Петко Бочаров в Троян – да, ама да

* Поводът – представяне на автобиографията „Картини от три Българии” * Съпругата Теодора – с троянски корени * Причината за неуспеха на българския преход: „Защото всичко е крало!” * Доайенът на журналистите в Европа: „Никога не съм мислил,
 че ще се фукам с възраст”
Актуализиран
In memoriam
Наистина голям! Поклон!

ДНЕС, 2 март 2016 г., на 97-годишна възраст почина големият български журналист Петко Бочаров.

ПРЕЗ ЛЯТОТО на 2010 г. землякът ни Кольо Петков, приятел и сътрудник на Т21, доведе на среща в Троян Петко Бочаров. Именитият журналист, чиято фраза „Да, ама не!”, изречена в безкрайно дръзкото му коментарно предаване по БНТ през 1992 г. (разбира се, спряно скоропостижно), бе станала своеобразна емблема на българския преход, на недостаналата ни демократична мечта. Г-н Бочаров бе със съпругата си Теодора, от която научихме, че има троянски корени, а и немалко троянски приятели.

СРЕЩАТА се състоя в зала „Форум” и гостът, тогава на 91, през цялото време, около час и половина, говори прав (повече - виж по-долу). Каза ни много важни неща, каза ги в неговия си директен и едновременно тъй елегантен стил. Представи ни новата си книга „Картини от три България”, превърнала се в истински бестселър, спомена, че подготвя следващата. На другия ден имах възможността на поговоря с г-н Бочаров, отседнал бе във вилата на приятел в с. Терзийско, изуми ме със своята страст и модерност. Наистина голям! Поклон!
2 март 2016 г.

ЗА ЖАЛОСТ СТАРОМОДНАТА и сякаш „извадена” от 70-те години на миналия век читалищна зала „Форум” (нищо че минава за „най-модерната” обществена зала в Троян) не бе така пълна, както можеше да се очаква. Но срещата с големия български журналист Петко Бочаров се получи (30 юни 2010 г.). И нямаше как да е иначе – защото нивото на госта бе безспорно, а 91-годишният доайен на журналистическата гилдия у нас, чиято култова реплика „Да, ама не!” от коментарната му рубрика по БНТ в зората на демокрацията не може да бъде забравена, бе в отлична форма. И после – защото поводът за срещата, превърналата се в бестселър автобиография „Картини от три Българии”, наистина си заслужаваше.

Г-Н БОЧАРОВ ПРИСТИГНА В ТРОЯН със съпругата си Теодора – Дорчето, както ласкаво я нарича той и на която е посветена „Картини от три Българии”. Нещо любопитно – оказа се, че г-жа Бочарова има троянски корени, баба й и дядо й по бащина линия са троянци, баща й, роден и живял в София, също се смятал за троянец. В публиката се оказа и нейна близка роднина – Снежана, съпругата на зам.-кмета на Троян Мариян Балев, която е дъщеря на втора братовчедка.

ПРЕДИ Г-Н БОЧАРОВ ДА ВЗЕМЕ ДУМАТА, „Картини от три Българии” бе представена от троянката Нели Генкова – учителка по литература в СОУ „Св. Климент Охридски” и почитателка на автора. „През цялата книга минава едно послание – „България, каквато можеше да бъде”. Но въпреки това книгата не е унила, а бодра”, бе оценката на г-жа Генкова.

А КАКВО НИ КАЗА САМИЯТ ПЕТКО БОЧАРОВ? Разбира се, дългогодишният политически наблюдател, дори да му се искаше (и май че бе така) да говори за по-човешки и лични неща, нямаше как да избяга от политическия коментар; в тази посока бяха и повечето въпроси от публиката. Ето някои от акцентите в казаното от г-н Бочаров пред троянци.

• БЪЛГАРСКИЯТ ПРЕХОД Е СБЪРКАН, но поетият път е този, който трябва, и рано или късно България ще се превърне в една демокрация от западен тип, примерно като Холандия или Швеция. Но за всичко това ще са нужни поне още 30-40 години.

• ГОЛЯМАТА БЪЛГАРСКА КРАЖБА Е ВДЪХНОВЕНА от един много умен и ерудиран партиец – Андрей Луканов, а обирът е станал в средата на 80-те години чрез 365-те външнотърговски дружества на България; и за три години – от 1986 г. до 1989 г. външният ни дълг нараснал три пъти, от 4 млрд. на 12 млрд.

• МЛАДОТО ПОКОЛЕНИЕ ГО ЯДОСВА с едно нещо – смята, че всичко това (демократичните придобивки) му се полага, а не е така; придобивките не са дошли наготово и можеше да ги нямаме.

• ЗА ПРЪВ ПЪТ В „КАРТИНИ ОТ ТРИ БЪЛГАРИИ” пише нещо за себе си, а книгата се дължи на Дорчето – тя и приятели го подтикнали и „натискали” да я напише. В момента пише втора - продължението, която ще се казва „Лица и събития от три Българии” и голямата част от нея вече е готова. „Картини от три Българии” имаше огромен успех, но съм сигурен, че втората ще е още по-успешна”, заяви г-н Бочаров.

• НЕГОВИ ПРИЯТЕЛИ НАПРАВИЛИ ПРОУЧВАНЕ и се оказало, че е най-възрастният журналист в Европа. „Никога не съм мислил, че ще се фукам с възраст”, пошегува се доайенът.

• НА ВЪПРОСА ЗАЩО 20-годишният български преход е толкова неуспешен отговорът бе кратък и безкомпромисен: „Защото всичко е крало!”. В момента обаче имало надежда и тя е в Цецо (Цветанов): „Много го критикуват, но кажете ми кой друг вътрешен министър през тези години тръгна на война с престъпността?!”.

И НАКРАЯ, длъжни сме да споменем името на човека, благодарение на когото Петко Бочаров ни дойде на крака – приятелят и ценен автор на Т21 Кольо Петков.

Генадий Маринов

3 коментара:

Анонимен каза...

Да си жив и здрав,бай Петко,да си довършиш новата книга и пак да дойдеш да ни я представиш.Дай боже повече такива като тебе достойни журналисти,достойни българи,че нещо ми липсват.

Анонимен каза...

Във въздуха тихичко се разхождаше думичката "расизъм".... :))))

Unknown каза...

Аман пази бБож от нагждан чи



Пази Боже от нагаждачи.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |