Кметът на Дойран гостува в Троян

* Гостите търсят майстор за иконостаса на българската църква „Св. Илия” в побратименото ни македонско градче * Глигор Чабулев: „Нека в Троян да се пие дойранска ракия, а в Македония – троянска сливовица”

В НЕДЕЛЯ (18 АПРИЛ) В ТРОЯН ГОСТУВА делегация от побратимения ни македонски град Дойран, водена от градоначалника Глигор Чабулев, научихме от PR-ката на Общината Маргарита Генкова. Визитата е била неофициална, а главният й повод – срещи с тукашни майстори на иконостаси във връзка със започналия ремонт и реставрационните работи на българската църква “Св. Илия” в Дойран. Македонските гости посетили Изложението на занаятите в Орешак, Троянския манастир, строящия се параклис в с. Балабанско и др.

Г-Н ЧАБУЛЕВ И ПРИДРУЖАВАЩИТЕ ГО
в понеделник се срещнали с кмета на Троян Минко Акимов и с председателя на Общинския съвет Ангел Балев. Обсъждали се различните възможностите за сътрудничество между нашите два града и най-вече за разрастване на туристическия обмен. „Желаем посещения! Нека в това няма политика. Нека нашите деца се опознаят с вашите”, заявил дойранският градоначалник. Гостът формулирал идеята си за по-голямо сближаване и по друг начин: „Нека в Троян да се пие дойранска ракия, а в Македония – троянска сливовица”.

Т21

2 коментара:

Анонимен каза...

Абе стига вече с тези гостувания и този Дойран. Взе да става много банално. Голям праз като е от Дойран. С какво ще помогнат на града ни тези гостувания. Освен че се харчат стотици пари- събирани от местни данъци(от хора, които нямат какво да ядат),за да може тези да се напият и надлъгват няколко дни. И така до следващото гостуване или до следващия побратимен град или село.

Голям троянец

Анонимен каза...

Първо - в Бивша югославска република Македония няма град Дойран! Има две села - Стар Дойран с около 360 души население, курортно селище, изградено на мястото на град Дойран, унищожен при Първата световна война, и Нов Дойран с около 1100 души население, на около 5 км северно от Стар Дойран. Третото село с името Дойран е на около 3-4 км източно от Стар Дойран, в Гърция.
Второ, силно се съмнявам, че в иначе наистина българска катедрална църква "Св. Илия", построена през 1848 г., когато така наречената "македонска нация" още не е била измислена, към момента съществуват каквито и да било автентични писмени знаци - стенописи и книжа, тъй като най-вероятно, както всички стенописи в българските църкви на "македонска земя", са замазани чрез "реставрация", която усилено кипи във всички храмове последните години.
Така че трето - след някоя година троянския иконостас ще бъде наричан "македонски" със същата страст, с която се присвоява всака буква и чертичка от нашата история.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |