Троянска уруглювица над София

* Популярният синоптик на Нова телевизия и наш земляк Ники Василковски въртя троянската (си) факла от покрива на телевизията, излъчваха го на живо * Празненството в Троян – пищно и многолюдно както винаги * Откъде дойде глупавото наричане за бълхите у комшиите?!
Сирни заговезни
Ники Василковски върти троянската си уруглювица в небето над София на Сирни заговезни, 17 март
ТАЗГОДИШНОТО троянско уруглюване на Сирни заговезни (неделята, седмица преди началото на 49-дневните Велики пости, сега 17 март) – въртенето на огнените уруглювици, факли с къдрава глава от изсушени кори на черешово дърво, с които гоним злите сили и лошотията – започна от най-необичайно място. Рано сутринта атрактивният, симпатичен и много обичан синоптик на националната Нова телевизия, землякът ни Ники Василковски, завъртя троянската (си) уруглювица над София – от покрива на сградата на телевизията, като огненото шоу бе излъчено на живо в предаването „Събуди се“. Г-н Василковски, който никога не е криел троянските си корени, напротив, при всяка възможност ги подчертава, гордее се с тях и не пропуска да прави скрита и явна реклама на любимия Троян; както и в случая, обяснявайки в националния ефир за троянското уруглюване. Нашите поздравления!

НИКИ изрече и едно, да го кажем, странно и леко смущаващо наричане, цитираме: „Отили-потили, у нас парите, у комшиите бълхите“. Че заговезнишките празненства са колоритни, тачени и влезли дълбоко в празничния календар на троянци е факт, в различни други варианти и под различни имена подобни празненства има на много места в страната. Но това нашенско наричане – то като че ли влезе в обръщение по-отскоро (преди няколко години) и оттогава се преповтаря ли, преповтаря. За да стигне и до покрива на София. Което обаче, да ни прощават празнуващите, едва ли го прави… по-умно, направо си е глупаво (пак да ни прощават); и май е плод на някакви по-нови нашенски самодейности, а не идва от фолклорните дълбини (не го открихме в основополагащия том „Народна вяра и религиозни обичаи“ на Димитър Маринов – бел. ред.); ако пък е автентично, значи и народният гений може да сгафи/сглупи. Защото какво друго освен глупаво е пожеланието у нас да са парите, а у комшиите бълхите – т. е. ние да сме добре, а другите зле?! Нещо като шопското аз съм добре, когато Вуте е зле?! И тъй – да живее празникът, но без бълхите у комшиите!

Многолюдното заговезнишко дефиле по улиците на Троян
Кметът Михайлова почерпи с домашна баница
А ИНАЧЕ и тазгодишните троянски Сирни заговезни или още Сирница, както му казваме тук, бяха пищни, с многолюдни, дълги хора, народни носии, шарено и атрактивно карнавално дефиле от центъра до площадката пред бл. „Къпинчо“, богата сценична програма, разбира се – големия огън и уруглювиците, а по наложила се традиция в последните години кметът Михайлова покани всички, в кабинета й се събраха колкото могат, и ги почерпи със саморъчно приготвена домашна баница. И всички си дадоха прошка.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |