Осветиха новия параклис в затвора

* Храмът носи името на вожда на небесните войни св. Архангел Михаил, изграден е със собствени сили * Ловчанският владика дядо Гавриил води службата, сред гостите бе и шефът на затворите ген. Петър Василев

В ДЕНЯ НА СВ. АРХАНГЕЛ МИХАИЛ, 8 ноември, в троянския затвор (Затворническо общежитие „Атлант”) бе осветен новият параклис, носещ името на предводителя на небесните войни. Затворническият храм е съграден със собствени сили - от излежаващи присъди в общежитието, а финансирането е осигурено от ДП „Фонд затворно дело” към правосъдното министерство и от спонсори.

ТЪРЖЕСТВЕНАТА СЛУЖБА се водеше от Негово Високопреосвещенство Ловешкия митрополит Гавриил в съслужение с троянския архиерейски наместник отец Марин. Сред гостите бяха шефът на Главна дирекция „Изпълнение на наказания” ген. Петър Василев, депутатката д-р Станка Лалева, областният зам.-управител Сашо Данков, кметът на Троян Минко Акимов и председателят на Общинския съвет инж. Ангел Балев, троянският полицейски началник главен инспектор Марин Ичев, окръжният прокурор Кирчо Петров, председателката на Ловешкия окръжен съд Антоанета Монева, колежката й от Районния съд в Троян Сийка Сеизова, представители на различни институции, журналисти. Тук бе и излежаващият тежка присъда в ЗО „Атлант” Валентин Цвятков, който дейно е участвал в изграждането на храма и е нарисувал някои от основните икони, негова е и дърворезбата на олтара.

ТОЗИ НОВ ПАРАКЛИС вече е пълноправна част от нашата епархия и в него могат да се извършват всички ритуали, заяви в словото си след службата дядо Гавриил. Владиката подчерта, че това е един изстрадан храм и че няма нищо по-важно от това да обърнеш един човек от лошото към доброто. Тази е голямата мисия на църквата – чрез вярата да сочи пътя към доброто, заключи Негово Високопреосвещенство.

ГЕН. ВАСИЛЕВ благодари на колегите си от ЗО „Атлант” за изградения храм и припомни, че латинският термин за затвор означавал буквално „място за разкаяние и опрощение на греховете”. Чрез своя параклис троянското общежитие в по-голяма степен ще се приближи до тази си най-важна функция, обясни шефът на затворите.

НАЧАЛНИКЪТ на ЗО „Атлант” Марин Вачевски също говори за важния смисъл на храма – да помага за ресоциализацията на излежаващите присъди и да им вдъхва увереност и сила. Г-н Вачевски специално похвали тримата затворници, свършили по-голямата част от работата по параклиса – Николай Радославов, Калоян Альошев и Валентин Цвятков.

ПРЕДСТАВИТЕЛ на правосъдното министерство прочете приветствен адрес от името на ресорния зам.-министър Христо Ангелов. Параклисът в ЗО „Атлант” получи и немалко дарове – основно икони, които бяха осветени от владиката.

Т21

5 коментара:

Анонимен каза...

Ама защо ли не съм учуден изобщо?!?!
Имаме откриване ,па макари на затворническа църква,следователно имаме присъствие на леля станка,чичи саши,деди минчи и оня с големия тумбак...
и свещи запалили...
А дали статията не трябваше да се казва -"Общинари посетиха бъдещия си дом"?

Анонимен каза...

"Общинари посетиха бъдещия си дом" -не звучи лошо хахааа...

Анонимен каза...

№ 1 - много си прав.

00 каза...

№ 1, много ги обичаш тези общинари, че директно в рая ги прати. Солай на такиви като теб съдии.

Анонимен каза...

Има място и за теб в този рай 4,ако искаш се присъедини и да ти оредим една единична стаичка.Кажи само гледката накъде да е,към Буковец или към циганорите?

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |