Троянка се окичи със сребърен олимпийски медал

* Кремена Маринова-Винчева игра на втора дъска и със спечелените 6 точки има сериозен принос за вицешампионската титла на България * Медалите ще бъдат връчени на официална церемония в Южна Африка догодина

Кореспондентен шах

ИМА ЛИ ТРОЯН свой олимпийски медалист? Съветвам ви да не бързате с отрицателния отговор. Защото на приключилата в началото на м. октомври 2010 г. осма Олимпиада по кореспондентен шах българският женски отбор спечели сребърните медали с равен брой точки с олимпийските шампионки от Полша. А на втора дъска за нашите игра троянската снаха Кремена Маринова-Винчева, която от няколко години живее в Троян и смело можем да я считаме за натурализирана троянка. Нещо повече – треньор на националките ни е съпругът на Кремена – Симеон Винчев, който пък си е кореняк троянец. Олимпийските медали ще бъдат връчени на официална церемония в Южна Африка догодина.

МАЛКО ИНФОРМАЦИЯ за сребърната олимпийска медалистка и нейния треньор и съпруг. Кремена е родом от сърцето на Родопите – гр. Златоград. Завършила е тамошното СОУ „Антим I”, а след това – българска филология в Пловдивския университет и психология във Велико Търново. В университета се запознава със Симеон – той учи химия, връзката им се задълбочава, женят се и пред дилемата Пловдив или Троян избират да живеят в Троян (и, по техните думи, не съжаляват за този си избор). Днес тя е учителка в ОУ „Иван Хаджийски”, той работи в развойния отдел на най-технологичното предприятие в областта – „Актавис” (Троян). И двамата са на 33 г.

НЕ СЪЖАЛЯВАТ, че са в Троян, но сериозно обмислят варианта дали си заслужава да играят в България и за български отбори. Досещате се – причината е в общата незаинтересованост на българската държава към спорта и толерирането едва на няколко спорта, сред които не е дори баскетболът, за шаха да не говорим, а пък за кореспондентния шах – още повече. Причина са и няколкото изкусителни предложения, върху едно от които сериозно се замислят – от Германия. Другата причина е, че няма троянски клуб, всъщност има един клуб по шах и бридж, но той е без всякаква подкрепа и де факто не развива състезателна дейност. „Яд ме е, че съм принуден да тренирам други клубове в страната – и да ги правя републикански шампиони, вместо титлата да дойде в Троян. Ако организационно-финансовите проблеми се решат, троянският отбор всяка година може да е в челната тройка”, коментира г-н Винчев. А казаното бе илюстрирано с редица факти, както и с това, че отборът (от Сливен), на който е треньор в момента, е сигурният победител на последното Републиканско първенство.

КАК СЕ ЗАПАЛВАТ по кореспондентния шах? Началото е през 1991 г., когато 14-годишният тогава Симеон - който играе традиционнен шах (практически шах, както, с известно снизхождение, го наричат почитателите на кореспондентния шах – бел. Т21) – прочита една статия във в-к „Старт” на пионера и най-голям популяризатор на кореспондентния шах у нас Никола Бахаров. Любовта е от пръв поглед. И оттогава до днес – непрекъснати и всеотдайни занимания с любимия спорт. И на все по-високо професионално ниво. Победите му не са една и две, а в настоящия момент неговият коефициент ЕЛО е 2400, което си е сериозно постижение. Че е треньор на женския ни национален отбор, вече казахме. Сътрудник е на Съдийската комисия към Световната федерация (ICCF). Занимава се и с теоретични разработки, особено за дебюта, като много негови статии излизат в специализирани издания в чужбина, основно в Германия – страната, където този спорт е на голяма почит и има сериозно финансиране.

КРЕМЕНА ЗАПОЧВА заниманията си с шаха и в частност с кореспондентния шах покрай съпруга си, с когото се познават от 10 години, а от 8 са заедно. Обиква играта и постепенно започва да играе професионално. За да стигне до втора дъска в националния отбор и да запише на Олимпиадата изключителна победа над гросмайстор Алисия Шчепанска от отбора на новия олимпийски шампион Полша. И амбицията да върви все по-напред. Настоящото й ЕЛО 2200 ясно говори за какво става дума.

КАКВО ТОЧНО Е КОРЕСПОНДЕНТНИЯТ ШАХ? Този бе един от основните ми въпроси към олимпийската вицешампионка и към нейния съпруг и треньор. Оказа се, че е същото като обичайния (практическия) шах, само че времето за мислене е много повече (по 5 дни за ход на Олимпиадата), партиите продължават много дълго (женската Олимпиада, на която българките стават втори, започва на 1 септември 2008 г. и завършва на 6 октомври 2010 г., т.е. върви цели две години), играе се по интернет (някога противниците са си изпращали ходовете с пощенски картички и падало голямо чакане; сега световната мрежа води до друг „проблем” – че всяка свободна минута е посветена на любимата игра и играчите буквално „залепват” за компютрите) и, което е изключително важно, могат да се ползват всякакви източници и „подсказвачи”. А това, че при всеки ход имаш на разположение огромна информация, включително и необятните информационни масиви в компютърната памет, извежда на преден план умението да ползваш информацията, да отсяваш най-главното, теоретичната подготовка и ерудиция. Тази специфика на кореспондентния шах пък води до изключителното качество на партиите - много по-високо и от най-добрите партии на големите майстори в практическия шах.

ПРИЗНАВАМ СИ, имах известен скептицизъм. И полюбопитствах дали добрите играчи от кореспондентния шах могат да застанат като равни срещу прочутите майстори от традиционния шах; конкретно – дали Кремена и другите три момичета от „сребърния” ни олимпийски отбор биха имали куража да премерят сили, да кажем, с най-добрата българска „практическа” шахматистка и бивша световна шампионка Антоанета Стефанова. „Разбира се. И ви гарантирам, че изходът от евентуален двубой на лидерката на нашия отбор - Сабина Карапчанска, с Антоанета Стефанова ще е труден за прогнозиране”, категоричен бe Симеон Винчев. Националният треньор даде и обратния пример – един от най-големите съвременни шахматисти, гросмайстор Петер Леко (Унгария), се пробвал в кореспондентния шах и на турнира, в който участвал, достигнал едва до 6-тото място; имало и други подобни случаи.

Генадий Маринов

*****

Оценката на треньора

Ето какво сподели треньорът Симеон Винчев за второто място на българките на осмата Олимпиада по кореспондентен шах:

„В ДЕБЮТА СИ НА ТАКОВА НИВО новосформираният отбор игра изключително добре и само малшансът отреди сребърните медали за нашите момичета и титла за отбора на Полша. С бронза останаха италианките.

НА ПЪРВА ДЪСКА Сабина Карапчанска от Сливен - лидерката на нашия отбор, която от няколко години живее в Англия, игра феноменално. Резултатът й от 8,5 точки от 10 партии, постигнат със 7 победи и 3 ремита, е най-добрият на 1-ва дъска във финал на Олимпиада за всички времена. За страхотната си игра тя бе удостоена със званието гросмайстор за жени и покри норма за международен майстор за мъже. Кремена Винчева, на втора дъска, е с огромен принос за успеха на отбора. Играта й се отличаваше със стабилност и постигнатият от нея резултат бе 6 т. – 3 победи (едната срещу шампионките от Полша), 6 ремита и една загуба (заради наложилия се в името на отборния интерес риск).

НА ТРЕТА ДЪСКА ИГРА опитната състезателка по практически шах и тренъор на доста млади състезатели - международен майстор Светла Йорданова от Велико Търново. Тя постигна 6,5 т. след 3 победи и 7 ремита. На последната, четвърта дъска игра Стефка Димитрова от София. Несигурността в играта й и липсата на време и комуникация с нея доведе до две загуби, една от които срещу Полша, и ни лиши и от златото. Резултатът й е 6 т. - 4 победи, 4 ремита и 2 загуби (последните три партии в самия край на турнира доигра гросмайстор Маргарита Бочева от Враца).

НАДЯВАМ СЕ, че на следващата Олимпиада нашият отбор ще успее да се пребори за това, което заслужава - златните медали и олимпийската титла!”

9 коментара:

Анонимен каза...

Честито и едно голямо браво на шампионите!
Кмете ,ето ти една достойна кандидатура за "Почетен гражданин на Троян"!!!

Анонимен каза...

Абсолютно точен си №1. Подкрепям те напълно и дано във всички спортове ни радват така троянци

Пол..... каза...

Все повече троянски младежи показват,че имат големи качества.Кмете,направи нещо да ги задържиш тук в нашия град!

Анонимен каза...

Браво на момичето.
Нека си пожелаем все повече радости в нашият град Но все си мисля, че познавам троянец с олимпийски медал . Христо Илиев - волейболист олимпийско сребро от Москва 1980. Христо е от Дълбок дол, Троянско,

troyan21 каза...

Към №4: Интересно! Кажете нещо повече за Христо Илиев, знаете ли къде е в момента, поддържа ли връзки с родния край...

Анонимен каза...

Беше треньор в чужбина. Сега живее в Гърция, но цяло лято беше в Дълбок Дол, направил си е нова къща където живее майка му. Не веднъж е изказвал намерения да се прибере в Троян и да учреди волейболен отбор. Финансови причини му пречат за сега. Като си дойде ще се обадя на троян 21.

troyan21 каза...

До №6: Благодарности! Ще ни е интересно да поговорим с г-н Илиев.

Анонимен каза...

Гадно е да си женен за умна жена - сеща се кога кръшкаш...

Анонимен каза...

Всяка жена усеща кога някой кръшка. Умната обаче може и да премълчи.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |