), хижар - може би 30 години на хижа „Амбарица”, зевзек и ЧОВЕК! Съболезнования на кака Данка, на Слава, Гошо и всички опечалени. Между другото - голяма част от славата на хижа „Амбарица” се дължи на тези двамата, Дана и Гечо Мичковски. Страхотни хора!!! Боже, защо изчезват тоя род хора!? Не си справедлив, Боже, нищо че днес в електронното преброяване се писах „вярващ”!

НЕ ЗНАМ ДАЛИ ЗНАЕТЕ, но бай Гечо беше и майстор тенекеджия. Покривът на хижа „Амбарица” и поне на още десетина хижи из всички наши планини са правени от него! А аз съм може би последният, на когото е работил. Преди година-две го помолих да сложим един улук у нас. Аз му помагах и се скъсах от смях. Жалко, че не си записвах. За последно ще ви кажа една негова история, която сега се сещам. Мисля, че бай Гечо ще ми прости.

СУТРИН В 8:00 ЧАСА хижарите се свързваха по радиостанцията с Ботев връх и даваха информация за разни работи, основно за времето в района. От Ботев питат Гечо:
- Ало, „Амбарица”, има ли вятър?
Гечо:
- А-а-а, дуа, дуа!
Ботев:
- Отде дуа?
Гечо:
- Отде дуа, отде дуа - отвред дуа!!!
Боже, защо изчезват този род хора?

Ай с-с-с-с…, 4 февруари 2011 г.
(коментар към материала „Иван Христов: Малко са алтернативите пред Троян днес”)

16 коментара:

Анонимен каза...

Хора като него не се срещат вече... За съжаление.

За колко хора приживе имаше посветени песни? А за Гечо имаше:

Решихме във седем, събрахме се в осем
и в девет тръгнахме към хижата. Ехо, ехо.

Колибито, Смесито, Ловнорибарската...
Ето я хижа Амбарица. Ехо, ехо.

Гечо пред хижата храни козите
и вика на Дана: "Посрящай ги!" Ехо, ехо.

Сваляй патъците, слагай налъмите,
търси си място край огъня! Ехо, ехо.

"Дано, внимавай, че туй, комсомолците,
хижата скоро ще запалят!" Ехо, ехо.

Последен поклон пред един велик българин!

М.Х.П. каза...

Бог да прости!
Хубав ЧОВЕК беше!


М.Х.П.

Анонимен каза...

Бог да го прости!
Хубав ЧОВЕК беше!
"Боже, защо изчезват тоя род хора!?"
Защото изчезна техният начин на живот, когато хората не можеха да ходят на църкви, но останаха вярващи и близо до Бог. А сега могат всички да ходят на църква, колкото си искат, без да са вярващи и понеже е модерно или просто за самоизтъкване. Господ ще му прости на Гечо и ще го нареди до Себе си. Няма начин да иначе.

Анонимен каза...

Бог да прости бай Гечо.Такива Хора трябват.

Анонимен каза...

Наистина много ни трябват такива хора-хем корави,хем човечни,упорити и всеотдайни.Трябват,ама де ги?Аман от фукльовци,меки китки,близачи от всякакъв род и калибър-деградация!
Трай4о

Unknown каза...

Поклон,дълбок поклон,приятелю,бог да те прости!!!Спомените ни са много,но мъката ни е още по-много и голяма.Почивай в мир! сем.Куневи Габрово

даньо и тончо каза...

Дълбок поклон Бай Гечо...

Анонимен каза...

Бай Гечо едва ли би искал да сме тъжни.
Спомнете си някяква хубава случка с него. Разкажете я на близките си. Чукнете се за бог да прости.

Анонимен каза...

Помня преди 7-8 години ,че Георги,големият внук на бай Гечо заедно с цяла група планинари ме вземаха с тях.Качихме се от южната страна по лифта.След кански мъки за мен стигнахме Амбарица.Бях смазан и се чудех как изобщо стигнах,при положение че нямам нищо общо с планината.
Сутринта тръгвайки към Черни Осъм на 15 метра от хижата от гората изскача бай Гечо подпирайки се на брадвичка,а в другата ръка носи платнена чанта.
Жоро му вика:Дядка къде бе?,а той отговаря:А ми тук малко за гъби тръгнах!
Ей така небрежно все едно до магазина...

Анонимен каза...

Бог да го прости! Голяма работа са цялото семейство. Повече хора като тях трябват.

Анонимен каза...

Бог да го прости!Беше велик и много добьр!

Донка Михайлова каза...

Бог да го прости! Той е част от най-незабравимите ми детски спомени. Неподправен, суров и истински! Чаят на леля Дана, пулсът ми, който се усещаше в гърлото от последното изкачване преди хижата и неговият хем строг, хем нежен поглед са нещата, които винаги ще нося със себе си...

Анонимен каза...

Донке,тва ли ти е анонса за следващите избори?Зер само тогава се сещаш за Троян.

Анонимен каза...

СПОМЕНИТЕ МИ ОТ ХИЖА АМБАРИЦА СА СВЪРЗАНИ С ДВЕ ЛИЧНОСТИ - КАРАКОЛЬО И ГЕЧО. НАВРЕМЕТО КАРАКОЛЬО СИ ОСПОРВАШЕ ПЪРВЕНСТВОТО ЗА НАЙ ДЪЛГОГОДИШЕН ХИЖАР В БЪЛГАРИЯ С БАЙ КИРО /ХИЖА СТУДЕНЕЦ - ПАМПОРОВО/ НАД 25 ГОДИНИ, НО ГЕЧО МИСЛЯ, ЧЕ БИ ВСИЧКИ РЕКОРДИ. И ДВАМАТА ОСТАВИХА ТРАЙНИ СЛЕДИ И СПОМЕНИ. ЛЮБИМА ИЗЯВА НА КАРАКОЛЬО БЯХА ЖИВИТЕ КАРТИНИ ЗА НАЦИОНАЛНИТЕ ГЕРОЙ И ПОСЛЕДНИТЕ НОВИНИ ОТ ТРОЯН С КОИТО ЩЕ ВИ ИЗНЕНАДА. ЗА ГЕЧО КОЛОРИТНИЯТ ДИАЛОГ С ДАНА КАТО СЛЕДНИЯТ СЛУЧАЙ - СВАЛЯТ С ПЛАТФОРМАТА НА ВЪЖЕНАТА ЛИНИЯ БАГАЖ В ТОВА ЧИСЛО ДАНА И ПРАСЕТО, НО СТАВА АВАРИЯ И ПЛАТФОРМАТА ПАДА, ГЕЧО ТИЧА И ВИКА ДАНО КАКВО СТАНА С ПРАСЕТО ??? МИР НА ПРАХАИМ.
PS НА 12 - ВСЕ ПАК ДОНКА СПЕЧЕЛИ, ПОЖЕЛАВАМ Й УСПЕХ В КЕМТСТВОТО И ПОДКРЕПА НА ТУРИЗМА И СПОРТА !!!

Анонимен каза...

Бог да прости добрия човек !

Анонимен каза...

Донкеее виж кви си ги писала преди изборите сега що се ошумуляваш и не помогнеш на Гатевата да се отърве от Енкин и компания или само на приказки ге докарваш ма Донке не схвана ли че е дошло време да покажеш характер ако го имаш де

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |