И в Троян – от Нил през Персия до Аралско море с кервана на киното

* „Години наред вече зее дупка на мястото на екрана в изкорубената сграда на бившето троянско кино, докато лятното е превърнато в паркинг. Тъжна картина…“ * Троянско мини издание  на фестивала за кино MENAR – бар „Нюанси“, 27-29 декември;
 купете си билети оттук
Кино Предстоящо
Мариана Христова
Авторката Мариана Христова пише за кино в сайта на Българско Кино Общество, списание „Кино“, европейския портал за кино Cineuropa и др., селектира филми за различни фестивали и институции, член е на Съюза на българските филмови дейци и на Международната федерация на филмовите критици FIPRESCI. Родена е в Троян през 1980 г. и култивира вкуса си към седмото изкуство в местното кино „Ленин“, после завършва „Кинознание“ в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“. Ревниво пази портрета на актьора Иван Иванов, „задигнат“ от билетната каса на троянското кино, току преди ликвидирането му.
ГОДИНИ наред вече зее дупка на мястото на екрана в изкорубената сграда на бившето троянско кино, докато лятното е превърнато в паркинг. Тъжна картина, която всъщност е нагледна алегория за зеещата празнина в културния живот на града. Оборудваният с прожекционна техника салон на читалище „Наука“ се опитва да я запълни и донякъде успява само през топлите сезони между месеците май и октомври, когато просторната зала не се нуждае от отопление. През зимата публиката е общо взето закована пред малкия екран, където предлагането е изобилно, но отсяването на смислено съдържание е все по-голямо предизвикателство.

ПО ТАЗИ причина, причина, между 27-и и 29 декември бар „Нюанси“ с неоценимото съдействие на Мариела Шошкова и галерия „Серякова къща“ ще предложи алтернатива – мини издание на фестивала за кино от Близкия изток, Централна Азия и Северна Африка MENAR, който през януари 2023-та ще се проведе в София за 15-ти път. Създаден е от сдружение сдружение Позор през 2009 г. под името „Цветята на Корана“, а сегашното му наименование е абревиатура от Middle East and North Africa Region. На арабски „менар“ има собствено значение – пътеводна светлина, фар, светлинна кула – което се свързва с мисията на фестивала  да запознава българската публика с културата и традициите на познатия и непознат ислямския свят, към който нерядко подхождаме с предразсъдъци. Съзнаваме или не, културата по тези географски ширини ни е сродна по светоусещане, нищо че битието ни все на Запад тегли. Душевните терзания, сетивността, вкусовете и ароматите на този свят са по-адекватни на емоционалната ни натура, при все че рациото упорито ни държи отсам Босфора. А и вековната ни османска история не е за подминаване, макар трактовката на положителните й страни да остава табу.

В ТРИ поредни вечери троянският вариант на фестивала ще покаже по един късометражен и по един пълнометражен филм измежду най-добрите заглавия, включени в последните две издания на МЕНАР, фокусирайки се върху една държава от всеки регион – Иран, Египет и Казахстан. По стечение на обстоятелствата, кинематографиите на тези страни са и с най-солидна продукция, едновременно като количество и качеството.

ИРАН Откриването е поверено на Иран – страна с многолика кинематография, където се правят разнообразни, артистични и свободолюбиви по дух филми, въпреки строгия религиозен режим и политическите репресии. Доказателство за това е късометражният филм „Пробната“ на 33-годишната режисьорка Атефе Рахмани, който е интимен портрет отвътре на едно иранско семейство, изпаднало във финансово затруднение в навечерието на сватбата на по-голямата си дъщеря. По-малката се опитва да спаси ситуацията със спестени от тайната си професия пари за ужас на бащата, здраво вкопчен в религиозните догми. Едва в 25 минути времетраене и няколко квадратни метра интериор са побрани различните лица на Иран, а стереотипите за иранската жена търпят крах и преосмисляне.

„Пастаряни“
След него ще видим гурме комедията „Пастаряни“ на режисьора Сохейл Мовафах, която е сред фаворитите на софийската публика на МЕНАР през 2020 г. Когато Хушан се завръща у дома след няколко години отсъствие, намира гостилницата за традиционни ирански ястия на баща си затворена. Готов на невъзможното, за да я възроди и пребори конкуренцията в глобализирания вече ресторантьорски бизнес – съперникът в случая е луксозна италианска  ратория – той обединява сили с баба си, решен да покаже на какво е способен. Освен че е забавна семейна комедия за всички възрасти, филмът засяга индиректно и темата за завръщането на онези, които са напуснали родните си места, а обратно у дома възстановяват и преосмислят връзките с корените си.
ЕГИПЕТ Посветената на Египет вечер ще започне с анекдотичната и многонаграждавана късометражка „Пази се от чудовището“ на младия режисьор Абдулрахман Хамад – за мъж под чехъл, който чупи любимата чиния на жена си, а надвисналият й гняв създава атмосфера на абсурдистки психотрилър. 
 
„Каймакът на Александрия“
В сходна домашна атмосфера и заснет предимно в интериор, но с документален привкус, е ситуационната комедия „Каймакът на Александрия“, реализиран с минимален бюджет от независимата режисьорка Дина Елсалам, която показва автентично бита и нравите в родния си град. Сюжетът се върти около компания за производство на конфитюр в Александрия и преплита животите на  различни нейни служители в момент, когато всички те са изправени пред финансови затруднения. Опитвайки се да намерят общ изход за проблемите си, те попадат в още по-голям капан, а събитията се развиват в духа на черната комедия. По-любопитни от развоя на екранните събития обаче са обстойните и сатирични портрети на героите, които разкриват по нещо от същността на египетското общество, представено без грим и хепиенд, с което филмът ни приобщава към тамошната действителност отвъд митологизираната представа.
КАЗАХСТАН В третия фестивален ден ще се пренесем в Казахстан, чиято реалност, дори и интерпретирана на екрана, силно наподобява българската. Майсторски заснетият късометражен „Най-дългият ден от лятото“ на Азамат Букешов разказва покъртителна история за дядо и внуче, оставени на криминален произвол в затънтената провинция и принудени да извършат грях, за да останат живи. 
 
„Пещ“
Гвоздеят в заключителната вечер и на фестивалната програма въобще е трагикомедията „Пещ“ – удивително зрял дебют на младата Айжана Касимбек, която успява да разкаже с хумор и разбиране перипетиите на един съвременен Сизиф от евразийските планини, който се бори за хляба и с хляба в грамадната, вечно задръстена столица Астана. Проблемите му никога няма да свършат, но винаги ще се намерят малко алкохол, салса и надежда за различна гледна точка към тях.
БЕЗ ДА Е ТЪРСЕНО равновесие, се оказва, че мъжете и жените режисьори на филмите в програмата са поравно – констатация, която е още един повод да поставим под въпрос това, което знаем или си представяме, че знаем за мюсюлманските общества. В този смисъл, МЕНАР по-скоро подтиква към въпроси, вместо да предоставя готови отговори. МЕНАР Троян 2022 се провежда с подкрепата на Национален Фонд „Култура“ и в партньорство с Галерия „Серякова къща“.

Мариана Христова

Важно! Билетите вече са в продажба, можете да си закупите оттук: https://bilet.bg/bg/events/preview/3715

 За събитието във фейсбук виж тук: https://www.facebook.com/events/450533047243157?ref=newsfeed
 
Програма

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |