Как да направим удобен за всяка власт вестник ***

* Отказват информация на общински съветник за харчове от хазната на Троян

В ЮНСКИЯ БРОЙ (бр. 6, юни 2010 г.) на Информационния бюлетин на Фондация „Програма достъп до информация” (ПДИ) излезе обширен материал, „прославящ” Троян. Материалът е озаглавен „Как да направим удобен за всяка власт вестник”, а негов автор е известният ловешки журналист, главен редактор на в-к „Народен глас” и координатор на ПДИ в Ловеч ЦВЕТАН ТОДОРОВ. Става дума за уникалния казус Общинският съвет в Троян (респективно Община Троян) да издава собствен вестник – в-к „Троянски глас”, зачислен на едно общинско дружество („Общински пазари” ЕООД), което безропотно покрива харчовете му.

И ПО-КОНКРЕТНО – за отказа на управителя на споменатото общинско дружество Николай Вълков да даде информация за финансовото състояние на „Троянски глас”, поискана от представител на принципала Общински съвет - Троян – общинската съветничка от ДСБ Мариела Шошкова (от координатора на журналистическата мрежа на ПДИ Николай Н. Нинов научихме, че интересът им към споменатия троянски казус е бил предизвикан от публикацията в сайта на Т21 „УНИКАЛНО: отказват на съветничка информация за губеща общинска дейност" – бел. Т21).

ЩЕ ПРИПОМНИМ, че през 2008 г. приключи заведеното от в-к „Народен глас” (Ловеч) дело срещу кмета на Ловеч и председателя на Общински съвет – Ловеч заради отказа им да отговорят на официално запитване по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ) в кои точно медии и в какви съотношения са насочвани „рекламните пари” на Община Ловеч. В съдебната битка колегите от „Народен глас” имаха пълната подкрепа, включително и с адвокатска защита, от страна на ПДИ.

Т21


*******


Изумителна е упоритостта на една тема из местните вестници, а би следвало отдавна да звучи архаично. Темата е как властта открито, безпардонно и самонавивайки се финансира близки до нея издания. Ако в Ловеч преди две години се разви съдебната одисея за т. нар. „рекламни пари” на кмета и общината (вж. бр.7/ 67 от 2009), в Троян днес говорят за вестник, издържан от общината. Случаят нашумя след публикация на в. „Троян 21”, а в основата е питането на Мариела Шошкова от сесията на Общинския съвет в Троян на 29 април т. г. Тогава общинската съветничка от ДСБ иска информация за финансовото състояние на местния вестник „Троянски глас”. Тя твърди, че като печатно издание на Общинския съвет, то е на финансова издръжка на общинското дружество „Общински пазари” ЕООД.

Шошкова изтъква, че „Троянски глас” е орган на Общинския съвет, следователно всеки съветник има и право, и задължение да се интересува какво се случва с тяхното издание. Припомнено е, че и всеки местен парламентарист, пък и гражданин, има право по Закона за достъп до обществена информация да се запознае с отчетите на общинските дружества. Тази информация по принцип е публична. Мариела Шошкова не получава исканата информация. Тя не счита за необходимо да зададе писмено питането си по ЗДОИ, тъй като разчита на тежестта на обществената си роля в местния парламент. А и малкият град предполага доста приятелски, тесни, неформални отношения между съветници и журналисти. Звучи едва ли не високопарно

да ползваш закон за нещо,
което е пред очите на всички.

Оказва се, че не е съвсем така. Управителят на „Общински пазари” ЕООД Николай Вълков отказва информация за финансовото състояние на „Троянски глас”. И сочи два аргумента. Първият - нямал данни за това перо от дейността на дружеството. Това едва ли е вярно, по-вероятно е данните да са „неблагоприятни”. Което означава, че общината дотира вестника чрез данъците на всички граждани. Вторият аргумент - „съветничката Шошкова работела за … конкурентния вестник”. Това може спокойно да се остави без коментар. Но в малкия град подобни слухове играят (не)обяснимо значение.

Тук е мястото да обясним, че в Троян има два вестника – „Троянски глас” и „Троян 21”. Първият е орган на Общинския съвет (както пише в карето на изданието) и се издава от „Общински пазари”. Вторият вестник е на частна фирма. Нормално е между тях да има съперничество, но на практика „Троян 21” се състезава с ... общината. За да е по-нагледна убийствената конкуренция в провинцията, достигаща често до куриозни ситуации и заглавия, ще добавя, че в Ловеч в момента има три по-големи вестника - „Народен глас”, „Ловеч прес” и „Ловеч глас”. И че част от потребителите отказват да направят разликата и често купуват на принципа „Дай един „Глас”. Две са по-интересните гледни точки към троянския случай.

Първо – анахронизъм е един общински съвет да има свой орган. Такова нещо почти не се среща вече у нас. Още с появата на демокрацията и с разделянето на властите вестниците станаха частни. Така журналистиката по-добре и по-сигурно защитава ролята си на коректив при всяка политическа власт, колкото и да е оспорвана тази функция. Ако това бе се случило в Троян, нямаше да се стигне до абсурдната ситуация в „Общински пазари” да „не знаят” колко им струва вестникът. Издание като „Троянски глас” в известна степен е удобно за всяка власт, разкрива същината на проблема Мариела Шошкова. В него няма анализи, няма идеи, каталог e на случки и решения, а властта това и иска, обобщава тя. Втората гледна точка е как властта става неконтролируема, със самочувствие на богоизбрана, извън закона и извън времето.

Защо Шошкова задава въпрос
за издръжката.

Ами защото всяка година досега тази информация е присъствала в отчетите на Общинския съвет. Но този път, явно поради кризата, цифрите са тревожни. Всички говорят за икономии, режат бюджети, съкращават, оптимизират. Самото питане за подобен харч по време на криза създава неудобство и „отместване на погледа”. Политическата дейност на Мариела Шошкова вече не се отразява в „общинския вестник”, защото много пита. А всъщност подобна информация би могъл да поиска всеки гражданин и ОбС е длъжен да я даде. Той би могъл да не чака и да му я искат, а да я качи на сайта си и тя да е общодостъпна, каквито са последните стандарти в достъпа до информация.

Властта в Троян не прави това. Вместо разтваряне към информирано общество, тя се задълбава в рестрикции. Организираният отговор идва от внесеното предложение на групата съветници от „Атака”. И то гласи ни повече, ни по-малко – всички общински съобщения и обявления да се публикуват само в общинския вестник. Щом толкова искате да знаете, ще четете само един вестник. Това е посланието, ако се доразвие троянският случай в логично продължение.

Цветан Тодоров,
координатор на ПДИ в Ловеч



*** Статията можете да прочете и в сайта на Фондация "Програма достъп до информация" www.aip-bg.org

14 коментара:

Анонимен каза...

Ми питайте Генадий Маринов. Той вече е създал вестник удобен за всяка власт. Първо лижеше гъзовете чрез Троянски глас в периода 2000-2001(както оная квачка Балканджийката плямпаше), после създаде Троян 21 където вече почна да лижи и други неща.
"ЕЛМА СЕ ВЪЗРАЖДА", "МАШСТРОЙ НЕ СМОГВАТ"
"ЕНКИН Е ВЕЛИК", "АКИМОВ Е ВЕЛИК".
и нека някои от вас които лижеха гъза на турчина-циганин Хари Велев да не ми пробутват номерата си. Маринов също му се кланяше.

Пол.... каза...

Ти пък пак се появи.Що не мирясаш бе.Не се ли сещаш ,че хората познават Генадий Маринов и приказките ти не хващат дикиш:):)Ставаш за смях знаеш ли???

Анонимен каза...

Доколкото знам "Общински пазари"ЕООД-Троян е самастоятелно юридическо лице на стопанска сметка и не получава дотации,нито от местния нито от републиканския бюджет, а формира доходите си от стопанска дейност.Що се отнася до годишния отчет, всеки компютърно грамотен гражданин би могъл да го види в Търговския регистърь, който е достъпен за всеки.

Анонимен каза...

До първия...

Приятел,поставяш се в кофти ситуация.
Явно е че си клакьорка и ти се казва кво да пишеш.Ясно е че собствено мнение нямаш,просто защото не знаеш на кой свят се намираш.
Тоя дето ти казва кво да пишеш ти подава грешна информация и се излагаш само ти а не той.
Виж да преговорите хонорара или да ти подава правилно информацията да не ставаш за смях.

Айде лек ти ден,умната и предай поздрави на този на който клакьорстваш и му кажи че посредника ни е лайно....

Миньо...е ти си знаеш :)

Пол.... каза...

Добре,така е.Но ако е достъпно за всички,защо отказват да дадат отчет?

Анонимен каза...

Ей, смелчагата от първия коментар,
що не ми се появиш пред очите и не ми кажеш лично каква съм квачка? Такива като теб в Троян с лопата да ги ринеш - подлизурки жалки, подмазвачи, оплючави и всякакви там -ачи. Айде, чакам те, да разбера колко си смел, когато не си анонимен! А откъде знаеш, че не съм мъж?
Балканджийката

Анонимен каза...

До третия от горе надолу: Какво намесваш тук Търговския регистър?.В карето на "Троянски глас" пише: "Издание на Общински съвет - Троян",защо не пише "Издание на "Общински пазари" ЕООД?

Анонимен каза...

Статията е перфектна, много правдива и адски правилна и навременна. Какво намесвате Търговския регистър? Общината чрез общинското си дружество харчи нашите пари на данъкоплатци, а ние спорим за очевидния факт. Я се съвземете, троянци, отворете си очите!
Както Т21 се издържа самостоятелно, така да се направи и с "Троянски глас". Не помня някой да ме е питал искам ли да харчат моя данък за този вестник!

Генадий Маринов, Т21 каза...

До първия:

Човеко, с голяма наслада говориш за лизане, да не би нещо...?! Пак ти повтарям - отвори вестника ми и виж дали има общински обяви, по това ще познаеш кой лиже и кой не; и по още нещо - питай "възпяваните". Повтарям ти и друго - имам пълен архив на Т21, готов съм да препубликувам всяка статия от която и да е година без да се срамувам, това важи и за статиите ми в други вестници, за които съм работил, само ми я посочи - и го правя (за Елма, Машстрой, кметове и т.н.). За Хари Велев - хвърляш ме в недоумение, какви са тези бълнувания? И накрая - разбирам, че си голям мъжкар, ама що не излезеш с името си, да не те е нещо страх, а?

Поздрав най-сърдечен - Генадий Маринов, гл. ред. на Т21

Анонимен каза...

Гена,
нещо еротично взе да става във форума...пък не помня да си писал статия за еротиката. Я моля се пробвай и в тази област, пък дано на някои тук им стане густо.
Балканджийката

Гост каза...

"Talk is Cheap, Free Speech Isn't" – "Да говориш е евтино, но свободното слово не е (евтино)" - слоган на американската Асоциация на професионалните журналисти

Анонимен каза...

Миньо,
ще прочетеш ли поне тази статия, нищо че не е за теб?

Анонимен каза...

Ако "Троянски глас" действително е вестник на Община - Троян, не виждам какво е чудно тук, че тя определя кое, колко и защо да се пише в изданието. В случая да се търси аналогия между "Троянски глас" и "Ловеч Прес" е съвсем безпочвено. Просто собствеността на двата вестника е толкова различна, че е смешно да се прави какъвто и да е паралел по начина и причините, поради които двете общински управи /в Ловеч и Троян/ наливат средства както в Ловеч Прес, така и в Троянски гла

Анонимен каза...

Последния - ние не се чудим кое определя Общината. Ние се чудим защо на вас, в този вестник, се плаща от нашите данъци? И кой ни е питал дали сме съгласни. Аман от грешно прочели разбирачи!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |