ИАРА тръгна на бой срещу бракониерите в яз. „Сопот”

* Служители от агенцията измъкнаха миналата седмица 1200 метра нелегални риболовни мрежи от железненския водоем * Д-р Йордан Найденов: Имаме воля и готовност за тотален контрол, действията ни ще са безкомпромисни

МИНАЛАТА СЕДМИЦА, след добре планирана и прецизно проведена нощна акция, служители от ловешката структура на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) извадиха 14 броя бракониерски рибарски мрежи с обща дължина 1200 м от водите на яз. „Сопот” край с. Голяма Желязна - най-атрактивния, най-голям и от няколко години планомерно зарибяван водоем на територията на община Троян.

СПОРЕД НАЧАЛНИКА НА ИАРА – ЛОВЕЧ Д-Р ЙОРДАН НАЙДЕНОВ бракониерски такъми били заложени професионално – скрити под водата, което ги правeло трудно откриваеми. Служителите от агенцията обаче се справили отлично – от патрулната лодка била спусната и влачена по дъното тежка метална котва, с която били измъкнати мрежите. Антибракониерската акция продължила близо 16 часа – започнала в 23:00 ч. вечерта и приключила в 15:00 ч. на следващия ден. От мрежите освободили 100 кг риба – маломерни сом, сулки и най-вече шарани; останалият по-едър улов, около 60 кг, бил дарен на социалните домове в Ловеч.

„ПРАВИ ВПЕЧАТЛЕНИЕ, че мрежите бяха нови и може би използвани за пръв път. През този период – когато рибарите и палатковите лагери на яз „Сопот” намаляват – бракониерите се активизират. Но искам да им кажа, че ние имаме воля и готовност за тотален контрол, а действията ни срещу всеки, дръзнал да бракониерства, ще са безкомпромисни”, заяви д-р Найденов.

ПРИПОМНЯМЕ, че през м. юли тази година инспектори от ИАРА – Ловеч измъкнаха от водите на железненския язовир други 250 м бракониерски мрежи; през май и юни пък общо в Ловешко бяха конфискувани над 3000 м бракониерски мрежи, като 800 м от тях са извадени от яз. „Сопот”.

Т21

Бележка на редакцията

От ИАРА вадят бракониерски мрежи от яз. „Сопот” – това е факт. Но факт е и друго – че се ловят такъмите, а не хората, бракониерите; макар че всеки риболовец в района знае имената на престъпниците, бастисващи от години великолепния водоем. Има и още един факт - кой знае защо от ИАРА продължават да бавят отдаването на яз. „Сопот” за стопанисване от ловно-рибарските сдружения в Троян и Ловеч; въпреки че законови пречки за подобно решение няма и че този ход до голяма степен ще реши проблема с бракониерския риболов. Дали пък някой в агенцията няма по-други интереси?!

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |