Предстоящо: Состра ще „възкръсне” на 15-ти

* Спектакълът е озаглавен „Искри от вечността”, идеята на организаторите - да стане традиционен * В програмата: огнено шоу с факли и стрели под звуците на римска музика и поезия, ритуална смяна на караула, почести към императора, битка на римски легионери с варвари…

ЗА ПЕТА ПОРЕДНА ГОДИНА античната крепост Состра – римският предшественик на Троян, ще чества годишнина от възстановяването си. „Искри от вечността” – така е озаглавен празничният спектакъл, който ще се проведе на 15 октомври от 18:30 часа при крепостните стени (ден след празника на Троян – Петковден, 14 октомври, и като негово продължение). Идеята на организаторите - Музеят на занаятите (МНХЗПИ), Община Троян и Ротари клуб – Троян, е честването на Состра да се превърне в традиционна атракция, работеща за популяризирането на крепостта и превръщането й в туристически обект от национален мащаб.

ПОЧЕРПИЛИ ОПИТ ОТ СВОИТЕ КОЛЕГИ ОТ СВИЩОВ, където ежегодно се провеждат фестивали, посветени на древния Рим, специалистите от Музея на занаятите ще предложат любопитна и оригинална програма. Основната тежест на спектакъла пада върху уредничките Силвия Йовевска и Десислава Вутова, които ще са едновременно сценаристи, режисьори, водещи и актьори.

ГОСТУВА ГРУПА МЛАДИ АКТЬОРИ от читалището в Свищов, както и популярната трупа „Първа тракийска кохорта”, също от Свищов. Те ще пресъздадат военните умения и култура на Великата Римска империя, ще представят процесията по тържествената смяна на караула, ритуала за отдаване на чест към императорите. Ще демонстрират военен сблъсък с участие на римски бойци. Ще покажат античния римски бит и обичаи, ще рецитират римска поезия и ще пеят триумфални римски маршове…

В СЮБЛИМНИЯ МОМЕНТ НА ПРАЗНЕНСТВОТО гостите на Состра ще станат свидетели на грандиозно светлинно огнено шоу. Огнени жертвеници, римски свещи, стрели и огнени водопади са само част от „екстрите”, които ще можете да наблюдавате. Музикални съпроводи от автентична римска музика на фона на запалени факли ще предшества кулминацията на вечерта. А специализираната фирма за организиране на подобни събития (Viktoria Fireworks) ще се погрижи крепостта да грейне в светлина и атрактивни ефекти, които да подчертаят величието и мощта на тази важна римска отбранителна станция. Состра ще „възкръсне”, представяйки ни мигове от вечността си.

Силвия Йовевска, уредник в Музея на занаятите - Троян

*****
СОСТРА

РИМСКАТА КРЕПОСТ СОСТРА е разположена почти по средата на важния античен път Виа Траяна. В древността този път е една от основните римски военни пътни артерии - свързващ провинция Долна Мизия през Хемус с Тракия и стигащ до Филипополис (днешния Пловдив). Виа Траяна активно функционира от втората половина на І до края на V век и е сред най-натоварените в търговски и военен аспект пътища между две римски провинции. По продължението му са локализирани множество пътни станции, селища и укрепления. Состра е включвала силно укрепен лагер, цивилни селища, некрополи, сгради и крайпътна станция.

ПРЕДИ ПОВЕЧЕ ОТ 17 СТОЛЕТИЯ поречието на река Осъм се оказва подходящо място за настаняване на римските войници от ІІ-ра Матиакска кохорта. Изпратени тук с мисията да бранят от варварски набези прохода и римския път през Балкана, те построяват отбранителна крепост; наричат я Состра, вероятно от старогръцки (означава „пояс, превръзка, преграда”). Укреплението е било стандартен базов лагер (кастел) на помощна пехотна част, наброявала в различни периоди от 500 до 1000 войници.

КРЕПОСТТА СЕ НАМИРА в долината на реката (в землището на с. Ломец) - на 12 км северно от Троян и на 28 км южно от Ловеч.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |