Връчиха Европейски езиков знак за качество на троянско училище

* Преподавателката по английски език Весела Миревска пътува до Севиля (Испания), за да получи отличието на онлайн общността eTwinning * “Time after time” („Цикълът на живота”) се казва награденият проект, подготвен от ученици от ОУ „Иван Хаджийски” 
* Какво е eTwinning?

ЕДНА АМБИЦИОЗНА ТРОЯНСКА ПРЕПОДАВАТЕЛКА по английски език и нейни ученици спечелиха за своето училище престижния Европейски езиков знак за качество. Отличието е своеобразен европейски сертификат, гарантиращ отлично ниво на обучението по език (в нашия случай – по английски език) и по информационни технологии в съответното учебно заведение; и се дава от партньорската онлайн (интернет) общност eTwinning, която на настоящия етап обединява 85 000 учители и 50 000 училища от 32 страни в цяла Европа. В eTwinning се работи по съвместни проекти, като резултатите и още подробности могат да се видят в сайта на общността www.etwinning.net

ЗА ДА ПОЛУЧИ НАГРАДАТА СИ, троянката бе поканена на тазгодишната конференция на eTwinning, чийто домакин бе Севиля (Испания); и от 5 до 7 февруари, заедно с още 37 отличени учители от различни краища на България (основно от големи градове като Благоевград, София, Варна, Шумен, Бургас и др.) и общо 500 от различни страни на ЕС, присъства на важното за общността събитие в старинния испански град.

КОЯ Е ТРОЯНСКАТА УЧИТЕЛКА И КОЕ Е ТРОЯНСКОТО УЧИЛИЩЕ, получили Европейския езиков знак за качество на eTwinning? Тя се казва Весела Миревска и преподава езика на Шекспир и „Бийтълс” в ОУ „Иван Хаджийски”. По повода се срещнахме с г-жа Миревска и тя ни обясни, че за втора година участват в проект на eTwinning – първия път, през учебната 2007/2008 година, било един вид „опипване на почвата” и извън класирането. На следващата година, учебната 2008/2009-та, участието ни вече било реално (във възрастовата група 12-15 години).

„СТАВА ДУМА ЗА ЕДНОГОДИШНИ ПРОЕКТИ, нашият бе озаглавен “Time after time” („Цикълът на живота”)”, обясни г-жа Миревска. Както вече стана ясно, проектите са съвместни и по тях се работи в различни европейски страни, като общуването е изцяло по интернет. Идеята на “Time after time” пък била учениците да представят своя край, град, училище, семейство, свързвайки миналото с настоящето – като покажат развитието на местните традиции, припомнят интересни моменти от миналото, интересни (и поучителни) и от днешна гледна точка, представят разкази на очевидци на важни минали събития...

ПЕТ СА ОБЩО ПОДДТЕМИТЕ, по които работили учениците на г-жа Миревска: «Войните», «Професии в миналото», «Училищни спомени», «Първото влюбване» и «Легенди и митове от района». Участниците в екипа, деца от 5.-7. клас в ОУ «Иван Хаджийски», се справили отлично със задачата – провели проучвания, снимали (с фотоапарат и камера), срещали се и разговаряли с различни хора... Направеното (текстове, снимки, филми, презентации – на български и на английски език) било изпратено в eTwinning и оттам дошла високата оценка (извършена по шест критерия) и наградата. Материалите на троянчетата от ОУ „Иван Хаджийски” пък били качени на споменатия сайт и всеки, който иска, може да ги види.

„ИСКАМ СПЕЦИАЛНО ДА ПОДЧЕРТАЯ, че по проекта “Time after time” работихме с още двама колеги, които много ни помогнаха – преподавателката по английски език Ивета Семова, тя вече не е в нашето училище, и бившия учител Мирослав Пенчев», сподели Весела Миревска. Разбира се, специалните й похвали бяха за ученическия екип, справил се отлично с предизвикателството: Елена Пачева, Йордан Димитров, Мария Маркова, Христиана Динкова и Стефани Дачева. И от нас – браво!

Генадий Маринов

1 Коментара:

Анонимен каза...

Браво на Г-жа Миревска. Пожелавам и много още успехи. Тя го заслужава.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |