ИВАН МАКАРИЕВ: Ние сме новакът в А-група, но няма да бъдем фигуранти

* „Буквално бяхме залети от лавина от подрастващи, желаещи да играят баскетбол” * „Смятам, че имаме сили за място в средата на таблицата, около 4-то място”

50-годишният бизнесмен Иван Макариев - президент на Баскетболен клуб „Чавдар” (Троян) и собственик на транспортната фирма „Дим Такси”, е свързан трайно със спорта. До 8. клас играе баскетбол в юношеския тим на Троян под ръководството на Георги Шейтанов. После завършва спортното училище в Правец, профил баскетбол. След казармата пет години е в състава на мъжкия тим на „Чавдар”, който по това време е сред силните в републиканската ни Б-група. През 2002 г. е сред учредителите на БК „Чавдар” (Троян) и е избран за член на Управителния съвет. През 2006 г., след отказването на президента Милко Вачев, е избран начело на клуба. „Милко направи и продължава да прави много за възраждането на баскетбола в Троян”, коментира предшественика си г-н Макариев. Поводът за разговора ни с президента на БК „Чавдар” (Троян) е повече от приятен – сбъднатата мечта на троянци отново да имат свой представителен мъжки тим по баскетбол.

- Троян има мъжки отбор по баскетбол, и то в А-група. Как стана?

- Инициативата бе на група троянски момчета, бивши баскетболисти, някои от които играят и в момента: Петър Лалев, Йордан Църов, Венци Кукенски, Валери Марианов (Малкия Манц). И на още доста местни хора, обичащи и милеещи за баскетбола. Няма да е пресилено да кажа, че ни помогна и ясната обществена нагласа. А как точно стана? Хората от Управителния съвет на клуба – аз, братята Никола и Димитър Пиронкови, Владо Младенов, Дако Даков и Минко Лалев-Финта – решихме, че не бива да чупим хатъра на хората и че мечтата може да стане реалност. Решихме, че може и трябва да възобновим традицията и Троян отново да има свой мъжки баскетболен отбор. Разделихме си и функциите: аз поех оперативното ръководство на формациите на подрастващите, а Никола Пиронков – на мъжкия тим. Получихме подкрепа и от общинското ръководство, без което нищо нямаше да излезе. На проведените две срещи с кмета Минко Акимов обяснихме, че за да играе отборът ни в А-група, зала „Чавдар”, която е изцяло общинска собственост, трябва да отговаря на определени изисквания. Общинското ръководство изпълни ангажиментите си; тук искам да подчертая и ролята на местния лидер на ГЕРБ, а в момента областен зам.-управител Сашо Данков, който много помогна. И след големите ремонти през лятото зала „Чавдар” отговаря на изискванията, за да домакинства на мачове от А-група.

- Но някои специалисти, в това число и основателят на баскетбола в Троян Иван Христов, твърдят, че залата ни е малко „късичка” и не е според стандартите?

- Това не е така. Параметрите на баскетболните зали варират „от – до”, както е и с футболните игрища. В момента зала „Чавдар” покрива изискванията и проблеми в това отношение нямаме.

- Добре, имаме зала, но дали имаме човешкия потенциал, ресурса от играчи, за да поддържаме отбор в мъжката А-група?

- Да. Категорично да. След като бяхме включени в мъжката А-група, веднага обявихме допълнителен прием за попълване на формациите ни в малките възрастови групи. Случилото се е любопитно – за 15 дни се записаха над 120 деца от 1. до 4. клас и нагоре. Буквално бяхме залети от лавина от подрастващи, желаещи да играят баскетбол – всички те бяха картотекирани и в момента тренират в различните възрастови формации на БК „Чавдар” (Троян). Нещо повече – ние, в малкия Троян, в момента разполагаме с четири отбора в малките възрастови групи; а големият баскетболен център Плевен – само с два.

- Как си обяснявате тази троянска баскетболна „лавина”?

- Обяснението е лесно – Троян и троянци обичат баскетбола.

- Но има един фактор, който е провалил много добри начинания – парите. Как стои въпросът с финансирането на БК „Чавдар”, новака в мъжката А-група?

- Да кажа, че е лесно, няма да е истина. Около 25 хил. лева са ни нужни за сезона в А-група и разчитаме на спонсори. Два са основните ни спонсори – инж. Марин Радевски („Калинел” ЕООД) и „Борком” ЕООД. Но повечето членове на УС на клуба са утвърдени бизнесмени и също помагат, по-точно – помагаме, финансово. Имаме обещания, че през новата 2010 г. ще получим известна подкрепа и от Общината.

- Привлякохте в тима няколко силни „чужденци” от София и Плевен. Кой плати трансферите?

- Без външни играчи нямаше как да започнем участието си в А-група, но пари за трансфери не сме давали. Всичко се уреди благодарение на добрите ни лични контакти и приятелства. Треньорът на софийския „Спартак – МВР” Борис Арсов ни преотстъпи центъра Емил Петров (202 см). По същия начин треньорът на „Септември” (София) Никола Спасов, който е играл някога в „Чавдар” (Троян), ни преотстъпи двама свои състезатели – гард и крило. От „Славия” (София) пък дойде най-ръстовият ни състезател – центърът Вене Венев (206 см). Треньорът на „Спартак” (Плевен) Дарин Великов също ни помогна с двама играчи. С други думи – имаме 6 външни играчи, но за тях не сме плащали трансферни суми.

- Друг възлов въпрос е треньорският. Защо се спряхте на Радослав Столаров-Тафьо?

- Г-н Столаров е безспорен авторитет, име от славните времена на „Чавдар”, човек с лидерски качества. Притежава и треньорски сертификат. Мисля, че в негово лице попаднахме на отличен наставник. Само добри неща мога да кажа и за играещия помощник-треньор – 29-годишния Павел Игнатовски.

- Накрая ще ви задам „най-оригиналния” въпрос. Какви са очакванията и прогнозите ви за първия сезон на „Чавдар” (Троян) в мъжката А-група на България?

- Ние сме новакът в групата, но няма да бъдем фигуранти. Смятам, че имаме сили за място в средата на таблицата, около 4-то място. И ако го постигнем, това ще е безспорен успех, отлично начало.

Интервю на Генадий Маринов

1 Коментара:

Анонимен каза...

Интересно е защо "перезидента" на Баскетболен клуб „Чавдар” (Троян) г-н Иван Макариев и треньора Радослав Столаров не искат да дадат шанс точно на троянските момчета, горе споменати който са в основата на създаването на отбора.Всички който бяха в залата на мача със Спортист Своге видяхме с какъв хъс и сърце се раздадоха точно те,а не софийските "звезди" и затова дойде победата.Това е защото Дучо,Венци,Герман,Пешо неиграят само заради самата игра или като "наемниците" за статистика,а нашите момчета играят за ТРОЯН!!!Но въпреки показаното от наште момчета Г-н Столаров"треньора "продължава да държи на пейката троянските играчи и подкрепя постоянните грешки на чужденците.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |