Представиха проекта „Шарена фабрика“, повярвахме

* Уникална презентация на проекта, имащ амбицията да възроди старото училище в Голяма Желязна заедно с още две стари сгради в селото, бившата пекарна и бившата баня
В Голяма Желязна
МАЩАБНО, естетско, атрактивно, с много фантазия, много мисъл, много внимание, можем да кажем дори отдаденост към многобройните гости – такова беше представянето в събота, 30 септември, дело на столичната агенция ImAct, на проекта „Шарена фабрика“. Проект, който има амбицията да възроди старото училище в с. Голяма Желязна, Троянско, заедно с още две стари сгради в селото, бившата пекарна и бившата баня. Накратко – тези сгради, запуснати и неизползвани от години, но имащи своята архитектурна, историческа, а и сантиментална стойност, ще бъдат основно реконструирани/модернизирани и преоформени с оглед на бъдещата им нова функционалност, но с идеята да се запази духът им, новото и старото хармонично да се съчетаят.

ПРЕФУНКЦИОНИРАНЕТО
включва създаване на това място на две нови образователни структури по традиционни занаяти и по кулинария, в които освен българи ще се обучават и чужденци. Но преди да се стигне до крайната цел, думата ще имат архитектите и строителите, които (срокът е 2025 г.) трябва да извършат трансформацията и модернизацията на сградите, да превърнат грозното пате в лебед. Припомняме, че зад целия този мащабен проект, очевидно изискващ сериозен финансов ресурс, стои софийската фирма „Зундерт Екстрийм“ ООД на Росица Мутафчиева, която през 2019 г. закупи от Община Троян сградата на старото училище в Голяма Желязна и заяви инвестиционните намерения, които вече са в ход.

СЕГА да се върнем на съботната презентация в старото железненско училище. По наше мнение – по-добре не би могло да бъде, един необикновен „първи учебен ден“, адмирации за организаторите и изпълнителите. Двата етажа на разчистеното и подготвено за големия ремонт школо и училищния двор – всичко бе наситено със събития, подсказващи „на живо“ какво ще се случва в бъдещия занаятчийско-кулинарен образователен център.

НА ВХОДА бяха разположени откритите ателиета на двама визуални артисти – троянския художник Владо Киров, около когото на няколко разпънати статива попиваха „занаята“ ентусиазирани малчугани, и в съседство майстора на дървопластиката Христо Кирилов, наситил пространството със свои творби (ефектни и казващи много глави от дърво). Наблизо всеки можеше да опита от кулинарните изкушения на Street Chefs на троянците Петко Цочев и Димитър Добрев и на Пресиян Петров от „Братя Хлебари“. Няколкото училищни игрища бяха арена на спортни битки – основно волейболни и футболни, на възпитаници на троянските клубове ВК „Троян Волей“ и ФК „Чавдар“. А вътре, в някогашните училищни стаи, бе още по-интересно – архитектурен разказ какво ще се случва, илюстриран със съответните чертежи, скици, рисунки (разказаха го архитектите на проекта Александър Василев, Румяна Павлитова и Владислав Михайлов), салон за кафе (от Claire Cafe) в стил градско ретро, ателиета по керамика с Румен Георгиев и Емилия Емилева, иконопис с Наталия Билчева, дърворезба с Петър Кондев.

ИМАШЕ и една стая за свободна графитна „стенопис“ на гостите – включихме се и ние… Също и разказани истории – за проекта „Шарена фабрика“ от г-жа Мутафчиева и за историята на селото и на училището от железненката и дългогодишна учителка Милка Съева (училището е построено и открито през 30-те години и е било под патронажа на цар Борис III – бел. ред.). Имаше и музикална програма – с виртуозната акордеонистка Вероника Тодорова. Имаше и важни гости, сред тях – троянските кандидат-кметовете за предстоящите Местни избори 2023 Донка Михайлова и инж. Емилиан Евтимов. Имаше и много настроение, а големият резултат – повярвахме, че тук наистина ще се случи нещо много хубаво.

Генадий Маринов

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |