Преслав Кулеков: Идеята ни е да се случи нещо различно (2)

* „Тази година бяхме осигурили собствено финансиране, за да играем във В група, но чисто административно не успяхме, тъй като нямахме юношеска гарнитура“ * „В момента дори да ни пуснат наготово в групата, не можем да направим отбор от троянци… Ще съберем футболисти оттук-оттам, но те ще играят за премията,
 а не от сърце, за Троян и емблемата“
Цар Футбол Интервю
Преслав Кулеков с дъщеричката си на тренировка на ФК „Троян“
Преди десетина дни официално бе обявено създаването на нов троянски футболен клуб – ФК „Троян“ (виж „Новото начало: ФК „Троян“ – бел. ред.). Като реакция срещу стремителното пропадане през последните години на стария и славен някога троянски клуб ФК „Чавдар“ и очертаващата се нерадостна перспектива от „обезфутболяване“ на града ни. В основата на новия троянски футболен проект са трима троянци, свързани със спорта и футбола – голямото име в бойните спортове и любител на футбола Преслав Кулеков, бившият футболист Пламен Петков и известният рефер и футболен деятел Таско Тасков. Случилото се бе поводът за интервюто ни с водещата фигура във ФК „Троян“ – Преслав Кулеков, който освен спортист е и сериозен бизнесмен, основател и съсобственик на най-голямата охранителна фирма в областта, познаваме се и си говорим на ти.

– Всеизвестно е, че троянският мъжки отбор бе стигнал до нулата, дори се говореше, че ФК „Чавдар“ ще се разфирмирова?
– Да, така е. Мисля, че в момента имат отбори само в една или две възрастови групи, които играят, и това е. Което е срамно на фона на онова, което правят троянските отбори в баскетбола и волейбола – БК „Чавдар“ и ФК „Троян Волей“.

–  А какви са вашите планове, на ФК „Троян“ – по-близките и по-едрите, стратегическите?
– Тази година бяхме осигурили собствено финансиране, за да играем във В група, но чисто административно не успяхме, тъй като нямахме юношеска гарнитура. Тази група е с полупрофесионален статут, за съжаление в нашата В група играят камара селски отбори и отбори от някои малки градчета. Но Троян не участва, защото няма пари и по-главното – защото няма футболисти, защото години наред не се е работило правилно. И сега, в момента, дори да ни пуснат наготово в групата, ние не можем да направим отбор от троянци. Това е най-лошото – парите сме ги намерили, ще съберем и още и ще съберем футболисти оттук-оттам, но те ще играят за премията, а не от сърце, за Троян и емблемата.

– Разбирам, вие чакате нещата да станат по естествен път, да се създадат и натрупат наши футболисти и тогава да заиграем във В група?

– Не. Ние ще играем във В група, защото за малките деца в клуба трябва да има пример, стимул да вървят напред. Този сезон 2023/24 г. ще играем в окръжната група, защото, както казах, административно не бяхме готови за по-нагоре, а от следващия, 2024/25 г., живот и здраве, ще сме във В група. И се надявам във всичките детски възрастови групи да имаме по един отбор, момчета троянчета, които поетапно да успяват да влизат в мъжкия футбол.

– А дали ще успеете да върнете троянската публика на стадиона?

– Това зависи и от нас, и от публиката. Тази година до последния кръг бяхме първи в класирането в окръжната група и в последния кръг изтървахме победата. Имахме публика на всеки мач и се надявам, че ако играем на по-високо ниво и с малко по-именити отбори, тогава ще има и повече публика.

– Значи можем да обобщим оптимистично, че има светлина в тунела на троянския футбол?
– Да, разбира се, светлина в тунела има. Правя асоциации с волейбола и футбола. Зависи и от треньорските кадри. Треньор на мъжкия отбор на ФК „Троян“ е Ивайло Мачев, бившият капитан на отбора, в момента той кара треньорски курс. Стефано Кунчев – известният вратар, играл в А група, той има треньорски лиценз УЕФА „В“, най-ниската степен за професионален треньор, степените са общо четири и му предстои да върви нагоре, изисква се е и треньорски стаж – сега е треньор на юношите на ФК „Троян“ и на вратарите на мъжкия отбор, вероятно и ще играе като вратар.

– А какъв е статутът във ФК „Троян“ на Таско Тасков?
– Таско е член на Управителния съвет на клуба. Той ще помага и с контактите си на високо ниво. Ето пример – благодарение на него, ще го обявим съвсем скоро, ФК „Троян“ ще си сътрудничи с „Локомотив“ (Пловдив) и „Етър“ (Велико Търново), и двата клуба играят в А група. Идеята е на талантливи наши деца да им бъде дадена възможност да влязат в академиите на тези два първодивизионни клуба, където ще имат по-голямо поле за изява и развитие, един вид ставаме партньорски клубове. И обратното – при влизането ни във В група тези отбори ще ни подсилят с техни млади перспективни състезатели.

– Да завършим с един личен въпрос. Ти си авторитетна фигура, познат като голям шампион от силовите спортове и бизнесмен, сега се занимаваш с футбол, откъде е футболният ти интерес?
– Играл съм футбол по селата – в „Спартак“ (Врабево) и „Балкан“ (Орешак), всичко е било за удоволствие, футбол никога не съм тренирал. Обичам футбола, знае се, че всички борци са добри футболисти. Това е шега, но не съвсем – известният Станислав Танев-Камилата, голмайстор в Б група, дойде от националния отбор по борба. Аз имам три световни и четири европейски титли по комбат рестлинг, японски вариант на свободната борба, наподобяващ самбото. В момента съм си дал почивка от активния спорт, защото при ковида състезанията бяха преустановени, от няколко години не е имало Световно първенство по комбат рестлинг, понеже големите сили (САЩ, Русия) отказаха участие, има Световна купа, но там са по-слабите отбори и нямам мотивация за участие, тъй като ги няма най-силните ми конкуренти.

Втора световна титла по комбат рестлинг за Преслав Кулеков, САЩ, м. октомври 2018 г.
– Кажи ни още нещо за себе си?
–  Роден съм през 1985 г. в Троян, до 8. клас учих тук, после в Ловеч, където започнах да тренирам борба при Васил Тодоров, един от големите български треньори в този спорт. След това съдбата ме заведе в Испания, тренирах в най-голямата зала за бойни спортове в Европа, в Марбея, там бях три години. Казах за титлите си в комбат рестлинга, имам също републикански титли по кикбокс, бойно самбо, свободна борба и в ММА. През 2014 г. основах в съдружие с брат си Георги фирмата „Багатур“, която към момента е охранителната фирма в Ловешка област с най-много обекти и най-много служители, имам също заведение за хранене и нощно заведение в Троян.
(край)
Интервю на Генадий Маринов
 
Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |