Стълпотворение на Празника на сланината в Априлци

* Над 30 000 гости, тапата от автомобили – километрична, достигна Велчево * Сланина бол, килото се харчеше за 20 лв. и нагоре, удари 30 лв. * Времето лятно, музиката като на селски сбор, алъш-веришът добър, ползите за района – много
У комшиите
На една от сергиите, Празник на сланината, Априлци, 24-25 февруари 2024 г.
СТЪЛПОТВОРЕНИЕ на хиляди коли и десетки хиляди гости на тазгодишния Празник на сланината и греяната ракия в Априлци, 24-25 февруари (кметът инж. Тихомир Кукенски сподели пред камерите на една от националните телевизии, че празнуващите са достигнали бройката 30 000). За мащаба на сланинения празник съдим и по факта – споделиха го очевидци – че тапата от автомобили достигнала няколко километра, чак до моста  в с. Велчево. И всичко това въпреки миналогодишните бъркотии и неуредици, свързани както с прекалено многото хора за капацитета на курортното градче, така и с пропуски в организацията, идващи от промененото място на празника (не в центъра на площада, а на неасфалтираната и разкаляла се поляна при гърбавия мост). Тази година съюзник на организаторите бе хубавото топло и слънчево като лятно време.

Поглед отвисоко
С КАКВО ще се запомни това 12-о издание на вече традиционния и добил национална популярност Празник на сланината и греяната ракия? За многолюдието казахме, то е ясен знак, че нещата вървят надобре и празникът си струва. После – сланината, този емблематичен нашенски деликатес, защото какво е Празник на сланината без сланина (тук се сетихме за Божинката – бел. ред.), много повече от миналата година бе и сланината от местни производители, на една от сергиите местен сланинопроизводител, барнал се в потури и с калпак, обясни, че хубавата сланина става само ако прасето е гледано в Априлци, сигурно е вярно; но и цената на сланината бе доста по-висока от миналогодишната – варираше от 20 лв. за килограм и нагоре до 30 лв., за което троянец, познавач на материята, коментира несъвсем ласкаво – „Кило априлска сланина колкото пет кила свински бут на промоцията в „Била“?!“, няма да казваме прав ли е или не, вие решете.

ГВОЗДЕЯТ на празника – т. нар. „Бабина гозба“, готвена в познатия великански „Чорбаджийски тиган“, отново събра лакомите погледи. Този път празничното блюдо бе забъркано от 1100 яйца, 60 кг сланина, 30 кг лук и 30 кг праз и осигури близо 1000 порции. Сериозна работа! Вкусна и атрактивна.

„Бабината гозба“ в чорбаджийския тиган
В ПРЕДИШНИ издания, особено по-първите, конкурсите за най-добра домашна сланина, най-добро мезе и манджа със сланина и най-добра греяна ракия имаха много по-челно място. Тях (конкурсите) ги имаше и сега, но бяха някак си засенчени и поизбутани встрани от многото сергии и скари.

МУЗИКАТА. На сцената както обикновено звучеше фолк и поп фолк (чалга), което досущ приличаше на селски сбор. Но това е положението, и все пак си мислим, че би могло да има малко по-голямо жанрово разнообразие, малко повече градска звучност. Ще прибави, няма да навреди.

Сланина на скара – гурме по априлски
ДРУГО – настроение до небето, добър за подобно събитие алъш-вериш, доволни хотелиери и ресторантьори в района, доволни организатори, основният е Община Априлци, които с празника си вдигат и собствения имидж, добра реклама (лоша няма) на Априлци и района, която за място, разчитащо основно на туризма, е много важно нещо. Както се казва – два дни яли, пили и се веселили. Догодина пак!
 
Т21

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |