Баба Стефана, бай Илия и Гошо на избори

ЕДНА МАГАРЕШКА КАРУЧКА СЪБРА ОЧИТЕ на гласоподаватели, членове на секционни комисии, застъпници и представители на реда в ранния следобед на 5 юли в троянското НУ „Св. св. Кирил и Методий”, приютило няколко избирателни секции. Около 14:00 ч. магарешкият впряг докара досами входа на школото 74-годишната Стефана Илиева и съпруга й Илия Илиев. Двамата идваха от Калейшко ханче – миниатюрната махаличка пред входа на Троян, и бяха избрали този нестандартен транспорт неслучайно. Баба Стефана, както самата тя се представи, преди две години прекарала инсулт, който я ударил в краката, и оттогава има проблеми с придвижването; задължително е с бастун и придружител, а дългоухото с каручката е най-доброто й транспортно средство.

„МОЖЕШЕ И ДЕЦАТА ДА НИ ДОКАРАТ с колата, те живеят в Троян, но с каручката е най-добре”, обясни ни бай Илия. Няколко човека помогнаха на баба Стефана да се придвижи до своята избирателна секция. Същото бе и по обратния маршрут – от секцията до возилото с магарешката тяга, само че този път се бе събрал шпалир от любопитни. Хората бяха готови да ръкопляскат на симпатичната двойка и не криеха възхищението си, макар че си чу и недоверчив глас – платили са им, затова идват.

НИЕ ПЪК ИЗПОЛЗВАХМЕ ПОВОДА да се поразговорим с възрастната дама, която въпреки болежките си бе широко усмихната, ведра и във великолепно настроение.

*****

БАБА СТЕФАНА: ЗАЩОТО ИСКАМ БЪЛГАРИЯ ДА СЕ ОПРАВИ НАЙ-ПОСЛЕ
- Бабо Стефано, защо не си гледаш сериала вкъщи, а си тръгнала да гласуваш?
- Как защо?! Защото искам България да се оправи най-после.
- А вярваш ли, че ще се оправи?
- Вярвам, затова дойдох.
- Магаренцето добре ли вози? Явно много ви слуша, защото докато чакаше да гласувате, не мръдна.
- Много е послушно, без него сме заникъде. То се казва Гошо, на президента Георги Първанов сме го кръстили. И двамата – Гошо и Георги Първанов, много ги харесваме.
- Ама Гошо Първанов прави доста гафове?

- Може, не знам. Но нашият Гошо няма грешка.

След блицинтервюто за Т21 баба Стефана се настани в каручката, застлана с дъхаво прясно сено, сложи си слънцезащитната „шапка” (венец от жива зеленина), а бай Илия облече светлоотразителната шофьорска жилетка (обясни ни, че „не може без жилетката, щото ако ме спрат катаджиите, ще има глоба”) и тримата, начело с Гошо, поеха към Калейшко ханче.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |