Минко Акимов: Можеше да завършим уличните ремонти, но за сметка на гражданите

* Съветниците одобриха плащания от бюджета в размер на половин милион, за да не посрещнем зимата с разкопани улици * В Ловеч теглиха 5 млн. лева банков заем и за да го обслужват, притискат група „Черни Осъм” да ни вдигне цената на водата с 30% * „Никой не говори за тези неща, но те трябва да се кажат”

МОЖЕШЕ ДА ЗАВЪРШИМ РЕМОНТИТЕ НА УЛИЦИТЕ, ако бяхме направили като в Ловеч – теглиш 5 млн. лева заем от банка, плащаш на строителите и след това вдигаш такси, данъци, цена на водата и т.н.. Но дали този подход е оправдан?!” Иначе казано – управата си постига целите и трупа имидж, но „парсата” я плащат гражданите. Това заяви кметът на Троян Минко Акимов пред общинските съветници на последна сесия на местния парламент (29 октомври). Поводът пък бе искането на кметската администрация да се одобри пренасочване (отпускане) на средства от общинския бюджет за плащания на фирмите, извършващи ремонтните работи по ул. „Христо Ботев” и няколко други троянски улици.

ГРАДОНАЧАЛНИКЪТ СТЕГНАТО ОБЯСНИ защо се е наложило това пренасочване на средства. Знае се, че мащабните ремонти по ул. „Христо Ботев” и няколко други троянски улици са по спечеления от Община Троян проект „Изпълнение на първи етап на интегриран проект за водния цикъл на град Троян”. Той е разработен по Оперативна програма „Околна среда 2007 - 2013” на ЕС и е на стойност 8,057 млн. лв., като от тях 7,889 млн. лв. са безвъзмездна финансова помощ, а останалите 167 424 лв. ще се осигурят от общинския бюджет. Фирмите изпълнителки (сдружение „ВиК Троян 2009”, в което влизат две дружества, контролирани от най-богатия българин Васил Божков – „Пътстрой” ЕАД – Ловеч и „Пътностроителна техника” ЕАД – София – бел. Т21) работели добре и скоростно, но европейските пари се забавили, забавил се и одобреният целеви преференциален заем от 2 млн. лв. за община Троян по ФЛАГ (Фонд на органите за местно самоуправление в България). И, логично, строителите спрели работа, тъй като не си били получили дължимото от възложителя на ремонтните дейности (Община Троян).

„ЗА ДА НЕ ПОСРЕЩНЕМ ЗИМАТА С РАЗКОПАНИ УЛИЦИ и дупки, се наложи да преведем на строителите известна допълнителна сума от бюджета”, обясни г-н Акимов, като намери пълно разбиране и подкрепа от съветниците от всички политически групи. Сумата, за която става дума, е в размер на 541 442 лв..

КМЕТЪТ ОБАЧЕ СЕ ВЪРНА НА ЛОВЕШКИЯ ПРИМЕР за уличните ремонти, извършени с банков кредит от 5 млн. лв., чиято тежест ще се стовари върху гражданите. Г-н Акимов предупреди и за едно коварно намерение – натиск от Ловеч върху водоснабдителната група „Черни Осъм”, осигуряваща питейна вода за Троян, Ловеч и Плевен, да вдигне цената с 30%. Което означавало, че за да се изплаща ловешкият пътен кредит, троянци ще трябва да плащат доста по-скъпа питейна вода. Засега ловешкият натиск не давал резултат, но не е ясно докога.

ТРОЯНСКИЯТ ПЪРВИ ПРИПОМНИ И ДРУГ ФАКТ – че за да се разплати за ремонта на предишния участък на ул. „Христо Ботев”, предходната кметска управа начело с инж. Дилян Енкин е изтеглила банков заем от 2 млн. лв., който обаче останал да се обслужва в настоящия мандат и затруднявал допълнително бюджета. „Никой не говори за тези неща, но те трябва да се кажат”, заключи г-н Акимов.

Т21

2 коментара:

Анонимен каза...

Г-Н АКИМОВ,
КОГО СИ ПОЗВОЛЯВАТЕ ДА ЗАБЛУЖДАВАТЕ ОСОБЕНО ЗА МЕСТНИ ДАНЪЦИ. АЗ КАРАМ КОЛА КОЯТО ДО СКОРО БЕШЕ СЪС СОФИЙСКА РЕГИСТРАЦИЯ. КОЛАТА НЕ Е ЧАК ТОЛКОВА МОЩНА -160К.С. В СОФИЯ ДАНЪКА И БЕШЕ ОКОЛО 300 ЛЕВА, КАТО Я ПРЕХВЪРЛИХ В ДАНЪЧНОТО В ТРОЯН ТРЯБВАШЕ ДА ДОПЛАТЯ 150ЛВ. ЗАЩОТО ТУК ДАНЪКА И Е 450ЛЕВА. СКОРО ПАК ВДИГНАХТЕ МЕСТНИТЕ ДАНЪЦИ. СИГУРНО СЕГА ЩЕ ПЛАЩАМ ПО 600ЛЕВА, НИМА СЧИТАТЕ ЧЕ ТРОЯН Е ПО-ВЕЛИК ГРАД ОТ СОФИЯ. ЯВНО ТУК СТАНДАРТА Е МНОГО ПО-ВИСОК ОТ СОФИЯ. ТАКА ЧЕ МЕН НЕ МОЖЕ ДА МЕ ЗАБЛУДИТЕ. ЗА ВСИЧКО ПЛАЩАМЕ НИЕ ГРАЖДАНИТЕ!!! ФАКТ Е ЧЕ С ПРАВЕНЕТО НА ЕДНА УЛИЦА НЕ МОЖЕ ДА СЕ СПРАВИТЕ!!!

Анонимен каза...

И данъците, и такса смет в Троян са по-високи от ловешките. За какво тогава става дума, Г-Н АКИМОВ?

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |