Мария Пиронкова: „Защо Общината се гаври с нас, вместо да ни е партньор”

* Хората от Малкия пазар приемат като подигравка и прах в очите намалението на общинските наеми с 5%

„ИЗПРАВЕНИ СМЕ ДО СТЕНАТА. Общината ни съсипва с непосилни и нереални наеми, далеч по-високи от пазарните!”. Това ни сподели една от наемателките на павилион на т.нар. Малък пазар – Мария Пиронкова. Г-жа Пиронкова държи малко капанче (закусвалня), но на нейния хал са и всички останали наематели – основно продавачи на плодове и зеленчуци.

КАЗАНОТО БЕ КРАСНОРЕЧИВО ИЛЮСТРИРАНО с цифри – за споменатото капанче от 46 кв. месечният наем е близо 600 лв. с ДДС. Което прави по 12.88 лв. с ДДС наем на кв. метър (10.28 лв. без ДДС). И което е далеч по-високо от регламентирания с актуалната в момента Тарифа за разпореждане с общински имоти, определяща базисна наемна цена за 1 кв.м в първа зона на Троян от 6,08 лв. без ДДС – и то за покрити помещения. А на Малкия пазар, както казахме, се плащат по 10,28 лв./кв. м за гола поляна, тъй като помещенията и цялата инфраструктура са изградени и са собственост на наемателите.

СПОРЕД Г-ЖА ПИРОНКОВА, ако всичко това не е умишлен опит да ги смачкат, си е просто некоректност. Още повече че наемателите на Малкия пазар нямат възможност да инвестират и развиват обектите си, понеже договорите им са до момента, в който, според решението на Общинския съвет, на това място започне строителството на голям търговски център (нещо като троянски МОЛ). Кога обаче ще настъпи този момент, никой не знае, тъй като търгът за строителството на МОЛ-а се оспорва в съда и процедурата е блокирана за неопределен срок. С други думи – сегашните наематели са в пълна неизвестност и, както се казва, работят ден за ден. Но пък няма как да се откажат, защото за повечето от тях този малък бизнес им носи основните доходи и без него остават на улицата.

„НИЕ НЕ ОСПОРВАМЕ, че на това място е хубаво да се построи търговски център, напротив. Но защо Общината се гаври с нас и вместо да ни е партньор, ни е сложила чатал на врата?!”, гневи се наемателката на малкото капанче. А днешната ситуация има почти 13-годишна предистория. През 1997 г. собственикът на терена – Община Троян, отдава парцели под наем; условието в договора е наемателите да изградят за своя сметка преместваеми павилиони, по типов проект на Общината, плюс съответната инфраструктура (ток, вода, канализация). Тук тънкият момент е, че наемателите са задължени за изпълнител да наемат една и съща посочена им от Общината фирма (сещате се защо, нали – бел. Т21); те няма накъде да мърдат и наемат посочена фирма. Че фирмата (любопитно е да се знае чия е била тази фирма, но това е друга тема – бел. Т21) ги одира здравата, е лесно да се досетим, но по-лошото е, че им залага неочакван капан – изградените павилиони не са преместваеми, а с бетонова основа, и ако някой реши да ги „мести”, просто трябва да ги събори (унищожи).

ВСИЧКО ТОВА СЕ ПРЕГЛЪЩА, преглъщат се и договорите за по няколко години с авансово плащане на цялата наемна сума. Но сега – с космическия днешен наем, с липсата на сигурност и яснота и със силовото диктуване на условията от страна на Общината – ножът е опрял в кокала. А пък обявеното в началото на годината намаление на общинските наеми с 5% хората от Малкия пазар приемат като подигравка и прах в очите.

„ПРЕЗ 97-МА бяхме общо 15-16 собственици, сега от тях сме останали 6. Нали е ясно, че ако беше много хубаво и печелехме много, както смятат някои, нямаше да има такъв отлив”, заяви г-жа Пиронкова. Тя припомни и друго: че според договора наемателите на Малкия пазар нямат право да преотстъпват под наем или да продават на трети лица павилионите си, но някои са успели да се отърват, как точно - не е ясно.

ПРАВИ ЛИ СА ВЪВ ВСИЧКО наемателите на Малкия пазар – трудно ни е да кажем. Със сигурност за сегашното неугледно състояние на търговския обект вина имат и те. Но че наемодателят (Община Троян) в момента им „реже главите” с непосилни наеми, е безспорен факт. Което съвсем не звучи като толериране на бизнеса, за каквото говори троянската управа, а точно обратното.

Т21

27 коментара:

Анонимен каза...

А чия фирма е наета за изпълнител?

Анонимен каза...

Така е Мери, за едни Общината е мащеха за други обична майка.Ако се казваше Смилкова и ти щеше да имаш преференциален наем и нямаше да се чудиш как да оцелееш и ремонтче щеше да бъкнеш. За какъв бизнес изобщо става въпрос.Знаеш го много добре, нищо не се промени за два мандата при Енкин, същото, че и по зле при ченгето. Аз ако съм на ваше място просто ще откажа да плащам наем до като не ви изравнят с този на идеалната градска част сиреч максимум 6лв. Какво ще ви направят, ще ви изгонят, трънки!

Анонимен каза...

Фирмата изпълнител е на тъста на Енкин! Колко удобно!NICE А?

Анонимен каза...

Мери, нищо лично нямат общинарите към когото и да било. Просто са зяпнали в небето или в себе си и не ги интересува, че се спъват в човешки съдби. Няма да се променят, за съжаление.

Анонимен каза...

Здравейте, преди да говорите за наем и цени, направете справка: пазарната цена на земя в Троян е от 25-30 лв./кв.м., а данъчната оценка е 15,50 лв. Тогава за какво говорим- къде сме ние. А там Вие правите бизнес, и то с цени, далеч по-високи от София дори.Да не говорим за качеството на обслужване. Като не Ви изнася, купете земя, напавете магазин и печелете. Много е лесно всичко да ви се осигури и наготово да печелим.Така стоеше и въпроса с поликлиниката- наема от 2,00 лв/кв.м. бил висок, общината да им осигури топло, канапета и т.н. А сега новия собственик ги сложи на мястото и никой не роптае - плащат, но ги взимат от нас самите.Никой не излезе от там и не направи в дома си частен кабинет, защото не е така лесно.

Анонимен каза...

Я вземи си почисти кръчмата и намали цените, па тогава реви на чуждо рамо.

Анонимен каза...

ДО коментар номер 1

Фирмите, които се явиха на конкурса( а не търг) бяха четири.

1. "Демис" ООД-(уж софийска фирма, ама на троянката от Априлци-Мария Смилкова).
2. Плевенската "Инвестра"-Цветан Алексиев
3. Троянската ОЛИМПИЯ
4. "СВ"- и "ТОП ЛИФТ"- наистина от София.

По интересно обаче е условието на """Конкурса"""

50% тежест за обезщетението, което ще получи Общината
40% за архитектурен проект(демек как щяло да изглежда отвън)
10% времето за изграждане

Аз ако имам проект с малко по-модерна фасада от лицето X, ще имам почти същата оценка, колкото на лицето X , което е предложило двойно повече търговска площ за обезщетение на ОБЩИНАТА.

НЕ ме интересува въобще, кой ще спечели, но а дано най после се реализира този проект. Вече в селата започнаха да вдигат бизнес центрове и глупости. Тук нищо няма.

МЛАДЕЖА

Уточняващ каза...

1 пита за фирмата построила павилионите пред 97 г.

7 говори за сегашния конкурс за изграждане на Бизнес център на малкия пазар

Анонимен каза...

Е през 97 год. е някоя от фирмите на чичо Дитко предполагам.

Анонимен каза...

Бладеж,аз харесвам коментарите ти ,но я си помисли...главната ни улица е по-тясна от една селска улица и вместо да я разширят искат да "нагъчкат"една 5-етажна сграда/както е бил проекта/.В този град няма паркинги,няма зелени площи,ами и една градска тоалетна няма. Иначе града много си го харесвам,но мисля,че мястото на МОЛа не е на Малкия пазар.

Анонимен каза...

Аз съм №10 Младеж ,извинявам се за грешката в името ти.Неволно е .

Анонимен каза...

Този град е село.

Анонимен каза...

А аз,доколкото си спомням-фирмата,която построи павилионите на Малкия пазар/1997-ма,със срок на експлоатация 3 години-смешно/ беше от Долни Дъбник или Митрополия.Цялата каша в този район е дело преди всичко на Дилян Енкин и всички засегнати,а те са много,го знаят прекрасно!Преди това на ъгъла,дето сега продават банички имаше само една леля,с бая мустаки/дано е жива и здрава/,която продаваше кебапчета,гарнирани обилно с чист уличен пепелак.Ако си спомняте,тогава имахме голямо ХЕИ,но малка хигиена.Положението сега не е чак толкова различно,само дето Станчо Кучето от Дебнево отдавна вече не е инспектор.....АЙ с-с-с-с....

Анонимен каза...

Точния израз е "много човешки съдби и семейства бяха разсипани" заради интересите на няколко общински служители. Всички ние помним,и децата ни помнят, и приятелите ни помнят - не помни само Енкин и кликата около него.Помним и Ханджиев и Банков и т.н.Господ да ги съди и да им даде това което те причиниха на другите.

Анонимен каза...

фен
ех, как се радвам, че съм на 3 000 км от троян:))

Анонимен каза...

Изразът ти е много точен,г-не,явно и ти и твоето семейство сте от потърпевшите,за което искренно и не от сега съжалявам!Но,недейте забравя,че вие бяхте отчуждени и къщите ви съборени през далечната 85-86-та година,когато,все пак Партията решаваше всичко.Но обезщетяваше навреме и достатъчно само много малко хора и то какви....АЙ с-с-с-с....

Анонимен каза...

15-ти,може и по-далеч да идеш от 3 000 км,примерно на майка си у п......

А точно тия чакали по малкото пазарче да реват-порното е пълно!
След тая стрина на снимката,сигур и останалите заразватаджии ще ревнат,че едвам смогват,мизерстват и прочие...
Що толгоз години не ревахте бре мискини,сега чак нададохте вой!
Вижте си мизерните дюкяни,вижте си полусплутата стока,която чак като стане на джибра тогава и намялате цената с 3 стотинки.
Порното е пълно,класическо,с привкус на садо мазо!

М.Х.П. каза...

АЙ с-с-с-с....
Партията майка съсшествува и " дърпа " конците, забележката ми е, за миналото време, което използваш. Иначе си адски прав:" Но обезщетяваше навреме и достатъчно само много малко хора и то какви...." - точно това, не е останало в миналото, за съжаление, а продължава със страшна сила и безскруполност, присъща на дебелокожи партийни функционери........
М.Х.П.

Анонимен каза...

Kакви са тези негативизми по горе.Е...,ще се самоунищожим от завист и злоба.Някой ни бил виновен-пълни глупости.Защо непогледнем проблема от към съществената страна . Всяка страна може да допусне грешки-причини много затова...Но по важното е как да се реши проблема.Щом има решение за изграждане на търговски център , нека да почерпим опит от Пловдив-например.Там преди години имаше същия проблем с един такъв пазар като нашия в идеалмия център на града-Ебмопия.Имаше големи вълнения ,както от страна на собствениците на сергий и временни търговски помещения ,така и от обществото и общината.Но в крайна сметка общината излезе с решение-търговците да участват в изграждането на този проект-като акционери,а основния акционер беше общината.Та по този начин-търговците бяха обезвъзмездени т.е.-всеки вече си имашен вместо сергия-магазинче.

Анонимен каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
Анонимен каза...

ДО НОМЕР 10

Проекта го цитирам точно както е по конкурс:
Инвеститор да построи дву или триетажна търговска сграда. Това за 5 етажа са измислици. Според градоустройствения план тази сграда трябва да отстои на поне 7-8 метра от главната, точно защото се предвижда разширяването й.
МОЛ не ни трябва, но една хубава търговска сграда с голям хранителен магазин на партера плюс магазинчета за плодове и зеленчуци. На втория етаж развлекателни глупости, магазини, кафенета и др. мисля че ще е 6+.


Младежа

Анонимен каза...

Младеж,така както го описваш тази търговска сграда ще се залепи за терасите на задния блок.
Това за петте етажа не е измислица - виж предходните проекти.

Анонимен каза...

Значи за дву или триетажна сграда е по конкурс. Иначе терена по градоустройствен план е отреден "За обществено обслужване с височина до 10м. и подземен паркинг". Никога не съм казвал че ще стигне до задния блок. Иначе лицето на терена е над 100м. на главната улица, а иначе е плитък- около 25 метра.

МЛАДЕЖА

Анонимен каза...

Вярно е ,че не си го казал,но я да помислим - дълбочина 25м. от тях махаме 7-8 заради разширението на главната улица ,от тях махаме още 3метра отстояние от двора на блока/асфалта пред гаражите/ и то колко остават....колкото за един коридор.Мисля,че там би трябвало да има нещо друго ,а не подземни гаражи - ще започнат поредица от недоволства и съдебни дела и резултата ще бъде ,че хем няма да има нещо ново и модерно,хем неприятности и глупаво харчене на нашите данъци за дела.

Анонимен каза...

Значи без подземен паркинг е убийство. Иначе ако ти наричаш този терен коридор може ли да ми го подариш, пък остави на мен проблема с това как ще изглежда? Не се заяждам грам, просто съм учуден от коментара ти! Виждал съм такива чудеса сътворени на много по тесни,проблемни и в неправилна форма парцелчета. Този е с площ 1570кв. метра и може да се направи нещо толкова красиво, че да го дават по Discovery chanel за пример.

Анонимен каза...

От мен е последния коментар
Младежа

troyan21 каза...

Според познатите правила на сайта - разкарах коментар 20 - на латиница!
админЪт

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |