За изложбата-конкурс „Троянски майстор 2024“

* „Събитие за среща с изкуството - българско и неповторимо, което ни дава осъзнато самочувствие, че авторите отново могат да дадат душа на топка глина, на къделя вълна, на ока разтопен метал или на парче дърво“

Иванка Джабраилова
„Когато коренът е жив…“
 
ГОРДОСТ за региона, наричали го в миналото съвсем простичко „Панаира“, но той е „Традиция с бъдеще“ или „Наследство с бъдеще”, или „жив корен“ (както е писал Ганко Цанов). Защото Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата – Орешак (НИХЗИ Орешак) се появява преди повече от 50 години с идея да утвърждава и развива занаятите – да пази вековната народна традиция, място, което да събира творците от различни краища на България, а по-късно отваря врати и за изкуството на други народи. Ето това е Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата в Орешак – изградило свое излъчване и намерило място в културния живот на общността.

ИДЕОЛОЗИТЕ на тази великолепна идея, да има Изложение, са Ганко Цанов, Петко Съйчевски, Бочо Донев, Петър Хаджиев, проф. Александър Обретенов, проф. Атанас Божков, проф. Христо Вакарелски, именно те подкрепили забележителните синове и дъщери на занаятчийския Троян и дали на традиционното изкуство нови измерения. Обаятелните личности на старите майстори и техните съдбовни идеи, заедно с творческите им способности и силни характери водят днес тук техните последователи – добрият пример за приемственост на поколенията, устойчивост на традицията и превръщането й в съвременно изкуство.

Кметът на Троян награждава Евгения Георгиева (вдясно), I награда
ПО ТРАДИЦИЯ и тази година Националното изложение - Орешак отвори врати за среща на заслужаващите внимание и обичани лица на изкуството с техните почитатели по време на Изложбата-конкурс „Троянски майстор 2024“ – събитие със своя история. Събитие за среща с изкуството - българско и неповторимо, което ни дава осъзнато самочувствие, че авторите отново могат да дадат душа на топка глина, на къделя вълна, на ока разтопен метал или на парче дърво. И самочувствието е съвсем оправдано от показаното в изложбените зали.

В ТВОРЧЕСТВОТО на участниците се оглежда част от историята на съвременното ни изкуство – изградено в духа на модерния прилив за развиване на собствените заложби, търсещи нови източници на вдъхновение с постоянство и търпение. С присъщата за твореца последователност художниците приложници поддържат тази връзка на приемственост през годините. И резултатите не закъсняват и определят съдържанието на експозицията – жанровите особености, образността в търсенията и зрелия творчески път на всеки един от 24-мата участници. Изложбата показва силната и изтънчена индивидуалност на творците, която смело провокира публика и жури.  

ПОБЕДИТЕЛИТЕ от тазгодишния конкурс са:

* Първа награда - Евгения Георгиева (Троян)
, керамик, представя се със съдовата колекция  „Глаголица“. През 80-те години Евгения участва в Международния Пловдивски панаир като аранжор, има и своя постоянна изложба в музея на Бачковския манастир, сега, след известно прекъсване, отново обръща поглед към изкуството;

 * Втора награда - Мария Панева (София)
,  майстор-везбар, участва с рокля „Елховско“, рокля "Тризен Македония“ и каре "Софийско“. Мария е представяла своето изкуство в редица страни по света, има бронзов медал от Световното изложение на занаятите в Китай през 2013 г.;

* Трета награда – Ирина Вачкова (Априлци)
, керамик. участва с керамични пана „Раждането на шарачка“, „Мадона от Шишковци“, „Портрет на една скумрия“, като прилага специфична техника на изработка;

* Специалната награда получи Веска Колева (с. Орешак),
дърворезба – за паната „Цветя“  и „Потир с лоза“;

* Втората специална награда отиде при Маргарита Иванова (Горна Оряховица), тъкачество – за творбата й „Калоферска дантела“, тишлайфер, изработен със совалкова техника.  
 
РЯДКОСТ са такива представяния, които показват натрупания артистичен опит, разгръщайки пред очите ни професионалната отдаденост. Изложбата-конкурс „Троянски майстор 2024” събра през м. май творците от различни краища на страната, защото духовната империя България няма граници. Събра ги там „където коренът е жив”  – в Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата в Орешак. Ще ги събере там и през м. май 2025 г. за следващото издание на Изложбата-конкурс „Троянски майстор 2025“.

Участниците в „Троянски майстор 2024“, Национално изложение - Орешак
ТОЗИ остров, опора на миналото, традициите и обичаите, заслужава нашето уважение, особено в днешния свят, когато се говори повече за войни, отколкото за изкуство. Екипът ни се гордее с всички участници в «Троянски майстор 2024», защото представят българските традиции и изкуство с невероятно изящество, което винаги ни е правило и ще ни прави по-силни пред света. Честито на наградените!

Иванка Джабраилова
управител на Националното изложение - Орешак

Проектът е реализиран с финансовата падкрепа на Министерството на културата, съгласно договор РД11-06-345/06.12.2023 г.

Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |