Продават пустеещото училище в Голяма Желязна

* Заявеното инвеститорско намерение е на мястото да се изгради школа за обучение в традиционните занаяти за Троянския край, амбицията – да стане и международна * Пълно мнозинство при гласуването, началната цена – 240 хил. лв.
В Общинския съвет
Сградата на бившето училище в с. Голяма Желязна
С ПЪЛНО единодушие (29 „за“ от 29 съветници), въпреки някои колебливи оценки в изказванията, Общинският съвет в Троян прие внесеното от кмета Донка Михайлова предложение за продажба на бившето училище в с. Голяма Желязна. След заявен интерес от столичната фирма „Зундерт Екстрийм“ ООД, чиито намерения са да изгради на мястото специализирана школа за обучение в традиционните занаяти за Троянския край (краткосрочни курсове, основно по керамика и още – по тъкачество, дървообработване, металообработване) плюс занаятчийско предприятие за практическите занимания на курсистите и придобиване на образователни квалификационни степени „калфа“ и „майстор“. Като заявените амбиции на кандидат инвеститора отиват и по-далеч – бъдещата занаятчийска школа да добие международен размах и в нея да се обучават и желаещи от други страни.

ПРЕДЛОЖЕНИЯТ за продажба имот (с идентификационен номер 15703.505.631 по кадастралната карта на с. Голяма Желязна) включва поземлен терен с площ 10,5 дка и четири постройки – основната сграда (училището) със застроена площ 675 кв. м, училищното общежитие (431 кв. м.) и две помощни сгради (съблекални и склад, 98 кв. м и 68 кв. м). А предложението е в съответствие с изискванията за продажба на подобен (училищен) имот, съгласно Закона за предучилищното и училищното възпитание: поне две години да не е използван по предназначение (училището в Голяма Желязна пустее вече 15 години, закрито е през 2006 г.), да има положително становище на министъра на образованието и науката, населеното място да е с под 5 хил. жители.

ОСНОВНИТЕ мотиви на Община Троян за продажбата на бившето училище в Голяма Желязна са в образователен план: Троян е „един от занаятчийските центрове на България“ и бъдещата школа се вписва отлично в този профил; нуждата от „съвременно развитие на занаятчийството в Троян и общината“, потенциалното партньорство с НУПИ „Проф. Венко Колев“, необходимостта от специализирана школа за придобиване на квалификация, потенциалът в община Троян „да бъде създаден национален обучителен център по занаяти“. Възприетата начална конкурсна цена е според пазарната оценка на имота – 240 хил. лв., а заложеният срок за реализация – до 48 месеца, считано от датата на провеждане на конкурса.

КАКВО се чу в съветническите изказвания преди гласуването? Адв. Михаела Димовска („Глас народен“) попита дали инвеститорът не смята да организира и някакви други дейности освен образователните, т. е. да се заявява едно, а да се прави друго; отговорът на кмета Михайлова и експертът от общинската администрация инж. Борис Бояджиев бяха, че такива опасения няма. Инж. Иванка Църова (ГЕРБ-СДС) попита дали кандидат-купувачът има опит в подобни образователни дейности; отговорът на г-жа Михайлова и г-н Бояджиев бе, че фирмата е солидна, но няма подобен опит, досега се е занимавала основно с производството на четириколесни машини за всякакви терени. Минко Акимов (ГЕРБ-СДС) бе пределно категоричен – предложението за продажба е добър ход, защото в общината в момента има 4-5 бивши училищни сгради, които пустеят и се рушат и защото в миналото Троян е имал две занаятчийски училища (керамичното и още едно по дървообработване). „Ще остана верен на принципа – след като се е появил инвеститор, да му го даваме“, заяви Даниел Сираков (ВМРО), но продължи с думите „А дано, ама надали, защото в тази зала съм се наслушал на добрите намерения на много хора, които идват като инвеститори“; и обяви, че ще организира дарителски фонд и ще връчи награда на първия курсист, който получи диплома от бъдещата школа. Инж. Владимир Хаджийски (БСП) репликира, че „ние не даваме, а продаваме“, т. е. подчерта финансовия интерес на Община Троян. „При всяка сделка стои въпросът – това ли е най-доброто, което можехме да направим. В случая можем да отговорим, че това е възможното, което можем да направим“, обобщи преди гласуването г-жа Михайлова.

ЕДИН логичен ход – в посока пустеещият училищен имот в Голяма Желязна да се оживи и заработи. Но дали от тази трънка ще изскочи заек или ще си останем само с добрите помисли и приказки (както се е случвало, пример с Резиденцията на Къпинчо над Троян, която щеше да става хотел) – ще видим занапред.

Т21

1 Коментара:

КОРЕКТЕН каза...

Ахааааааааа,то и за училището в с.Чифлик едно се говори и що стана,а????????????????????????????????2

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |