Малкото село с големия празник

* „Много добре се получи, стройно, 
 весело, абе, истинско, ще се помни“, коментира патрешчанинът Цанко Казанджиев * „Всичко е от сърце, за четвърта година го правим и става все по-хубаво, гостите го казват“, добави кметският наместник Иван Беломъжев

Патрешко Празнува, 25 май 2024 г.
На сбор в Патрешко
 
В СЪБОТА, 25 май, най-малкото троянско село, с. Патрешко – с има няма 50-ина души население, но с хиляди приятели и потомствени патрешчани, пръснати по света и у нас,  с чудесното си местоположение, кацнало някак господарски на високото над манастирското с. Орешак и Троянската долина и с вълшебната гледка към целия Троянски Балкан и още по-вълшебните природни дадености/прелести – имаше празник. Сбор по нашенски. И стана голяма веселба – старателно подготвена, подкрепена, стилна, кръшна, многолюдна, за радост на малки и големи, патрешчани и техни потомци от близо и далеч, над 150 души, по свидетелствата на един от най-дейните организатори, авторитетният Цанко Казанджиев, дългогодишен председател на кооперацията в Орешак, сега пенсионер и постоянен жител на любимото родно Патрешко. „Много добре се получи, стройно, весело, абе, истинско, ще се помни“, коментира за Т21 г-н Казанджиев.

Веселбата е в разгара си
ДА КАЖЕМ и за спомоществователите, без които, ясно е, веселбата нямаше да има тази сила: Ангел Димовски, живял дълги години в чужбина, но пазещ непрекъсваема връзката със селото, родом от което е баща му – видният патрешчанин проф. Христо Димовски, известните братя Мондешки, чиито родови корени също са от Патрешко, едрият земевладелец и председател на националното сдружение на арендаторите Георги Милев, плевечанин, но с вила в Патрешко и кажи-речи натурализиран патрешчанин, троянските бизнесмени Цанко Спасовски и Георги Лесидренски, адв. Цветомир Ангелов и др.

Кметът Беломъжев приветства сборяните
ПАТРЕШКО може да е малко, но си има кмет, по-точно кметски наместник, и то какъв – Иван Беломъжев, бащата на световния шампион по ски ориентиране Станимир Беломъжев, сам изявен състезател от близкото минало и настоящ национален треньор. Кметът, освен главен организатор, се изяви и на сцената, но за това по-нататък. „Много танци, много музика, много настроение. Всичко е от сърце, за четвърта година го правим и става все по-хубаво, гостите го казват“, бе коментарът му.

Момент от гощавката, вдясно Цанко Казанджиев
ДА КАЖЕМ две думи и за същината на празника. Сцената и професионалното озвучаване идват директно от София, заслугата е на г-н Милев. Богатата гощавка – приготвена от безкомпромисните майстори от механа „Кайзера“. Музиката и песните – първо фолк (но не попфолк) в изпълнение на орешашката читалищна група, после виртуозната китара на Дидо Дишев, а вечерта, та чак до полунощ и след това патрешчанската рок банда „Лейзи Бонс“ (местни виладжии с гост
 
На сцената и след полунощ – патрешчанската рок банда „Лейзи Бонс“
вокалист, участник в „Гласътна България“) и солово изпълнение (китара, хармоника, тромпет и вокал) на кмета Беломъжев. За хорото е излишно да казваме. И още, за малчуганите, демонстрации на местни занаяти – керамика (Роси Занковска) и ковано желязо (Васил Кацаров). Гостите – споменахме колко много са, сред тях и група от Община Троян, водена от зам.-кмета Николай Райковски и донесла поздравление от кмета Михайлова. Догодина пак.

Т21
 
Още по темата

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |