10 ноември 1989-та – 21 години по-късно

* Номерът на „кукловодите” не мина напълно * Петер Юхас: „Защото нямахте 1956 г.! Ние се борихме, вие послушно търпяхте”

ПРЕДИ ГОДИНИ, трябва да е било 2002-ра, приятелят на Т21 Кольо Петков – тогава вестникът ни тъкмо беше стартирал – ме запозна с един колоритен унгарец, проф. Петер Юхас, българист, писател, дисидент, антикомунист, антиглобалист, страхотен сладкодумец, автор на десетина книги и стотици статии. Но по-важното – с много топли чувства към нас, българите, и към страната ни, въпреки много неща (примерно някои „приятели” от твърде сервилния към властта български културен елит).

ТОГАВА НЕ СЕ СДЪРЖАХ да попитам унгарския мъдрец защо нашият български комунизъм е по комунизъм от техния (унгарския, полския, чешкия…) и защо, въпреки 10 ноември 1989 г., вече десетилетие живеем в полудемокрация, в някакъв тежък посткомунизъм, от който излизане не се вижда (днес, две десетилетия след споменатата „култова” дата, положението не е много по-различно).


ОТГОВОРЪТ НА ПЕТЕР ЮХАС бе безкомпромисен: „Защото нямахте 1956 г.! Защото когато ние, унгарците, а после чехите и поляците тръгнахме на бой срещу комунистическия режим, вие бяхте най-покорният сателит на СССР. Ние се борихме, вие послушно търпяхте”. Професорът, сам участник, ни разказа потресаващи неща за унгарските събития: мирната антикомунистическа демонстрация се движела в централната част на Будапеща, когато отгоре се появили хеликоптери на съветската армия и започнала стрелба на месо. „Педя кръв течеше по улицата, избити бяха стотици демонстранти”, припомни г-н Юхас, който оцелял, но за участието си в протестите бил тикнат за няколко години в затвора.

МЪЛЧАХ ВИНОВНО. И си мислех, че в Прага през 1968 г., когато също се пролива много кръв в битката с комунизма, нашите войници, командировани в размирната чешка столица, са на страната на насилниците и дейно помагат за потушаването на бунта срещу червения режим?! Мислех си и за робската българска поговорка „Наведена главица – сабя не я сече”; наскоро четох, че норвежците имали „сходна”: „Високо вдигната глава – сабя не я достига”. Коментарът е излишен. А Горуня само не стига (виж повече тук).

ДНЕС Е 10 НОЕМВРИ, точно 21 години след оня първи 10 ноември, поставил ново начало. Със сигурност 10 ноември 1989 г. не е онова, което, опиянени от радост и надежди, си мислехме тогава. Но номерът на „кукловодите”, които задкулисно дърпаха конците, не мина напълно. Духът от бутилката бе изтърван. Оня дух, който ни заведе в Обединена Европа. И който все някога трябва за ни заведе до истинската демокрация. Дай Боже!

10 ноември 2010 г., Троян

Генадий Маринов

28 коментара:

Анонимен каза...

Гена,страхотна снимка от онази уж велика дата.
Виждам познати лица,огряни от надежда,виждам на едно място толкова много обединени Троянци!Някои от тях ги познавам дори лично!
Чудя се какво ли трябва да се случи та отново да видя обединени хората от Троян?!?!
И запомнете,това че можеш да си купиш дънки не т кореком ,банани преди коледа и червен голф на 10 години без ред,не означава че комунизма си е отишъл!

Генадий Маринов, Т21 каза...

Към №1: Страхотен коментар, напълно съм съгласен!!!

Анонимен каза...

Поздрави за коментара и от мен!Но само като си спомня кой водеше митинга.....Е,все пак агент само на ДС,щото в София първия митинг го водеше двоен агент/на ДС и ЩАЗИ/-Анжел Вагенщайн.София си е София......И ,Генади,ако сме точни-тази снимка не е от първият митинг.Съдя по някои работи,но това не е толкова важно. АЙ с-с-с-с.....

Генадий Маринов, Т21 каза...

Ай-с-с-с, привет! Възможно е да не е първият митинг (снимката е от един стар архив и не е датирана), но със сигурност е един от първите - съдя не по друго, а по ентусиазма на хората. Помниш ли кога точно бе първият митинг в Троян и кой го водеше?

Анонимен каза...

Помня ги и аз троянските демократи-Хари Велев,Манчо,Иван Хаджийски(художника)...
Помня как се псуваха всяка събота и неделя сутрин на центъра в кафенето като селски каруцари.
Всичките до преди това целували червените задници,за 24 се преродили...
Такива са и сегашните управници,такива ще са и бъдещите кандидати за власт!
Не случайно написах,какво ли трябва да се случи , че да видим отново обединени Троянци?!?!?

Анонимен каза...

Чужденците, когато идват в България гледат да похвалят жените. Били много хубави. Така е. Какво друго да ни кажат. Казват и че сме търпелив и толерантен народ. Също е вярно. Само че това не е комплимент!

Анонимен каза...

Първият митинг беше на 9 декември 1989 година и го водеше Хари Велев.На него говори Владимир Левчев/синът на.../,Христо Димитров/Мастиката/,Йордан Василев,който накара Ицата/даскал Христов/да свали плаката си против Цона,защото била негова съученичка и добър човек.След митинга Левчев записваше членове на новосъздадения синдикат "Подкрепа" пред Читалището-много хора се записахме.Твоят приятел Иван Гавазов държеше знамето.....Спомени.....Имаше надежда,имаше и дух.Комунизъм беше мръсна дума.Сега Барабойко я възражда.И това ще му изяде главата....АЙ с-с-с-с......

Анонимен каза...

Ами те хората са си го казали със стари курви нов бардак не става.Бивша курва,бивш милиционер и бивш комунист няма.В Троян за наше съжаление курвите които ни управляват са си от преди десети все във власта.Ама то си и личи и по дереджето на градът.

Генадий Маринов, Т21 каза...

Ай-с-с-с, благодаря за инфото, моите спомени от първия митинг са "ан блок". Спомням си по-ясно само призива на Йордан Василев да се свали плаката срещу Цона Карадочева. Гавазов пък бил нашата Райна Княгиня - голяма смешка; а Хари - водещ, също голяма смешка....

Пол..... каза...

Честит ви 10.11-постът който копирам не е мой,но е интересен за четене.Който празнува,наздраве и весела вечер:))
Сори, копелета и честит 10ти ноември!

Случи ми се така, че почти три седмици гледах случващото се у нас през куп за грош, и колкото по-отдалече гледах, толкова повече си мислех: Не, това не може да се случва!

Мутри, ченгета, редови продажници, абевета и нам си кво, изкарали мърлявото си бельо съвсем наяве, и това на фона на липсваща политика на правителството, министър-председател, който си е повярвал, че е Краля Слънце и президент, който се оказа перфектния архи-злодей. История, която освен неприятна, вече е и крайно неприлична (в оня смисъл, дето не трябва да си събуваш гащите пред всички).

И не ми се пише вече, не и в момента. Само че днес е 10ти ноември, дата, която за 20 години от топла и светла за всички ни постепенно стана противоречива, а сега се опитват да ни внушат, че преходът не се е състоял, че при Живков сме живеели хиляди, не, милиони пъти по-добре, че демокрацията еба мамата на всичко и сега само националната отговорност и руските енергийни проекти могат да ни помогнат. (И Мими Виткова се върна като експерт).

Сори, копелета, обаче на мен така ми харесва, радвам се, че не съм закрепостена с жителство, че адидаските, дънките и дамските превръзки вече не са висше благо, партийния окръжен секретар не може да ме влачи насила на голите си хора, а някой дребен злобар така да ми напише характеристиката, че да видя висше образование през крив макарон. Хубаво ми е, че мога да си хвана шапката и за два часа да съм в Париж, Брюксел или Берлин, без да чакам 7 години за изходна виза и да ми позволят да взема 30 долара, с които да се чудя по-напред какво да купя – лекарства за баба, дънки за сина, пеналче с барби за Лилето или нещо за мен, нещо за което цял живот мечтаеш и то остава там, а тук е само сивата реалност с шика на Валентина, грозните обувки и дънките Панака и лекарките, които шият по-добре от всяка шивачка.

Хубаво ми е, че дишам свободно навъпреки – навъпреки на мутризацията, чалгизацията, ченгесацията, олигархизацията, първанизацията и тарикатизацията.

И сори, копелета, но ако вие си спомняте с носталгия в сърцето колко по-хубаво беше тогава, или сте идиоти, или сте от онази арогантна върхушка, която имаше мерцедеси, дънки, ядеше от „Рила“ и ходеше на Запад. Нам, простосмъртните това не беше позволено.

Честит празник на всички, които обичат свободата да избираш. Останалите – ами сори, копелета, заслужавате си не само АБеВе, а и ВъГъЗъ.

АРВи каза...

До № 1, това което трябва да се случи в родния ни град,та отново да видите обединени хората от Троян, е някоя велика нова ЛЪЖА. Нали така избрахме и кмета наший, подведени от шефа му. Комунизма няма да си отиде докато не се изтъркулят поне 200 години, т.е. 4-5 поколения напред. Нали се убедихте всички защо нямаме държавност. Защото ни беше омръзнало от нея. Както казват руснаците"Надаелое молчание". Сега я търсим, но сме в състояние в което не реагираме адекватно, нещо подобно на "извън обсега периферното ни зрение"

Анонимен каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
АРВи каза...

До 12. Какви площади, какви 5 лв., бе брат или сестро. Тези 20 години ние всички удобно си чакахме, и нищо по-вече. Сега Вие пишете каквото Ви душа сака, но не се връзва някака си с действителността. Дали комунизма е зараза се съмнявам,(лично аз, без да ангажирам, когото и да било с моето скромно мнение) считам, че това (никакввото ни положение) е угодно на народа ни. Затова всичко е така положено и и така се случва. Нали виждате, сега трябва да плащаме, ама май не, не сме съгласни, нали? Ако пък има някой, ей така да ни заплати всичките наши далаверки, мълание и душегубство, сполай му, ама не.
Ще плащаме драги/а, та ум ще ни зайде. Хайде да Ви питам, Вие лично правите ли нещо за себе си и за ДЪРЖАВАТА, ама ей така безкористно, въпреки че държавата не и ние самите не заслужавме поне за сега такива подаръци.

Анонимен каза...

Когато нямаш какво да кажеш,не се напъвай.Това понякога има съвсем неочакван ефект.

АРВи каза...

14, това за себеси ли го пишеш? Ако не е така, обясни какво искаш да кажеш и на кого, най вече.
Когато пишете нещо поне се старайте да е ясно и най вече до кого е го адресирате. Ясно е обаче, че не можете да обясните съжденията си с тези откъслечни изречения.

Кочо Козарев каза...

Гледам Малечко Палечко се изходил по темата в другия сайт -тоз другар дет вуйчо му бил шеф на комуняшкото гестапо/ДС/в Ловеч много ги разбира работите за демокрацията и 10 ноември... Троян е пълен с луди а тоз юнак е върха на сладоледа

Анонимен каза...

И аз му се зачудих на мъненкия пушаш на лула,отде се появи пак.Че и по-лошо, плюе против ръката,която така чинно облиза преди време.Плюе против ръката която по заповед лиже а тя го чеше по ушичките и му дава бисквитка...Но пък и той е човек,лидер на партия,все пак избори идат...

Троянец каза...

Къде ли е бил Илянката П-ски на 10 ноември защо го нямаше сред първите или се е спотайвал да види какво ще стане ...а сега много ерпап уж ама е впил език в дупетата на Миню и Дилянчо и ближе ли ближе пък БСП и ГЕРБ лоши били.Гулям димократ троенски щъ знайти!!?!

Анонимен каза...

Голяма веселба ще падне до началото на изборите.
Шоуто ще е невероятно,гарантирано от ГЕРБ,гарнирано от АТАКА, и гардирано от воеводите!

Анонимен каза...

Понеже тук има въпрос къде е бил Пеевски около 10-ти ноември преди 21 години,ще ви кажа-ами у тях си беше.Преди това беше служител в Общината.Появи се някъде през пролетта на 90-та,на една среща на представители на СДС и БСП,която се предаваше по радиоточките в града.Тя се проведе под сегашния Китайски ресторант,дето май сега е чалгаджийница.Срещата беше за миналото и перспективите на Троян,с изказвания на много хора и от двете страни.Пеевски каза няколко думи,като непрекъснато подчертаваше че е експерт,не е от СДС ,въпреки,че се изказваше от името на Екогласност,а тя беше неразривна част от СДС.След това изчезна по Германия,това беше периода,когато сменяха източните марки за западни.....Върна се след няма и година и обяви на всеослушание,че това не е държава/Германия/,а германците до един са тъпунгери.Предполагам,защото са му посвили сърмичките...След това беше твърдо против СДС,докато през януарските събития 97-ма се появи отново,че и стана член и щеф в СДС-Троян.След което отново ги наруга и напусна,отново разочарован.И накрая се появи Атака....Имам въпрос към АРВи-ти сериозно ли си готов да тръгнеш след този човек,както пишеш под неговите обяснения за 10-ти ноември в един друг сайт??? АЙ с-с-с-с.....

Анонимен каза...

Докога ще ни занимавате с това кухо плямпало Пеевски???Давайте по по-сериозни теми!!!

Бианка каза...

Към Айс-с-с-с-поздравления за разяснението.Между другото на много хора е необходимо някой да ги светне за житието и битието на господина,за да може да се свали този ореол на месия,който незнайно как се е загнездил в съзнанието му.Разясни и в другия сайт.Начини има.Колкото до АРВи,аз не го вярвам!

Анонимен каза...

Бианка,информация има,но трябва да се търси.Аз съм такъв,поостарял традиционалист,моногамен,пиша това,което е минало пред очите ми в този сайт.Но,слава богу,всеки може да го чете!Даже и Пеевски!Даже и да ми отговори!Тогава ще кажа и друго!Краят остава за вас....Спомняте ли си-имаше такава пиеса от моят бивш преподавател и приятел Георги Данаилов. АЙ с-с-с-с.....

стефан петров каза...

каква промяна,каква демокрация, какъв герб, какво сдс, какви политици.тръгваш от началото на града от към калейца пеш и гледаш от ляво и дясно,фабрики,магазини,празни улици,бабички,охранители на банки, застрахователи и охранители на на застрахователи чиновнички и чиновници от измислени по измислени,всичките до един от старото котило и тук таме някой случайно уредил се на държавната софра,и праодължаваш нагоре през лъгът вечерно време и виждаш чалгата в действие преди това виждаш болшевик и си спомняш на дичката за приватизациите и продължаваш нагоре и гледаш от ляво и дясно в 7 часа вечерта мрак и пустош и страх и мълчание 20 години по късно и банки и застрахователи и застрахователи и банки и така до пълна победа на соц в град троян.

Бай Бочо каза...

Стефане,тъжни са приказките ти,и гневни,ама верни.Много верни.Бог да прости.

АРВи каза...

Аи-с-с-с, там в другия сайт написах следното:
"Г-н Пеевски, моля Ви не пишете тези критични и обобщителни слова, та макар и да са истина. Нали знаете, че свободата иска Караджата, а не Екзарх. Поведете народа троянски, не пишете проникновени слова, от тях никаква полза. Апелирам, към Вас, да сторите това, защото сте политическа личност и то с претенции. Поведете народа! Аз поне съм с Вас, колкото и неприятно да Ви е това. Сега и аз на свой ред, да Ви попитам, какво правите Вие, г-н Пеевски освен да пишете."
Просто го подтиквам към действия, а не към приказки и тъй като имах, пак там в този сайт, сериозна задявка с него, му написах, че съм с него. Контекста на написаното и по-нататък от мен е да действа а да не дава само акъл. Има неща в думите му, които не са за изхвърляне и не подлежат, поне за мен, на задължителна критика. Това е. Не съм му искрен и последователен фен, както вероятно си останал с това впечатление, но го уважавам като опонент. Нищо по-вече. Човек не следва да отрича всичко, не е някак си редно.

Анонимен каза...

Човек следва да отрича лъжливото и самовлюбено празнодумие.Иначе също става празнодумец...

troyan21 каза...

Според познатите правила на сайта - разкарах коментар 12 - на латиница!
админЪт

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |