На 24 май в Троян

*„Честит да ни е най-истинският, най-искреният, най-вълнуващият български празник“, се чу в празничното кметско слово * Учителите Богдана Мичева, Мариета Жекова и Владимир Киров са носителите на годишните общински награди за просвета и култура
Върви, народе възродени
Троян, 24 май 2024 г.
ДЪЖДОВЕ, че и градушка предишните дни, но на 24 май – най-красивия и най-обичан български празник – Троян грейна. И беше много празнично, някак еуфорично, както е винаги на този ден, деня на светите братя Кирил и Методий, създателите на българската азбука, и ден на българската просвета и духовност.

ПРАЗНИКЪТ започна с обичайното 24-майско шествие на учениците и учителите от троянските училища и до тях представителите на културните институции и на спортните клубове в града. Този път имаше и дефилираща група на управленците и политиците (нали е и предизборно време), а най-отпред, разбира се, бе обгърнатата в зелен венец икона на св. св. Кирил и Методий, носена от две лъчезарни троянски момиченца. Кулминацията, както е на троянските празници, бе на централния площад. Но тази година сцената бе пред читалището (а не пред Общината), до открития преди година паметник на Левски. Тук бе и традиционната празнична реч на кмета Донка Михайлова и връчването на годишните общински награди за принос в просветата и културата.

„СКЪПИ ученици и учители, скъпи хора на духа, скъпи спортисти, скъпи мои съграждани и гости на Троян, честит да ни е най-истинският, най-искреният, най-вълнуващият български празник“, бяха първите думи на г-жа Михайлова. И по-нататък: „В този ден ние празнуваме буквите, словото и думите. Всеки от нас има свой символ за празника: учителката, държаща ръката ни при най-отговорното усилие да изпишем първите букви, приказката, която разказваме на своите деца и внуци, докато заспиват, книгата, която ни вдъхва увереност и сили тогава, когато е най-трудно, емоцията, която ни изпълва, когато се докосваме до постиженията на изкуството и културата. И ако се върнем назад в историята, ще си дадем сметка, че буквите са най-трайното нещо, което е давало импулс за развитието на нацията ни. На днешния ден се прекланяме пред делото на първоапостолите, защото те, св. св. Кирил и Методий, са в основата на прогреса на редица държави в света“.  

Речта на кмета
КМЕТСКАТА реч завърши с благодарности: „Благодаря на учителите, на хората на духа, на спортистите, които правят Троян това, което е днес – успешен и проспериращ град. Благодаря на учениците за усилията им и специално на зрелостниците, които правят сигурна стъпка към своето бъдеще. Поздравявам тези (от тях), които остават в Троян и тези, които ще го напуснат, вярвам, че те ще се връщат отново. Честит 24 май, честит ден на националната гордост и националното самочувствие!“. (Любопитна хрумка, макар и неразбираема за нас, бе най-отпред на сцената, при кметската реч също, да стои почетен ескорт от двама знаменосци с калпаци, потури, свински цървули и знаме в ръце, единият с българския трибагреник, другият с жълтото троянско знаме с герба; вероятно мисията на този новаторски 24-майски етноелемент – ако бяхме докрай искрени, бихме казали етнокич – бе да предаде повече правилност и дълбинност на церемонията, кой да ти каже?! – бел. ред.)

Награждаването, отляво – Мариета Жекова, Богдана Мичева, Владимир Киров
СЛЕД словото си кметът връчи наградите за образование и култура. Лауреатите тази година са Мариета Жекова, учител по музика в тукашното СУ „Васил Левски“ и ръководител на читалищната вокална студия „Гласове“, Богдана Мичева, начален учител с над 45-годишен стаж в нашето ОУ „Иван Хаджийски“ и Владимир Киров, художник и преподавател в троянското Художествено училище (НГПИ „Проф. Венко Колев“). Празникът завърши с детски музикални изпълнения, а прелестните троянски мажоретки и оркестрантите от младежкия духов оркестър, изпълнили импровизираната сцена, придаваха допълнителна празничност. Честит 24 май!

Т21
Начало
  
Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |