СОУ „В. Левски” и „Веника Палас” – домакини на грандиозно кулинарно шоу

* Инж. Иванка Църова: „Изключително тежка организация, няколко нощи не сме мигвали” * Сред журиращите - сомелиер №1 на България Михаил Марков и топ барманът Васко Василев, трети в света

ТРОЯНСКОТО СОУ „ВАСИЛ ЛЕВСКИ” бе домакин на поредна национална ученическа проява. Този път в Троян, по-точно в курорта Чифлик, а най-точно – в 4-звездния хотел „Веника Палас”, пристигнаха участниците (с помощните екипи – над 200 души) в 14-тото Национално състезание по ресторантьорство и хотелиерство, организирано от Асоциацията на училищата по ресторантьорство и хотелиерство в България (АУРХБ).

НЕ Е ТРУДНО ДА СЕ ДОСЕТИМ защо точно троянското СОУ бе домакин на подобна надпревара, в която главни действащи „лица” са професионалните гимназии по ресторантьорство и хотелиерство в страната. Защото професионалните паралелки по туризъм на СОУ „Васил Левски”, ръководени от преподавателките инж. Иванка Църова, Милена Мартинова и Пенка Стойнова, имат блестящо реноме, а техните възпитаници успешно мерят сили с професионалистите от споменатите гимназии и редовно печелят призови места на това и други състезания от подобен ранг; за жалост – според новия регламент на АУРХБ домакините нямат право на участие и затова не видяхме троянски отбор.

НАДПРЕВАРАТА БЕ В ОБЩО ЧЕТИРИ КАТЕГОРИИ – за най-добър готвач, най-добър сервитьор-сомелиер, най-добър барман и най-добър сладкар, като сили мериха 29 отбора от цялата страна. А домакините от „Веника Палас” им бяха предоставили цялата си база - в нощния бар се вихриха барманите, в просторния ресторант сервитьор-сомелиерите демонстрираха уменията си пред специално подбрани клиенти, които освен всичко друго проверяваха и езиковите умения на състезателите, кухненският блок бе окупиран от готвачите, а сладкарите бяха „пренасочени” към кухнята на съседния хотел „Блян”.

ПО РЕГЛАМЕНТ задачата на готвачите бе една и съща – да приготвят ястие от свинско бон филе с диворастящи гъби и старопланински билки плюс свежа салата за предястие (фантазията и уменията можеха да се разгърнат с наличните още 30 вида допълнителни продукти). Сервитьор-сомелиерът поднасяше на клиентите манджата на готвача от своя отбор и отделно омайваше клиентите с вина и други напитки. Тук му е мястото да кажем, че журитата се осигуряваха от съответните браншови съюзи и в състава имаше легендарни майстори – например всепризнатият сомелиер №1 у нас и шеф на националното сдружение на сомелиерите Михаил Марков, барманът Васко Василев, трети в света, и др.

„ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ТЕЖКА ОРГАНИЗАЦИЯ, няколко нощи не сме мигвали, но всичко върви много добре”, сподели пред Т21 в разгара на надпреварата инж. Иванка Църова, която вещо „дърпаше конците” зад кулисите. Г-жа Църова използва повода специално да благодари на екипа на комплекс „Веника палас” и „Веника” – на собствениците Невена и Веско Вълеви и на дъщеря им Калина, помогнала изключително много, на управителките на двата ресторанта сестрите Теодора и Събина Трифонови, на отзивчивия сервитьорски шеф Цветан Печевски, на собствениците на хотел „Блян”… „Искам обаче най-много да благодаря на учениците от паралелките по туризъм в нашето СОУ „Васил Левски” – те не само помогнаха за подготовката и без тях трудно щяхме да се справим, но на практика доказаха, че са истински професионалисти”, добави преподавателката.

И В ЧЕТИРИТЕ КАТЕГОРИИ ИМАШЕ НАГРАДИ за победителите, включително парични премии, но по-важен е престижът да си сред призьорите на най-авторитетното младежко състезание по ресторантьорство и хотелиерство в България. Сред помагачите и спонсорите на проявата бяха Община Троян, „Винпром – Троян”, „Белведере” (България), чийто търговски директор е троянката Цветелина Николова, хотел „Чифлик”, собственост на троянския бизнесмен Камен Ангелов-Кардаша, бар-клуб „Ривърсайд” (Троян) и др.

Т21

11 коментара:

Анонимен каза...

Не ви ли омръзна този Балев, ненаяден шопар, да е на всяко пиршество. Ами помислете, може да му се случи нещо от преяждане.И без това нищо не прави, а само за "кьор суфра" се врежда.

Анонимен каза...

Имаме новина!
Леля Станка Депутатката, я нама на нито една снимка!

Анонимен каза...

Абе този Балев е навсякъде, където има яденее... Все пак това ШКЕМБЕ трябва да се поддържа !

Пол..... каза...

Стига сте се подигравали!Грозно е,говори лошо само за вас.

Анонимен каза...

Пол,грозно е от негова страна!
По никакъв начин тези хора (и Балев),не помагат на туризма в Троян,но де има софра са първи!!!
Чудно,как го няма другия шампион на маса,кмета и депутатката!

Пол..... каза...

Има много начини с които да се изкаже недоволство от свършена,най-вече несвършена работа,да се изказват мнения относно управлението на града.Но да се коментира по подобен начин човек как изглежда и то в публично пространство е меко казано неприлично.

Анонимен каза...

Това училище от както съществува е било ,е и ще бъде ковачница за кадри.Трите учителки толкова много обичат работата си и професията си на технолози, че могат да бъдат като еталон за учители.При тях са съчетани уменията да бъдеш много добър учител и най-важното добър практикант.Отлична теория, отлична практика.Толкова много се радвам на успехите им и вярвам, че качеството на туристическите услуги се повишава от годино на година.Жалко, че собствениците на големите туристически комплекси не можаха да оценят техните възпитаци и да настроят работата си по добрите практики на децата.Голямото разминаване между науката и практиката властва с голяма сила в туристическите обекти в общината.Така кадри не се формират и затова ги губим.Морските курорти ги чакат с отворени обятия.Банско и Пампорово - добре ни дошли !За Троянска община пак останаха разносвачите на чинии.!За студентския празник и Нова година общината е с 110% заетост. Да с 110% , дори може и повече.Защото съгласно Закона за туризма до момента има декларирани и категоризирани 3270 легла. 34 обекта със средно по 10 легла работят незаконно и за празниците са пълни.????А има още допълнително разкрити легла в останалите обекти.Така че на Нова година общината ще бъде посетена от близо 4900 човека.По 50.00 лв. да остави всеки по 3 дни близо 800000 лв в тур.обекти.Ами тези дето ще отидат да си натъргуват в хранителните магазини, тези които ще посетят музеите,манастира, изложението,сувенири , банки и.т.н.Консумацията на вода, ток, хляб, бензин, таксита.Близо 1000000 лв.Ами ако има и добър сняг ?Това само за Нова година.Студентския празник 80% заетост,Коледа - 60%.Ами ако разполагахме и със спортно технически съоръжения за лято и зима щяха да повишат целогодишната заетост да бъде средно 40%.При коректност от всички туристически предприемачи в туризма да си плащат всички данъци и такси и да не си крият нощувките - общинският бюджет няма да се огъва като новоасвалтираната отсечка при автогарата.Мама Дуни

Анонимен каза...

Такива хора трябват за оценители, Пол. Които са яли - пили какво ли не. Та те са кулинарни естети и ги знаят тия работи. То си е видно. Кой ще вярва на оценката на някой кльощавеняк.

Анонимен каза...

Г-да Балеви, виждайки Вашите физиономии на всяка "кьор софра" ,разбирам защо сте против издигането паметник на народопсихолога Иван Хаджийски, защото преди повече от 60 години, Ви е обрисувал в едно от произведенията си.

Пол..... каза...

Към 8-точно това имах предвид.Да се пише по начина,който направи Мама Дуни.Направи го и ти.Аз съм го правила много пъти.

Анонимен каза...

На мен пък ми харесва както го е написал 9-я коментар!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |