Двама патриарси на Зелениковския манастир

* Стела Маринова: „Около 80-те на Зелениковец. Останалите хора са орешачени, съседи на Максим. Тази снимка, уголемена, съм я подарявала на патриарх Неофит и заради нея дори обядвах с него на една Голяма Богородица“
Усмивки от старите ленти
На Зелениковския манастир – в групата са българският патриарх Максим и младият тогава монах Неофит, бъдещият патриарх, около 80-те години
СТЕЛА МАРИНОВА – орешашката снаха, която с много любов от години трупа документални факти и артефакти за с. Орешак и нашия край и е създала цял музей в орешашката си къща (по-точно в плевнята към къщата, по-рано сбирката в орешашкото читалище, а сега си търси достойно място да бъде приютена, дано Кметство Орешак не остане безучастно – бел. ред.) и в допълнение сайт, озаглавен с многозначителното и поетично „Имало едно време в Орешак“ – ни припомни за една прелюбопитна снимка, публикувана в споменатия сайт.

КАДРОТО, както е пояснено, е предоставено от сем. Попови от Орешак. А на него сред група орешашки приятели са тогавашният патриарх Максим и подстриганият в Троянския манастир монах Неофит, бъдещият наследник на Максим на патриаршеския трон, който на 13 март т. г. напусна земния ни свят. Мястото е т. нар. Зелениковски манастир над с. Черни Осъм – малкият, прилежащ към Троянската обител, манастир/скит, носещ името на св. Йоан Предтеча, сгушен в прегръдките на чуднокрасивия Троянски Балкан и използван в по-стари времена за лятна резиденция на патриарха. Снимката не е датирана, но най-вероятно е от края на 70-те или началото на 80-те години.

Стела Маринова
„ОКОЛО 80-те на Зелениковец. Останалите хора са орешачени, съседи на Максим (дядо Максим е родом от Орешак, а родната му къща е на метри от гърбавия мост за Раков дол и Априлци – бел. ред.). Тази снимка, уголемена, съм я подарявала на патриарх Неофит и заради нея дори обядвах с него на една Голяма Богородица (храмовия празник на Троянския манастир, 15 август), оригиналът е в моето музейче“, сподели за Т21 г-жа Маринова. Тук ще припомним, че дядо Неофит, вече в качеството си на български патриарх, посети Зелениковския манастир и в по-ново време, през лятото на 2017 г., и тогава се разговори с дългогодишната стопанка на скита леля Дана (Мичковска), която преди това също дълги години управляваше намиращата се на отсрещния баир хижа „Амбарица“ (виж „Патриарх Неофит навести Зелениковския манастир“ – бел. ред.).

Патриарх Неофит на раздумка с леля Дана,
Зелениковския манастир, 17 август 2017 г.
СЕГА още нещо за снимката на двамата патриарси. Според поясненията на кадрото наред с Максим и Неофит (най-вдясно) са още братът на Максим – Коста, художникът Иван Главлешки, Киро, Христо и Албена от рода Беневи, Петър Попов, Мариана Терзиева и бай Кольо (вляво), стопанинът на Зелениковския манастир през 70-те години. Групата е снимана пред секвоята до манастирската църква. Снимка, която още веднъж напомня за любовта на блаженопочившия патриарх Неофит към Троянския край и неговата първа Троянска обител.

Т21 

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |