Сбогом на леля Дана от Балкана

* Отиде се една знаменита жена, една корава и вечна балканджийка, сраснала се с планината, попила от величието и безкрайността й, планина в планината – дългогодишната стопанка на хижа „Амбарица“ и Зелениковския манастир Дана Мичковска
In memoriam
Леля Дана от Балкана с кучето си Вихър, 2011 г., сн. Владо Трифонов
ОТИДЕ СИ една знаменита жена, една корава и вечна балканджийка, една голяма троянка, една легенда. Дългогодишната стопанка на сгушилата се под Купена и Амбарица хижа „Амбарица“ и на Зелениковския манастир („Св. Йоан Предтеча“) на отсрещния баир – общо над шест десетилетия. Сраснала се с Троянската планина, попила от величието и безкрайността й, планина в планината. Леля Дана от Балкана, както я нарече преди време столичен планинар, и й залепна. Родена е през 1932 г., 13-годишна баща й за пръв път я води във високата планина, а няколко години по-късно със своя Гечо (Мичковски) поемат хижата, после е на Зелениковец, за да слезе долу чак през 2019 г., но винаги да си остане горе. Леля Дана от Балкана. Сега е някъде из небесните върхари, откъдето със сигурност гледа към своите „Амбарица“ и Зелениковец.

В Общинския съвет – леля Дана благодари за полученото отличие „Златен герб Троян“, 2014 г.
Патриарх Неофит на раздумка с леля Дана, Зелениковския манастир, 2017 г.
ЗА 85-ГОДИШНИНАТА Й (2017 г.) я поздравих с няколко кратки думи в Т21 и ми се ще да ги кажа пак: „За тази жена, която не се плаши ни от бури, ни от дъжд, ни от сняг, ни от вълци и мечки, ни от лоши хора, може да се говори много. Ще кажем само, че леля Дана е от онази велика и рядка порода хора, които обичат да обичат – планината, животните, хората, всичко. И още – тя е невероятно любопитен и ангажиран човек, умее да се вгледа в теб, да усети болката ти, да те погали с добра дума и да даде мъдър съвет.“. А сегашната стопанка на „Амбарица“ Ема Гатева се прости с трогателното: „Една легендарна жена вече ще броди в небесните поля и планини. Дана! Име като камбанен звън. Но от онази, нейната камбана пред хижата. Камбанен звън за ориентир, за надежда, за подслон. Това даваше и тя на хората. Стопляше хиляди човешки сърца. Светлина по пътя й!“.

ПОЧИВАЙ В МИР, лельо Дане, планинско момиче! Дълбок поклон!

Генадий Маринов

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |